Bildegalleri
Drops-kokeboken
Beskrivelse av varen
Tilstand: Pent brukt - I god stand
"Drops-kokeboken. En gjør det selv bok om drops, karameller, lakris, vingummi m.m. uten skadelige tilsetningsstoffer." av Sumo Lotus og Jane Rasmussen. Utgitt på Termer forlag i 1996. 64 sider. Heftet.
Selges for 125,- kroner
Porto: 55,- kroner (sendt som brev)
----------------------------------------------------------------------------
Drops er små sukkertøy (av engelsk flertall drops for dråpe). De kan for eksempel smake av frukt, krydderier, urter m.m. Drops kan være harde helt igjennom eller være med fylt med bløtere innhold, f.eks. sjokolade. En gammel dropstype i Skandinavia er Kongen av Danmark.
- - -
Polkagris er en type godteri som består av vann, sukker, (peppermynte), glukose og eddik. Den klassiske varianten er rød-og-hvitstripede drops.
Man fremstiller de stripede dropsene ved å rulle ut lengder av en hvit og en rød sukkermasse. Deretter tvinner man en hvit lengde og en rød lengde sammen, og kapper den tvinnede lengden opp i mindre biter.
Den første som laget polkagriser var svenske Amalia Eriksson som i 1859 fikk tillatelse av magistraten i Gränna å etablere sukkerbakeri og til å lage drops. VM i polkagrislaging ble avholdt i Gränna hvert år fra 1994 til 2014.
Polkagriser forbindes ofte med jul. Dette skyldes trolig en sammenblanding med en utbredt amerikansk juletradisjon, som følge av at bilder fra amerikansk julefeiring har blitt svært utbredt over hele verden. Disse bildene viser ofte julepynt bestående av små, rød-og-hvitstripede dropsstenger formet som spaserstokker, såkalte «candy canes».
- - -
Godteri, eller snop, er en fellesbetegnelse på sukkertøy, drops og pastiller, knekk, tyggegummi, vingummi, marsipan, nougat, lakris, gelégodteri, sjokolade og andre sukkervarer. Godteri inneholder vanligvis store mengder sukker og/eller salt, men kan også framstilles med andre søtningsstoffer, og en rekke kunstige tilsetningsstoffer for å gi passende smak, konsistens, farge og holdbarhet. Godteri solgt i løsvekt kalles smågodt.
- - -
Lakris (extractum glycyrrhiza) er et svart eller brunt, spiselig stoff som trekkes ut av roten av lakrisplanten. Navnet kommer av det greske glykyrrhiza, av glykys (= søt) og rhiza (= rot).[1]
Lakris blir brukt både som smaksstoff, særlig i søtsaker, men også i for eksempel snus, og ifølge Felleskatalogen som slimløsende substans i naturlegemidler tradisjonelt brukt i folkemedisinen ved forbigående hoste og katarr i øvre luftveier. Lakrismikstur (mixtura solvens) kan anvendes ved forkjølelse, lakrisrotpulver (lakrispulver) som mildt avføringsmiddel.
Salt lakris (også kalt salmiakklakris) er en smaksvariant brukt i godteri.
- - -
Karamell betegner vanligvis forskjellige slags seige eller sprø konfekter av sukker tilsatt fløte. Karameller kan også være tilsatt smaksstoffer, nøtter, frukt og annet. Karamell kan dessuten brukes i andre matvarer og søtsaker, for eksempel i kaker, desserter, godteri og sjokolade.
Karamell er også navnet på den brune, seige og blanke massen som oppstår når en smelter og bruner sukker over varme, det vil si når sukkeret blir karamellisert.
- - -
Vingummi er en type godteri. De består av mange små biter som kommer i forskjellige smaker, farger og fasonger. Vingummi kan både være mykt og litt hardere, men aldri så hardt at de ikke kan tygges.
Vingummi tilberedes med sukker, vann, gelatin og sitronsyre. Farge og smak tilsettes mot slutten av prosessen, og vingummimassen trenger et døgn eller to på å stivne etter at bitene støpes. På tross av navnet er det ikke vin eller annen alkohol i vingummi.
Blant kjente vingummivaremerker i salg i Norges finnes britiske Bassett's (en del av Mondelēz International), tyske Haribo og danske BonBon.
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 9.10.2024, 11:58 ・ FINN-kode: 374571970