Bildegalleri
Stenene Raabe - Fra udgravningerne i Orienten -Kong Hammurabis love 1911
Trygg handel med Fiks ferdig
Varen blir sendt til deg, og du har 24 timer på deg til å inspisere den før pengene overføres til selger.
Beskrivelse av varen
Stenene Raabe Fra udgravningerne i Orienten Kong Hammurabis love Omtrent 2250 aar før Kristus. Frit oversat fra tysk. Med forord og efterskrift av Joh.s Flood Prest. Sarheim Forlag Trondhjem 1911. 103 sider. Innbundet. Privatbind? Fin bok
Hammurabi var en av de mest berømte kongene i Babylonia. Han var den sjette kongen av det første amorittiske dynasti og regjerte cirka 1792–1750 fvt. (ifølge en tidligere kronologi rundt 1728–1686 fvt.). Hammurabi grunnla et storrike i Mesopotamia som overgikk det nysumeriske riket Ur III i utstrekning. I hans regjeringstid opplevde Babylonia en virkelig gullalder, og det er først fra hans tid at man kan snakke om Babylonia som en forent politisk enhet.
Han førte en utstrakt korrespondanse med fremmede herskere og sendte ambassadører og andre sendebud til nær og fjern. Siden brevene ble skrevet i kileskrift på leirtavler, er mye overlevert til ettertiden. Hans handlinger og lover er derfor godt dokumentert. I vår tid er han mest kjent for sin lovsamling, Hammurabis lov.
Codex Hammurabi, er betegnelsen på en lovsamling fra 1700-tallet fvt., som i følge tekstens innledning stammer fra kong Hammurabi av Babylon.
Den mest fullstendige versjonen av Hammurabis lov er inngravert på en steinsøyle (stele) som ble funnet av franske arkeologer rundt 1900, da de foretok utgravninger i den gamle byen Susa i det vestlige Persia (Iran). Man mener stelen ble bortført fra Babylon rundt 1200 fvt. Teksten er skrevet i kileskrift på språket akkadisk, og ordnet i kolonner på begge sider. Teksten omfatter rundt 4000 linjer og mer enn 8000 ord. Den ble oversatt til fransk samme år.
Søylen ble funnet delt i tre stykker, men ble satt sammen igjen og er nå cirka 2,25 meter høy. Noen av lovene var hugget bort allerede i tidlig tid, men det er funnet kopier av disse, skrevet på leirtavler. Man regner derfor at hele teksten er tilgjengelig. Selve innledningen, prologen, kan imidlertid være noe forskjellig på de forskjellige gamle kopiene. Søylen befinner seg i dag i Louvre i Paris, men kopier finnes blant annet i Pergamonmuseet i Berlin og i Nasjonalmuseet i Teheran. Leirtavler med deler av teksten finnes i flere museer, blant annet i Pennsylvania (USA) og i British Museum i London.
religion historie babylon kristendom jødedom gamle testamentet bibelen
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 27.12.2024, 16:03 ・ FINN-kode: 359298877