Bildegalleri
Retro: Gul Glohane fra Porsgrund – Serveringsfat (stekefat) 26 x 20
Trygg handel med Fiks ferdig
Varen blir sendt til deg, og du har 24 timer på deg til å inspisere den før pengene overføres til selger.
Beskrivelse av varen
Tilstand: Pent brukt - I god stand
Retro: Gul Glohane fra Porsgrund Porselen – Serveringsfat (stekefat) str. 26 x 20 cm (prod.nr. 6026/4) – 150 kroner per fat
Jeg har:
1 x stort fat, str. 35 x 27 cm (prod.nr. 6026/2) – 250 kroner
2 x mellomstort fat, str. 31 x 23 cm (prod.nr. 6026/3) – 200 kroner per fat
2 x små fat, str. 26 x 20 cm (prod.nr. 6026/4) – 150 kroner per fat
Ett av de mellomstore fatene har noen tynne svarte streker, og et av de minste er slitt på kanten – Se bildene!
Ellers er fatene pene med den opprinnelige flotte gulfargen. Det er noen få glaseringsfeil på dem, men det var det på disse fatene.
Forsendelse kommer i tillegg og vil variere etter hvor mange fat det blir i pakken.
Anbefaler selvsagt å hente selv!
Glohane ble 50-tallets store slager, og det fikk da også gullmedalje på Triennalen i Milano i 1957. Det ble også tildelt gullmedalje ved Triennale di Milano 1960 og Deutsche Handwerksmesse i München 1961. Glohaneserviset var en stor suksess for Porsgrund Porselæn da det ble produsert i årene 1955-59. Det ble laget i ildfast feltspatporselen.
Det ildfaste serviset "Glohane" kom i produksjon hos Porsgrund Porselen fra 1955. Produktdesigneren Tias Eckhoff fikk oppgaven med å utvikle serviset for sanitærporselensavdelingen ved Porsgrunds Porselænsfabrik og samarbeidet med Statens Opplysningskontor i Husstell i arbeidet. De brukte et par år på å utvikle serviset. Det var mange kravspesifikasjoner som skulle på plass. Arbeidet ble utført sammen med Statens Opplysningskontor i husstell. Da serviset kom på markedet, representerte det noe nytt og ble øyeblikkelig en suksess som inntok de norske hjem.
Antall deler som et servise består av er kuttet ned og enkelte av delene har flere funksjoner. "Glohanes" lokkefat kan benyttes både som ildfaste former og serveringsfat, rett fra ovn til bord. "Glohane" er karakteristisk for sin tid med 1950-årenes myke linjeføring og avrundede former sammen med fokuset på det praktiske, maten kunne tilberedes og serveres i de samme fatene.
"Glohane" er også et eksempel på at Tias Eckhoff forsøker å hakke hull på den konvensjonelle oppfatningen om "12 av hver". Eckhoff har bestrebet seg på å tegne serviser som er så enkle i utformingen at de lett lar seg kombinere med hverandre for at kunden ikke skal være bundet til kun ett servise. På den måten var det ikke behov for serviser bestående av mange deler. Et godt eksempel på dette er hvordan han tenkte seg at serviset "Det Riflede", som er helt hvitt, kan benyttes sammen med "Glohane's" fargesterke deler i sort, blått og gult.
TIAS ECKHOFF:
Hans egentlige navn var Mathias Gerhard Eckhoff (1926–2016), og han kom fra Vestre Slidre i Valdres.
Tias Eckhoff var en norsk industridesigner. Hans produksjon var sparsom, men til gjengjeld er mange av hans produkter blitt stående som varige designklassikere. Bestikkserien Maya, serviset Glohane og stolen Ana er noen få i rekken av solide arbeider som er godt fundamentert i den norske designhistorien.
Fra 1945 til 1949 studerte Tias Eckhoff ved keramikklassen på Statens håndverks- og kunstindustriskole. Der var Jacob Prytz hovedlærer og Jens von der Lippe faglærer. I sommerferiene praktiserte han ved Lillemor Clement og Inger Folmer-Larsens lergodsverksted (1948) og ved Saxbo Stentøj (1949) – begge i Danmark. På Saxbo lærte han å beherske høybrent steingods og fikk innsikt i de kinesiskinspirerte glasurene som verkstedet var verdenskjent for.
I 1947 utlyste Porsgrunds Porselænsfabrik (PP) en konkurranse blant keramikklassens elever om å tegne nye vasemodeller. Tias Eckhoff ble premiert, og kontakten med PP medførte at han i 1949 ble fast ansatt ved bedriften. På fabrikken videreutviklet han sin diplomoppgave, en tekopp i tynnvegget porselen med vertikal relieffdekor. Arbeidet resulterte i te- og kaffeserviset Det Riflede, som kom på markedet i 1950. Det Riflede er nå å regne som en av de fremste norske designklassikerne i årene etter andre verdenskrig.
Eckhoffs neste viktige arbeid var det ildfaste serviset Glohane i høybrent feltspatporselen. Sammenlignet med Det Riflede var Glohane i et tykkere gods med avrundede, slagfaste kanter. Da serviset kom på markedet i 1955, besto det av i alt 18 ulike former i tre farger. Glohane var barn av funksjonalismens tankegods: Serviset hadde få deler, var uten dekor og det kunne stables. Den opprinnelige tanken med Glohane var å ha servisedelene som fyllgods i tunnelovnene til søsterbedriften, Sanitærporselensfabrikken, der man brant klosetter og servanter. På Triennalen i Milano i 1957 fikk Glohane kaffekanne med tilhørende sukker- og fløtesett gullmedalje.
I 1957 sluttet Eckhoff som kunstnerisk leder ved PP, men han fortsatte som konsulent i en årrekke. Det siste han laget var et ildfast servise i Korulen som aldri kom i produksjon.
Tias Eckhoff har mottatt mange utmerkelser; Lunningprisen (1953), gullmedalje ved Triennalen i Milano (1954, 1957 og 1960) og Jacob-prisen (1974). Arbeidene hans er representert ved flere internasjonale museer.
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 26.11.2024, 08:25 ・ FINN-kode: 338255492