Bildegalleri
Drammens Teater litografi
Trygg handel med Fiks ferdig
Varen blir sendt til deg, og du har 24 timer på deg til å inspisere den før pengene overføres til selger.
Beskrivelse av varen
Litografi av en tegning av Drammens Teater. Nummmerert 42/330 og signert. Med passepartout og flott treramme. 54 x 45 cm utvendig rammemål. Se bildene!
Historien om skapelsen av Drammens Teater starter på bakgrunn av det store tre dagers sammenhengende flammeinfernoet som rammet Bragernes i 1866. Ødeleggelsen var nesten fullstendig. Hele Bragernes lå i aske, da også det tidligere teateret, Børsteatret.
Etter bybrannen ble det iverksatt en storstilt dugnad for å samle aksjonærer til å få opp et nytt teater i byen. Mannen som hadde tegnet Drammen Børs, Emil Victor Langlet, fikk oppdraget med å tegne Drammens Teater. Tegningene som ble lagt frem inneholdt et teater med 3 losjerader og plass til 700 tilskuere til en sum av 18.000 spesidaler. I juni 1869 ble første spadetak satt i jorda og byggingen iverksatt.
Det ble til kanskje Norges vakreste teater. Men så skjedde det som aldri skulle skje:
Julen 1993 og Teatergruppen Drammenye samler fulle hus, slik de har pleid å gjøre år etter år. Dagen er 9. desember og det er stor stemning fra første parkettrad til bakerst i «grisebingen». Denne kvelden var det oppsetningen av «Folk og røvere i Kardemomme by» som stod for underholdningen. Forestillingen blir en suksess.
Lysene slukkes og roen senkes over Drammens Teater. En enslig nattevandrer har ikke gått til ro. Han driver gatelangs. I den siste tiden har han satt spor etter seg flere steder i byen. Nå står han utenfor en stor og mørk bygningskropp. Den ligger øde midt i sentrum. Han finner noe brennbart, tenner på, åpner kjellervinduet og kaster flammen inn. Ilden fatter tak og sprer seg raskt. Snart finner flammen veien gjennom gulv og rom, slikker oppover tapeter og løper bortover forgylte himlinger. Drammens gamle teater står i brann!
Brannvesenet er raskt på plass. Femti brannfolk og tjue mann fra sivilforsvaret jobber på spreng. I hovedsak for å hindre spredning, ettersom flammene har tatt helt overhånd på Teatret. Timer etterpå våkner Drammen brått til liv i 15 minusgrader og sur snø. Morgenradioen kringkaster den sjokkerende nyheten. Andre møter et sørgelig syn på vei til arbeidet. Denne morgenen er det ingen applaus, ingen forventning og ingen glede. Varmen føles iskald. Drammenserne står skulder ved skulder og gråter – utvendig og innvendig.
Drammens Tidende - Buskerud Blad kom ut med en fyldig ekstrautgave.
Samme dag ble en viktig dag for det Teatret du i dag kan oppleve. Teatrets styre vedtok enstemmig at bygningen skulle gjenoppbygges i samme stil som det nedbrente teater. Drammenserne engasjerte seg sterkt. Penger til gjenoppbygningen strømmet inn fra innsamlingsaksjoner, firmaer og enkeltpersoner. Et sentralt spørsmål var hva forsikringen skulle dekke. Styrets representanter forhandlet seg fram til en løsning hvor Gjensidige dekket regningene etter hvert i stedet for å utbetale en skjønnsmessig erstatning. Prosjektet var komplisert og dermed var det heller ikke mulig å fastsette et korrekt erstatningsbeløp. Denne ordningen ble avgjørende for resultatet. Takket være Gjensidiges rause innstilling til rammene for gjenoppbygging, ble det mulig å rekonstruere det gamle Teatret i all sin prakt. Det var den største skadeerstatning i Gjensidiges historie.
I dag står Teatret, om mulig, enda sterkere enn før, med mange forestillinger årlig – de fleste av dem utsolgt. En vakker bygning, med en sterk og innholdsrik historie. Dette fantastiske bygget vil fortsatt være en destinasjon for gode opplevelser som sprer alt fra tårer til latter.
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 9.12.2024, 22:20 ・ FINN-kode: 295902754