Bildegalleri
Landbrukseiendommen Ytre Justad, Lier på ca. 380 daa med flott beliggenhet.42 daa fulldyrket og 270 daa produktiv skog.
Justadveien 6, 3404 LierPris på lån: fra 75 153 kr/mnd
Lånekalkulator fra 75 153 kr/mndEff.rente 5,63 %. 12 250 000 o/25 år. Kostnad: 10 295 900 kr. Totalt 22 545 900 kr.
LånekalkulatorEff. rente 12.73%. Eksempel: 130 000 kr over 5 år. Kostnad 43 382 kr. Totalt 173 382 kr.
Nøkkelinfo
- Boligtype
- Gårdsbruk/Småbruk
- Eieform
- Eier (Selveier)
- Internt bruksareal
- 360 m² (BRA-i)
- Bruksareal
- 360 m²
- Byggeår
- 1965
- Energimerking
- F - Gul
- Tomt
- Eiet
Fasiliteter
Adresse
Justadveien 6
3404 Lier
Matrikkel
Gnr. 61 bnr. 1 i Lier kommune
Ytre Justad, Lier | 42 daa fulldyrket | 270 daa produktiv skog | Pent våningshus | Innholdsrik tomannsbolig | stor og velholdt låve | 2 skogshytter
Gården Ytre Justad, Justadveien 6 ligger i et tradisjonelt landbruksområde med flott utsyn over vakkert kulturlandskap. Den dyrkede marken utgjør totalt 42 daa, og er fordelt på fire teiger, hvor den største er på ca. 17 dekar. Den fulldyrka jorda ligger i nærheten av tunet, og er lett tilgjengelig for maskiner, har god arrondering og gir gode årvisse avlinger. Det dyrkes korn og grønnsaker. Det dyrkede arealet er leid ut til en nabogård. Det produktive skogarealet utgjør ca 270 daa, og skogen er dominert av middels og høye boniteter, og består i hovedsak av barskog og først og fremst gran. Hageanlegget er pent og består av romslige plenarealer med diverse beplantning. Solforholdene er svært gode, og fra tunet er det vidstrakt utsikt ut over det omkringliggende kulturlandskapet.
Den eldste delen av eneboligen er fra 1965 og påbygget i 1985 med spisestue og terrasse. Svømmebasseng ble bygget i 1997. Det er foretatt regelmessige oppgraderinger og moderniseringer, og utstyr og innredninger holder en normalt god standard og vedlikeholdet er gjennomgående godt. Eneboligen har alt på ett plan med innredet kjeller, og har et samlet BRA på 360 kvm. Tomannsboligen holder en enkel, men grei utleiestandard. Samlet BRA på h.h.v. 99 kvm og 140 kvm. og er leid ut. En solid og moderne driftsbygningen ble oppført i 1977, og tidligere låve ble da revet. Det er montert solceller i 2020 på den vestlige delen av taket. Bygningen har en grunnflate på 360 kvm, og 2. etg. har en fin enkel adkomst via støpt låvebru. Grunnplanet inneholder flere rom med lager, verksted, garasjer m.m. Flere isolerte Crawfordporter på den ene langsiden. Innredet kontordel på den andre siden med WC, vask m.m. 2 skogshytter med antatt byggeår 1920. Det er ikke strøm og vann, men en pipe og mulighet for oppvarming med vedfyring.
Beliggenhet, adkomst
Eiendommen ligger sentralt og usjenert til i "Grønne Lier," med flott utsikt over Lierdalen. Området innbyr til flotte turmuligheter sommer som vinter. Et eldorado av turmuligheter i Finnemarka og Drammensmarka. Lysløype like i nærheten, badeplass i Garsjø, Holtsmark Golfbane er kun en kort kjøretur unna - et av norges flotteste golfanlegg. Fra boligen er det ca. 15 minutters kjøring til Liertoppen Kjøpesenter og 20 minutter til Asker. Det tar ca. 8-10 minutter med bil til Lierbyen som har et variert tilbud med matbutikker, minibank, legesenter, fysioterapeuter, treningssenter, frisør, apotek, kafeer m.m.
Bussforbindelse fra Vestsideveien til Lierbyen. Fra Lierbyen går det buss til Asker, Oslo og Drammen.
Type, eierform og byggeår
Landbrukseiendom Selveier, oppført i 1965
Bygninger og byggemåte
Våningshus:
Utvendig:
Det er byggegrunn av løsmasser. Dreneringen er i følge eier fra 2019. Bygningen har grunnmur i lettklinkerblokker. Det er såleblokk under grunnmur av blokker. Støttemur av betong, forblendet med naturstein Terrenget rundt bygningen er forholdsvis flatt. Taktekkingen er av Planja stålplater. Takkontruksjonen har A-takstoler i tre. Nedløp, renner og beslag er i stål fra byggeår på de ulike delene av boligen. Veggene har bindingsverkskonstruksjon fra byggeår. Fasade/kledning har stående bordkledning. Bygningen har malte trevinduer med 2-lags glass, og har malt hovedytterdør og balkongdør i tre.
Innvendig:
Innvendig er det gulv av heltre (skipsgulv) i stue, kjøkken og spisestue. Parkett, laminat og fliser på gulv i øvrige rom. Veggene har tapet og malte plater. Innvendige tak har trepanel. Etasjeskiller er av lettbetongelementer. Det har vært foretatt tiltak mot radon basert på tidligere radonmålinger med dokumentert effekt i følge eier. Veggene har panel. Rommet har en konstruksjon som gjør hulltaking unødvendig. Bygningen har krypkjeller under betongdekke. Boligen har malt tretrapp. Innvendig har boligen malte fyllingsdører.
Våtrom:
Bad:
Veggene har fliser. Taket er malt. Gulvet er flislagt. Rommet har elektriske varmekabler. Fall mot sluk er ok Det er plastsluk og banemembran med ukjent utførelse. Rommet har innredning med nedfelt servant, veggmontert toalett og badekar. Det er elektrisk styrt vifte. Hulltaking er foretatt uten å påvise unormale forhold. Hulltaking er foretatt ved/i soverom tilstøtende bad. Fuktkvotemåling (vekt%) i konstruksjonen ble målt til 8.
Bad/vaskerom:
Veggene har fliser. Taket har panel. Gulvet er flislagt. Rommet har elektriske varmekabler. Fall mot sluk er målt til 0. Det er plastsluk og ukjent tettesjikt/membran. Det er elektrisk styrt vifte. Hulltaking er ikke foretatt da det ikke er fysisk mulig pga tilliggende konstruksjoner.
Svømmebasseng:
Bygget etter byggeforskrifter fra 1997, har rommet overgått mer enn halvparten av forventet brukstid for et våtrom. Rommet er gammelt og oppgradering av rommet kan derfor ikke utelukkes. Bassenget har i følge eier stått tomt i mange år og vurderingen av de ulike bygningsdelene er kun gjort ut ifra visuelle observasjoner og det kan være bakenforliggende symptomer som derfor ikke er synlige før det tas i bruk Veggene har panel/tømmer. Taket har panel. Gulvet er flislagt. Rommet har elektriske varmekabler. Det er elektrisk styrt vifte. Hulltaking er ikke foretatt da det ikke er fysisk mulig pga tilliggende konstruksjoner.
Kjøkken:
Det er kjøkkeninnredning med glatte fronter, og benkeplate av stein. Kjøkkenet er utstyrt med kjøleskap, fryseskap, oppvaskmaskin, komfyr, platetopp, microovn, vanndispenser og isbitmaskin. Kjøkkenvifte med avtrekk ut.
Tekniske installasjoner:
Det meste av innvendig vannledninger er plast (rør - i rør) Kobberrør fra hovedkran frem til fordelerstokk Det er avløpsrør av plast. Boligen har mekanisk ventilasjon. Varmtvannstanken er på ca. 200 liter. Det er hovedsakelig skjult elektrisk anlegg i boligen. Sikringsskapet er plassert i trappegang og inneholder hovedsikringer, strømmåler og 20 fordelingskurser. Boligen har røykvarsler og brannslukker-utstyr iht. forskriftskrav (Byggeforskrift 1985).
Tomannsbolig:
Utvendig:
Det er betong grunnmur og ukjent byggegrunn. Det er drenert rundt syd-delen av tomannsboligen, og takrenne nedløp er ledet vekk fra huset sammen med drenering. Terrenget rundt bygningen er forholdsvis flat. Saltak tekket med betongtakstein. Nedløp, renner og beslag er i stål Veggene har tømmerkonstruksjon fra byggeår. Fasade/kledning har stående bordkledning fra 2011
Takkonstruksjonen består av trekonstruksjon (sperrekonstruksjon). fra byggeår. Nytt undertak lagt i 2011 Bygningen ble oppført i en tid da byggeskikkene var annerledes, uten bruk av moderne dampsperre (plast) mot kaldloftet. Dette var standard på den tiden og fungerte godt under de rådende bruksforholdene. Det anses ikke som en mangel, men det er viktig for nye eiere å være klar over at endringer i bruksforholdene, som økt fuktighet eller temperatur, og kan føre til kondens og skader dersom nødvendige oppgraderinger ikke blir foretatt. Det er stedvis noe fuktskjolder på trekonstruksjonen og gammelt undertak, men dette kommer sannsynligvis fra før taket ble lagt om og det var ingen antydning til fuktighet ved befaringen Bygningen har malte trevinduer med 2-lags glass, og malt hovedytterdør.
Innvendig:
Innvendig er det gulv av laminat, fur, fliser og betong. Veggene har malte plater og betong/mur. Innvendige tak har malte plater. Etasjeskiller er av trebjelkelag. Det er ikke foretatt radonmålinger og bygget er heller ikke utført med radonsperre. Eiendommen ligger i et område som i NVE Radon aktsomhetskart er definert med "moderat til lav" aktsomhetsgrad. Boligen har mursteinspipe. Innvendig har boligen malte fyllingsdører.
Våtrom:
Bad:
Veggene har baderomsplater. Taket er malt. Rommet har innredning med nedfelt servant, toalett, dusjkabinett og opplegg for vaskemaskin. Hulltaking er ikke foretatt da det ikke er fysisk mulig pga tilliggende konstruksjoner. Vegger ut mot boligrom er laftet tømmer og øvrige vegger er brannskille mot naboenhet og yttervegg. Ved fuktsøk i våtsone ble det ikke observert unormal fuktighet, og det ble heller ikke påvist synlige tegn til strukturelle skader.
Kjøkken:
Kjøkkeninnredning med profilerte fronter, og benkeplate av fliser. Kjøkkenet er utstyrt med kjøleskap, oppvaskmaskin og komfyr. Kjøkkenventilator med avtrekk ut.
Tekniske installasjoner:
Innvendige vannledninger er av plast (rør i rør). Det er besiktiget i rørskap. Boligen har naturlig ventilasjon. Varmtvannstanken er på ca. 200 liter. Det er hovedsakelig åpent elektrisk anlegg i boligen. Sikringsskapet er plassert i trappegang og inneholder overbelastningsvern, strømmåler og 12 fordelingskurser Boligen har røykvarsler og brannslukker-utstyr iht. forskriftskrav (Byggeforskrift 1985). Begge leilighetene er leid ut for h.h.v. kr. 11.000,- og 12.000,- pr. måned med 3 måneders gjensidig oppsigelse. Husleiekontraktene kan fåes ved henvendelse til megler.
Driftsbygning/låve:
Oppført i 1977, og har en grunnflate på 360 kvm. Grunnplan inneholder flere rom med lager, verksted, garasjer mm. Flere isolerte Crawfordporter inn på den ene langsiden. Den ende delen har innredet et kontordel m/wc, vask m.m. I øvre plan et stort rom uten stolper. Støpt plate og støpt låvebro inn med hevelem for mottak av varer. Trapp ned til grunnplan. Kjellerdelen inneholder et stort rom med støpt plate vegger og himling - takhøyde på ca. 2 m. Nedkjøring på den ene kortveggen. Noe fuktinntrenging. En meget anvendelig bygning. Alle plan kan ha en god funksjon i landbruket og/eller annen virksomhet tilknyttet eiendommen. Arka Bygg AS leier deler av låven for kr. 6.000,- + mva. med en tidsubestemt leiekontrakt med 3 måneders oppsigelse. Kontrakten kan fåes ved henvendelse til megler. Den andre delen av låven leier selger ut til sitt eget firma.
Hytte 1:
Antatt byggeår er rundt 1920 og hytta leies i dag ut. Hytta er oppført i laftplank og står på lettbetongelementer/støpte elementer. Utvending malt lafteplank med plater på taket med renner og nedløp. Hytta opplyses å være todelt innvendig og har et bruksareal (BRA) på ca. 20 m2 i en 1.etasje. Det er ikke strøm og vann. En pipe og oppvarming med vedfyring. Det er påbygget en terrasse. Det er ikke bilvei, men en traktor vei i nærheten av hytta. I tillegg til hytta et uthus bla. med utedo. Det er tregulv, lafteplank i vegger og panelte himlinger.
Hytte 2 (Nordli):
Antatt byggeår er rundt 1920 og hytta leies i dag ut. Hytta er oppført i laft/laftplank og står på steinelementer. Utvending malt lafteplank/laft med plater på taket uten renner og nedløp. Hytta opplyses å være todelt innvendig og har et bruksareal (BRA) på ca. 20 m2 i en 1.etasje med en liten hems og et overbygget parti. Det er ikke strøm og vann. En pipe og oppvarming med vedfyring. Det er ikke bilvei, men en traktor vei i nærheten av hytta. I tillegg til hytta en utedo. En enkel skogshytte. Ved å fjerne noe skog vil hytta kunne få en fin utsikt.
Arealer og fordeling per etasje
Primærrom: 295 kvm, Bruksareal: 360 kvm, BRA-i: 360 kvm
Våningshus (enebolig):
1. etg.: Overbygget inngangsparti m/terrasse. Romslig hall m/trapp til 2. etg., 4 soverom, bad m/dusjkabinett og wc, kjøkken, spisestue, svømmebasseng og stor stue m/peis og utg. til terrasse.
Kjeller: Kjellstue, bad/vaskerom, trimrom, lagerrom, kryperom og garasje.
Kårbolig (tomannsbolig):
Høyre enhet:
1. etg: Hall m/trapp til 2. etg., stue m/kjøkkenkrok, bad m/dusjkabinett og wc.
2. etg.: Loftstue og 5 soverom
Venstre enhet:
1. etg.: Hall m/trapp til 2. etg., bad, kjøkken, spisestue og stue.
2. etg.: Trappegang, loftstue, bod og 2 soverom.
Driftsbygning/låve:
1. etg.: Fjøs/lager, lager, verksted, garasje. Den ene enden har innredet en kontordel m/wc, vask m.m.
2. etg.: Lager
Kjeller: Kjellerrom
2 hytter i skogen på ca. 20 kvm. uten strøm og vann.
Oppvarming
Ved og elektrisk
Areal og eierform (opplysninger om evt. feste)
Eierform: Eiet tomt
Tun, jord og skog
Tun:
Selve tunet på Justad Ytre har en enkel og grei adkomst. Tunet rammes fint inn av bygningsmassene og har gode parkeringsforhold. Tilgang adkomst til våningshus, tomannsbolig og Driftsbygning/låve er enkel. Hageanlegget er opparbeidet med romslig plen med diverse beplantninger. Solforholdene er svært gode og er vidstrakt utsikt ut over det omkringliggende kulturlandskapet.
Dyrket mark:
Dyrket mark er på ca. 42 dekar totalt, og er fordelt på fire teiger, hvor den største er på ca. 17 dekar. Den fulldyrka jorda ligger i nærheten av tunet, og er lett tilgjengelig for maskiner, har god arrondering og gir gode årvisse avlinger. Det dyrkes gress til fôr og grønnsaker, og det er felles vanningsanlegg, Egge Jordvanning, med dam ved Eikerseterveien. Jordkvaliteten er i hovedsak definert som svært god og noe god. Ca. 29 dekar er innmarksbeite. Det er to forpaktere, og det dyrkede arealet er leid ut for h.h.v. kr. 8.250,- + mva. og kr. 5.500,- + mva. pr. år og i perioden 2021 t.o.m. 2030. Jordleieavtale kan fåes ved henvendelse til megler.
Skog:
Det samlede produktive skogarealet er på ca. 270 dekar, iflg. NIBIO. I følge selger er det levert ca. 1.900 m3 tømmer etter 1994. Et salgsvolum på ca. 1.900 m3 tilsvarer et skogsvolum på ca. 2.400 m3. Skogen er dominert av middels og høye boniteter, og består i hovedsak av barskog og først og fremst gran. Hogstklassesammensetningen i dag er ikke kjent. Det er ingen bilveier i skogen, men tømmer kan kjøres ut via Eikseterveien. Driftsforhold kan enkelte steder være krevende. Takstmannen har ikke hatt tilgang til skogbruksplan eller en Sumtallsrapport (SR), og skogen er vurdert ut ifra info fra NIBIO. I følge selger er saldoen på skogfondskontoen kr. 6.618 pr. 01.01.2024.
Vei, vann og avløp
Det opplyses å være offentlig vann med privat ledning inn til tunet. Privat avløp (septiktanker) med spredegrøfter. Justadveien er privat og driftes av oppsitterne.
Reguleringsplan
Eiendommen er uregulert, og ligger i et område avsatt til LNF-område i kommuneplanen (landbruk, natur, fritid). Kommuneplanens navn er kommuneplanens arealdel 2019 - 2028. Arealbruk for delarealer: LNFR areal for nødvendig tiltak for landbruk og reindrift og gårdstilknyttet næringsvirksomhet basert på gårdens ressursgrunnlag, nåværende.
Servitutter og heftelser i grunnbok
På eiendommen med gnr/ bnr 61/1 er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:
1912/900139-1/90 Skjønn
20.12.1912
Elektriske kraftlinjer
Rettighetshaver Lier elverk.
1998/15870-261/90 ** Diverse påtegning
06.10.1998
Rettigheter transp. Lier everk AS.
Meglers kommentar: I Lier everk KB ble det ved beslutning i Lier kommunestyre den 18. juni 1998 omdannet til aksjeselskap, Lier everk AS. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.
1917/900122-1/90 Bestemmelse om veg
27.04.1917
rettighetshaver:Knr:3312 Gnr:61 Bnr:16
1968/402837-1/90 Erklæring/avtale
11.07.1968
Bestemmelse om kloakkledning
Kan ikke slettes uten samtykke fra bygningsrådet
Meglers kommentar: Grunneier forplikter seg og senere eier av eiendommen å tilknytte kloakkavløpet fra våningshuset til offentlig kloakk når denne blir lagt i området, og uten utgifter for kommunen. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.
1972/401988-1/90 Erklæring/avtale
03.05.1972
Rettighetshaver: Televerket
Bestemmelser om telefonledninger/stolper/kabler/grøfter m.v.
Med flere bestemmelser
Meglers kommentar: Grunneieren gir Telegrafverket rett til uten vederlagt å plassere strømledninger på eiendommen. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.
1975/403068-1/90 Bestemmelse om veg
06.06.1975
rettighetshaver:Knr:3312 Gnr:61 Bnr:36
Gjelder denne registerenheten med flere
Meglers kommentar: Eier av gnr./bnr. 61/36 får adkomst og vegrett til sin eiendom etter den felles adkomstvei fra hovedveg, med de rettigheter og forpliktelser som følger av dette. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.
1981/402184-1/90 Erklæring/avtale
25.03.1981
Avtale mellom eier av d.e. m.fl. vedr. vedlikehold av
vannledning for Egge Jordvanning A/L
Gjelder denne registerenheten med flere
Meglers kommentar: Lier kommune gir Egge jordvanning, et felles vanningsanlegg for 10 eiendommer i Egge, tillatelse til å krysset Banevegen og søndre Eggeveg med sin vanledning, der kommunen er grunneier. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.
1982/400645-1/90 Erklæring/avtale
25.01.1982
Avtale mellom d.e. m.fl. om felles vanningsanlegg i
anledning driftstilskudd fra det offentlige.
Gjelder denne registerenheten med flere
Meglers kommentar: Underskrevne grunneiere skal gjennomføre felles vanningsanlegg (Egge jordvanning A/L) på sine eiendommer i Lier kommune. Dokumentet kan sees ved henvendelse til megler.
På eiendommen med gnr/ bnr 61/20 er det tinglyst følgende heftelser og rettigheter som følger eiendommens matrikkel ved overskjøting til ny hjemmelshaver:
1968/401657-9/90 Erklæring/avtale
25.04.1968
Livsvarig bruks og disposisjonsrett
Meglers kommentar: Slettes i forbindelse med salget.
Ferdigattest
Det er ferdigattest på driftsbygningen, datert 28.12.1983 og ferdigattest, datert 09.01.1990 på tilbygg til eneboligen. Det foreligger ingen byggetegninger på tomannsboligen, men det foreligger godkjente og byggemeldte tegninger på eneboligen, men det er avvik fra disse.
Bruksendring av kjellerareal til kjellerstue og bad, samt utgraving av krypkjeller for etablering av treningsrom i bakkant av garasje er ikke omsøkt og godkjent. Kjellerstue har ikke vinduer og oppfyller ikke krav til rom for varig opphold. Treningsrom har rømningsvei via garasje og det er ikke sluse/gasstett mellom garasje og oppholdsrom.
Kjøper påtar seg risikoen for både fremtidig, fortsatt bruk og eventuelle pålegg, for alle ovennevnte ulovlige forhold, herunder risikoen for om bruken lar seg godkjenne, og alle kostnader forbundet med dette. Det kan være krav i lov, forskrift og planverk som ikke er eller kan oppfylles, i så fall vil kommunen kunne kreve at rommet/ rommene/ bygningsdelene settes tilbake til opprinnelig godkjent stand.
Informasjon om odelsloven
På denne eiendommen er det opparbeidet odelshevd, men i følge selger har alle kjente odelsberettigede fraskrevet seg sin odelsrett.
Informasjon om konsesjonsloven og jordloven
Denne eiendommen er blant annet underlagt jordloven og konsesjonsloven.
Det er konsesjonsplikt i henhold til konsesjonsloven på eiendommen. Det er den enkelte kommune som er rett konsesjonsmyndighet. I konsesjonsbehandlingen legges det særlig vekt på:
1. At kjøper skal oppfylle sin boplikt. Innflytting i boligen på gården skal skje senest ett år etter tinglysning av skjøte og deretter må man bebo eiendommen i minst 5 år etter dette.
2. At eiendommen driftes. Arealer med dyrket mark skal holdes i hevd, altså dyrkes videre hvilket også følger av jordlova. Ofte vil utleie av jorda til en nabobonde vil være tilstrekkelig.
3. Den avtalte prisen må tilgodese en samfunnsmessig forsvarlig prisutvikling. Det er dette som kalles priskontroll hvor kommunen i praksis vurderer hvorvidt den avtalte prisen mellom kjøper og selger ligger på et riktig nivå.
Det er Kjøpers risiko og kostnad å oppnå konsesjon i henhold til konsesjonslovens §9 både med hensyn til priskontroll, drift og botid. Bud med forbehold om konsesjon vil ikke bli godtatt av selger. Etter bud aksept og påfølgende kontraktsmøte forplikter kjøper seg til samtidig å søke konsesjon på eiendommen. Dersom konsesjonsmyndigheten i den respektive kommunen fatter et negativt konsesjonsvedtak plikter kjøper å påklage dette til fylkesmann, alternativt å rette seg etter de pålegg konsesjonsmyndighetene gir. Uavhengig av hva endelig konsesjonsvedtak blir, har kjøper ingen rett til å kreve prisavslag fra selger. Avtalt kjøpesum må betales fullt ut i henhold til kjøpekontraktens overtakelsesdato. I ytterste konsekvens kan et negativt konsesjonsvedtak innebære at kjøper må foreta et videresalg av eiendommen. Kjøper vil da måtte må bære et eventuelt økonomisk tap.
Se utfyllende informasjon på landbruksdirektoratets hjemmeside: https://www.landbruksdirektoratet.no/no/eiendom-og-skog/eiendom/konsesjon/konsesjon#hva-maa-jeg-gjoere-hvis-jeg-ikke-faar-konsesjon-
Alle landbrukseiendommer er også omfattet av jordlovens bestemmelser. Dette innebærer at det er drivepliktog at det gjelder et forbud mot deling av gården. Dette gjelder også selv om eiendommen består av flere bruksnumre.
Spørsmål om odel, bo-og driveplikt, konsesjon og delingsforbudet kan rettes til oppdragsansvarlig.
Prisantydning
17 500 000,-
Takst / tilstandsrapport
Utført av : Rolf Langeland
Takstdato : 24.09.2024
Markedsverdi : 17 500 000,-
Formuesverdi : 736 109,-
Formuesverdi pr. : 31.12.2022
Landbrukseiendom med tidligere våningshus (omtalt som tomannsbolig i tilstandsrapporten) oppført i 1788 og hovedbolig/kårbolig (omtalt som enebolig i tilstandsrapporten) oppført i 1965, det er våningshuset og kårboligen, som tilstandsrapportene er på. Andre bygg på gården er kun enkelt vurdert og beskrevet i salgsoppgaven, se også landbrukstakst for gården generelt.
Enebolig
Utvendig
Taktekking,TG2
Taktekkingen er av Planja stålplater . Taket er besiktiget fra bakkenivå.
Vurdering av avvik:
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på taktekkingen.
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på undertak.
- - Når en bygningsdel har brukt mer enn halvparten av sin forventede levetid, øker sannsynligheten for aldring, slitasje eller redusert funksjonalitet. For eksempel, etter hvert som et undertak blir gammelt, kan det bli sprøtt og gradvis miste sin motstandsevne mot fuktbelastning, noe som gjør det mer utsatt for lekkasjer og skader. Takstein kan også miste sin overflatebehandling med tiden, bli sprø og trekke til seg mer fuktighet. Dette øker risikoen for skader som frostsprengning og annen værrelatert skade. Disse forholdene kan indikere behovet for utbedring for å opprettholde bygningsdelens funksjon og beskytte taket mot ytterligere skade.
Tiltak
- Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må tekkingen skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om.
Nedløp og beslag,TG2
Nedløp, renner og beslag er i stål fra byggeår på de ulike delene av boligen
Vurdering av avvik:
- Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet.
Tiltak
- Det er ikke krav om utbedring opp til dagens krav.
Veggkonstruksjon,TG2
Veggene har bindingsverkskonstruksjon fra byggeår. Fasade/kledning har stående bordkledning.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist spredte råteskader i bordkledningen.
- Det er værslitt/oppsprukket trevirke/trepaneler.
- Kledningen viser tegn på sprekker og slitasje, noe som tyder på uttørking eller mangel på vedlikehold. - Kledningen er montert ned mot vannbrett/beslag. Dette vil øke vedlikeholdsbehovet i disse områdene, og det vil være en større risiko for fuktopptrekk/skader i kledning. Det anbefales derfor at det etableres en avstand på 5-7 mm mellom kledningsbord og vannbrett/beslag.
Tiltak
- Det må foretas tiltak for å lukke avviket.
- Råteskadet trekledning må skiftes ut.
- Kledningen trenger vedlikehold. På noen steder kan det også være nødvendig med punktvis utskifting.
Takkonstruksjon/Loft,TG2
Takkonstruksjonen har A-takstoler i tre.
Vurdering av avvik:
- Det er begrenset/dårlig ventilering av takkonstruksjonen.
- Det er noe smale luftespalter langs raft. - Manglende lufting kan forårsake isdannelser på taket og issvuller i takrenner, noe som kan resultere i skader på bygningen. I tillegg, hvis en isolert konstruksjon ligger mellom to damptette lag, som for eksempel i skråtak, kan dette også lede til bygningsskader.
Tiltak
- Lufting/ventilering bør forbedres.
- Det må sørges for at lutespalten ikke blokkeres av f.eks isolasjon
Vinduer,TG2
Bygningen har malte trevinduer med 2-lags glass.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist at enkelte vinduer er vanskelig å åpne/lukke.
- Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer.
- Karmene i vinduer er slitte og det er sprekker i trevirket.
- Den utvendige omrammingen av vinduer er montert ned til vannbrettene. Dette kan føre til fuktoppsug og redusert levetid for treverket i dette området. Vinduer som har passert 20 år har naturligvis en viss slitasje på tettelister, hengsler, vridere og karm. Eldre vinduer har også større risiko for punktering. Det ble likevel ikke observert punkterte vinduer på befaringstidspunktet, noe som kan være vanskelig å avsløre.
Tiltak
- Det må påregnes noe vedlikehold og at enkelte vinduer må skiftes ut.
- Det bør etableres en avstand på mellom 5-7 mm mellom utvendig omramming av vinduer og beslag. Man bør utføre vedlikehold av utvendig karmer. Det er påregnelig med utskifting av vinduer i nær fremtid
Dører,TG2
Bygningen har malt hovedytterdør og malt balkongdør i tre.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist avvik rundt innsettingsdetaljer.
- Karmene i dører er værslitte utvendig og det er sprekker i trevirket.
Tiltak
- Det må påregnes noe vedlikehold og at enkelte dører må skiftes ut.
Balkonger, terrasser og rom under balkonger,TG2
Vurdering av avvik:
- Det er værslitt/oppsprukket trevirke/trepaneler.
- Støpt terrasse med dekke av plastfliser. På betongterrassen mellom stue og basseng er flislagt overflate fjernet og det er kun ubehandlet betong med noe limrester på overflaten.
Tiltak
- Det må foretas tiltak for å lukke avviket.
- Overflatene må vedlikeholdes og utbedres
Innvendig
Rom Under Terreng,TG2
Gulvet har laminat. Veggene har panel. Hulltaking er ikke foretatt. Rommet har en konstruksjon som gjør hulltaking unødvendig.
Vurdering av avvik:
- Det er gjennom målinger påvist høyt fuktnivå i trevegger i underetg./kjeller, det er derfor ikke foretatt hulltaking
- I utforet vegg er det i luke laget for tilgang til vannmåler og stoppekran mål fuktinnhold i svill på 18,7 vekt%. Dette er å anse som for høy fuktinnhold og konsekvensen av dette kan være muggdannelse og angrep av skadedyr som stripet borebille m.m.
Tiltak
- Ytterligere undersøkelser må foretas for å få kartlagt tilstanden og omfanget på eventuelle skader.
- - Konstruksjonen bør holdes under observasjon. Dersom forholdene endrer seg, må det utføres tiltak.
Krypkjeller,TG2
Bygningen har krypkjeller under betongdekke.
Vurdering av avvik:
- Det er begrenset tilgang til hele krypkjelleren.
- Det er kun tilgang til krypkjeller via en liten luke plassert høyt opp på veggen i kjellerstue
Tiltak
- Ut ifra tilstanden i de besiktigede områdene er det ikke påvist unormale forhold, men det vil være usikkerhet rundt de mindre tilgjengelige områdene.
Innvendige trapper,TG2
Boligen har malt tretrapp.
Vurdering av avvik:
- Åpninger mellom trinn i innvendig trapp er større enn dagens forskriftskrav.
Tiltak
- Åpninger er såpass store at det ut ifra sikkerhetsmessige forhold anbefales å lage mindre åpninger.
Innvendige dører,TG2
Innvendig har boligen malte fyllingsdører.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist avvik som tilsier at det bør foretas tiltak på enkelte dører.
Tiltak
- Enkelte dører må justeres.
Våtrom
Kjeller > Bad/vaskerom
Overflater Gulv,TG2
Gulvet er flislagt. Rommet har elektriske varmekabler. Fall mot sluk er målt til 0.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist at høydeforskjell fra topp slukrist til gulv/synlig topp membran ved dørterskel er mindre enn 25 mm.
- Det er påvist at noen fliser har bom (hulrom under).
Tiltak
- Det må foretas utbedring av fallforhold.
- Overflater må utbedres eller skiftes.
Kjeller > Bad/vaskerom
Sluk, membran og tettesjikt,TG2
Det er plastsluk og ukjent tettesjikt/membran.
Vurdering av avvik:
- Sluk har begrenset mulighet for inspeksjon og rengjøring.
- Dusjkabinett er koblet direkte på avløpsledning uten mulighet for inspeksjon av påkoblingspunk, Stakeluke er plassert i vegg i kjellerstue
Tiltak
- Tilgang til sluk må bedres både for inspeksjon og rengjøring.
- avløp bør gjøres tilgjengelig for inspeksjon.
Kostnadsestimat : Under 10 000
1 Etasje > Bad
Overflater vegger og himling,TG2
Veggene har fliser. Taket er malt.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist at flisfuger har riss/sprekker.
- Det er påvist at noen fliser har bom (hulrom under).
- Det er påvist avvik i fuger.
Tiltak
- Slike riss/sprekker kan indikere bakenforliggende fuktskader, og konstruksjonen bør observeres jevnlig for å vurdere utvikling.
- Gjennomføre ytterligere undersøkelser og foreta utbedring av skade.
- Overflater må utbedres eller skiftes.
1 Etasje > Bad
Overflater Gulv,TG2
Gulvet er flislagt. Rommet har elektriske varmekabler. Fall mot sluk er ok
Vurdering av avvik:
- Det er påvist at noen fliser har bom (hulrom under).
Tiltak
- Gjennomføre ytterligere undersøkelser og foreta utbedring av skade.
1 Etasje > Bad
Sanitærutstyr og innredning,TG2
Rommet har innredning med nedfelt servant, veggmontert toalett og badekar.
Vurdering av avvik:
- Det er ikke påvist tilfredsstillende løsning for å synliggjøre lekkasje fra innebygget sisterne.
- Det er påvist riss/sprekker i utstyr på våtrommet.
- Det mangler drensåpning for synliggjøring av lekkasje på innbygget toalettsisterne. Det er riss/sprekk i servant
Tiltak
- Det må gjøres tiltak for å lukke avviket.
- Det er ukjent om tettesjiktet/membranen er lagt foran eller bak toalettkassen. Derfor anbefales det ikke å etablere hull for å synliggjøre eventuelle lekkasjer. Jevnlig kontroll av sisternen bør likevel utføres ved å demontere "trykkeknappen".
Tekniske installasjoner
Vannledninger,TG2
Det meste av innvendig vannledninger er plast (rør - i rør) Kobberrør fra hovedkran frem til fordelerstokk
Vurdering av avvik:
- Rørkursene på rør-i-rør systemet på vannledninger er ikke merket.
- - Når en installasjon har brukt mer enn halvparten av sin forventede brukstid, øker sannsynligheten for at den kan vise tegn til aldring, slitasje eller redusert funksjonalitet, noe som kan indikere behovet for utbedring. Stoppekranen er bygget inn bak luke i vegg uten at det er merket hvor den finnes
Tiltak
- Rørkurser på rør-i-rør system bør merkes.
- Stoppekran må merkes
Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad
Varmtvannstank,TG2
Varmtvannstanken er på ca. 200 liter.
Vurdering av avvik:
- Det er ikke påvist tilfredsstillende el-tilkobling av varmtvannstank iht. gjeldende forskrift.
Tiltak
- Det bør etableres tilfredsstillende el-tilkobling etter gjeldende forskrift.
- - På bakgrunn av brannsikkerhet er det er i dag krav om fast tilkobling av varmtvannsbereder (uten bruk av stikkontakt). Normen har for øvrig ikke tilbakevirkende kraft, men det er sterkt anbefalt å oppgradere til dagens sikkerhetsnivå også ved utskiftning av eldre beredere. Forholdet er vurdert etter forskrift til Avhendingsloven § 2-21, som om handler forhold som kan ha betydning for liv og helse.
Elektrisk anlegg,TG2
Det er hovedsakelig skjult elektrisk anlegg i boligen. Sikringsskapet er plassert i trappegang og inneholder hovedsikringer, strømmåler og 20 fordelingskurser.
21.Foreligger det eltilsynsrapport de siste 5 år, og det er ikke foretatt arbeid på anlegget etter denne, utenom retting av eventuelle avvik i eltilsynsrapport (dvs en el-tilsynsrapport uten avvik)?
Ja
Kommentar:
3.Er det elektriske anlegget utført eller er det foretatt tilleggsarbeider på det elektriske anlegget etter 1.1.1999?
Ja
Kommentar:
16.Foreta en helhetsvurdering av det elektriske anlegget, dets alder, allmenne tilstand og fare for liv og helse. Bør det elektriske anlegget ha en utvidet el-kontroll?
Ja
Kommentar: Det er tydelig at det er utført arbeider flere steder i boligen, ikke bare på badet, og disse arbeidene er ikke dokumentert. På grunn av dette anbefales det å få en grundig gjennomgang av hele anlegget. Dette bør utføres av en kvalifisert elektrotakstmann eller en godkjent kontrollør. Kostnadsestimatet er satt som grunnlag for en utvidet kontroll av el.anlegget. Ved en eventuell utbedring vil de påløpe ekstra kostnader.
Kostnadsestimat : Ingen umiddelbar kostnad
Tomteforhold
Grunnmur og fundamenter,TG2
Bygningen har grunnmur i lettklinkerblokker. Det er såleblokk under grunnmur av blokker.
Vurdering av avvik:
- Det er registrert horisontalriss som er symptom på jordtrykk.
- Grunnmuren har sprekkdannelser.
- Årsaken til at grunnmuren utsettes for jordtrykk skyldes ofte tælefarlige masser rundt grunnmuren, som utvider seg og utøver press mot muren når de fryser i løpet av den kalde årstiden.
Tiltak
- Andre tiltak:
- - Boligen står støtt idag, men grunnmuren må utbedres ved en fremtidig renovering eller andre tiltak på boligen og/eller eiendommen.
Forstøtningsmurer,TG3
Støttemur av betong, forblendet med naturstein
Vurdering av avvik:
- Det er påvist mindre sprekker og/eller skjevheter i muren.
- Det mangler rekkverk/annen sikring på forstøtningsmuren(e) ut ifra dagens krav.
- Muren er ikke sikret med rekkverk iht forskrift og det er mindre sprekker i muren, samt at noe av forblendingen har løsnet.
Tiltak
- Påviste skader må utbedres.
- Rekkverk/annen sikring på forstøtningsmur må settes opp/utbedres.
Kostnadsestimat : Under 10 000
Septiktank,TG2
Septiktanken er av ukjent type.
Vurdering av avvik:
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på septiktank.
Tiltak
- Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.
Tomannsbolig - Høyre enhet
Utvendig
Nedløp og beslag,TG2
Nedløp, renner og beslag er i stål
Vurdering av avvik:
- Det mangler snøfangere på hele eller deler av taket, men det var ikke krav om dette på byggemeldingstidspunktet.
Tiltak
- Det er ikke krav om utbedring opp til dagens krav.
Veggkonstruksjon,TG2
Veggene har tømmerkonstruksjon fra byggeår. Fasade/kledning har stående bordkledning fra 2011
Vurdering av avvik:
- Det er påvist andre avvik:
- Musebåndene er stedvis ujevne slik at de ikke oppfyller sin funksjon
Tiltak
- Det må foretas tiltak for å lukke avviket.
- Musebånd må utbedres
Takkonstruksjon/Loft,TG2
Takkonstruksjonen består av trekonstruksjon (sperrekonstruksjon). fra byggeår. Nytt undertak lagt i 2011 Bygningen ble oppført i en tid da byggeskikkene var annerledes, uten bruk av moderne dampsperre (plast) mot kaldloftet. Dette var standard på den tiden og fungerte godt under de rådende bruksforholdene. Det anses ikke som en mangel, men det er viktig for nye eiere å være klar over at endringer i bruksforholdene - som økt fuktighet eller temperatur - kan føre til kondens og skader dersom nødvendige oppgraderinger ikke blir foretatt. Det er stedvis noe fuktskjolder på trekonstruksjonen og gammelt undertak, men dette kommer sannsynligvis fra før taket ble lagt om og det var ingen antydning til fuktighet ved befaringen
Vurdering av avvik:
- Det er fra loft/kryploft påvist indikasjoner på at det er punktering av dampsperre, som medfører svekket effekt av dampsperrefunksjonen.
- Det er påvist fuktskjolder/skader i takkonstruksjonen.
- Fuktsjoldene som er oppdaget indikerer tidligere lekkasjer, men disse sgtammer nok fra før taket ble lagt om ettersom det ikke ble funnet tegn på uvanlig fuktighet under befaringen. Det anbefales å overvåke situasjonen nøye. Ved eventuelle nye lekkasjer bør umiddelbare tiltak iverksettes for å håndtere dem. Deler av loftet er uten isolasjon, og plasten som skal skille loftet fra andre etasje er enten manglende eller utett. Dette fører til varmetap, mulighet for støvkondens/heksesot på innsiden, samt luftlekkasjer som kan transportere varm luft fra oppholdsrom til kaldere områder. Slike lekkasjer kan forårsake kondens og vannskader i konstruksjonen, hvor skadeomfanget kan variere med hvordan boligen brukes. - Det er påvist aktivitet fra mus på loftet. Årsaken skyldes utettheter i bygningskroppen, noe som ikke er unormalt på boliger fra denne tiden.
Tiltak
- Det bør gjøres lokale tiltak.
- Loftskonstruksjonen anbefales oppgradert til dagens standard. Dette innebærer at det legges ny isolasjon på loft, samt ny plast (dampsperre) i innvendig tak. Det er da også viktig at lufting mot skråtak utføres riktig.
Innvendig
Overflater,TG2
Innvendig er det gulv av laminat. Veggene har trepanel og malte plater. Innvendige tak har malte plater og trepanel.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist skader på overflater.
- Det er noe overflate avvik på laminatgulv i skjøter.
Tiltak
- Andre tiltak:
- Ingen umiddelbare tiltak nødvendige. Eventuelle fremtidige tiltak vil være estetisk motiverte for å forbedre utseendet.
Etasjeskille/gulv mot grunn,TG2
Målt avvik på 15 mm innenfor 2 meter og gjennom hele rommet i tv stue 2 etg
Vurdering av avvik:
- Målt høydeforskjell på mellom 10 - 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
- Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
- Målt avvik på 15 mm innenfor 2 meter og gjennom hele rommet i tv stue 2 etg og over 15 mm gjennom rommet i stue
Tiltak
- For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Det vil imidlertid sjelden være økonomisk rasjonelt som et enkeltstående tiltak i en bolig som dette. Dersom boligen en gang skal renoveres, kan man vurdere slike tiltak.
Radon,TG2
Det er ikke foretatt radonmålinger og bygget er heller ikke utført med radonsperre. Eiendommen ligger i et område som i NVE Radon aktsomhetskart er definert med "moderat til lav" aktsomhetsgrad.
Vurdering av avvik:
- Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.
Tiltak
- Det bør gjennomføres radonmålinger.
Pipe og ildsted,TG2
Boligen har elementpipe.
Vurdering av avvik:
- Ildfast plate mangler på gulvet under sotluke/feieluke på pipe.
Tiltak
- Det anbefales å montere ildfast plate under luker på pipe.
Innvendige trapper,TG2
Boligen har lakkert tretrapp.
Vurdering av avvik:
- Åpninger mellom trinn i innvendig trapp er større enn dagens forskriftskrav.
- Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet.
- - Hensikten med kravet om håndløper er å forhindre fall og sikre god gangkomfort.
Tiltak
- Håndløper må monteres på vegg for å tilfredsstille krav på byggetidspunktet.
Innvendige dører,TG2
Innvendig har boligen malte fyllingsdører.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist avvik som tilsier at det bør foretas tiltak på enkelte dører.
- Enkelte dører tar i karm/terskel. Årsaken til dette skyldes ofte monteringsfeil eller sig i døren over tid.
Tiltak
- Det bør foretas tiltak på enkelte dører.
- Enkelte dører bør justeres.
Våtrom
1. Etasje > Bad
Sluk, membran og tettesjikt,TG2
Det er plastsluk og banemembran med ukjent utførelse
Vurdering av avvik:
- Sluk har begrenset mulighet for inspeksjon og rengjøring.
Tiltak
- Tilgang til sluk må bedres både for inspeksjon og rengjøring.
1. Etasje > Bad
Ventilasjon,TG2
Vurdering av avvik:
- Våtrommet mangler tilluftsventilering, f.eks. spalte/ventil ved dør.
Tiltak
- Det bør etableres tilfredsstillende tilluft til våtrom f.eks. luftespalte ved dør e.l.
Kjøkken
1. Etasje > Stue/kjøkken
Overflater og innredning,TG2
Kjøkkenet har innredning med profilerte fronter. Benkeplaten er av laminat. Det er kjøleskap, oppvaskmaskin, platetopp og stekeovn.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist skader/fuktskjolder i kjøkkengulvet.
- Skade i laminatgulv forran oppvaskmaskin
Tiltak
- De påviste skader må utbedres.
- Ingen umiddelbare tiltak nødvendige. Eventuelle fremtidige tiltak vil være estetisk motiverte for å forbedre utseendet.
Kostnadsestimat : 10 000 - 50 000
Tekniske installasjoner
Vannledninger,TG3
Innvendige vannledninger er av plast (rør i rør). Det er besiktiget i rørskap.
Vurdering av avvik:
- Stoppekran er ikke lokalisert eller tilgjengelig.
- Det mangler tettemuffer i enden av varerør på rør-i-rør-system.
- Rørkursene på rør-i-rør systemet på vannledninger er ikke merket.
- Rørkursene er ikke tydelig merket. Dette medfører at huseieren ikke har oversikt over hvilken kurs som styrer hvilke rør. Det mangler tettumuffer i enden av varerør, noe som kan medføre at ved en evt lekkasje kan vannet renne ut i varerør Stoppekran er ikke merket for enkel lokaliserin
Tiltak
- Det må monteres tettemuffer i enden av varerørene.
- Det må etableres tilgang til stoppekran.
- Rørkurser på rør-i-rør system bør merkes.
- Konsekvens av manglende tettmuffer i enden av varerørene er bygningsmessige skader dersom det oppstår lekkasjer. - Stoppekran må lokaliseres og gjøres tilgjengelig. Konsekvensen av dette er at dersom der blir rørbrudd vil man ikke kunne slå av vannet for å hindre bygningsmessige skader.
Kostnadsestimat : Under 10 000
Ventilasjon,TG2
Boligen har naturlig ventilasjon.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist mangelfull ventilasjon på ett eller flere rom i boligen.
- Ventilasjonsløsningen er noe svak i forhold til boligens bruk. Å åpne vinduer gir midlertidig frisk luft, men det er ikke en varig løsning for optimal luftsirkulasjon. God ventilasjon er viktig for å opprettholde et godt inneklima og forhindre høy luftfuktighet og tung luft innendørs.
Tiltak
- Det bør etableres veggventiler/vindusventiler i alle oppholdsrom som ikke har det.
- - Man bør etablere ventiler i yttervegg i flere oppholdsrom. Samtidig med dette må det lages tilluft gjennom/under dørblad på innvendige dører.
Varmtvannstank,TG2
Varmtvannstanken er på ca. 200 liter.
Vurdering av avvik:
- Det er ikke påvist tilfredsstillende el-tilkobling av varmtvannstank iht. gjeldende forskrift.
Tiltak
- Det bør etableres tilfredsstillende el-tilkobling etter gjeldende forskrift.
- - På bakgrunn av brannsikkerhet er det er i dag krav om fast tilkobling av varmtvannsbereder (uten bruk av stikkontakt). Normen har for øvrig ikke tilbakevirkende kraft, men det er sterkt anbefalt å oppgradere til dagens sikkerhetsnivå også ved utskiftning av eldre beredere. Forholdet er vurdert etter forskrift til Avhendingsloven § 2-21, som om handler forhold som kan ha betydning for liv og helse.
Elektrisk anlegg,TG2
Det er både skjult og åpent elektrisk anlegg i boligen. Sikringsskapet er plassert i entre og inneholder overspenningsvern ringetrafo, strømmåler og 14 fordelingskurser.
21.Foreligger det eltilsynsrapport de siste 5 år, og det er ikke foretatt arbeid på anlegget etter denne, utenom retting av eventuelle avvik i eltilsynsrapport (dvs en el-tilsynsrapport uten avvik)?
Nei
Kommentar:
1.Når ble det elektriske anlegget installert eller sist gang totalt rehabilitert (årstall)? Med totalt rehabilitert menes fullstendig utskiftet anlegg fra inntakssikring og videre.
Kommentar:
2.Er alle elektriske arbeider/anlegg i boligen utført av en registrert elektroinstallasjonsvirksomhet?
Ja
Kommentar:
3.Er det elektriske anlegget utført eller er det foretatt tilleggsarbeider på det elektriske anlegget etter 1.1.1999?
Ja
Kommentar:
5.Foreligger det kontrollrapport fra offentlig myndighet - Det Lokale Eltilsyn (DLE) eller eventuelt andre tilsvarende kontrollinstanser med avvik som ikke er utbedret eller kontrollen er over 5 år?
Nei
Kommentar:
6.Forekommer det ofte at sikringene løses ut?
Nei
Kommentar:
7.Har det vært brann, branntilløp eller varmgang (for eksempel termiske skader på deksler, kontaktpunkter eller lignende) i boligens elektriske anlegg?
Nei
Kommentar:
8.Er det tegn til at det har vært termiske skader (tegn på varmgang) på kabler, brytere, downlights, stikkontakter og elektrisk utstyr? Sjekk samtidig tilstanden på elektrisk tilkobling av varmtvannsbereder, jamfør eget punkt under varmtvannstank
Nei
Kommentar:
10.Er der synlig defekter på kabler eller er disse ikke tilstrekkelig festet?
Nei
Kommentar:
14.Er det tegn på at kabelinnføringer og hull i inntak og sikringsskap ikke er tette, så langt dette er mulig å sjekke uten å fjerne kapslinger?
Nei
Kommentar:
15.Finnes det kursfortegnelse, og er den i samsvar med antall sikringer?
Ja
Kommentar:
16.Foreta en helhetsvurdering av det elektriske anlegget, dets alder, allmenne tilstand og fare for liv og helse. Bør det elektriske anlegget ha en utvidet el-kontroll?
Nei
Kommentar:
Tomteforhold
Drenering,TG2
Det er støpt plate på denne delen av boligen. Dreneringen rundt boligen skjer trolig ved naturlig bortledning av vann i drenerende masser. Taknedløp er i følge eier koblet på drensledning som leder vannet vekk fra bygningen
Vurdering av avvik:
- Det mangler, eller på grunn av alder er det sannsynlig at det mangler, utvendig fuktsikring av grunnmuren ved kjeller/underetasje.
- Det er ingen drenering rundt bygningen. Dette var heller ikke vanlig byggeskikk på denne tiden. Konsekvensen er at muren får vanntilsig, som kan bidra til bygningsmessige skader. Taknedløp er i følge eier koblet på drensledning som leder vannet vekk fra bygningen
Tiltak
- Lokal utbedring må utføres.
- Det må sørges for bortleding av vann fra muren og at det er drenerende masser rundt muren
Utvendige vann- og avløpsledninger,TG2
Utvendige avløpsrør er av ukjent type Det er septiktank med overløp til grøft. Utvendige vannledninger er av ukjent type Det er offentlig vannforsyning via private stikkledninger.
Vurdering av avvik:
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige avløpsledninger.
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige vannledninger.
Tiltak
- Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.
Septiktank,TG2
Septiktanken er av ukjent type.
Vurdering av avvik:
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på septiktank.
Tiltak
- Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.
Tomannsbolig - Venster enhet
Utvendig
Veggkonstruksjon,TG2
Veggene har tømmerkonstruksjon fra byggeår. Fasade/kledning har stående bordkledning fra 2011
Vurdering av avvik:
- Det er påvist andre avvik:
- Musebåndene er stedvis ujevne slik at de ikke oppfyller sin funksjon
Tiltak
- Det må foretas tiltak for å lukke avviket.
- Musebånd må utbedres
Takkonstruksjon/Loft,TG2
Takkonstruksjonen består av trekonstruksjon (sperrekonstruksjon). fra byggeår. Nytt undertak lagt i 2011 Bygningen ble oppført i en tid da byggeskikkene var annerledes, uten bruk av moderne dampsperre (plast) mot kaldloftet. Dette var standard på den tiden og fungerte godt under de rådende bruksforholdene. Det anses ikke som en mangel, men det er viktig for nye eiere å være klar over at endringer i bruksforholdene - som økt fuktighet eller temperatur - kan føre til kondens og skader dersom nødvendige oppgraderinger ikke blir foretatt. Det er stedvis noe fuktskjolder på trekonstruksjonen og gammelt undertak, men dette kommer sannsynligvis fra før taket ble lagt om og det var ingen antydning til fuktighet ved befaringen
Vurdering av avvik:
- Det er påvist fuktskjolder/skader i takkonstruksjonen.
- Det er avvik:
- Fuktsjoldene som er oppdaget indikerer tidligere lekkasjer, men disse sgtammer nok fra før taket ble lagt om ettersom det ikke ble funnet tegn på uvanlig fuktighet under befaringen. Det anbefales å overvåke situasjonen nøye. Ved eventuelle nye lekkasjer bør umiddelbare tiltak iverksettes for å håndtere dem. Deler av loftet er uten isolasjon, og plasten som skal skille loftet fra andre etasje er enten manglende eller utett. Dette fører til varmetap, mulighet for støvkondens/heksesot på innsiden, samt luftlekkasjer som kan transportere varm luft fra oppholdsrom til kaldere områder. Slike lekkasjer kan forårsake kondens og vannskader i konstruksjonen, hvor skadeomfanget kan variere med hvordan boligen brukes. - Det er påvist aktivitet fra mus på loftet. Årsaken skyldes utettheter i bygningskroppen, noe som ikke er unormalt på boliger fra denne tiden.
Tiltak
- Tiltak:
- Loftskonstruksjonen anbefales oppgradert til dagens standard. Dette innebærer at det legges ny isolasjon på loft, samt ny plast (dampsperre) i innvendig tak. Det er da også viktig at lufting mot skråtak utføres riktig.
Innvendig
Overflater,TG2
Innvendig er det gulv av laminat, furu og fliser. Veggene har malte plater. Innvendige tak har malte plater.
Vurdering av avvik:
- Overflater har en del slitasjegrad utover det en kan forvente.
- - Overflater har stedvis sterk slitasje (lokalt).
Tiltak
- Overflater må utbedres eller skiftes.
Etasjeskille/gulv mot grunn,TG3
Etasjeskiller er av trebjelkelag.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist fuktskader i etasjeskiller
- Målt høydeforskjell på mellom 10 - 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
- Målt høydeforskjell på over 15 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 2 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
- Målt høydeforskjell på over 20 mm innenfor en lengde på 2 meter. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
- Målt høydeforskjell på over 30 mm gjennom hele rommet. Tilstandsgrad 3 gis med bakgrunn i standardens krav til godkjente måleavvik.
- I flere rom er det målt retningsavvik som varierer mellom 10 til 35 mm. Årsakene til dette kan være mange, men basert på erfaringer kan bygninger fra denne perioden ofte vise betydelige skjevheter. Dette skyldes typisk lange spenn eller avstander mellom støttepunkter i bjelkelag, i tillegg til normale setninger over tid. Selv om skjevhetene ikke anses å ha noen praktisk betydning, oppfyller de ikke toleransekravene for gulvoverflater. Med tiden kan dette føre til knirk i gulvet - Det er påvist synlige tegn til stedvise fuktskader i bjelkelaget mot kjeller
Tiltak
- For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må høydeforskjeller rettes opp. Det vil imidlertid sjelden være økonomisk rasjonelt som et enkeltstående tiltak i en bolig som dette. Dersom boligen en gang skal renoveres, kan man vurdere slike tiltak.
- Andre tiltak:
- Det må gjøres tiltak for å utbedre forholdene som fører til fuktskader på bjelkelag
Kostnadsestimat : 50 000 - 100 000
Radon,TG2
Det er ikke foretatt radonmålinger og bygget er heller ikke utført med radonsperre. Eiendommen ligger i et område som i NVE Radon aktsomhetskart er definert med "moderat til lav" aktsomhetsgrad.
Vurdering av avvik:
- Det er ikke foretatt radonmålinger, og bygget er heller ikke utført med radonsperre.
Tiltak
- Det bør gjennomføres radonmålinger.
Pipe og ildsted,TG2
Boligen har mursteinspipe.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist sprekker og/eller riss i pipe.
- Ildfast plate mangler på gulvet under sotluke/feieluke på pipe.
- - For å beskytte gulvet mot glør og varm aske ved feiing og sotuttak, bør gulv av brennbart materiale dekkes med en ubrennbar plate i en horisontal avstand fra luka på minst 300 mm.
Tiltak
- Det anbefales å montere ildfast plate under luker på pipe.
- Pipe kan ikke brukes før den er utbedret forskriftsmessig.
- Det anbefales at det lokale feiervesenet sjekker fyringsanlegget. De kan også gi råd om eventuelle forbedringer/utbedringer.
Rom Under Terreng,TG3
Gulvet er av betong. Veggene har betong/mur. Hulltaking er ikke foretatt. Rommet har en konstruksjon som gjør hulltaking unødvendig.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging i kjellergulv.
- Det er påvist indikasjoner på noe fuktgjennomtrenging inn i kjellermur.
- Det er påvist synlige fukt/råteskader i treverk i underetg./kjeller, hulltaking er derfor ikke nødvendig
- Det er plastisolasjon som ikke er dekket av brannhemmende materiale i henhold til krav.
- Det er påvist saltutslag i nedre del av grunnmur. Dette er normalt med tanke på bygningens alder og byggemetode. Fram til rundt 1970 ble de fleste kjellere bygd uten nevneverdig fuktsikring eller isolasjon. Selv med utvendige fuktsikringstiltak kan gamle fundamenter fortsatt stå i kontakt med fuktig byggegrunn. Det er derfor ikke til å unngå at vann trekker opp i fundamentene og i grunnmuren som følge av fuktoppsug fra grunnen (kapillært oppsug). - Det er påvist bruk av brennbar isolasjon (isopor) mot grunnmur. Denne løsningen forutsetter at innvendige overflater består av et godkjent materialet med tilfredstillende brannegenskaper. Overflatene som er brukt er ikke godkjent for denne løsningen. Konsekvens av dette er økt risiko for brannspredning. Det må foretas tiltak for å utbedre årsak til fuktskader i bjelkelaget
Tiltak
- Andre tiltak:
- Det påviste fuktnivå gir grunn til å overvåke konstruksjonen jevnlig for å se utvikling over tid, og eventuelt foreta tiltak for å unngå fuktskader.
- - Kjelleren fungere slik bruken er idag. Det er likevel viktig å sikre tilfredstillende ventilasjon i kjelleren. En varig løsning vil være å etablere en avfukter som er egnet til dette formålet, hvor fuktig luft blir ledet kontrollert ut til friluft. Ved endret bruk av kjelleren, må det utføres større bygningsmessige inngrep. - Konstruksjonen bør holdes under observasjon. Dersom forholdene endrer seg, må det utføres tiltak. - Isoporplater bør fjernes og erstattes med annen type isolasjon. Eventuelt kan isopor/plastholdig isolasjon tildekkes av brannhemmende plater som gips e.l., samt at overganger mot annen konstruksjon fuges med egnet type brannfugemasse /-skum e.l.
Kostnadsestimat : 100 000 - 300 000
Innvendige trapper,TG2
Vurdering av avvik:
- Det mangler håndløper på vegg i trappeløpet.
- Rekkverkshøyder er under dagens forskriftskrav til rekkverk i trapper.
Tiltak
- Det er ikke krav om utbedring av rekkverkshøyder opp til dagens krav.
- Håndløper må monteres på vegg for å tilfredsstille krav på byggetidspunktet.
Innvendige dører,TG2
Innvendig har boligen malte fyllingsdører.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist avvik som tilsier at det bør foretas tiltak på enkelte dører.
Tiltak
- Enkelte dører må justeres.
Våtrom
1. Etasje > Bad
Overflater Gulv,TG2
Gulvet er flislagt. Rommet har elektriske varmekabler. Fall mot sluk er ok
Vurdering av avvik:
- Det er mulighet for at det kan forekomme vannlekkasje på våtrommet hvor vann ikke vil gå til sluk.
- Det er påvist at flisfuger har riss/sprekker.
Tiltak
- Det bør etableres avrenning inn til sluk for hele våtrommet.
- Slike riss/sprekker kan indikere bakenforliggende fuktskader, og konstruksjonen bør observeres jevnlig for å vurdere utvikling.
1. Etasje > Bad
Ventilasjon,TG2
Vurdering av avvik:
- Våtrommet mangler tilluftsventilering, f.eks. spalte/ventil ved dør.
Tiltak
- Det bør etableres tilfredsstillende tilluft til våtrom f.eks. luftespalte ved dør e.l.
Tekniske installasjoner
Vannledninger,TG3
Innvendige vannledninger er av plast (rør i rør). Det er besiktiget i rørskap.
Vurdering av avvik:
- Stoppekran er ikke lokalisert eller tilgjengelig.
- Det mangler tettemuffer i enden av varerør på rør-i-rør-system.
- Rørkursene på rør-i-rør systemet på vannledninger er ikke merket.
- Rørkursene er ikke tydelig merket. Dette medfører at huseieren ikke har oversikt over hvilken kurs som styrer hvilke rør.
Tiltak
- Det må monteres tettemuffer i enden av varerørene.
- Rørkurser på rør-i-rør system bør merkes.
- Andre tiltak:
- - Stoppekran må tydelig merkes og gjøres tilgjengelig. Konsekvensen av dette er at dersom der blir rørbrudd vil man ikke kunne slå av vannet for å hindre bygningsmessige skader.
Kostnadsestimat : Under 10 000
Ventilasjon,TG2
Boligen har naturlig ventilasjon.
Vurdering av avvik:
- Det er påvist mangelfull ventilasjon på ett eller flere rom i boligen.
- Ventilasjonsløsningen er noe svak i forhold til boligens bruk. Å åpne vinduer gir midlertidig frisk luft, men det er ikke en varig løsning for optimal luftsirkulasjon. God ventilasjon er viktig for å opprettholde et godt inneklima og forhindre høy luftfuktighet og tung luft innendørs.
Tiltak
- Det bør etableres veggventiler/vindusventiler i alle oppholdsrom som ikke har det.
Varmtvannstank,TG2
Varmtvannstanken er på ca. 200 liter.
Vurdering av avvik:
- Det er ikke påvist tilfredsstillende el-tilkobling av varmtvannstank iht. gjeldende forskrift.
Tiltak
- Det bør etableres tilfredsstillende el-tilkobling etter gjeldende forskrift.
- - På bakgrunn av brannsikkerhet er det er i dag krav om fast tilkobling av varmtvannsbereder (uten bruk av stikkontakt). Normen har for øvrig ikke tilbakevirkende kraft, men det er sterkt anbefalt å oppgradere til dagens sikkerhetsnivå også ved utskiftning av eldre beredere. Forholdet er vurdert etter forskrift til Avhendingsloven § 2-21, som om handler forhold som kan ha betydning for liv og helse.
Elektrisk anlegg,TG2
Det er hovedsaklig åpent elektrisk anlegg i boligen. Sikringsskapet er plassert i trappegang og inneholder overbelastningsvern, strømmåler og 12 fordelingskurser
21.Foreligger det eltilsynsrapport de siste 5 år, og det er ikke foretatt arbeid på anlegget etter denne, utenom retting av eventuelle avvik i eltilsynsrapport (dvs en el-tilsynsrapport uten avvik)?
Nei
Kommentar:
1.Når ble det elektriske anlegget installert eller sist gang totalt rehabilitert (årstall)? Med totalt rehabilitert menes fullstendig utskiftet anlegg fra inntakssikring og videre.
Kommentar:
2.Er alle elektriske arbeider/anlegg i boligen utført av en registrert elektroinstallasjonsvirksomhet?
Ja
Kommentar:
3.Er det elektriske anlegget utført eller er det foretatt tilleggsarbeider på det elektriske anlegget etter 1.1.1999?
Ja
Kommentar:
5.Foreligger det kontrollrapport fra offentlig myndighet - Det Lokale Eltilsyn (DLE) eller eventuelt andre tilsvarende kontrollinstanser med avvik som ikke er utbedret eller kontrollen er over 5 år?
Nei
Kommentar:
6.Forekommer det ofte at sikringene løses ut?
Nei
Kommentar:
7.Har det vært brann, branntilløp eller varmgang (for eksempel termiske skader på deksler, kontaktpunkter eller lignende) i boligens elektriske anlegg?
Nei
Kommentar:
8.Er det tegn til at det har vært termiske skader (tegn på varmgang) på kabler, brytere, downlights, stikkontakter og elektrisk utstyr? Sjekk samtidig tilstanden på elektrisk tilkobling av varmtvannsbereder, jamfør eget punkt under varmtvannstank
Nei
Kommentar:
10.Er der synlig defekter på kabler eller er disse ikke tilstrekkelig festet?
Nei
Kommentar:
14.Er det tegn på at kabelinnføringer og hull i inntak og sikringsskap ikke er tette, så langt dette er mulig å sjekke uten å fjerne kapslinger?
Nei
Kommentar:
15.Finnes det kursfortegnelse, og er den i samsvar med antall sikringer?
Ja
Kommentar:
16.Foreta en helhetsvurdering av det elektriske anlegget, dets alder, allmenne tilstand og fare for liv og helse. Bør det elektriske anlegget ha en utvidet el-kontroll?
Nei
Kommentar:
Tomteforhold
Drenering,TG3
Det er ingen drenering/fuktsikring av grunnmur.
Vurdering av avvik:
- Det mangler, eller på grunn av alder er det sannsynlig at det mangler, utvendig fuktsikring av grunnmuren ved kjeller/underetasje.
- Det er ut ifra observasjoner konstatert at drenering/tettesjikt har funksjonssvikt/svært begrenset effekt.
- Det er ingen drenering rundt bygningen. Dette var heller ikke vanlig byggeskikk på denne tiden. Konsekvensen er at kjeller/krypkjeller får vanntilsig, som kan bidra til bygningsmessige skader. Det er i følge eier gjort tiltak for bortledning av vann fra nedløpsrør fra tak og det er etablert sluk med overløp til terreng i kjelleren som vil ta unna evt. vann som trenger inn. Det er ikke etablert grunnmursplast eller lignende mot mur
Tiltak
- Fuktsikring av muren må etableres inkl. klemlist.
- Overvåk tilstanden jevnlig. For å få tilstandsgrad 0 eller 1 må dreneringen skiftes ut, men tidspunktet for når dette er nødvendig er vanskelig å si noe om. Bruken av underetg/kjeller vil og være avgjørende.
- - Bruken av kjellere vil og ha betydning for om det er nødvendig med tiltak.
Kostnadsestimat : 100 000 - 300 000
Grunnmur og fundamenter,TG2
Bygningen har betonggrunnmur.
Vurdering av avvik:
- Innsiden av grunnmuren har misfarging.
Tiltak
- Ytterligere undersøkelser må foretas for å få kartlagt tilstanden og omfanget på eventuelle skader.
Utvendige vann- og avløpsledninger,TG2
Utvendige avløpsrør er av ukjent type Det er septiktank med overløp til grøft. Utvendige vannledninger er av ukjent type Det er offentlig vannforsyning via private stikkledninger.
Vurdering av avvik:
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige avløpsledninger.
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på utvendige vannledninger.
Tiltak
- Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.
Septiktank,TG2
Septiktanken er av ukjent type.
Vurdering av avvik:
- Mer enn halvparten av forventet brukstid er passert på septiktank.
Tiltak
- Det er ikke behov for utbedringstiltak siden anlegget fungerer i dag, men ut ifra alder kan skader plutselig oppstå på eldre anlegg.
Energiforbruk og energimerking
Oppvarmingskarakter Gul - Energikarakter F
Kommunale avgifter
Kr. 28 741 pr. år
Vannavgift og renovasjon
Pliktig medlemsskap i velforening/sameie
Kjøper forplikter seg til å følge de til enhver tids retningslinjer for samarbeid og eventuelt sin andel av økonomiske kostnader for vedlikehold av privat gårdsvei og øvrig nabosamarbeid.
Oppgjør
Hele kjøpesummen med omkostninger må være innbetalt og disponibel for megler på meglers klientkonto, senest på siste virkedag innen overtagelsen finner sted.
Arealangivelser i salgsoppgaven
Arealangivelsene er hentet fra takst (evt tilstandsrapport).
Diverse
Ved overtakelse av eiendommen blir våningshuset og kårbolig ryddet og rengjort. Øvrige bygninger og utearealer overtas slik det fremstår på visning og vil ikke bli ryddet eller rengjort ut over dette. Selger forbeholder seg retten til å ta med seg det han selv ønsker av Løsøre, maskiner, redskaper og antikviteter. Dette gjelder også frittstående hvitevarer.
Antikk og løsøre
Landbruksdirektoratets søknadsskjema for konsesjon finnes et eget punkt for løsøre, pkt. 7. Til forskjell fra en ordinær enebolig selges ofte en landbrukseiendom med en del løsøre, maskiner ogredskaper, samt antikviteter/ gamle bruksgjenstander, som medfølger gårdsbruket. Kjøper skal ikke betale dokumentavgift av denne delen av kjøpet, ei heller skal selger kapital beskattes. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter skal reguleres i en egen kontrakt mellom kjøper og selger uavhengig om det anses som en del av kjøpstilbudet kjøper har gitt på eiendommen, eller om det kommer i tillegg til kjøpstilbudet på eiendommen. Selger har full bestemmelsesrett over hva slags løsøre som kan følge gården og hva som eventuelt skal komme tillegg. Løsøre, maskiner, redskap og antikviteter som kommer i tillegg til kjøpesummen for eiendommen kan kjøper selv velge om han/hun skal godta eller ikke. Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter erutenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene.Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.
Maskiner og utstyr
Fastsettelse av pris for løsøre, maskiner redskap og antikviteter er utenfor meglers kompetanseområde og må derfor avtales direkte mellom kjøper selger på lik linje som om det skulle blitt annonsert i markedet, eksempelvis på finn.no. Eventuelt kan partene engasjere uavhengig fagkyndig personell til taksering av objektene. Megler kan forøvrig bistå med kontrakt i henhold til det partene har blitt enige om.
Budgivning
Alle bud skal inngis skriftlig til megler. Benytt "Gi bud"-knappen på våre annonser for å registrere ditt bud elektronisk. Dette er en enkel og sikker løsning som lar deg signere budet elektronisk ved hjelp av Bank ID. Selger står fritt til å godta eller forkaste ethvert bud. Likeledes er budgiver klar over at budet er bindende for når det er kommet til selgers kunnskap. Handelen er juridisk bindende for begge parter dersom budet aksepteres innen akseptfristen. Ved innsendelse av bud på eiendommen til megler bekrefter budgiver at den skriftlige salgsoppgaven, pdf. dokument eller trykket salgsoppgave, er gjennomlest og forstått.
Overtagelse
Avklares i forbindelse med budgivning.
Eiendommen selges etter reglene i avhendingsloven
Eiendommen skal overleveres kjøper i tråd med det som er avtalt. Det er viktig at kjøper setter seg grundig inn i alle salgsdokumentene, herunder salgsoppgave, tilstandsrapport og selgers egenerklæring.
Kjøper anses kjent med forhold som er tydelig beskrevet i salgsdokumentene. Forhold som er beskrevet i salgsdokumentene kan ikke påberopes som mangler. Dette gjelder uavhengig av om kjøper har lest dokumentene.
Alle interessenter oppfordres til å undersøke eiendommen nøye, gjerne sammen med fagkyndig før bud inngis. Kjøper som velger å kjøpe usett kan ikke gjøre gjeldende som mangel noe han burde blitt kjent med ved undersøkelsen.
Dersom det er behov for avklaringer, anbefaler vi at kjøper rådfører seg med eiendomsmegler eller en bygningssakyndig før det legges inn bud.
Hvis eiendommen ikke er i samsvar med det kjøperen må kunne forvente ut ifra alder, type og synlig tilstand, kan det være en mangel. Det samme gjelder hvis det er holdt tilbake eller gitt uriktige opplysninger om eiendommen. Dette gjelder likevel bare dersom man kan gå ut i fra at det virket inn på avtalen at opplysningen ikke ble gitt eller at feil opplysninger ikke ble rettet i tide på en tydelig måte. En bolig som har blitt brukt i en viss tid, har vanligvis blitt utsatt for slitasje og skader kan ha oppstått. Slik bruksslitasje må kjøper regne med, og det kan avdekkes enkelte forhold etter overtakelse som nødvendiggjør utbedringer. Normal slitasje og skader som nødvendiggjør utbedring, er innenfor hva kjøper må forvente og vil ikke utgjøre en mangel.
Boligen kan ha en mangel dersom det er avvik mellom opplyst og faktisk areal, forutsatt at avviket er på 2% eller mer og minimum 1 kvm.
Ved beregning av et eventuelt prisavslag eller erstatning må kjøper selv dekke tap/kostnader opptil et beløp på kr 10 000 (egenandel).
Dersom kjøper ikke er forbruker selges eiendommen "som den er",og selgers ansvar er da begrenset jf. avhl. § 3-9, 1. ledd 2. pktm. Avhendingsloven § 3-3 (2) fravikes, og hvorvidt en innendørs arealsvikt karakteriseres som en mangel vurderes etter avhendingsloven § 3-8. Informasjon om kjøpers undersøkelsesplikt, herunder oppfordringen om å undersøke eiendommen nøye, gjelder også for kjøpere som ikke anses som forbrukere. Med forbrukerkjøp menes kjøp av eiendom når kjøperen er en fysisk person som ikke hovedsakelig handler som ledd i næringsvirksomhet."
Med unntak av beboelseshus er landbrukseiendommen med driftsbygninger og innmark/utmark i utgangspunktet en næringseiendom og selges i den stand den var ved kjøpers besiktigelse, jf. avhendingsloven § 3-9 (1). Det innebærer at avhendingslovens regler om når eiendommen har mangel, fravikes til ugunst for kjøper.
Lov om hvitvasking
I henhold til lov om hvitvasking og terrorfinansiering har megler plikt til å gjennomføre kontrolltiltak ovenfor kunder. Dette innebærer å bekrefte kunders identitet på bakgrunn av fremvist gyldig legitimasjon. Videre innebærer det å få bekreftet identiteten til eventuelle reelle rettighetshavere, og å innhente opplysninger om kundeforholdets formål.
Kjøpers innbetaling skal foretas fra norsk bank/finansinstitusjon.
Selgers oppgjør vil skje til konto i norsk bank/finansinstitusjon.
Dersom megler får mistanke om brudd på hvitvaskingsreglementet i forbindelse med en eiendomshandel, og han ikke klarer å få avkreftet denne mistanke, har han plikt til å rapportere dette til Økokrim. Melding sendes Økokrim uten at partene varsles. Megler kan i enkelte tilfeller også ha plikt til å stanse gjennomføring av handelen.
Salgsoppgaven beskriver vesentlig og lovpålagt informasjon om eiendommen
Se komplett salgsoppgaveNyttige lenker
Beliggenhet
TEGNEBY & GRØNNERØD LANDBRUKSMEGLING AS
Annonseinformasjon
FINN-kode | 378170052 |
---|---|
Sist endret | 02. nov. 2024 01:34 |
Referanse | 14240082 |
Annonsene kan være mangelfulle i forhold til lovpålagt opplysningsplikt. Før bindende avtale inngås oppfordres interessenter til å innhente komplett informasjon fra meglerforetaket, selger eller utleier.