Bildegalleri
Gamle fotografier (carte de visite) fra Østfold. Fotografer: Gerold og Bülund
Trygg handel med Fiks ferdig
Varen blir sendt til deg, og du har 24 timer på deg til å inspisere den før pengene overføres til selger.
Beskrivelse av varen
Gamle fotografier fra Moss, Sarpsborg og Fredrikstad, samlet pris
Fotografer: Gerold og Bülund
Selges helst samlet, men jeg kan selge bildene hver for seg om ønskelig
De tre fotografiene av menn måler (i cm) 9 x 6. De er pålimt tykk kartong som måler (i cm) 10,5 x 6,5. Ett av dem har fått brune flekker/skjolder på framsiden, et annet en skrape (se bilder)
Bildet av ekteparet er tatt i 1919, og ca. like stort. Her har pappen som fotografiet er limt på, blitt skjoldete.
Slike fotografier ble ofte brukt som visittkort, og ble kalt visittkortfoto, cdv, carte de visite eller calling card.
FOTOGRAFER:
Johan Axel Bülund (født 18. november 1873 i Ärsta i Sverige, død 12. desember 1909 i USA) var fotograf med virke flere steder på Østlandet. På vedlagte kort står det oppført Moss/Sarpsborg.
Han giftet seg 24. desember 1899 i Tune kirke med Maren Sofie Fredriksen (f. 1880 i Tune). Ved ekteskapsinngåelsen var han telegrafist i Sarpsborg. Han ser ut til å ha fotografert der rundt den tiden. Han er også registrert som aktiv på Nymoen på Kongsberg, i Moss og Fredrikstad og i Oslo (1905).
I folketellingen 1900 finner vi ham og hustruen i Moss, der de bodde i Vestre Kanalgate 4. Ifølge tellingen var dette også hans forretningslokale, og han står oppført som fotograf med egen forretning.
Bülund forlot Norge 12. oktober 1907, med skipet «Oslo» på vei til Minnesota i USA. Ifølge emigrantprotokollen hadde han vært ni år i Norge, hvilket tilsier at han kom hit året før han ble gift. Ved emigrasjonen var han bosatt på Kongsberg. Trolig døde han i St. Paul i Minnesota.
I Norge brukte han stort sett formen Bylund. men er også oppgitt som Bülund, som ser ut til å være den opprinnelige svenske formen.
Gustav Adolf Gerold (født 17. september 1854 i Saarbrücken i Tyskland, død 1924 i Fredrikstad) var fotograf i Kristiania og Fredrikstad.
Han var sønn av Friedrich og Marie Gerold. 27. februar 1878 ble han gift med Johanne Mathilde Johansen (f. 1845 i Tønsberg), og de fikk tre sønner. Utlært som billedhugger, arbeidet i Berlin og Dresden i 5 år, kom til Norge i 1877 og startet eget fotografatelier i Kristiania i 1878. Dette overlot han i 1881 til Joh. O. Simonnæs, som tidligere hadde fotografert på Gjøvik (1878) under navnet «Gjøviks fotografiske atelier». Simonæs drev firmaet videre under betegnelsen «Gerolds Efterfølger».
Selv flyttet Gerold i 1880 til Fredrikstad hvor han startet eget firma i Nygaardsgaten, som han i 1924 overlot til sin eldste sønn Adolf Gerold. En av de yngre sønnene, Harald Fredrik Gerold, etablerte sitt eget fotofirma i Halden.
I folketellingen 1885 finner vi ham i Nygaardsgaten 290a i Fredrikstad sammen med kone og to sønner. De samme personene var bosatt på samme adresse ved folketellingen 1900. Ved folketellingen 1910 bodde ekteparet og de to sønnene i Mellomgate 7, nå Arne Stangebyes gate. Gustav Adolf Gerold bodde samme sted i 1920, da sammen med hustru og sønnen Adolf.
Virkesteder:
1878-1889: Kristiania
1880-1924: Fredrikstad
Fotografering er en ganske ny oppfinnelse, mindre enn 200 år gammel. De første fotografiene av vanlige folk ble tatt av profesjonelle fotografer i slutten av 1850-årene. Disse små carte de visite (visittkort), fotografiene (11,4x6,4 cm) var vanligvis av såkalt albumin-type - et tynt papirfotografi montert på et tykkere papir. De ble enormt populære og ble utvekslet blant venner og kjente.
I begynnelsen av 1870-årene ble carte de visite erstattet av kabinettfotografier, også et albumin-fotografi, men større og montert på tykk kartong. Begge dominerte den profesjonelle fotografiindustrien i nesten tretti år. Først rundt århundreskiftet, da film på rull kom og man lanserte det rimelige Brownie-kameraet, ble fotografering og fotoalbumer en folkehobby.
De første fotoalbumer ble konstruert for å se ut som en sober bibel med tunge permer overtrukket med skinn eller tekstil, tykke blad av kartong, og en spenne som holdt det hele sammen. Bruk av fotografiske albumer ble utbredt i siste halvdel av det 19. århundre, da fotografering blomstret. Kommersielle albumer ble designet som innbundne bøker, med side av papir eller kartong delt inn i rom som bildene kunne smettes inn i.
Kilde: Elizabeth E. Peacock: Ta vare på dine gamle gjenstander: Fotoalbum, Artikkel i magasinet SPOR nr. 1/2011, utgitt av NTNU Vitenskapsmuseet.
Søkeord: kabinettkort, kabinettfotografier, kabinettbilder, kabinettfoto, visittkort, visittkortfoto, cdv, carte de visite, calling card, portretter, fotografier, foto, fotografi, lokalhistorie, reklame
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 1.12.2024, 06:15 ・ FINN-kode: 331644258