Bildegalleri
"Fast Grunn" nr. 4-1970. Ekstranummer: Tormod Vågen
Beskrivelse av varen
Tilstand: Godt brukt - Synlig brukt
Ekstranummer av tidsskriftet "Fast Grunn". Nr. 4-1970. Tormod Vågen (1903-1970). Minneord og taler. 96 sider. Heftet.
Selges for 50,- kroner
Porto: 57,- kroner (sendt som brev)
-------------------------------------------------
Tormod Vågen var ein norsk teolog og misjonær som gav ut ei rekkje bøker. Han var generalsekretær i Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) i 34 år. Vågen hadde eit lågkyrkjeleg grunnsyn og la vekt på at misjonsorganisasjonane og lekmennene måtte arbeide fritt i forhold til embetsstrukturen til kyrkja.
Vågen voks opp i Uskedalen i Kvinnherad med foreldre som var aktivt med i det kristne arbeidet i bygda. 14 år gamal vart han sjølv ein vakt kristen. Hausten 1920 vart han elev ved Framnes Ungdomsskule i Kvam i Hardanger.
Året etter vart han opptatt ved Fjellhaug misjonsskule ved Kristiania, som Det norske lutherske Kinamisjonsforbund (frå 1950 Norsk Luthersk Misjonssamband) dreiv. I 1925 tok han lærarskuleeksamen. Etter at han var ferdig på misjonsskulen våren 1926, las han til examen artium på latinlina på eitt år, og i 1931 tok han teologisk embetseksamen ved Menighetsfakultetet.
I 1936 overtok Vågen som generalsekretær i Kinamisjonsforbundet. På få år etablerte NLM nytt misjonsarbeid i Etiopia (1948), Hong Kong (1949), Japan (1949), Tanganyika (Tanzania) (1950) og Taiwan (1952), etter at Kina vart stengt for kristen misjon omkring 1950. Både utfasinga av arbeidet i Kina og etableringa av dei nye misjonsfelta sette store krav til generalsekretæren. Også NLMs arbeid i Noreg vokste sterkt i etterkrigstida. I tillegg til den store forkynnarverksemda NLM dreiv rundt i bedehusa, kom reising av leirstader og nye skular.
Vågen skreiv rundt 15 bøker, mellom anna andaktsbøker, oppbyggelege bøker, misjonsbøker og teologiske bøker. Her skal berre nemnast andaktsboka I Kongens nærleik, Når øst og vest møtes, Ved kjelda, Hans fotspor gjennom Israels land og hans Fortolkning til Lukas-evangeliet. Vågen skreiv i tillegg til bøkene mange artiklar om kyrkjelege emne i forskjellige blad og tidsskrift.
Vågen fekk mange tillitsverv. I 1938 var han utsending for Norsk Misjonsråd til Internasjonalt Misjonsråds misjonskonferanse i Tambaram, India. Under den andre verdskrigen vart han medlem av Den Midlertidige Kirkeledelse etter arrestasjonen av Ludvig Hope. Han var medlem i Direktoratet for Norsk Utviklingshjelp, av styret for Indiafondet, av styret for Vårt land og i fleire andre styre og råd.
Vågen hadde eit lågkyrkjeleg grunnsyn med vektlegging på det allmenne prestedømet og nådegåvene. Han la vekt på at misjonsorganisasjonane og lekfolket måtte arbeide fritt i høve til kyrkja sin embetsstruktur, men ville gjerne halde på folke- og statskyrkjeskipnaden. Den hadde etter hans meining mykje å seie for oppsedinga og for å nå flest mogeleg menneske med kristen forkynning.
Utgjevingar i utval:
Barnekårs ånd, Bergen 1932
I livets vår (bokmål og nynorsk), Bergen 1933
I Kongens nærhet gjennom Det nye testamentet (bokmål og nynorsk), Bergen 1936
Når øst og vest møtes, 1939
Syt ikkje, men bed og ten, Bergen 1940
Dåpen, Misjonskurset brev 19, 1944
Kallet frå Etiopia, 1948
Sol på skyggesiden, Bergen 1952
Ved kjelda, Bergen 1954
Hans fotspor gjennom Israels land, Bergen 1956 (svensk utg. Hässleholm 1957)
Afrika – hvorhen?, Bergen 1960
Ropet frå Asia, Bergen 1961
Langs livsens veg, Bergen 1963
Brevet til menigheten i Filippi. En innledning, fortolkning og studieplan, 1965
Sol og solflekker i sollandet, Bergen 1965
Fortolkning til Lukas-evangeliet, 1969
- - - - - - -
Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) er Norges og Nordens største misjonsselskap. NLM har rundt 50 000 medlemmer som er organisert i 2400 forsamlinger og foreninger fordelt på sju regioner (2017).
I de senere årene har antallet medlemmer og støtteforeninger falt, og NLM har måttet justere sin virksomhet. Organisasjonen har utviklet seg fra å sende ut misjonærer til å samarbeide med selvstendige kirker i andre land. Det har også blitt en tydeligere vektlegging av diakoni. Overgangen til selvstendige kirker har vært en ønsket utvikling. Nedgangen i antallet støtteforeninger og medlemmer har ikke vært ønsket. Rekruttering av nye og yngre medlemmer har vist seg å være utfordrende. På sikt vil det kunne føre til en stor nedgang i organisasjonens økonomiske grunnlag.
Organisasjonen er aktiv med radio, TV og nettbasert kommunikasjon. Dette er virkemidler som når ut til store grupper, som kan drives uavhengig av nasjonale grenser og uten å sende ut misjonærer og etablere misjonsstasjoner.
I Norge har forholdet til Den norske kirke vært utfordrende. I 2015 vedtok generalforsamlingen i Norsk Luthersk Misjonssamband å opprette et eget trossamfunn. Årsaken var at medlemmer i organisasjonen opplevde at Den norske kirke hadde brutt med Bibelens ord og beveget seg i en liberal retning. Organisasjonens konservative teologi har også vært utfordrende når det gjelder å få politisk støtte.
Norsk Luthersk Misjonssamband ble grunnlagt i 1891. Siden 1913 har organisasjonen hatt sitt hovedsete i Oslo. Misjonsarbeidet var konsentrert om Kina frem til den kommunistiske maktovertagelsen i landet, og organisasjonen het tidligere Det Norske Lutherske Kinamisjonsforbund.
NLM har drevet misjonsvirksomhet og skolearbeid i Norge, og misjonering og menighetsbygging i andre land. Tidligere ble misjonsarbeid i andre land drevet fra Norge med norske misjonærer. Nå gjøres det i samarbeid med nasjonale, selvstendige kirker.
Organisasjonen har historisk hatt tett kontakt med, og i praksis vært en del av, Den norske kirke. Den har imidlertid hatt sitt eget styre (generalforsamlingen er høyeste myndighet), og etter at statskirkeordningen ble avsluttet har organisasjonen ført en stadig mer uavhengig linje. Misjonssambandet har vært en lavkirkelig, konservativ misjonsorganisasjon.
NLM var ikke medlem av det tidligere Organisasjonenes Fellesråd og heller ikke i det senere Samarbeidsråd for Menighet og Misjon og har vært avvisende til økumenisk arbeid i rammen av Kirkenes Verdensråd. Den er likevel med i en rekke økumeniske tiltak med ulike evangelisk-lutherske kirkesamfunn.
Fra 2010 har arbeidet vært organisert i sju regioner: Region Midt-Norge, Region Nord, Region Nord-Vest, Region Sør, Region Sørvest, Region Vest og Region Øst. Antallet forsamlinger og foreninger ble redusert fra 3000 til 2400 i 2006.
Organisasjonen har lagt vekt på å styrke de lokale forsamlingene og driver for eksempel Misjonssalen i Kristiansund, Misjonssalen i Oslo, Salem og Tremorkirken. Et eget ungdomsarbeid drives av NLM Ung med årlige landstreff og nasjonal misjonskonferanse.
Virksomhet i Norge
NLM har drevet en omfattende skolevirksomhet som inkluderer høgskoler, folkehøgskoler, bibelskoler, grunnskoler, videregående skoler, leirsteder og en rekke barnehager. I 2018 var NLM involvert i
To bibelskoler: Bibelskolene Fjellhaug i Oslo og Fjellheim i Tromsø.
To høgskoler: Fjellhaug internasjonale Høgskole i Oslo og NLA Høgskolen med studiesteder i Bergen, Oslo og Kristiansand.
Tre folkehøgskoler: Hurdal Verk Folkehøgskole, Rødde folkehøgskole på Melhus og Høgtun folkehøgskole.
Femten videregående skoler
Tolv grunnskoler
Nitten leirsteder
28 barnehager
Misjonssambandet har de siste årene satset sterkt på gjenbruk og har 33 gjenbruksbutikker spredt over store deler av landet.
Gjennom Norea Mediemisjon og lokalradioer drives et omfattende radioarbeid. Misjonssambandet driver også forlagsvirksomhet gjennom Lunde Forlag. Organisasjonens hovedorgan er Utsyn.
Medievirksomheten arbeider i følgende områder:
Afrika
Elfenbenskysten
Eritrea
Etiopia
Kenya
Somalia
Tanzania
Zanzibar
Asia
Indonesia
Israel
Japan
Kambodsja
Kina
Nord-Korea
Sentral-Asia
Europa
Albania
Norge
Sør-Amerika
Peru
NLM utenfor Norge
NLM har misjonsarbeid i Afrika, Asia og Sør-Amerika. Arbeidet inkluderer både forkynnelse, ulike former for hjelpearbeid og skolevirksomhet. Det har vært et mål for organisasjonen at det skulle etableres lokale selvstendige kirker. Virksomheten har derfor tiltagende gått over til å bli samarbeid med selvstendige kirker i andre land. NLM har hatt spesielle utfordringer med å oppnå ønskede resultater i Japan. Landet er et eksempel på at det stilles spørsmål ved modellen der det satses på lokale krefter.
Sør-Amerika
Bolivia
Peru
Afrika
Etiopia
Nord-Afrika
Vest-Afrika (Elfenbenskysten)
Øst-Afrika (Kenya og Tanzania)
Asia
Indonesia
Mongolia
Sentral-Asia
Stor-Kina (Inkludert Hongkong, Macao og Taiwan)
Et eget trossamfunn
I 2015 vedtok generalforsamlingen i Norsk Luthersk Misjonssamband å opprette et eget trossamfunn. Årsaken var at medlemmer i organisasjonen opplevde at Den norske kirke hadde brutt med Bibelens ord og beveget seg i en liberal retning. Aksepten av homofilt ekteskap i Den norske kirke var en viktig årsak til opprettelsen. Hovedstyret skrev i sitt vedtak:
«Hovedstyret vil uttrykke stor forståelse for at et økende antall misjonsvenner føler seg hjemløse i Den norske kirke. Vi har stor forståelse for at mange nå vurderer å si opp sitt medlemskap i Den norske kirke. Ikke få føler at Kirken har forlatt dem. De kan ikke forsvare den kursen Kirken har tatt. De føler en inderlig anklage: Om man protesterer for all verden, følger man likevel med på ferden».
Kvinners posisjon
Historisk har kvinner hatt en underordnet posisjon i Misjonssambandet. Bevegelsen var lenge utifra et konservativt kristent syn motstandere av kvinner som forkynnere og som valgbare til generalforsamlingen.
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 12.12.2024, 19:14 ・ FINN-kode: 365786654