Bildegalleri
"Slage' på Parra" av Ajax (Andreas Jacobsen)
Beskrivelse av varen
Boken "Slage' på Parra" av Ajax (Andreas Jacobsen). Utgitt i 1979. 234 sider.
Selges for 50,- kroner
Porto: 69,- kroner (Postnord)
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Andreas Jacobsen var en norsk skribent som var kjent for sine epistler i Stavanger Aftenblad under psevdonymet «Ajax». Han skrev også dikt, bøker, sanger og teaterstykker. Han beskrev sider av Stavangers historie fra 1934 og frem til 1990-årene. Hans styrke som skribent lå i en sterk observasjonsevne og hans språklige evne til å gi presise uttrykk. Han ble en lokal fellesnevner som bidro til å skape en kollektiv lokal identitet og forankring.
Bakgrunn
Jacobsen var født og oppvokst i Vinkelgata i Stavanger. Egentlig ville han bli tegner, men det kunne han ikke livnære seg som i de harde 1930-årene. Derfor begynte han 16 år gammel som bud i Det Stavangerske Dampskipsselskap, der han ble værende i nesten 50 år, til sist som personalsjef. To venner tok en dag med seg noen av hans tegninger med tekster til redaksjonssekretær Sven N. Oftedal i Stavanger Aftenblad, som straks så mulighetene. Senere oppmuntret redaktør Christian S. Oftedal og domprost Christian Svanholm den unge Jacobsen til å skrive mer.
Forfatterskap
Den første teksten stod i avisen 8. september 1934 under pseudonymet Jacob, som ble til Ajaks, før han slo seg til ro med Ajax. Etter kort tid begynte Stavanger Aftenblads tegner Henry Imsland å illustrere epistlene, og de ble meget populære innslag i avisen frem til 9. oktober 1991. Ajax’ siste vise, Sokkaseg og hjertelag, ble fremført i forbindelse med en avduking i byens sentrum av en statue med hans mest sentrale figurer, Johanna og Broremann, under Stavanger Aftenblads 100-årsjubileum 1993.
Ingen vet egentlig hvor mange epistler som kom fra Andreas Jacobsens hånd; han visste det ikke en gang selv. Langt mindre finnes det noen oversikt over de utallige visene han skrev oppigjennom årene. De tre stavangerkomediene på dialekt er oppført flere ganger på Rogaland Teater.
Dialekten kom gradvis inn i epistlene, og Jacobsen er uten tvil den som sterkest har bidratt til å bevare stavangerdialekten også som skriftspråk. På stavangernes eget språk, med en sterk følelse for selv de fineste nyanser, kunne han lodde dypt i menneskenes sjel. Språket var nettopp det redskapet han trengte for å fortelle ikke minst hvordan de svake – gamle, barn, enslige, en sydame på ensom post – hadde det. Han fortalte om menneskenes dagligliv, om deres lengsler og håp, om smil og tårer, om det som i litteraturen kalles den eksistensielle angsten. Han hadde sansen for å fremheve det karakteristiske, men han var mer opptatt av å få sine medmennesker til å bli glade enn å få dem til å le; som regel greide han begge deler. Han evnet å gi dyp innsikt i enkle ord. Derfor leses hans bøker stadig, ikke sjelden høyt så vel fra prekestolen som i en munter vennekrets.
Da Andreas Jacobsen begynte sin røkt av stavangerdialekten, var by og bygds talemål noe som i bok- og scenespråk ofte ble brukt til å gi litt nedlatende karakteristikker. Ajax gjorde Stavanger bymål til noe å være glad i, en del av byens identitet. Som spaltist, forfatter og skaper av scenisk stoff levde og virket han etter devisen: Sentrum er alle steder, det er enkeltmenneskets ståsted i et miljø. Hans skikkelser opptrer innenfor en kort radius, men er grenseløse når de orienterer seg i tid og rom. Formen er enkel, språket er nært, betydningen allmenn og av varig verdi – som legenden.
Utmerkelser
Andreas Jacobsen mottok kulturpriser fra Stavanger kommune, Stavanger Aftenblad, Rogalands Avis og Stavanger Presseforening. Han ble kåret til «Årets siddis», og 1985 fikk han Kongens fortjenstmedalje i gull. Hotel Atlantic har opppkalt en kafé etter ham.
Utgivelser
Bøker
Ongane i gadå, Stavanger 1943
Slage’ på Parra, Stavanger 1943
Hestalort og mannskor, Stavanger 1974
Sokkaseg og hjertelag, Stavanger 1977
Sengeplass te adle, Stavanger 1984
Midt iblant oss, Stavanger 1984
Heia Gundersen, Stavanger 1984
Johanna, Broremann og frk. Sørensen, Stavanger 1988
Far og mor te an Marton, Stavanger 1988
Maktå på Straen (prosaisert utg. av Leiv Isaksens folkekomedie), Stavanger 1988
Skuespill
Det smedle på Skansen, uroppført 1957
Gudlabadne te na mor, uroppført 1959
Storm i et Norgesglass, uroppført 1962
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 17.11.2024, 10:44 ・ FINN-kode: 336786062