Bildegalleri
Te-servise - Antikt- Japansk
Beskrivelse av varen
Selger fint antikt japansk te-service. Te serviset er veldig pent med unntak av den lille sukkerkålen hvor dragenesen på lokket og litt av glasuren helt i kanten på muggen er slitt bort. Se bilde nr 4.
Serviset har på et tidligere tidspunkt blitt vurdert fra Blomquist auksjonshus. Her følger en vurdering og beskrivelse gitt av dem:
Jeg har sett på de tilsendte bildene, og har noen spørsmål og noen tanker om priser.
Dette vil være et "tete-a-tete" teservise i japansk Satsuma-stil. Satsuma-porselen (satsuma-yaki) er strengt tatt ikke porselen, men en type japansk keramikk i stengods. Satsuma er også et distrikt og en by, helt sør i Japan, og er også navnet på familien som i føydaltiden hadde makten i området. Satsuma-familiens «mon», altså deres familievåpen, ser ut som et «hjulkors» eller «solkors», og kan ofte finnes som en del av dekoren på mange av gjenstandene.
Det finnes eksempler på stilen fra så tidlig som 1600-tallet, da koreanske pottemakere ble hentet til Japan etter den japanske invasjonen av Korea på slutten av 1500-tallet. Etter at Japan åpnet opp grensene for internasjonal handel, fra 1850-tallet og utover, og etter japanske suksesser på blant annet ulike verdensutstillinger, spesielt ved utstillingen i Paris i 1867, ble japansk kunst og kunsthåndverk til en del av en vestlig motebølge, med en voldsom interesse for det «orientalske». I denne motebølgen ble Satsuma-varene fremhevet som noe av det ypperste. Porselen og keramikk ble en av de første store eksportvarene for Japan i den såkalte Meiji-perioden, der keiserriket gjennomgikk en dramatisk moderniseringsprosess.
Det man på slutten av 1800-tallet og fremdeles i dag kaller «Satsuma» eller «Satsuma-ware», betegner som regel et relativt mykt, kremfarvet gods med en glasur i en lignende kremfarve over, og med overdådig bruk av farver og gullstaffering. Spesielt bruken av gull i dekoren er typisk, og dekoren, spesielt gullet, er ofte påført med «tube», slik at konturen blir liggende som forhøyede linjer i dekoren. Glasuren kan ofte bli gitt en «krakelé»-effekt, der et fint nettverk av glasursprekker dekker hele gjenstanden – dette er ikke en feil eller skade.
Her er en link til en artikkel om typen: http://gotheborg.com/marks/satsuma.shtml , det er også en hel del stempler og merker på siden som man kan sammenligne med.
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 5.10.2024 kl. 14:23 ・ FINN-kode: 356113746