Bildegalleri
Meget sjeldne, ubrukte forgylte mokkaskjeer
Trygg handel med Fiks ferdig
Varen blir sendt til deg, og du har 24 timer på deg til å inspisere den før pengene overføres til selger.
Beskrivelse av varen
Her er 18 stk. veldig søte, forgylte mokkaskjeer i 830 sølv. Sølvmønsteret heter Akershus. Skjeene selges 6 og 6. Prisen er oppgitt pr. stk. Lengden på skjeene er 9,8 cm og vekten er ca. 8 gram. Frakt tilkommer.
Dersom du har sansen for norsk gullsmedkunst, og spesielt kunstindustri fra Oslo, bør dette være noe for den spesielt interesserte. I 1897 ble Hans Hole Sølvvareverksted etablert i Vogtsgate 79 i Oslo. Fabrikken lå omtrent der Sandakersenteret ligger nå. I 1935 overtok Sæther Gull og Sølvvarefabrikk driften frem til omkrig 1963.
Fabrikken produserte sølvvarer i form av fat, vaser, lysestaker osv. men også flere bestikkserier, gull og sølvsmykker, medaljer og annet. I forbindelse med OL i Oslo i 1952 ble det også laget pins, jakkemerker og nåler og suvenirer av forskjellig slag. En annen spesialitet var fiskesluker med emalje i forskjellige farger. De solgte også armringer i aluminium som var eloksert i mange pastellfarger. Veldig moderne på den tiden!
Produksjonen foregikk på Sandaker, men hovedkontoret lå i Carat-gården i Torggaten 10. Der drev man også import av smykker og strass (uekte "diamantsmykker" eller bling som man kaller det idag.)
Disse forgylte mokkaskjeene er antakelig 100 år gamle, men likevel ubrukt. Det ser man på glansen på de blanke områdene, og på undersiden der skjeen ligger an mot underlaget. Forgyllingen gjør også at skjeene ikke behøver å pusses like ofte som sølv. Sølv anløper mye raskere enn gull. Dette mønsteret har et klart Art Deco preg, og designet står seg meget godt også i dag. Mokkaskjeer er noe mindre enn teskjeer, som også finnes i samme serie. Teskjeene er ikke forgylt.
Skjeene er stemplet med en tekanne, som var stempelet til Hole. Da Sæther overtok var det naturlig at stemplingsretten også ble overført. Sæthers stempel var en hammer med en S over. Det er lite sannsynlig at Sæther utvidet sortimentet av det allerede etablerte Akershusmønsteret. Det ville i alle fall være uhensiktsmessig å skifte stempel, og dermed lage noe som skilte seg ut i produksjonen.
Derfor er det sannsynlig av denne lille serien med mokkaskjeer ble produsert rundt 1920. Det skal også nevnes at produksjonskostnaden for en liten mokkaskje på ca. 8 gr. er relativt stor, særlig når man tar med kostnadene for forgylling. Samtidig er salgsprisen relativt liten sammenlignet med annet og tyngre bestikk. Selv om det er godt mulig å produsere nye skjeer med de gamle stansene, er startkostnadene store. Da ville det vært mer hensiktsmessig å reprodusere tyngre og dyrere spisebestikk. Derfor tror jeg at produksjonen foregikk i Holes regi og før Sæther overtok driften. Dette betyr også at disse forgylte mokkaskjeene er veldig sjeldne.
Lovlige stempler skal angi gehalt. Det er 830 s og 925 for sølv, og 585 (14 karat) eller 750 (18 karat) for gull. Dette ble hyppig kontrollert av den statlige kontrollinstitusjonen som het Statsguardeinen. Der ble alle lovlige stempler registrert. Gullsmedlauget fulgte også godt med på dette.
Jeg kan også levere andre bestikkdeler i dette mønsteret. Lurer du på noe, så spør.
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 12.1.2025 kl. 16:54 ・ FINN-kode: 201617280