Bildegalleri
Må i nettbutikken for priser..
(1/163)
Antikk fløteøse, sausøse i sølv, koldgaffel, koltgaffel, serveringsskje
Til salgs
Beskrivelse
Besøk gjerne vår nettbutikk, ved å trykke "Kjøp i nettbutikk"!
Det er der prisene er, og salget skjer fra.
Vi har flere spennende objekter i nettbutikken!
Vi har ingen fysisk butikk, kun en liten nettbutikk. Vi har beskjedent med varer, og er relativt nyetablerte. Men vi prøver å være tilgjengelige, og her kan du hente varen fra morgen til kveld, så sant vi er hjemme. Har vi det inne, så selger vi gjerne til deg!
---
Antikke, nydelige og lange fløteøser, skyskje, saus øse med nydelig selvdesignet mønster, typisk antikk design. Siselert vakkert mønster på skaftet. Sølvøse, sølvskje, antikk, fløteøse, sølv øse, sauseøse i sølv.
Antikk Gravert Blank Empire skjeer (som nye), en fløteøse
Antikke og lange koldgafler i sølv, en National Rokokko, som NYE
Fra midten av 1800- tallet og fremover, var det vanlig at gullsmedene kjøpte bestikk i halvfabrikata og graverte, eller loddet på sitt eget mønster eller eget design. Man vil derfor på antikk bestikk se en rekke forskjellige mønstere. "Enhver gullsmed - sitt mønster".
Denne produksjonen var begrenset til enkelte deler som skje, gaffel, kaffeskje og noen serveringsdeler. Dette er ikke lenger så lett å få tak i. Men fra tid til annen dukker de opp.
Nr 1. Dragesølv sausøse, fløteøse, skyskje, ca 15,5 cm, mrk 830S )
Nr 2. Antikk fløteøse, sausøse i 830 sølv, 16,8 cm lang fra Torgersen
Nr 3. Sausøse i sølv, Queens pattern, skjell mønster 830S, 16,5 cm
Nr 4. Antikk sølvøse, fløteøse, håndhamret sauseøse, Hans Hohles S / SOLGT
Nr 5. Antikk fløteøse, tung, 16,5 cm m gull forgylt skje, A Westerbom
Nr 6. Lang, antikk fløteøse, m krok, som ny, mrk S.NILSEN 830 / 18 cm
Nr 7. Serveringsskje ca 16,9 cm, vekt ca 21 gram, (som ny)
Nr 8. Fløteøse ca 15 cm, veier ca 22 gram
Nr 9. Serveringsskje ca 17,2 cm, vekt ca 27 gram, (som ny)
Nr 10 og nr 11. Antikke og lange koldgafler i sølv, som NYE Empire
Nr 12. Antikk og lang koldgaffel i sølv, NY, rund antikk mønster
Nr 13. Antikk og lang koldgaffel i sølv, National Rokokko, som NY
Og her er litt mer informasjon, for dem som ønske det;
Saus, fløte øsene er en slike antikke sølvbestikk, og er laget i forskjellig mønster og forskjellige mestere.
Ser at en ny sausøse koster rundt 2.750,- i dag..
Nr 1 Dragesølv sausøse, fløteøse, skyskje, ca 15,5 cm lang, mrk 830S ). Dragesølv bestikk, Drage sølvbestikk, drage sølvmønster, fløteøse, serveringsskje, serverings øse, fantastisk flott, gammelt, antagelig antikk. Skjeen måler ca 15,5 cm i lengden, selve øsen har en diameter på ca 4,3 cm og en dybde på ca 1,5 cm. Vekt på sølv øsen er ca 20 gram.
Nr 2. Antikk fløteøse, sauseøse i 830 sølv, 16,8 cm lang fra Torgersen.
Edmund Laurentius Torgersen (1845-1919), født i Mandal, ble opplært hos N. M. Thune. Han var 2 år i Tyskland, og etter det hele 11 år som verksmester hos Thune. Tok i 1870 borgerskap i Mandal, i 1878 borgerskap i Oslo og etablerte her en egen forretning, som kort tid før hans død ble overtatt av hans sønn Trygve Torgersen, under det gamle navnet Edm. Torgersen, Torvet 12.
Edmund Torgersen var nestformann fra 1897-1899. Han deltok i stiftelsen av Norges Gullsmedforbund i 1907. Han var i en rekke år medlem av forstanderskap, kontrollkomiteen og direksjonen for Håndverkernes Sparekasse, formann i direksjonen for Alders Hvile, forstander for Christiania Opfostringshus. I hele 20 år arbeidet han i Håndverks- og Industriforeningens utstillingsutvalg, i de siste år som nestformann. Var også en tid medlem av tilsynsutvalget. Medlem av hovedstyret for Den Norske Fælesforening for Håndverk og Industri.
Dette er en utrolig flott sølv øse. For meg, så ser denne nesten helt ubrukt ut. Vakker i sølvet, og med sitt sterke og flotte antikke mønster. Ser ikke særlig til bruksmerker i det hele tatt.
Og likevel er jeg rimelig sikker på at fløteøsen er fra slutten av 1800-tallet. Ja, en gang mellom 1892 og 1910.
Det har nok vært en godt gjemt hemmelighet i et hjem, hvor den har ligget ubrukt i lang, lang tid. Og funnet frem igjen, da et dødsbo skulle gjøres opp..
Fløte øsen måler hele 16,8 cm, og veier ca 27 gram.
Nr 3. Sauseøse i sølv, i Queens pattern med krok, skjellmønster. Vakker, flott sauseskje, som måler ca 16,5 cm i lengden, og skjeen er ca 7 cm bred. Stemplet på baksiden med ukjente mestermerke og 830S. Saus øsen veier ca 42 gram.
Nr 4. Antikk sølvøse, fløteøse, håndhamret sauseøse, fra Hans Hohles Sølvvarefabrikk. Nydelig siselert dekor på skaftet, med blomster og akantus blader. Noe rosemalt inspirert dekor, og ligner flere antikke sølvbestikk deler, som jeg har sett.
Øsen er hamret for hånd, og gir øsen et ekstra antikk særpreg. Øsen har en mild gravering på baksiden av skaftet, hvor det står;
P.T.N. 14.10.02 Det betyr at denne fløteøsen er fra 1902, og er ca 120 år gammel.
Stemplet på baksiden med H&W en tekanne og 830 S.
H&W er nok gullsmeden som solgte denne vakre sausøsen, fløteøsen. Den enkelte gullsmed graverte sitt mønster som passet inn på gjenstanden, og dette mønsteret hadde aldri noe navn. Tekannen er et av mestermerkene til Hans Hohles Sølvvarefabrikk.
Fløte øsen er ca 17,5 cm lang, og veier ca 26 gram.
Nr 5 Antikk fløteøse, tung og 16,5 cm lang m gull forgylt skje, av Andreas Westerbom. Antikk, nydelig tung og flott sølvøse, fløte øse, saus øse med nydelig selvdesignet mønster, typisk antikk design. Siselert vakkert mønster på skaftet. Sølv øse, sølvskje, antikk sauseøse i sølv. Godt stemplet på baksiden; "A. WESTERBOM 830 S". (fantastisk flott S, by the way)
Andreas Emil Henrik Nicolai Westerbom (1855-1931), født i Oslo, fikk opplæring hos Tostrup fra 1870. Drev egen gullsmedforretning i Stavanger fra 1889 til 1916. Var med å starte Stavanger Gullsmedlaug i 1906 og satt som leder der til 1909, til Gustav Hellstrøm tok over. Denne fløte øsen måler ca 16,5 cm, og veier ca 41 gram.
6. Lang og antikk fløteøse i 830S med krok, som ny, mrk S.NILSEN 830 ca 18 cm lang. Antikk, nydelig og lang fløteøse, saus øse med nydelig selvdesignet mønster, typisk antikk design. Siselert vakkert mønster på skaftet. Stemplet; S.NILSEN 830. Kan være S er for sølv og ikke akkurat fornavnet, og mange sølvsmeder med navn Nilsen, er derfor usikker på hvem som har laget denne. Dette er en utrolig flott sølv øse. For meg, så ser denne nesten helt ubrukt ut. Vakker i sølvet, og med sitt sterke og flotte antikke mønster. Ser ikke særlig til bruksmerker i det hele tatt. Og likevel er jeg sikker på at fløteøsen er fra 1896, pga graveringen av datoen 26 / -12 96 på baksiden av skaftet.
Fløte øsen måler hele 18 cm, og veier ca 30 gram.
----
Nr 7, 8 og 9.
Sølvøse, sølvskje, antikk sølv øse, sauseøse i sølv. Liten serverings øse i sølv.
Sølvskje, serveringsskje, rømmeskje, lang syltetøy skje, saus skje, en sølvskje med mange bruksmuligheter. Serveringsskje i antikt og vakkert mønster. Og dette er jo serveringsdeler man ikke kun har en av..
Har tre flotte deler i sølvmønsteret Gravert Blank Empire.
Produsert bla av Hans Hole Sølvvarefabrikk antatt i perioden fra 1897-1935.
Dette er jo et eldgammelt design, men stadig dukker det opp noen bestikk deler i dette vakre sølvmønsteret.
Og her har jeg to serveringsskjeer ( Nr 7 og Nr 9), ca 17 cm lange og en fløte øse (Nr 8), saus øse, sky øse, sky skje på ca 15 cm. De to flotte serveringsskjeene ser helt nye ut, mens saus øsen har en flott patina.
Begge de to flotte servering skjeene er stemplet på baksiden med;
"HALVOR FINSTAD 830S" Ser at noen tror Gullsmed Halvor Finstad levde mellom 1823-1913, men der har de tatt feil mann..
Så funnet ut dette;
Halvor Finstad (juni 1866 - febr. 1953) fikk sin utdannelse hos David-Andersen, og var ferdig i 1888 i korpusarbeide. Fortsatte hos D-A som svenn, og ble så verksmester hos Einar Nielsen. Han hadde også arbeidet som svenn i USA, og avla svenneprøve i Oslo 1895 og tok borgerskap 3. oktober 1895. Samme dag etablerte han butikkforretning i Stortorvet 8. Det var Einar Nielsens gamle forretning.
Han la ned forretningen i 1930, da husleiereguleringen for butikker opphørte, og Kreditkassen som eide gården, ville ombygge lokalene, og disponere dem på annen måte.
Halvor Finstad har vært medlem av gullsmedgruppens styre og av prøvenemden for sølvarbeide. Han deltok i stiftelsen av Norges Gullsmedforbund 1907, og har vært forbundets revisor.
Lang rømme skje, dippskje, saus skje, en sølvskje med mange bruksmuligheter. Gravert Blank Empire sølvmønster. Disse to serveringsskjeene er super flotte, og man skulle tro de var laget i går. Meget pene i sølvet. Litt forskjell, selv om de nok skulle være like.
Den ene måler 16,9 cm og veier ca 21 gram. Den andre måler 17,2 cm og veier ca 27 gram.
Nr 8. Så har jeg en flott saus øse, fløte øse, som skulle hatt en rund øse hode. Men har fått en liten trykk og har nå en morsom, men flott fasong. Stemplet på baksiden med; "EMIL ANDERSEN 830S"
Frans Emil Andersen var født i Värmland mars 1872, kom til Oslo som 17 åring, og begynte i lære hos Norsk Filigransfabrik. Arbeidet som svenn hos Kasper Bingen i nesten 13 år, og fikk så næringsbrev i januar 1901. Og 8. februar samme år, etablerer butikkforretning under navnet Emil Andersen. I 1902 flyttet han til Torvgaten 30, og i 1933 til Torvgaten 18. Han deltok i stiftelsen av Norges Gullsmedforbund i 1907.
Ennå ikke funnet ut hvor lenge han levde..
Fløte øsen måler ca 15 cm i lengden og veier ca 22 gram.
Ingen av delene har noe som helst av gravering, eller personifisering. Alle delene er rene og pene.
Tradisjonsrikt sølv og sølvtøy, og en glimrende gave til den som samler. Og flott til gjenbruk, til den som ønsker å bruke sølv i hverdagen, fest eller til hyggelig selskap!
-----
Nr 10 til Nr 13.
Antikk kold gaffel i sølv, koldt gaffel fire stykker, to samme, tre forskjellig antikke mønster.
Koltgaffel koldtgaffel, koldgaffel alle lange og i sølv! Serveringsgaffel, anretningsgaffel.
Serveringsgafler i sølv.
Helt utrolig funn av disse 4 serveringsskjeene i sølv. De er alle antikke, men ser ut til å ha blitt laget i går. Skal det være en antikk sølv, men ubrukt koldtgaffel?
Har fire utrolig flotte koldtgafler uten slitemerker og er som nye, selv om de er laget for over 100 år siden. Alle er uten graveringer eller andre personifiseringer, rene og pene!
Dette er koldgafler på det flotteste. Tre av dem i antikke mønstre, fantastisk flotte! Ja, også den i Nasjonal Rokokko, som er en tanke kortere.
Nr 10 og 11. Så de to lengste og kanskje flotteste. Hvert fall tyngste! Funnet mønsteret, som heter Gravert Matt Empire, var et av Hans Hole sine sølvbestikk mønster. Godt stemplet fra produsenten på baksiden. En nydelig S (på tvers) for sølv. 830 K. A. RASMUSSEN
Så lånt info fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider);
"Knut Andreas Rasmussen (1837-1918) begynte sin gullsmedlære i Ålesund. Han kom til Oslo i 1861 hvor han arbeidet som svenn hos J. Tostrup. Han løste sitt borgerskap i 1870 og startet forretning i Kirkegaten 12 i 1872. Flyttet senere til Storgaten 15 og senere til nr.10. Han begynte med ren spesialfabrikasjon av filigransarbeide, som den første i Kristiania. Det ble en stor eksportindustri for ham.
I 1901 overtok sønnen Edvard Julius Rasmussen (1866-1927) og forretningen flyttet til Stortorvet 13 og senere Grensen 3. I 1950 flyttet all verksteddrift til nytt bygg i Hamar og forretningen ble lagt ned på 1960-tallet.
Virksomheten i Hamar gikk mer og mer over til produksjon og leveranser av edelmetaller og edelmetallpreparater til teknisk, kjemisk, galvanisk og mekanisk industri".
Disse to sølv gaflene fra Knut Andreas Rasmussen måler ca 17,5 cm lange. Ja, de er nesten anretningsgafler, men er så slanke at de er likevel er par serveringsgafler eller kold gafler.
Men de er særdeles vakre i formen, i utformingen, i designen, og er ganske tunge begge to. Ligg forskjell, da den ene veier ca 24 gram og den andre ca 28. Og disse ser også ut til å ha blitt laget i går.
Koldgaffel nr 12. Antikk mønster med egendesign. Ligner svært mye på andre antikke sølv bestikk deler, men har likevel sin egendesign, og skiller seg litt. Svært vakker, mønsteret er siselert for hånd. Antikk og vakkert. Mye av denne typen gravert design, er lånt av hverandre, og noe oftest egen designet. Stemplet på baksiden 830 S ) OJD, eller her er jeg noe usikker. Men det er nok Th. Marthinsen som har laget gaffelen, og kan ha overlatt til gullsmeden å siselere sitt mønster på skaftet. Med mesterstempelet halvmånen, en sterk halvmåne, som er et av mestermerkene til Thorvald Marthinsen Sølvvarefabrikk i Tønsberg, brukt i tiden mellom 1900-1925. Og de tre neste bokstavene, som er noe uklare, kan være D.J. E. og flere andre muligheter, som jeg ikke kjenner noe til.
Men, A/S Th. Marthinsens sølvvarefabrikk har gjennom lang tid vært kjent for tradisjon og kvalitet.
Th. Marthinsen Sølvvarefabrikk ble grunnlagt 1883 av Thorvald Marthinsen født i Skiptvedt i Østfold (1855-1933). Fabrikken holder til i Tønsberg, der den eldste delen av fabrikkbygningener fra 1907.
Denne vakre koldtgaffelen måler ca 16,5 cm lang, veier ca 15 gram, og SER SÅ NY UT! Men den er laget godt over 100 år siden. Disse mønstrene er fra årsskiftet 1800-1900 og frem til kanskje 1916.
Koldgaffel nr 13. National Rokokko ble designet av Hans Hole i 1912. Nasjonal Rokokko koldgaffel, serveringsgaffel. Er stemplet på baksiden med en tekanne og 830 S. Tekannen er et av mestermerkene til Hans Hohles Sølvvarefabrikk.
Hans Hohle Sølvvarefabrikk holdt til i Christiania, Kristiania, Oslo fra tiden 1897 til 1955. Selve butikken "Hans Hohle Sølvvarefabrikk" ble etablert i 1904 av Hans Hole (1864-1935).
Hans Hole var født på Modum, foreldrene var gårdbrukere.
Han tok fag i hammerarbeide fra 1881 og ble utlært hos O. Hæhre i Drammen i 1885. Avla svenneprøven samme sted og samme år. Så reiste han til Oslo og arbeidet hos J. Tostrup fra oktober 1885 til juni 1897. I 1889 reiste han til Wien og arbeidet hos J. C. Klinkoch fra september 1889 til august 1890 og så til Berlin og Bremen med Statens håndverksstipendium. Han tok borgerskap juni 1897 og etablerte med W. Walentin en sølvvarefabrikk i Torvgaten 26 under firmanavnet Hans Hole Sølvvarefabrikk. I 1903 flyttet fabrikken til Pilestredet 17 . I 1904 trådte W. Walentin ut og H.H. fortsatte.
I 1915 flyttet fabrikken til en tidsmessig og nytt bygg i Vogtsgate 79.
Firmaet deltok i Jubileumsutstillingen i Oslo i 1914, i Bergen i 1928, i Halmstad i 1929 og i Drammen i 1930. Hans Hole var medlem av den komite som i 1902 utarbeidet forslag til rekonstruksjon av gullsmedmestrenes faggruppe. Han var formann fra 1912-1918. Hadde mage styreverv og ble tildelt Kongens fortjenestemedalje i gull 22. desember i 1934. Måneden etter, den 9. januar 1935, døde han.
Hans hustru Anna drev butikken videre, men i 1955 tok Ludvig Sæthers gull og sølvvarefabrikk over, og holdt bedriften i gang til 1963.
Koldtgaffelen måler ca 14 cm og veier ca 15 gram. Som den skulle vært laget i går.
Fantastisk flotte i sølvet, ingen graveringer, rene og pene!
Se bilder for flere detaljer.
Selges i nettbutikken!
Det er der prisene er, og salget skjer fra.
Vi har flere spennende objekter i nettbutikken!
Vi har ingen fysisk butikk, kun en liten nettbutikk. Vi har beskjedent med varer, og er relativt nyetablerte. Men vi prøver å være tilgjengelige, og her kan du hente varen fra morgen til kveld, så sant vi er hjemme. Har vi det inne, så selger vi gjerne til deg!
---
Antikke, nydelige og lange fløteøser, skyskje, saus øse med nydelig selvdesignet mønster, typisk antikk design. Siselert vakkert mønster på skaftet. Sølvøse, sølvskje, antikk, fløteøse, sølv øse, sauseøse i sølv.
Antikk Gravert Blank Empire skjeer (som nye), en fløteøse
Antikke og lange koldgafler i sølv, en National Rokokko, som NYE
Fra midten av 1800- tallet og fremover, var det vanlig at gullsmedene kjøpte bestikk i halvfabrikata og graverte, eller loddet på sitt eget mønster eller eget design. Man vil derfor på antikk bestikk se en rekke forskjellige mønstere. "Enhver gullsmed - sitt mønster".
Denne produksjonen var begrenset til enkelte deler som skje, gaffel, kaffeskje og noen serveringsdeler. Dette er ikke lenger så lett å få tak i. Men fra tid til annen dukker de opp.
Nr 1. Dragesølv sausøse, fløteøse, skyskje, ca 15,5 cm, mrk 830S )
Nr 2. Antikk fløteøse, sausøse i 830 sølv, 16,8 cm lang fra Torgersen
Nr 3. Sausøse i sølv, Queens pattern, skjell mønster 830S, 16,5 cm
Nr 4. Antikk sølvøse, fløteøse, håndhamret sauseøse, Hans Hohles S / SOLGT
Nr 5. Antikk fløteøse, tung, 16,5 cm m gull forgylt skje, A Westerbom
Nr 6. Lang, antikk fløteøse, m krok, som ny, mrk S.NILSEN 830 / 18 cm
Nr 7. Serveringsskje ca 16,9 cm, vekt ca 21 gram, (som ny)
Nr 8. Fløteøse ca 15 cm, veier ca 22 gram
Nr 9. Serveringsskje ca 17,2 cm, vekt ca 27 gram, (som ny)
Nr 10 og nr 11. Antikke og lange koldgafler i sølv, som NYE Empire
Nr 12. Antikk og lang koldgaffel i sølv, NY, rund antikk mønster
Nr 13. Antikk og lang koldgaffel i sølv, National Rokokko, som NY
Og her er litt mer informasjon, for dem som ønske det;
Saus, fløte øsene er en slike antikke sølvbestikk, og er laget i forskjellig mønster og forskjellige mestere.
Ser at en ny sausøse koster rundt 2.750,- i dag..
Nr 1 Dragesølv sausøse, fløteøse, skyskje, ca 15,5 cm lang, mrk 830S ). Dragesølv bestikk, Drage sølvbestikk, drage sølvmønster, fløteøse, serveringsskje, serverings øse, fantastisk flott, gammelt, antagelig antikk. Skjeen måler ca 15,5 cm i lengden, selve øsen har en diameter på ca 4,3 cm og en dybde på ca 1,5 cm. Vekt på sølv øsen er ca 20 gram.
Nr 2. Antikk fløteøse, sauseøse i 830 sølv, 16,8 cm lang fra Torgersen.
Edmund Laurentius Torgersen (1845-1919), født i Mandal, ble opplært hos N. M. Thune. Han var 2 år i Tyskland, og etter det hele 11 år som verksmester hos Thune. Tok i 1870 borgerskap i Mandal, i 1878 borgerskap i Oslo og etablerte her en egen forretning, som kort tid før hans død ble overtatt av hans sønn Trygve Torgersen, under det gamle navnet Edm. Torgersen, Torvet 12.
Edmund Torgersen var nestformann fra 1897-1899. Han deltok i stiftelsen av Norges Gullsmedforbund i 1907. Han var i en rekke år medlem av forstanderskap, kontrollkomiteen og direksjonen for Håndverkernes Sparekasse, formann i direksjonen for Alders Hvile, forstander for Christiania Opfostringshus. I hele 20 år arbeidet han i Håndverks- og Industriforeningens utstillingsutvalg, i de siste år som nestformann. Var også en tid medlem av tilsynsutvalget. Medlem av hovedstyret for Den Norske Fælesforening for Håndverk og Industri.
Dette er en utrolig flott sølv øse. For meg, så ser denne nesten helt ubrukt ut. Vakker i sølvet, og med sitt sterke og flotte antikke mønster. Ser ikke særlig til bruksmerker i det hele tatt.
Og likevel er jeg rimelig sikker på at fløteøsen er fra slutten av 1800-tallet. Ja, en gang mellom 1892 og 1910.
Det har nok vært en godt gjemt hemmelighet i et hjem, hvor den har ligget ubrukt i lang, lang tid. Og funnet frem igjen, da et dødsbo skulle gjøres opp..
Fløte øsen måler hele 16,8 cm, og veier ca 27 gram.
Nr 3. Sauseøse i sølv, i Queens pattern med krok, skjellmønster. Vakker, flott sauseskje, som måler ca 16,5 cm i lengden, og skjeen er ca 7 cm bred. Stemplet på baksiden med ukjente mestermerke og 830S. Saus øsen veier ca 42 gram.
Nr 4. Antikk sølvøse, fløteøse, håndhamret sauseøse, fra Hans Hohles Sølvvarefabrikk. Nydelig siselert dekor på skaftet, med blomster og akantus blader. Noe rosemalt inspirert dekor, og ligner flere antikke sølvbestikk deler, som jeg har sett.
Øsen er hamret for hånd, og gir øsen et ekstra antikk særpreg. Øsen har en mild gravering på baksiden av skaftet, hvor det står;
P.T.N. 14.10.02 Det betyr at denne fløteøsen er fra 1902, og er ca 120 år gammel.
Stemplet på baksiden med H&W en tekanne og 830 S.
H&W er nok gullsmeden som solgte denne vakre sausøsen, fløteøsen. Den enkelte gullsmed graverte sitt mønster som passet inn på gjenstanden, og dette mønsteret hadde aldri noe navn. Tekannen er et av mestermerkene til Hans Hohles Sølvvarefabrikk.
Fløte øsen er ca 17,5 cm lang, og veier ca 26 gram.
Nr 5 Antikk fløteøse, tung og 16,5 cm lang m gull forgylt skje, av Andreas Westerbom. Antikk, nydelig tung og flott sølvøse, fløte øse, saus øse med nydelig selvdesignet mønster, typisk antikk design. Siselert vakkert mønster på skaftet. Sølv øse, sølvskje, antikk sauseøse i sølv. Godt stemplet på baksiden; "A. WESTERBOM 830 S". (fantastisk flott S, by the way)
Andreas Emil Henrik Nicolai Westerbom (1855-1931), født i Oslo, fikk opplæring hos Tostrup fra 1870. Drev egen gullsmedforretning i Stavanger fra 1889 til 1916. Var med å starte Stavanger Gullsmedlaug i 1906 og satt som leder der til 1909, til Gustav Hellstrøm tok over. Denne fløte øsen måler ca 16,5 cm, og veier ca 41 gram.
6. Lang og antikk fløteøse i 830S med krok, som ny, mrk S.NILSEN 830 ca 18 cm lang. Antikk, nydelig og lang fløteøse, saus øse med nydelig selvdesignet mønster, typisk antikk design. Siselert vakkert mønster på skaftet. Stemplet; S.NILSEN 830. Kan være S er for sølv og ikke akkurat fornavnet, og mange sølvsmeder med navn Nilsen, er derfor usikker på hvem som har laget denne. Dette er en utrolig flott sølv øse. For meg, så ser denne nesten helt ubrukt ut. Vakker i sølvet, og med sitt sterke og flotte antikke mønster. Ser ikke særlig til bruksmerker i det hele tatt. Og likevel er jeg sikker på at fløteøsen er fra 1896, pga graveringen av datoen 26 / -12 96 på baksiden av skaftet.
Fløte øsen måler hele 18 cm, og veier ca 30 gram.
----
Nr 7, 8 og 9.
Sølvøse, sølvskje, antikk sølv øse, sauseøse i sølv. Liten serverings øse i sølv.
Sølvskje, serveringsskje, rømmeskje, lang syltetøy skje, saus skje, en sølvskje med mange bruksmuligheter. Serveringsskje i antikt og vakkert mønster. Og dette er jo serveringsdeler man ikke kun har en av..
Har tre flotte deler i sølvmønsteret Gravert Blank Empire.
Produsert bla av Hans Hole Sølvvarefabrikk antatt i perioden fra 1897-1935.
Dette er jo et eldgammelt design, men stadig dukker det opp noen bestikk deler i dette vakre sølvmønsteret.
Og her har jeg to serveringsskjeer ( Nr 7 og Nr 9), ca 17 cm lange og en fløte øse (Nr 8), saus øse, sky øse, sky skje på ca 15 cm. De to flotte serveringsskjeene ser helt nye ut, mens saus øsen har en flott patina.
Begge de to flotte servering skjeene er stemplet på baksiden med;
"HALVOR FINSTAD 830S" Ser at noen tror Gullsmed Halvor Finstad levde mellom 1823-1913, men der har de tatt feil mann..
Så funnet ut dette;
Halvor Finstad (juni 1866 - febr. 1953) fikk sin utdannelse hos David-Andersen, og var ferdig i 1888 i korpusarbeide. Fortsatte hos D-A som svenn, og ble så verksmester hos Einar Nielsen. Han hadde også arbeidet som svenn i USA, og avla svenneprøve i Oslo 1895 og tok borgerskap 3. oktober 1895. Samme dag etablerte han butikkforretning i Stortorvet 8. Det var Einar Nielsens gamle forretning.
Han la ned forretningen i 1930, da husleiereguleringen for butikker opphørte, og Kreditkassen som eide gården, ville ombygge lokalene, og disponere dem på annen måte.
Halvor Finstad har vært medlem av gullsmedgruppens styre og av prøvenemden for sølvarbeide. Han deltok i stiftelsen av Norges Gullsmedforbund 1907, og har vært forbundets revisor.
Lang rømme skje, dippskje, saus skje, en sølvskje med mange bruksmuligheter. Gravert Blank Empire sølvmønster. Disse to serveringsskjeene er super flotte, og man skulle tro de var laget i går. Meget pene i sølvet. Litt forskjell, selv om de nok skulle være like.
Den ene måler 16,9 cm og veier ca 21 gram. Den andre måler 17,2 cm og veier ca 27 gram.
Nr 8. Så har jeg en flott saus øse, fløte øse, som skulle hatt en rund øse hode. Men har fått en liten trykk og har nå en morsom, men flott fasong. Stemplet på baksiden med; "EMIL ANDERSEN 830S"
Frans Emil Andersen var født i Värmland mars 1872, kom til Oslo som 17 åring, og begynte i lære hos Norsk Filigransfabrik. Arbeidet som svenn hos Kasper Bingen i nesten 13 år, og fikk så næringsbrev i januar 1901. Og 8. februar samme år, etablerer butikkforretning under navnet Emil Andersen. I 1902 flyttet han til Torvgaten 30, og i 1933 til Torvgaten 18. Han deltok i stiftelsen av Norges Gullsmedforbund i 1907.
Ennå ikke funnet ut hvor lenge han levde..
Fløte øsen måler ca 15 cm i lengden og veier ca 22 gram.
Ingen av delene har noe som helst av gravering, eller personifisering. Alle delene er rene og pene.
Tradisjonsrikt sølv og sølvtøy, og en glimrende gave til den som samler. Og flott til gjenbruk, til den som ønsker å bruke sølv i hverdagen, fest eller til hyggelig selskap!
-----
Nr 10 til Nr 13.
Antikk kold gaffel i sølv, koldt gaffel fire stykker, to samme, tre forskjellig antikke mønster.
Koltgaffel koldtgaffel, koldgaffel alle lange og i sølv! Serveringsgaffel, anretningsgaffel.
Serveringsgafler i sølv.
Helt utrolig funn av disse 4 serveringsskjeene i sølv. De er alle antikke, men ser ut til å ha blitt laget i går. Skal det være en antikk sølv, men ubrukt koldtgaffel?
Har fire utrolig flotte koldtgafler uten slitemerker og er som nye, selv om de er laget for over 100 år siden. Alle er uten graveringer eller andre personifiseringer, rene og pene!
Dette er koldgafler på det flotteste. Tre av dem i antikke mønstre, fantastisk flotte! Ja, også den i Nasjonal Rokokko, som er en tanke kortere.
Nr 10 og 11. Så de to lengste og kanskje flotteste. Hvert fall tyngste! Funnet mønsteret, som heter Gravert Matt Empire, var et av Hans Hole sine sølvbestikk mønster. Godt stemplet fra produsenten på baksiden. En nydelig S (på tvers) for sølv. 830 K. A. RASMUSSEN
Så lånt info fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider);
"Knut Andreas Rasmussen (1837-1918) begynte sin gullsmedlære i Ålesund. Han kom til Oslo i 1861 hvor han arbeidet som svenn hos J. Tostrup. Han løste sitt borgerskap i 1870 og startet forretning i Kirkegaten 12 i 1872. Flyttet senere til Storgaten 15 og senere til nr.10. Han begynte med ren spesialfabrikasjon av filigransarbeide, som den første i Kristiania. Det ble en stor eksportindustri for ham.
I 1901 overtok sønnen Edvard Julius Rasmussen (1866-1927) og forretningen flyttet til Stortorvet 13 og senere Grensen 3. I 1950 flyttet all verksteddrift til nytt bygg i Hamar og forretningen ble lagt ned på 1960-tallet.
Virksomheten i Hamar gikk mer og mer over til produksjon og leveranser av edelmetaller og edelmetallpreparater til teknisk, kjemisk, galvanisk og mekanisk industri".
Disse to sølv gaflene fra Knut Andreas Rasmussen måler ca 17,5 cm lange. Ja, de er nesten anretningsgafler, men er så slanke at de er likevel er par serveringsgafler eller kold gafler.
Men de er særdeles vakre i formen, i utformingen, i designen, og er ganske tunge begge to. Ligg forskjell, da den ene veier ca 24 gram og den andre ca 28. Og disse ser også ut til å ha blitt laget i går.
Koldgaffel nr 12. Antikk mønster med egendesign. Ligner svært mye på andre antikke sølv bestikk deler, men har likevel sin egendesign, og skiller seg litt. Svært vakker, mønsteret er siselert for hånd. Antikk og vakkert. Mye av denne typen gravert design, er lånt av hverandre, og noe oftest egen designet. Stemplet på baksiden 830 S ) OJD, eller her er jeg noe usikker. Men det er nok Th. Marthinsen som har laget gaffelen, og kan ha overlatt til gullsmeden å siselere sitt mønster på skaftet. Med mesterstempelet halvmånen, en sterk halvmåne, som er et av mestermerkene til Thorvald Marthinsen Sølvvarefabrikk i Tønsberg, brukt i tiden mellom 1900-1925. Og de tre neste bokstavene, som er noe uklare, kan være D.J. E. og flere andre muligheter, som jeg ikke kjenner noe til.
Men, A/S Th. Marthinsens sølvvarefabrikk har gjennom lang tid vært kjent for tradisjon og kvalitet.
Th. Marthinsen Sølvvarefabrikk ble grunnlagt 1883 av Thorvald Marthinsen født i Skiptvedt i Østfold (1855-1933). Fabrikken holder til i Tønsberg, der den eldste delen av fabrikkbygningener fra 1907.
Denne vakre koldtgaffelen måler ca 16,5 cm lang, veier ca 15 gram, og SER SÅ NY UT! Men den er laget godt over 100 år siden. Disse mønstrene er fra årsskiftet 1800-1900 og frem til kanskje 1916.
Koldgaffel nr 13. National Rokokko ble designet av Hans Hole i 1912. Nasjonal Rokokko koldgaffel, serveringsgaffel. Er stemplet på baksiden med en tekanne og 830 S. Tekannen er et av mestermerkene til Hans Hohles Sølvvarefabrikk.
Hans Hohle Sølvvarefabrikk holdt til i Christiania, Kristiania, Oslo fra tiden 1897 til 1955. Selve butikken "Hans Hohle Sølvvarefabrikk" ble etablert i 1904 av Hans Hole (1864-1935).
Hans Hole var født på Modum, foreldrene var gårdbrukere.
Han tok fag i hammerarbeide fra 1881 og ble utlært hos O. Hæhre i Drammen i 1885. Avla svenneprøven samme sted og samme år. Så reiste han til Oslo og arbeidet hos J. Tostrup fra oktober 1885 til juni 1897. I 1889 reiste han til Wien og arbeidet hos J. C. Klinkoch fra september 1889 til august 1890 og så til Berlin og Bremen med Statens håndverksstipendium. Han tok borgerskap juni 1897 og etablerte med W. Walentin en sølvvarefabrikk i Torvgaten 26 under firmanavnet Hans Hole Sølvvarefabrikk. I 1903 flyttet fabrikken til Pilestredet 17 . I 1904 trådte W. Walentin ut og H.H. fortsatte.
I 1915 flyttet fabrikken til en tidsmessig og nytt bygg i Vogtsgate 79.
Firmaet deltok i Jubileumsutstillingen i Oslo i 1914, i Bergen i 1928, i Halmstad i 1929 og i Drammen i 1930. Hans Hole var medlem av den komite som i 1902 utarbeidet forslag til rekonstruksjon av gullsmedmestrenes faggruppe. Han var formann fra 1912-1918. Hadde mage styreverv og ble tildelt Kongens fortjenestemedalje i gull 22. desember i 1934. Måneden etter, den 9. januar 1935, døde han.
Hans hustru Anna drev butikken videre, men i 1955 tok Ludvig Sæthers gull og sølvvarefabrikk over, og holdt bedriften i gang til 1963.
Koldtgaffelen måler ca 14 cm og veier ca 15 gram. Som den skulle vært laget i går.
Fantastisk flotte i sølvet, ingen graveringer, rene og pene!
Se bilder for flere detaljer.
Selges i nettbutikken!
NB: Knappen for å vise hele beskrivelsen har kun en visuell effekt.
Generell info
Det hele startet med at vi mistet svigermor, og det ble båret inn esker med sølvtøy, sølv ting og flotte sølv emalje smykker, serviser og noen vesker. Jeg hjalp min mann (og hans bror) og la ut på Finn. Og fikk så interessen for antikk og brukt gjenstander. Pga en hodeskade etter et fall i 2015, så er min hverdag noe begrenset, men Finn annonser, det kunne jeg holde på med. Uten støy og ytre påvirkninger. Min mann og jeg begynte å gå på auksjoner, og jeg satte meg inn i objektenes materiale og opprinnelse. Hobbyen som vokste seg større enn jeg hadde tenkt, og har nå blitt til vårt lille firma, Ringhoff Antikk & Brukt. Satt sammen av våre etternavn fra; Pål Ringnes og Bente C. Ranhoff. Vi holder vårt firma lite, ved annonser på Finn, og nå vår nettbutikk. Men har ingen butikk, men du må gjerne gjøre en avtale, for å se noe du er interessert i. Og vi tar det som kommer. Har vi det inne, så selger vi gjerne til deg!
Bare å spørre..
Bare å spørre..
Beliggenhet
Ringhoff Antikk & Brukt
FINN-kode | 253138429 |
---|---|
Sist endret | 27.11.2024, 16:02 |