Bildegalleri
2 Gamle fotografier, tatt av Theodor Finne og ukjent. Brudepar.
Trygg handel med Fiks ferdig
Varen blir sendt til deg, og du har 24 timer på deg til å inspisere den før pengene overføres til selger.
Beskrivelse av varen
Gamle fotografier, tatt av Theodor Finne og ukjent (Det midterste bildet er solgt)
Samlet pris
Alle tre er postkort-størrelse og vært limt inn i gamle album
Fotografiet av brudeparet er laget som et postkort. Det har vært innlimt i et album, men har falt ut og har merker etter innlimingen bakpå (se bilder). Bildet er tatt 1920, som da vel er det året de ble gift. Fantastisk innblikk i brudekjole-moter, og legg merke til skjørtelengden!! Den har krøpet opp til leggen, dette er et av de første årene vi får et glimt av kvinnenes ben (det skjedde i årene rundt 1. verdenskrig).
Bildet av kvinnen er tatt av Finne i 1918, året da 1. verdenskrig sluttet og da Spanskesyken herjet. Fotografiet har vært innlimt i et album, men tatt ut, slik at deler av arket det var limt på, fremdeles sitter bakpå bildet (se bilder).
Fotografiet av mannen har en liten flekk (se bilde). Det har blitt klippet for å tilpasses et album, dermed har det meste av fotografens navn forsvunnet. Jeg er ikke sikker på dette navnet.
FOTOGRAF:
Theodor Finne (født 9. april 1874 i Christiania, død i desember 1938)
Han gikk i lære hos Joh. Lund 1891/92, og arbeidet deretter for Sandels i Fredrikstad og Gustav Borgen i Christiania. 1. mai 1895 startet han sitt eget firma, og dette ble overtatt av sønnen Thore Fredrik Finne i 1939. Finne hadde mange tillitsverv blant fotografene. Da firmaet ble nedlagt i juni 1987 ble platesamlingen deponert i SFFR, for senere å bli overført til Nasjonalbiblioteket i Oslo.
Virkested i 1895–1937: Oslo, Karl Johansgd. 19
Fotografering er en ganske ny oppfinnelse, mindre enn 200 år gammel. De første fotografiene av vanlige folk ble tatt av profesjonelle fotografer i slutten av 1850-årene. Disse små carte de visite (visittkort), fotografiene (11,4x6,4 cm) var vanligvis av såkalt albumin-type - et tynt papirfotografi montert på et tykkere papir. De ble enormt populære og ble utvekslet blant venner og kjente.
I begynnelsen av 1870-årene ble carte de visite erstattet av kabinettfotografier, også et albumin-fotografi, men større og montert på tykk kartong. Begge dominerte den profesjonelle fotografiindustrien i nesten tretti år. Først rundt århundreskiftet, da film på rull kom og man lanserte det rimelige Brownie-kameraet, ble fotografering og fotoalbumer en folkehobby.
De første fotoalbumer ble konstruert for å se ut som en sober bibel med tunge permer overtrukket med skinn eller tekstil, tykke blad av kartong, og en spenne som holdt det hele sammen. Bruk av fotografiske albumer ble utbredt i siste halvdel av det 19. århundre, da fotografering blomstret. Kommersielle albumer ble designet som innbundne bøker, med side av papir eller kartong delt inn i rom som bildene kunne smettes inn i.
Kilde: Elizabeth E. Peacock: Ta vare på dine gamle gjenstander: Fotoalbum, Artikkel i magasinet SPOR nr. 1/2011, utgitt av NTNU Vitenskapsmuseet.
Søkeord: kabinettkort, kabinettfotografier, kabinettbilder, kabinettfoto, visittkort, visittkortfoto, cdv, carte de visite, calling card, portretter, fotografier, foto, fotografi, lokalhistorie, reklame
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 30.12.2024, 12:59 ・ FINN-kode: 359714619