Bildegalleri
"Noen" - Arild Nyquist (tekst) & Finn Graff (illustrasjoner)
Beskrivelse av varen
Boken "Noen" av Arild Nyquist og Finn Graff. Utgitt i 1994.
Selges for 50,- kroner
Porto: 55,- kroner (sendt som brev)
---------------------------------------------------------------------
Arild Nyquist var en av den norske samtidslitteraturens mest fantasirike og produktive forfattere. I bøkene sine vekslet han mellom naivistiske, surrealistiske og satiriske skrivemåter. Nyquist var en eksperimentell multikunstner som turnerte som oppleser og musiker og stilte ut billedkunst.
Han debuterte i 1963 med den relativt tradisjonelle fortellingen Ringer i et sommervann, men han dyrket de fleste sjangere: dikt, romaner, noveller, epistler, essays, kåserier, skuespill og sakprosa. Han utgav også flere bøker for barn og unge og spilte inn en rekke plater, der han fremførte egne tekster til musikkakkompagnement. En rekke grunnmotiver og nøkkelscener ble gjentatt og variert i forfatterskapet, som var ujevnt. På sitt beste var imidlertid Nyquist en betydelig stilist. Fremfor alt bæres forfatterskapet oppe av en tøylesløs fantasi.
Nyquist vokste opp på Røa like utenfor Oslo. Faren var skipsmegler og moren den kjente krimforfatteren Gerd Nyquist. Sterke spenninger mellom foreldrene kom til å prege Arilds oppvekst; blant annet led han i en periode av anoreksi. I flere bøker tar han opp disse problemene i tildekt form, og dessuten direkte i to selvbiografiske romaner, Barndom (1976) og Ungdom (1993). Den siste ble innstilt til Nordisk Råds litteraturpris.
Som 23-åring begynte Nyquist på Statens Håndverks- og Kunstindustriskole for å utdanne seg til kunstmaler, men utdannelsen ble avbrutt, og 1968–75 var han ansatt som formingslærer ved en folkeskole i Stamsund i Lofoten. Siden 1975 har han livnært seg som kunstner og forfatter.
Han debuterte 1963 med den relativt tradisjonelle barndomsromanen Ringer i et sommervann. 7 år senere kom Dexter & Dodater, en bok preget av det modernistiske oppbrudd i slutten av 1960-årene, der Nyquist kombinerer naivisme og burlesk fantasi på en måte som blir karakteristisk for størsteparten av forfatterskapet. Typisk for skrivemåten er den utstrakte bruken av personifisering og jongleringen med ord og uttrykk. Disse teknikkene rendyrkes i Frakken tegner og forteller, Abel XIV og Blæsch og andre historier. I den første begynner satirikeren Nyquist for alvor å bite fra seg, med latterliggjøring av myndighetspersoner og brodd mot samfunnsutviklingen.
Mer realistisk er Barndom (1976), en ypperlig barndomsskildring, som rommer både humor og alvor. I R. Fortellinger for nordmenn føres linjen fra de tidligere bøkene videre. En mørk undertone slår stedvis gjennom det absurde og burleske, mens Kollvikabrev er en mer hverdagsnær bok, der Nyquist beretter med humor og overskudd om store og små hendelser i sitt liv som lærer og dikter i Stamsund.
Den surrealistiske metaromanen Abborfiske i Norge har satirisk brodd mot tidens høyrebølge. Tittelen er overraskende nok identisk med navnet på romanens hovedperson. Tettere på den groteske sjangeren ligger fortellingene i På Geilo, sa Tom.
Noen av tekstene synes å ha rot i traumatiske barndomsopplevelser, noe som gjelder i enda høyere grad for den nokså hermetiske romanen med den merkelige tittelen Løp, Johan – vent! (Brannen). Samlingene Skalden Odvar og andre svingslag, Mr. Balubers trompet og Giacomettis forunderlige reise inneholder tekster av ulikt slag og varierende kvalitet.
Mer vemodige, men like fullt sorgmuntre er tekstene i erindringsboken Bilder. Reiser (1991). Svart humor preger på sin side Mort og ? Romanen Novellen, der motiver og handlingstråder fra forfatterskapets tidligere faser blir tvunnet på nytt. 2000 kom Nyquists fortellinger i samlet utgave.
Nyquists debutsamling som lyriker, den naivistiske og nonsenspregede Nå er det jul igjen! og andre dikt, gav støtet til en heftig debatt om «søppellitteratur» og statlige støtteordninger. Den ble endog omtalt og sitert fra på Stortingets talerstol. Fra «Feriehuset September» er en samling i samme gate. Mer betydelig er Kelner! fra 1979. Høyest som lyriker nådde imidlertid Nyquist i det lange prosadiktet som utgjør boken Havet. Et dikt om livet og døden og i Høst i august, som begge er alvorlige og dypt personlige diktbøker. 1999 kom Dikt i samling.
Som barnebokforfatter debuterte Nyquist 1978 med Da onkel Krokodille og fetter Bamse drog til byen, en fortelling i Ole Brumm-tradisjonen. I avisen og Reisen til Drammen, som med lun humor og varme forteller om ensomme mennesker, er betegnet som barnebøker, men kan like gjerne leses av voksne. Mer burlesk er Flyvende fru Rosenkrantz, mens versene og korttekstene i Lille Per og enda mer og Slemme Lars ligner en bevisst lek med tidligere tiders pedagogisk barnelitteratur. Det samme gjelder Jeg heter Arild. Et høydepunkt i Nyquists forfatterskap for unge er romanen Knapphuset, om en ung gutt som drømmer seg vekk fra en trist hverdag – en typisk Nyquist-bok.
Arild Nyquist utgav en rekke plater og turnerte som rocksanger med eget band. Han var også meget etterspurt som oppleser og kåsør på skoler og i andre sammenhenger og var aktiv som billedkunstner med mange utstillinger. Hans billedkunst bæres oppe av den samme naivistiske strek som deler av hans diktning gjør. Som eksperimentell multikunstner inntok Nyquist en særegen plass i norsk kulturliv.
- - - - - -
Finn Graff er en norsk prisbelønt avistegner og illustratør, spesielt kjent for sine treffende kommentartegninger og karikerte portretter, utført i penn eller blyant.
Finn Graff ble utdannet ved Statens håndverks- og kunstindustriskole (1959–1963) og var fast tegner for Morgenposten (1960–1963) og Arbeiderbladet (1963–1988) før han begynte å tegne for Dagbladet fra 1988. Han tar også oppdrag for ulike tidsskrifter i Norge og utland og har blant annet levert tegninger til avisa The New Yorker.
Med oppfinnsom, sikker strek illustrerer han dagsaktuelle begivenheter, men også litterære tekster. Han har illustrert en rekke bøker av kjente forfattere, som William Golding, Siegfried Lenz, Jens Bjørneboe og Arild Nyquist. Sansen for det burleske kommer blant annet fram i hans illustrasjoner til Erotiske folkeeventyr (1977).
Finn Graff har holdt en rekke separatutstillinger i Norge, blant annet på Nasjonalgalleriet/Nasjonalmuseet og Tegnerforbundet. Videre har han deltatt på kollektivutstillinger i utlandet og hatt utsmykningsoppdrag på Osebergplattformen. I 2007 ble han utnevnt som ridder av St. Olavs Orden for sin innsats som tegnekunstner.
Tegningene hans er innkjøpt av blant annet Nasjonalgalleriet/Nasjonalmuseet, Norsk kulturråd og Stortingets utsmykningskomité. Gjennom årene har han mottatt mange priser og stipender: Illustrasjonsprisen (1976, 1982 og 1992), Bokkunstprisen (1987), Gullblyanten (1990) og Norsk Illustrasjonsfonds æresstipend i 2004.
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 26.12.2024, 09:11 ・ FINN-kode: 358960762