Bildegalleri
Objektene legges i nettbutikken snart..
(1/93)
Bonde antikvitet, tine, laup, dall, dalle, treskurd, samleobjekt, samlerobjekt
Til salgs
Beskrivelse
Besøk gjerne vår nettbutikk, ved å trykke "Kjøp i nettbutikk"!
Det er der prisene er, og salget skjer fra.
Vi har flere spennende objekter i nettbutikken!
Vi har ingen fysisk butikk, kun en liten nettbutikk. Vi har beskjedent med varer, og er relativt nyetablerte. Men vi prøver å være tilgjengelige, og her kan du hente varen fra morgen til kveld, så sant vi er hjemme. Har vi det inne, så selger vi gjerne til deg!
...
Dessverre kjenner vi lite til tinenes opprinnelse, men må si at disse er fantastisk vakre, håndlagde kunststykker. Slike små daller, var en nødvendighet for ca 100 år siden, og før det. De ble brukt til oppbevaring av mat, som smør og ost, og annet pålegg. Eller om det var skrin til sine egne små objekter. De er alle tatt godt vare på, noen eldre, noen yngre. Alle hele og fine, rene og pene.
-Oppbevaring, trearbeid, treskurd, treskjæring, svimerket, dall, butt, laup, tine
Dette er det vi har inne;
1. Antikk rosemalt ambar, smørdall fra ca 1900 tallet, med tre ben og lokk
2. Antikk rosemalt dall, smørdall, håndlaget ambar
3. Vakker tine, rosemalt og dekorert med flotte varme farger
4. Antikk tine i mørk tresort, godt patinert, og flotte utskårede detaljer / SOLGT
5. Utskåret ambar, liten butt i tre med lokk, treskurd fra ca 1860-1890
6. Utskåret tine i tre, treskurd fra siste del av 1800
7. Rikt utskåret liten tine, med stor blomst på lokket
8. Vakker liten, godt utskåret tre tine, med flott blomst på lokket
9. Bedårende utskåret liten tine, treskurd, med blomster motiv på lokket
10. Skjønn og liten, men rikt utskåret tine med blomst på lokket
11. Søt utformet tine med brenn dekor og enkel utskåret lokk, uten bunn
Og her er litt mer informasjon, for dem som ønsker det;
Nr 1.
Nydelig rosemalt smør dall, ambar, butt med lokk, en rund liten tine. Antikk amber, butt, trebøtte, spann, tine. Dall, rosemalt dall, dalle.
Antikk tine, såkalt ambar/smørdall, smør butt, med viddebånd i tre, vakkert rosemalt. Denne er gjort etter lagging teknikken.
Lagging er en teknikk som brukes til å lage bøtter, baljer, stamper og kar av breie trestaver. Håndverket er i slekt med bøkring, det vil si å lage tønner, men atskiller seg fra denne på noen måter. En håndverker som utfører lagging, kalles en lagger, mens en tønnemaker kalles bøkker. Spann satt sammen av åtte staver, to av dem er ørestaver. To sveipa bånd i tre. Lokk med utskåret håndtak. Flott dekorert, rosemalt.
I meget god stand, ingen skader, lokket passer perfekt og har et låsehull både i butten og i lokket, som man kan spikke til en liten trenagle, man kan brukes som lås. Ellers vil en liten passende pinne gjøre samme nytten.
Denne er faktisk både vakker og dekorativ. I nydelig rustrød, gammel rød farge, flotte grønnmalte tre remmer, sveip til å holde butten sammen, høye flotte ører, og tre stødige og brede bein, føtter.
Ambaren er flott satt sammen, ingenting er løst. Flott rosemalt lokk, på føttene og en bord rundt hele bøtten. Jevn og vakkert. Det er ingen skader på denne! Hel og flott!!
På det bredeste, mellom de to vakre utstående ørene på toppen måler det ca 15 cm. På det høyeste med øret, er den ca 15,5 cm høy.
Inni butten er den ca 5,3 cm dyp, og diameteren på toppen er den ca 12,5 cm. Diameteren i bunnen er knappe 11,5 cm. Vekt ca 205 gram.
Nr 2.
Vakker antikk og malt dall, noen sier dalle, liten tine, smørdall, amber, butt med tilpasset lokk. Utskåret og formet, rosemalt og håndlaget smør dall, ambar, butt med lokk, en rund liten tine. Amber, butt, trebøtte med dekorasjoner og tre føtter, spann med vakkert lokk. Tine. Rosemalt dall, dalle, såkalt ambar/smørdall, smør butt, med viddebånd i tre, nydelig malt og rosemalt.
Denne er også gjort etter lagging teknikken. Se forklaring i nr 1.
Lokk med utskåret håndtak, sortmalt. Flott dekorert, rosemalt lokk. I meget god stand, ingen skader, lokket passer perfekt og har et låsehull både i butten og i lokket, som man kan spikke til en liten lås, det følger her med en messingspiker, som fungerer perfekt som lås til lokket. Ambaren er faktisk både vakker og dekorativ. I nydelig okergul rundt, med vakre, rosemalte blader mellom de sveipte båndene, flotte sortmalte treremmer, sveip til å holde butten sammen, to høye flotte ører, og tre stødige og brede bein, føtter.
Butten er flott satt sammen, ingenting er løst. Nydelig rosemalt lokk, med en svulmende blomst på hver side av den avlange hanken (med et godt, rundt hull i). Dallen står stødig på tre breie føtter, alle med dekorativ malt i rosemalt motiv. Jevn og vakkert malt og dekorert. Undersiden samme okergule farge, med synlig mørkere område, der en kvist har satt sitt merke. Tinen er i noe rustikk form, men alt sitter som det skal, ingenting er løst! Kun gått et lite skall, der lokket settes mot det ene øret. Skallet er ikke så stort, og lokket sitter meget godt og slingrer ikke, når det satt på. Dette lille avskallet skal komme frem på noen av mine bilder. Ellers hel og flott!! Fantastisk gave til en som liker Norske ting, antikviteter, liker å pynte opp! Typisk gammel og norsk, noe som min mor på 86 år, godt kjente til. Slike brukte de hjemme hos seg til å ha kjernet smør i, og det ble kalt en smør-dall, dalle til smør. Så holdt de smøret kalt et sted.
Pynter opp på bordet, enten med eller uten smør, naturligvis. Men pynter også opp på en hylle, eller stående på gulvet et sted med andre gamle ting. Den er jo ikke så veldig stor; På det bredeste, mellom de to vakre utstående ørene på toppen måler det ca 14 cm. På det høyeste med øret, er den også ca 14 cm høy. Inni butten er den ca 5 cm dyp, og diameteren på toppen er den ca 12 cm. Diameteren i bunnen er ca 10,5 cm. Vekt ca 136 gram.
Nr 3.
Tre skrin, tre eske, oval beholder av tre, fremstilt med teknikken sveiping. Oval laup.
Sveiping er en håndverksteknikk som brukes til å lage runde eller ovale esker, beholdere eller kurver ved å bøye et tynt trestykke og sy endene sammen. Til slutt tilpasses bunnen og festes med trenagler til sveipen.
Eldre rosemalt liten tine. Fantastisk vakkert malt med border i gull maling, nydelige farger. Lokket presses på plass ved å dytte litt på den ene av finnene på toppen til siden og lokket kan vippes opp og av. Også kalt kneppeske, knepp eske.
Oval, sveipet tine med rosemalt dekor. Flatt, utskåret lokk med en tilmålt gren, perfekt plassert på toppen og fungerer som hank.
Tiner og lauper ble brukt til ulike oppbevaring og transportformål, særlig til å oppbevare og frakte mat. I dag tjener de stort sett som samleobjekter og pyntegjenstander. Men kan naturligvis brukes som smykkeskrin, skrin til oppbevaring av litt flottere ting.
Kan til og med brukes som gavepakke, til å legge den faktiske gaven i. Tinens høyde med finner er ca 10,3 cm. Lokket er nesten 20 cm på det lengste, og boksen i seg selv er ca 6,3 cm høy (uten lokk). Lengden på selve skrinet er ca 15 cm og den er drøye 8 cm i bredden.
Nr 4.
Nydelig antikk tine, med fantastisk patina. Mørk brun, blitt slik etter mange år, for denne er umalt. Laup eller tine, med flotte utskjæringer, med firkløvere og nærmest viking dekor. Utskåret dekorering, på eske og lokk. Kun tre-nagler, ren og pen. Antatt ubrukt. Tinens høyde med finner måler ca 11,3 cm. Mellom finnene måler en lengde på ca 13 cm, og det smalner ned mot bunnen. Lengde på esken er ca 10,5 cm og bredden nesten 7 cm. Lokket måler ca 16 cm på det lengste, har en bredde på ca 7,3 cm. Boksen i seg selv er ca 6,2 cm høy (uten lokk). Skrinets vekt med lokk er ca 71 gram.
Nr 5.
Fantastisk antikk, vakker liten ambar, med formen til et grautspann, med utrolig flotte utskjæringer. Denne flotte måten å skjære i tre på, heter treskurd. Butt med lokk.
Informasjon lånt fra; https://snl.no/treskurd
Treskurd er kunsten å skjære figurer og ornamenter i tre. Et meget gammelt og svært utbredt håndverk. I Norge når treskurden et første høydepunkt med Osebergfunnet (800-tallet). Fra middelalderen kan stavkirkeportalene og kirkelig skulpturer nevnes. På 1600- og 1700-tallet fantes spesialister i faget som kalte seg bilthuggere eller biltsnidere og som arbeidet med kirkekunst, finere møbler og annet inventar og som også utførte treskjæring til vogner og sleder. Treskurd ble også i meget stor grad utført av snekkere, stolmakere og av bygdehåndverkere.
Ambaren antas å ha blitt skåret ut en gang mellom 1860-1890, kan hende før. Antar at denne var ment til oppbevaring av litt smør eller pålegg. Den virker faktisk ubrukt. Så har den stått som pynt i mange, mange år. Vet dessverre ikke så mye mer om denne.
Ambaren er nesten rund i formen, har en diameter på nesten 7 cm, tatt mål på toppen, og dette er på det minste. Ca 7 cm i ytterkant på det lengste. Total høyde på ca 9 cm. Måler ca 6,4 cm inne fra foten og opp til kanten. Det er ikke påført noen personlige markeringer, er umalt. Men ene foten har mistet en liten bit. Lokket er helt og flott, passer perfekt til butten, og man kan bære den i hanken.
Nr 6.
Nydelig antikk, vakker liten tine, kanskje en smørtine, med utrolig flotte utskjæringer. Denne flotte måten å skjære i tre på, heter treskurd.
Informasjon lånt fra; https://snl.no/treskurd
Treskurd er kunsten å skjære figurer og ornamenter i tre. Et meget gammelt og svært utbredt håndverk. I Norge når treskurden et første høydepunkt med Osebergfunnet (800-tallet). Fra middelalderen kan stavkirkeportalene og kirkelig skulpturer nevnes. På 1600- og 1700-tallet fantes spesialister i faget som kalte seg bilthuggere eller biltsnidere og som arbeidet med kirkekunst, finere møbler og annet inventar og som også utførte treskjæring til vogner og sleder. Treskurd ble også i meget stor grad utført av snekkere, stolmakere og av bygdehåndverkere.
Tinen antas å ha blitt skåret ut en gang på slutten av 1800-tallet, kanskje før. Antar at den er brukt til oppbevaring av smør, eller annet pålegg. Så har den stått som pynt i mange, mange år. Vet dessverre ikke så mye mer.
Tinen mangler bunn, kan se ut som den var limt på, og den fulgte ikke med. Men det kan man sikkert skjære til, og få en hel flott bunn fra et eldre trestykke?
Det er ikke påført noen personlige markeringer, og er umalt. Lokket er helt og flott, passer perfekt til butten, og man kan bære den i hanken.
Nr 7.
Rikt utskåret liten tine, med stor blomst på lokket. Utrolig vakkert utskåret, med små søyledekor hele veien rundt. Hanken antatt tredd gjennom lokket og limt for forsterkning. Dette er ikke store esken, men super til å inneholde et verdifullt smykke, eller noe smått som skal passes ekstra på. Likevel et stort håndverk, antatt også her brukt sedertre. Ren og pen, ikke brukt til noe som skjemmer den flotte trefargen.
Måler ca 6,6 cm ved vingene, bunnen ca 7,3 cm på det lengste og ca 5 cm på det bredeste. Selve lokket er ca 10,3 cm i lengden, ca 4,8 cm i bredden. Kun ca 3,2 cm høy uten lokk, og hele veier nesten 30 gram.
Nr 8.
Flott og godt utskåret liten tine, med flott dekor og blomst på lokket. Vakkert utskåret, med små taggede kanter, som et gjerde hele veien rundt. Hanken antatt tredd gjennom lokket og limt for forsterkning. Dette er ikke store esken, men super til å inneholde noen verdifulle smykker, eller noe smått som skal passes ekstra på. Likevel et nydelig håndverk, antatt brukt sedertre. Stemplet på undersiden "HANDMADE IN NORWAY", så antatt laget for salg som suvenir. Ren og pen, ikke brukt til noe som skjemmer den flotte trefargen.
Måler ca 8,7 cm mellom vingene, bunnen ca 6,8 cm på det lengste og ca 3,8 cm på det bredeste. Selve lokket er ca 9,4 cm i lengden, ca 4 cm i bredden.
Nr 9.
Rikt utskåret liten tine, med stor blomst på lokket. Enkelt, men flott utskåret, med form for søyledekor hele veien rundt. Hanken antatt tredd gjennom lokket og limt for forsterkning. Dette er ikke store esken, men super til å inneholde et par verdifulle smykker, eller noe smått som skal passes ekstra på. Et godt håndverk, antatt brukt sedertre. Ren og pen, ikke brukt til noe som skjemmer den flotte trefargen.
Stemplet "RUTH" i bunnen.
Måler ca 6,5 cm ved vingene, bunnen ca 6 cm på det lengste og ca 3,2 cm på det bredeste. Selve lokket er ca 7,5 cm i lengden, ca 3,1 cm i bredden. Se bilder for flere detaljer.
10.
Liten, men flott utskåret liten tine, med god blomst på lokket. Meget flott utformet, med form for flamme dekor hele veien rundt. Hanken antatt tredd gjennom lokket og limt for forsterkning. Dette er en liten eske, men kan inneholde et par verdifulle smykker, eller noe smått som skal passes ekstra på. Et godt håndverk, antatt brukt sedertre. Ren og pen, ikke brukt til noe som skjemmer den flotte trefargen.
Måler ca 6,5 cm ved vingene, bunnen ca 5,7 cm på det lengste og ca 3,2 cm på det bredeste. Selve lokket er ca 7 cm i lengden, ca 3,1 cm i bredden. Se bilder for flere detaljer.
11.
Liten avlang tine, med innprentede dekor på siden, fire stjerner rundt på esken. Ingen hank, men herlig utformet og samme stjerne utskåret i lokket, med noen detaljer rundt. Antatt fra 1930-1940 tallet.
Denne lille esken har ingen hank, men faktisk et par finner, som måler ca 3,4 cm på det høyeste. Esken er ca 2,3 cm høy, med lokket på.
En bunn bør kunne lages av et eldre stykke tre.
Skrevet S.A. (kanskje eierinitialer) under lokket, og med kanskje et mestermerke.
Nederst måler den ca 3,7 cm på det lengste og ca 2,2 cm på det bredeste. Lokket har en lengde på ca 5,5 cm, en bredde på ca 2,7 cm. Får man på en bunn, så kan den romme en ring..
Selges i nettbutikken!
Det er der prisene er, og salget skjer fra.
Vi har flere spennende objekter i nettbutikken!
Vi har ingen fysisk butikk, kun en liten nettbutikk. Vi har beskjedent med varer, og er relativt nyetablerte. Men vi prøver å være tilgjengelige, og her kan du hente varen fra morgen til kveld, så sant vi er hjemme. Har vi det inne, så selger vi gjerne til deg!
...
Dessverre kjenner vi lite til tinenes opprinnelse, men må si at disse er fantastisk vakre, håndlagde kunststykker. Slike små daller, var en nødvendighet for ca 100 år siden, og før det. De ble brukt til oppbevaring av mat, som smør og ost, og annet pålegg. Eller om det var skrin til sine egne små objekter. De er alle tatt godt vare på, noen eldre, noen yngre. Alle hele og fine, rene og pene.
-Oppbevaring, trearbeid, treskurd, treskjæring, svimerket, dall, butt, laup, tine
Dette er det vi har inne;
1. Antikk rosemalt ambar, smørdall fra ca 1900 tallet, med tre ben og lokk
2. Antikk rosemalt dall, smørdall, håndlaget ambar
3. Vakker tine, rosemalt og dekorert med flotte varme farger
4. Antikk tine i mørk tresort, godt patinert, og flotte utskårede detaljer / SOLGT
5. Utskåret ambar, liten butt i tre med lokk, treskurd fra ca 1860-1890
6. Utskåret tine i tre, treskurd fra siste del av 1800
7. Rikt utskåret liten tine, med stor blomst på lokket
8. Vakker liten, godt utskåret tre tine, med flott blomst på lokket
9. Bedårende utskåret liten tine, treskurd, med blomster motiv på lokket
10. Skjønn og liten, men rikt utskåret tine med blomst på lokket
11. Søt utformet tine med brenn dekor og enkel utskåret lokk, uten bunn
Og her er litt mer informasjon, for dem som ønsker det;
Nr 1.
Nydelig rosemalt smør dall, ambar, butt med lokk, en rund liten tine. Antikk amber, butt, trebøtte, spann, tine. Dall, rosemalt dall, dalle.
Antikk tine, såkalt ambar/smørdall, smør butt, med viddebånd i tre, vakkert rosemalt. Denne er gjort etter lagging teknikken.
Lagging er en teknikk som brukes til å lage bøtter, baljer, stamper og kar av breie trestaver. Håndverket er i slekt med bøkring, det vil si å lage tønner, men atskiller seg fra denne på noen måter. En håndverker som utfører lagging, kalles en lagger, mens en tønnemaker kalles bøkker. Spann satt sammen av åtte staver, to av dem er ørestaver. To sveipa bånd i tre. Lokk med utskåret håndtak. Flott dekorert, rosemalt.
I meget god stand, ingen skader, lokket passer perfekt og har et låsehull både i butten og i lokket, som man kan spikke til en liten trenagle, man kan brukes som lås. Ellers vil en liten passende pinne gjøre samme nytten.
Denne er faktisk både vakker og dekorativ. I nydelig rustrød, gammel rød farge, flotte grønnmalte tre remmer, sveip til å holde butten sammen, høye flotte ører, og tre stødige og brede bein, føtter.
Ambaren er flott satt sammen, ingenting er løst. Flott rosemalt lokk, på føttene og en bord rundt hele bøtten. Jevn og vakkert. Det er ingen skader på denne! Hel og flott!!
På det bredeste, mellom de to vakre utstående ørene på toppen måler det ca 15 cm. På det høyeste med øret, er den ca 15,5 cm høy.
Inni butten er den ca 5,3 cm dyp, og diameteren på toppen er den ca 12,5 cm. Diameteren i bunnen er knappe 11,5 cm. Vekt ca 205 gram.
Nr 2.
Vakker antikk og malt dall, noen sier dalle, liten tine, smørdall, amber, butt med tilpasset lokk. Utskåret og formet, rosemalt og håndlaget smør dall, ambar, butt med lokk, en rund liten tine. Amber, butt, trebøtte med dekorasjoner og tre føtter, spann med vakkert lokk. Tine. Rosemalt dall, dalle, såkalt ambar/smørdall, smør butt, med viddebånd i tre, nydelig malt og rosemalt.
Denne er også gjort etter lagging teknikken. Se forklaring i nr 1.
Lokk med utskåret håndtak, sortmalt. Flott dekorert, rosemalt lokk. I meget god stand, ingen skader, lokket passer perfekt og har et låsehull både i butten og i lokket, som man kan spikke til en liten lås, det følger her med en messingspiker, som fungerer perfekt som lås til lokket. Ambaren er faktisk både vakker og dekorativ. I nydelig okergul rundt, med vakre, rosemalte blader mellom de sveipte båndene, flotte sortmalte treremmer, sveip til å holde butten sammen, to høye flotte ører, og tre stødige og brede bein, føtter.
Butten er flott satt sammen, ingenting er løst. Nydelig rosemalt lokk, med en svulmende blomst på hver side av den avlange hanken (med et godt, rundt hull i). Dallen står stødig på tre breie føtter, alle med dekorativ malt i rosemalt motiv. Jevn og vakkert malt og dekorert. Undersiden samme okergule farge, med synlig mørkere område, der en kvist har satt sitt merke. Tinen er i noe rustikk form, men alt sitter som det skal, ingenting er løst! Kun gått et lite skall, der lokket settes mot det ene øret. Skallet er ikke så stort, og lokket sitter meget godt og slingrer ikke, når det satt på. Dette lille avskallet skal komme frem på noen av mine bilder. Ellers hel og flott!! Fantastisk gave til en som liker Norske ting, antikviteter, liker å pynte opp! Typisk gammel og norsk, noe som min mor på 86 år, godt kjente til. Slike brukte de hjemme hos seg til å ha kjernet smør i, og det ble kalt en smør-dall, dalle til smør. Så holdt de smøret kalt et sted.
Pynter opp på bordet, enten med eller uten smør, naturligvis. Men pynter også opp på en hylle, eller stående på gulvet et sted med andre gamle ting. Den er jo ikke så veldig stor; På det bredeste, mellom de to vakre utstående ørene på toppen måler det ca 14 cm. På det høyeste med øret, er den også ca 14 cm høy. Inni butten er den ca 5 cm dyp, og diameteren på toppen er den ca 12 cm. Diameteren i bunnen er ca 10,5 cm. Vekt ca 136 gram.
Nr 3.
Tre skrin, tre eske, oval beholder av tre, fremstilt med teknikken sveiping. Oval laup.
Sveiping er en håndverksteknikk som brukes til å lage runde eller ovale esker, beholdere eller kurver ved å bøye et tynt trestykke og sy endene sammen. Til slutt tilpasses bunnen og festes med trenagler til sveipen.
Eldre rosemalt liten tine. Fantastisk vakkert malt med border i gull maling, nydelige farger. Lokket presses på plass ved å dytte litt på den ene av finnene på toppen til siden og lokket kan vippes opp og av. Også kalt kneppeske, knepp eske.
Oval, sveipet tine med rosemalt dekor. Flatt, utskåret lokk med en tilmålt gren, perfekt plassert på toppen og fungerer som hank.
Tiner og lauper ble brukt til ulike oppbevaring og transportformål, særlig til å oppbevare og frakte mat. I dag tjener de stort sett som samleobjekter og pyntegjenstander. Men kan naturligvis brukes som smykkeskrin, skrin til oppbevaring av litt flottere ting.
Kan til og med brukes som gavepakke, til å legge den faktiske gaven i. Tinens høyde med finner er ca 10,3 cm. Lokket er nesten 20 cm på det lengste, og boksen i seg selv er ca 6,3 cm høy (uten lokk). Lengden på selve skrinet er ca 15 cm og den er drøye 8 cm i bredden.
Nr 4.
Nydelig antikk tine, med fantastisk patina. Mørk brun, blitt slik etter mange år, for denne er umalt. Laup eller tine, med flotte utskjæringer, med firkløvere og nærmest viking dekor. Utskåret dekorering, på eske og lokk. Kun tre-nagler, ren og pen. Antatt ubrukt. Tinens høyde med finner måler ca 11,3 cm. Mellom finnene måler en lengde på ca 13 cm, og det smalner ned mot bunnen. Lengde på esken er ca 10,5 cm og bredden nesten 7 cm. Lokket måler ca 16 cm på det lengste, har en bredde på ca 7,3 cm. Boksen i seg selv er ca 6,2 cm høy (uten lokk). Skrinets vekt med lokk er ca 71 gram.
Nr 5.
Fantastisk antikk, vakker liten ambar, med formen til et grautspann, med utrolig flotte utskjæringer. Denne flotte måten å skjære i tre på, heter treskurd. Butt med lokk.
Informasjon lånt fra; https://snl.no/treskurd
Treskurd er kunsten å skjære figurer og ornamenter i tre. Et meget gammelt og svært utbredt håndverk. I Norge når treskurden et første høydepunkt med Osebergfunnet (800-tallet). Fra middelalderen kan stavkirkeportalene og kirkelig skulpturer nevnes. På 1600- og 1700-tallet fantes spesialister i faget som kalte seg bilthuggere eller biltsnidere og som arbeidet med kirkekunst, finere møbler og annet inventar og som også utførte treskjæring til vogner og sleder. Treskurd ble også i meget stor grad utført av snekkere, stolmakere og av bygdehåndverkere.
Ambaren antas å ha blitt skåret ut en gang mellom 1860-1890, kan hende før. Antar at denne var ment til oppbevaring av litt smør eller pålegg. Den virker faktisk ubrukt. Så har den stått som pynt i mange, mange år. Vet dessverre ikke så mye mer om denne.
Ambaren er nesten rund i formen, har en diameter på nesten 7 cm, tatt mål på toppen, og dette er på det minste. Ca 7 cm i ytterkant på det lengste. Total høyde på ca 9 cm. Måler ca 6,4 cm inne fra foten og opp til kanten. Det er ikke påført noen personlige markeringer, er umalt. Men ene foten har mistet en liten bit. Lokket er helt og flott, passer perfekt til butten, og man kan bære den i hanken.
Nr 6.
Nydelig antikk, vakker liten tine, kanskje en smørtine, med utrolig flotte utskjæringer. Denne flotte måten å skjære i tre på, heter treskurd.
Informasjon lånt fra; https://snl.no/treskurd
Treskurd er kunsten å skjære figurer og ornamenter i tre. Et meget gammelt og svært utbredt håndverk. I Norge når treskurden et første høydepunkt med Osebergfunnet (800-tallet). Fra middelalderen kan stavkirkeportalene og kirkelig skulpturer nevnes. På 1600- og 1700-tallet fantes spesialister i faget som kalte seg bilthuggere eller biltsnidere og som arbeidet med kirkekunst, finere møbler og annet inventar og som også utførte treskjæring til vogner og sleder. Treskurd ble også i meget stor grad utført av snekkere, stolmakere og av bygdehåndverkere.
Tinen antas å ha blitt skåret ut en gang på slutten av 1800-tallet, kanskje før. Antar at den er brukt til oppbevaring av smør, eller annet pålegg. Så har den stått som pynt i mange, mange år. Vet dessverre ikke så mye mer.
Tinen mangler bunn, kan se ut som den var limt på, og den fulgte ikke med. Men det kan man sikkert skjære til, og få en hel flott bunn fra et eldre trestykke?
Det er ikke påført noen personlige markeringer, og er umalt. Lokket er helt og flott, passer perfekt til butten, og man kan bære den i hanken.
Nr 7.
Rikt utskåret liten tine, med stor blomst på lokket. Utrolig vakkert utskåret, med små søyledekor hele veien rundt. Hanken antatt tredd gjennom lokket og limt for forsterkning. Dette er ikke store esken, men super til å inneholde et verdifullt smykke, eller noe smått som skal passes ekstra på. Likevel et stort håndverk, antatt også her brukt sedertre. Ren og pen, ikke brukt til noe som skjemmer den flotte trefargen.
Måler ca 6,6 cm ved vingene, bunnen ca 7,3 cm på det lengste og ca 5 cm på det bredeste. Selve lokket er ca 10,3 cm i lengden, ca 4,8 cm i bredden. Kun ca 3,2 cm høy uten lokk, og hele veier nesten 30 gram.
Nr 8.
Flott og godt utskåret liten tine, med flott dekor og blomst på lokket. Vakkert utskåret, med små taggede kanter, som et gjerde hele veien rundt. Hanken antatt tredd gjennom lokket og limt for forsterkning. Dette er ikke store esken, men super til å inneholde noen verdifulle smykker, eller noe smått som skal passes ekstra på. Likevel et nydelig håndverk, antatt brukt sedertre. Stemplet på undersiden "HANDMADE IN NORWAY", så antatt laget for salg som suvenir. Ren og pen, ikke brukt til noe som skjemmer den flotte trefargen.
Måler ca 8,7 cm mellom vingene, bunnen ca 6,8 cm på det lengste og ca 3,8 cm på det bredeste. Selve lokket er ca 9,4 cm i lengden, ca 4 cm i bredden.
Nr 9.
Rikt utskåret liten tine, med stor blomst på lokket. Enkelt, men flott utskåret, med form for søyledekor hele veien rundt. Hanken antatt tredd gjennom lokket og limt for forsterkning. Dette er ikke store esken, men super til å inneholde et par verdifulle smykker, eller noe smått som skal passes ekstra på. Et godt håndverk, antatt brukt sedertre. Ren og pen, ikke brukt til noe som skjemmer den flotte trefargen.
Stemplet "RUTH" i bunnen.
Måler ca 6,5 cm ved vingene, bunnen ca 6 cm på det lengste og ca 3,2 cm på det bredeste. Selve lokket er ca 7,5 cm i lengden, ca 3,1 cm i bredden. Se bilder for flere detaljer.
10.
Liten, men flott utskåret liten tine, med god blomst på lokket. Meget flott utformet, med form for flamme dekor hele veien rundt. Hanken antatt tredd gjennom lokket og limt for forsterkning. Dette er en liten eske, men kan inneholde et par verdifulle smykker, eller noe smått som skal passes ekstra på. Et godt håndverk, antatt brukt sedertre. Ren og pen, ikke brukt til noe som skjemmer den flotte trefargen.
Måler ca 6,5 cm ved vingene, bunnen ca 5,7 cm på det lengste og ca 3,2 cm på det bredeste. Selve lokket er ca 7 cm i lengden, ca 3,1 cm i bredden. Se bilder for flere detaljer.
11.
Liten avlang tine, med innprentede dekor på siden, fire stjerner rundt på esken. Ingen hank, men herlig utformet og samme stjerne utskåret i lokket, med noen detaljer rundt. Antatt fra 1930-1940 tallet.
Denne lille esken har ingen hank, men faktisk et par finner, som måler ca 3,4 cm på det høyeste. Esken er ca 2,3 cm høy, med lokket på.
En bunn bør kunne lages av et eldre stykke tre.
Skrevet S.A. (kanskje eierinitialer) under lokket, og med kanskje et mestermerke.
Nederst måler den ca 3,7 cm på det lengste og ca 2,2 cm på det bredeste. Lokket har en lengde på ca 5,5 cm, en bredde på ca 2,7 cm. Får man på en bunn, så kan den romme en ring..
Selges i nettbutikken!
NB: Knappen for å vise hele beskrivelsen har kun en visuell effekt.
Generell info
Det hele startet med at vi mistet svigermor, og det ble båret inn esker med sølvtøy, sølv ting og flotte sølv emalje smykker, serviser og noen vesker. Jeg hjalp min mann (og hans bror) og la ut på Finn. Og fikk så interessen for antikk og brukt gjenstander. Pga en hodeskade etter et fall i 2015, så er min hverdag noe begrenset, men Finn annonser, det kunne jeg holde på med. Uten støy og ytre påvirkninger. Min mann og jeg begynte å gå på auksjoner, og jeg satte meg inn i objektenes materiale og opprinnelse. Hobbyen som vokste seg større enn jeg hadde tenkt, og har nå blitt til vårt lille firma, Ringhoff Antikk & Brukt. Satt sammen av våre etternavn fra; Pål Ringnes og Bente C. Ranhoff. Vi holder vårt firma lite, ved annonser på Finn, og nå vår nettbutikk. Men har ingen butikk, men du må gjerne gjøre en avtale, for å se noe du er interessert i. Og vi tar det som kommer. Har vi det inne, så selger vi gjerne til deg!
Bare å spørre..
Bare å spørre..
Beliggenhet
Ringhoff Antikk & Brukt
FINN-kode | 271024667 |
---|---|
Sist endret | 21.10.2024, 15:20 |