Bildegalleri
Hurumulykken - 3 aviser fra november 1949
Beskrivelse av varen
3 utgaver av avisen "Breviksposten" fra 22., 23. og 24. november 1949. Slitasje!
Selges samlet for 125,- kroner
Porto: 36,- kroner (sendt som brev)
------------------------------------------------
Hurumulykken var en flyulykke som inntraff da et Douglas C-47 Skytrain med registreringsnummer PH-TFA fra flyselskapet Aero Holland styrtet i skogen på Hurum den 20. november 1949 klokken 16.56 under innflyvning til Fornebo lufthavn. 30 av 31 passasjerer og hele besetningen på fire, til sammen 34 personer, omkom. Flyet, som hadde mellomlandet i Brussel, var savnet i 42 timer før det ble funnet. Én gutt overlevde.
Flyulykken på Hurum bidro mer enn noen annen enkeltbegivenhet til det sterke Israel-engasjementet i Arbeiderpartiet i 1950-årene. Flyet som hadde med 28 jødiske barn på vei fra Tunisia til en mellomstasjon i Norge før de skulle videre til sine nye hjem i Israel, styrtet etter at det traff terrenget da det kom inn i skyer på Hurum. Flyet fulgte visuelle flygeregler. Flyulykken var den nest største i Norge til da, bare i Kvitbjørn-ulykken hadde det omkommet flere. Den jødiske gutten som overlevde het Isac Allal. Han ble hentet i skogen av medlemmer av Drammen HV ungdomstropp og kjørt til Drammen sykehus. Her ble han liggende en ukes tid.
Ulykken gjorde et enormt inntrykk på det norske folk. Arbeiderpartiets partisekretær Haakon Lie var blitt en varm Israel-venn, noe som blant annet hadde sin bakgrunn i hans kontakt med jødiske organisasjoner i USA under krigen. Lie gikk etter ulykken i bresjen for en innsamlingsaksjon som hadde som formål å bygge opp en norsk landsby i Israel, kalt «Moshav Norge». Lie hadde stor innflytelse på Israel-engasjementet i den norske arbeiderbevegelsen, og han har i samtale med utvalget påpekt at han var en meget nær venn av Israels statsminister Golda Meir. Venner av Israel i Norsk Arbeiderbevegelse (VINA) samlet inn penger til en minnestein, som er reist i Moshav Yanuv.
- - - - -
https://www.amta.no/70-ar-siden-hurum-ulykken/s/5-3-592206
Det er i år 70 år siden flyet med 28 jødiske barn styrtet på Storsand. Mandag la Hurum Rotary Klubb og ordfører Monica Vee Bratlie ned krans ved bautaen på Freyborg til minne om de 34 som omkom.
20. november 1949 var et Douglas C-47 Skytrain-fly på vei fra Brüssel til Fornebu. 28 jødiske barn i alderen sju til tolv år skulle til et kort ferieopphold i Norge før de skulle videre til sine nye hjem i Israel etter å ha bodd i Tunis.
Over Hurumlandet var det tåke og dårlig vær, og under innflyvningen til Fornebu kom flyet for lavt. Ved Høymosedalen mellom Storsand og Stikkvann traff det tretoppene og gikk i bakken. 27 jødiske barn, alle fire besetningsmedlemmene fra Nederland og Sverige og tre sosialarbeidere fra henholdsvis Norge, Tunis og Israel omkom. Det tok to dager før flyet ble funnet, og det antas at flere av de omkomne frøs i hjel før hjelpen kom. Kun Isac Allal, som satt bakerst i flyet, ble funnet i live under vrakdelene. Han døde i 1987, 47 år gammel.
I tillegg til at det er en minnelund der flyet styrtet, reiste Hurum historielag en minnebauta på Freyborg i 1989, og Hurum Rotary plantet et eiketre ved siden av i 1999.
Plaketten på bautaen inneholder navnene på alle de 34 omkomne og den ene som overlevde. Den skal også være en av ytterst få steder i verden der både en davidstjerne og et kristent kors står sammen.
- Dette var den nest største flykatastrofen det norske folk inntil da hadde opplevd. Hele verden holdt pusten i to døgn da flyet med 28 jødiske barn forsvant over Hurum. Flyulykken ble utgangspunkt for et sterkt engasjement for jødenes sak i Norge. Jeg tror det er viktig med både minnemarkeringer og markeringer som denne. Det minner oss på historien og sørger for at ettertiden ikke glemmer, sa ordfører Monica Vee Bratlie, som avsluttet med diktet "På jorden et sted" av André Bjerke før hun la ned kransen.
Hurum Rotary hadde planlagt å avslutte kvelden med samling og grilling, men sterk vind satte en stopper for grillkokkenes briljering. De flyttet i stedet inn på Freyborgstuas overbygde terrasse, der stedets meny ble redningen.
Iver Wittussen, som i 1949 var i slutten av tenårene, var med i redningsarbeidet og bar utstyr inn til ulykkesstedet. Han fortalte om sine opplevelser og om de svært sterke synsinntrykkene som møtte ham i Hurum-marka den novemberdagen i 1949.
De verste inntrykkene unnlot han å beskrive nærmere, men det er ingen tvil om at flyulykken har satt dype spor i lokalsamfunnet i mange tiår, og spesielt hos de som var involvert i leteaksjonen og redningsarbeidet.
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 1.11.2024, 08:14 ・ FINN-kode: 378307940