Bildegalleri
Antikk ramme med gammelt fotografi, med et telegram
Trygg handel med Fiks ferdig
Varen blir sendt til deg, og du har 24 timer på deg til å inspisere den før pengene overføres til selger.
Beskrivelse av varen
Antikk ramme med gammelt fotografi, med et telegram
Bildet (og kanskje rammen) er minst 125 år gammelt.
Rammen måler 12,3 x 8 cm
Rammen har innvendig et flott mønstret papir. Rammen har glass og mulighet både for å stå oppreist og å henge på vegg.
Av en eller annen merkelig grunn er det ingen lukkemekanisme, derfor har tidligere eier brettet sammen et telegram og brukt det bak bildet, slik at fotografi og glass ikke faller ut.
Rammen er av treverk, malt med gullfarge. Det er noen ubetydelige flekker på rammen, jeg har ikke forsøkt om de lar seg vaske av. Se bilder.
Glasset har noen ørsmå hakk som ikke synes i rammen
Om telegrammet, se bilder. Arket måler 23 cm x 21 cm.
Fotografiet er et påmontert tykk kartong, str. 10,5 cm x 6,5 cm (selve fotografiet er 9,2 cm x 6,2 cm). Kartongen viser hvor bildene er tatt, og er flott også på baksiden, der fotografen har sin reklame.
Fotografiet har en liten brett øverst til venstre. Det har i tillegg ligget under når noen har stemplet noe. Kanskje det kom i posten, for det kan minne om trykket etter et poststempel. Se bilde.
Slike fotografier ble ofte brukt som visittkort, og ble kalt visittkortfoto, cdv, carte de visite eller calling card
Fotograf:
August Haraldsson (født 1857 i Sverige, død 7. mars 1899) drev fotoatelier i Kristiania og Arendal.
Han åpnet atelier i Arendal i 1889. Hadde da hatt atelier i Kristiania i flere år, og denne forretningen hadde han fortsatt den tiden han var i Arendal. I folketellingen 1885 er han oppført som fotograf, så han må ha startet opp senest dette året. Han bodde da i Løkkeveien 7 på Ruseløkka. I Christiania holdt han på frem til han døde i 1899. Firmaet ble sannsynligvis fortsatt av hans enke, for så sent som i 1902-03 ble det annonsert med adresse Grændsen 3. Firmaet i Arendal ble i 1894 overtatt av Magnus Løvfold, i 1934 av hans sønn John Løvfold, og så av dennes sønn Magnus Løvfold og Ivar Post under navnet Fotohuset Magnus Løvfold & Co.
Virkesteder:
1886: Kristiania, Nedre slottsgate 19, hjørnet av Karl Johans gate.
1889-1894: Arendal, Strandgata.
1897-1899: Kristiania, Grensen 4
1889: Kristiania, Prinsens gate 12, hjørnet av Kirkegata.
Fotografering er en ganske ny oppfinnelse, mindre enn 200 år gammel. De første fotografiene av vanlige folk ble tatt av profesjonelle fotografer i slutten av 1850-årene. Disse små carte de visite (visittkort), fotografiene (11,4x6,4 cm) var vanligvis av såkalt albumin-type - et tynt papirfotografi montert på et tykkere papir. De ble enormt populære og ble utvekslet blant venner og kjente.
I begynnelsen av 1870-årene ble carte de visite erstattet av kabinettfotografier, også et albumin-fotografi, men større og montert på tykk kartong. Begge dominerte den profesjonelle fotografiindustrien i nesten tretti år. Først rundt århundreskiftet, da film på rull kom og man lanserte det rimelige Brownie-kameraet, ble fotografering og fotoalbumer en folkehobby.
De første fotoalbumer ble konstruert for å se ut som en sober bibel med tunge permer overtrukket med skinn eller tekstil, tykke blad av kartong, og en spenne som holdt det hele sammen. Bruk av fotografiske albumer ble utbredt i siste halvdel av det 19. århundre, da fotografering blomstret. Kommersielle albumer ble designet som innbundne bøker, med side av papir eller kartong delt inn i rom som bildene kunne smettes inn i.
Kilde: Elizabeth E. Peacock: Ta vare på dine gamle gjenstander: Fotoalbum, Artikkel i magasinet SPOR nr. 1/2011, utgitt av NTNU Vitenskapsmuseet.
Søkeord: kabinettkort, kabinettfotografier, kabinettbilder, kabinettfoto, visittkort, visittkortfoto, cdv, carte de visite, calling card, portretter, fotografier, foto, fotografi, lokalhistorie, reklame
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 27.10.2024, 19:55 ・ FINN-kode: 333335389