Bildegalleri
Generalens tapte ære
Beskrivelse av varen
Boken "Generalens tapte ære" av Tom Aardahl. Utgitt i 2007. 348 sider.
Selges for 70,- kroner
Porto: 69,- kroner (Postnord)
https://www.askforlag.no/Generalens-tapte-are
Om boka:
Året er 1658. Fredsavtalen i Roskilde, som skal sikre fred i Norden for all framtid, er nettopp undertegnet. I Hallen, det vesle handelsstedet ved grensen til Sverige, har livet så vidt begynt å vende tilbake til det normale da Peder Normand får mistanke om at svenskekongen igjen er på krigsstien.
I romanen, Generalens tapte ære, gir forfatteren liv og nærhet til historie, hendelser og dramatikk med stor betydning også for vår tid. Gjennom autentiske og oppdiktede personer følger vi begivenhetene på nært hold.
Om forfatteren:
Tom Aardahl, ble født i Halden i 1955. Han har en allsidig yrkeserfaring som spenner fra tømmerfløting og sjømann i utenriksfart, til oljearbeider i Libya og skipselektriker i Marinen.
Han har drevet helsesenter og squash-hall, og de siste 25 årene, arbeidet som direktør i nasjonale og internasjonale konserner. I dag er han ansatt som prosjektleder og konsulent i IBM Norge AS.
Generalens tapte ære, er Tom Aardals debutroman. Han har alltid vært interessert i litteratur og historie, men ikke før nå hatt tid og anledning til å realisere skrivingen.
- - - - - - - - -
Første slag om Halden innledet Bjelkefeiden, en brutal krig mellom de vestsvenske styrkene som hadde besatt Båhuslen og de norske styrkene som både ønsket å ta tilbake det tapte og forsvare den strategiske viktige innfartsveien mot det sønnenfjellske Norge.
Den svenske kongen hadde beordret general Stake til å besette Halden. Med en forventning om liten motstand, rykket han inn i Enningdalen 13. september med 1 550 mann, vesentlig kavaleri. Peder Olsen Normand, fullmektige for den fraværende lensherre for Idd og Marker, fikk mobilisert borgere og bønder til forsvar. Med toller Mathias Bjørns hjelp fikk han bragt i land to kanoner fra skipet «St Peder».
Angrepet om morgenen 16. september led store tap, og ble senere samme dag møtt med et motangrep av norske ryttere og dragoner. Da Stake ble klar over at kompanier fra Fredrikstad nærmet seg, trakk han styrkene tilbake. 29. september trakk han styrkene helt tilbake til Båhuslen.
Det andre slaget om Halden stod 4. februar 1659. Det ble et av de blodigste i revansjekrigen Bjelkefeiden.
Sveriges general Stake hadde 2. februar gjort et innfall over isen på Singlefjorden mot Skjeberg og Fredrikstad. Slaget 4. februar ble innledet med at Stakes hovedstyrke angrep fra isen mot Sørhalden og broen. Jørgen Bjelkes «livkompani av vervete fyrører» måtte trekke seg tilbake fra Rødsberget, satte nordsiden av byen i brann, og trakk seg videre over broen over Tista. Et svensk angrep med fem kompanier ble til et blodbad foran porten til byen. Oberstløytnant Urne falt der i spissen for sine dragoner. En stund etter midnatt beordret Stake tilbaketrekning. Neste dag var det mindre trefninger, og 7. februar trakk svenskene seg tilbake over Iddefjorden.
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 3.12.2024, 13:50 ・ FINN-kode: 383405417