Bildegalleri
Tor Bjørklund - Om folkeavstemninger Norge og Norden 1905-1994
Beskrivelse av varen
Folkeavstemninger i Norge og Norden er ikke bare knyttet til EF/EU-sporsmålet, men EF- og EU-avstemningene er utvilsomt sentrale. Hvorfor har Norge her skilt lag med resten av Norden? I Danmark, Sverige og Finland stemte jo et flertall for medlemskap.
Folkeavstemninger har dukket opp med ujevne mellomrom, og splittede partier er en viktig bakgrunnsfaktor. Motsetningene i de mest sentrale folkeavstemningene i Norden har gått på tvers av de dominerende partiskillene som er formet av industrisamfunnets konflikter. Temaene har splittet både den sosialistiske og den borgerlige blokk, og det har oppstått nærmest unntakstilstander. Folkeavstemninger har blitt kortvarige avsporinger fra den politiske historiens hovedlinje, som iallfall fram til 1990-tallet har fulgt høyre-venstre-aksen.
Folkeavstemninger er - som utslag av det direkte demokrati også et sidespor i forhold til den dominerende retningen med indirekte eller representativt demokrati. Folkets direkte deltakelse bryter med rutinepolitikkens regler og har i Norge hatt en sjelden evne til å få fram styrken i sentrum-periferi-konflikten.
Tor Bjørklund er førsteamanuensis ved Institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han har tidligere publisert flere artikler om folkeavstemninger som politisk instrument og utgitt bl.a. Mot strommen. Kampen mot EF 1961-1972.
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 8.10.2024 kl. 20:35 ・ FINN-kode: 275988627