Bildegalleri
Davidsen og Tindlund: Stolt østfolding, Stedene- opplevelsene- menneskene
Beskrivelse av varen
Meget pen praktbok - Tindlund forlag as 2015
Forord;
For ti tusen år siden, da den store isbreen trakk seg tilbake etter hundre tusen år, var sørøstkysten av Viken blant de første områdene som ble befolket. Breen etterlot seg en grusrygg, eller et ra, som ble godt jordbruksland, og som demmet opp innsjøene Vansjø, Vestvannet, Tunevannet, Isesjøen og Femsjøen. Utenfor lå skjærgården med et yrende liv av sel, hval og fisk. Innenfor lå de store skogene med trevirke og store mengder vilt. Her kom de store vassdragene Morsa, Glomma og Tista fra Haldenvassdraget ut, med ferskvannsfisk og fossekraft. Landet øst i Viken lå i le for stormene fra Nordsjøen og hadde flest soldager i landet, da som nå. Så trives da også Østfolds fylkesblomst, Liljekonvallen eller ”Liljen i dalen”, best her i de lune og solrike skogholtene. – En forsommerens litt bortgjemt og mystisk medisinplante, som med sine perlerader av vakre, hvite klokkeblomster er et fint symbol på Østfold og østfoldingene selv.
Steinalderboplasser og redskaper etter steinaldermenneskene finner vi rikelig av over hele Østfold. Fylket har også landets største og flotteste helleristningsfelter fra bronsealderen. Noen av Norges mest kjente og fineste oldtidsfunn er gjort i Østfold, som bronsekarene fra Vansjø og gullsporen fra Rygge. Midt på 900-tallet delte Håkon den gode Østfold inn i skipreder, fra Kamborn i nord til Svinasund i sør. I 1016 grunnla Olav den hellige byen Borg ved Sarpsfossen, og gjorde den til Norges første hovedstad. Det store slaget på Stanger i Våler, nord for Vansjø i 1168 gjenspeiler borgerkrigstiden i Norge på sitt verste. I 1204 ble kong Håkon Håkonsson født på Folkenborg i Eidsberg av Inga fra Varteig i Sarpsborg. Han fikk slutt på alle borgerkrigene, hersket over det største norgesriket i historien og regjerte lenger enn noen konge før ham. I sagatiden var landet øst for Viken en del av Vingulmork, som fortsatt er et stedsnavn i Sarpsborg. Middelalderens Borgarsyssel ble til Smaalenenes Amt i 1662, og fra 1918 har fylket hatt navnet Østfold.
Vi har mye og mange å være stolte av i Østfold. Langt mer enn vi til daglig tenker over. Østfoldnaturen er et Norge i miniatyr med sine vestlandsfjorder, sørlandsidyller, fosser, lakseelver, storskog, innsjøer, kanaler og bølgende åkre. Her føler vi historiens sus mer enn noen annet sted, blant fantastiske herregårder, festninger og borger. Her fornemmer vi et kulinarisk fylke gjennom smaken av Hvaler-reker, bevergryte, stekt gjørs, gjeddekaker og Morsa-akevitt. I denne lune og solfylte kroken av landet vårt, foregår kulturaktivitetene mye utendørs, fra Slusefestival og Tall Ships` Races til Allsang på grensen og opera på Fredriksten festning. Polarhelten Roald Amundsen og maleren Edvard Munch var fra Østfold. Det samme var krimkongen Sten Riverton, sirkuskongen Arnardo, marskongen Oscar Borg og jazzkongen Robert Normann. Fra Østfolds dype skoger kommer fantastiske skiløpere som Jens Arne Svartedal, Vibeke Skofterud og Ola Vigen Hattestad, og rallykongen Petter Solberg.
Tindlund forlag har gjennom en årrekke utgitt bøker om det beste fra Østfolds natur, kultur og mattradisjoner; som En smak av Østfold, Lange flate ballær, Skutefesten og Vansjø – i hjertet av Østfold. Tommy Tindlund har igjennom flere år arbeidet med idéen om å samle trådene i et bokverk om alt som gjør oss stolte av vår arv og bakgrunn som østfoldinger. Fra første stund har derfor også tittelen på boka vært klar; den måtte selvfølgelig hete Stolt Østfolding. Filosofien bak konseptet er like enkel som den er klar og sterk; vi behøver ikke å gå over bekken etter vann for å finne utrolige opplevelser av natur og kultur. I arbeidet med prosjektet Stolt Østfolding ble det tidlig klart at vi har så mye å være stolte over i Østfold, at vi bare kan få med en liten del i en slik bok. Stolt Østfolding er derfor ikke ment å være noe fylkesleksikon eller Hvem er hvem i Østfold. Boka Stolt Østfolding inneholder i bilder og tekst eksempler på kjentfolk og vakre steder i fylket vårt som vi kan være stolte av, men utvalget er på ingen måte uttømmende. Det er derfor godt mulig at du ikke finner nettopp ditt favorittsted eller din favorittartist i denne boka, men det som har kommet med bør uansett kunne gjøre deg til en svært stolt østfolding.
Rygge, høsten 2015
Rune Davidsen
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 12.1.2025, 11:08 ・ FINN-kode: 132066913