Bildegalleri
Til høgfjellets forhistorie. Boplassen på Sumtangen ved Finsevatn på Hardangerv.
Trygg handel med Fiks ferdig
Varen blir sendt til deg, og du har 24 timer på deg til å inspisere den før pengene overføres til selger.
Beskrivelse av varen
Tilstand: Pent brukt - I god stand
Emne: Andre tekstbøker
Boplassen på Sumtangen ved Finsevatn på Hardangervidda. Av Johs. Bøe. 1942.
Bergens museums skrifter nr 21.
Med 1 plansje og 39 figurer.
Resume en langue francaise
Johs. Bøe var professor i arkeologi i Bergen 1942–61. Hans verk var mangesidig og omfattende, men han var særlig opptatt av jernalderen og jernalderboplasser.
Bøes vitenskapelige produksjon er stor og mangesidig. Kronologisk spenner den fra den eldste steinalder i Finnmark til middelalderen i Bergen. Arbeidene omfatter både samlede undersøkelser av definerte materialgrupper og egne feltundersøkelser.
Bøe hadde en særlig interesse for fangst og fangstens betydning i forhistorisk tid. Selv undersøkte han viktige fangstplasser så vel ved fjordene som på fjellviddene på Vestlandet. I Skipshelleren på Straume i Nordhordland ble det funnet rester av flere dyrearter enn på noen annen jegerboplass fra forhistorisk tid i Norden. Et variert redskapsutstyr i bein og horn var også bevart. I Skipshelleren kan man følge endringene i kulturforholdene på ett og samme sted gjennom mer enn fire tusen år. I arbeidet Til høgfjellets forhistorie fra 1942 behandler Bøe fangstboplasser på Hardangervidda. Undersøkelsen fra Sumtangen ved Finsbergvatn har her en bred plass.
Bøe kom tidlig inn i fortidsvernet og det antikvariske arbeid. Han var i en årrekke styremedlem i Bergenske avdeling av Foreningen til norske fortidsminnesmerkers bevaring (formann 1926–32) og formann i Fortidsminneforeningens representantskap 1947–57. Etter at Bergens Museum 1946 ble Universitetet i Bergen, var han sitt fakultets første dekanus. Bøe spilte også en virksom rolle i den mellomfolkelige arkeologiske organisasjon, Union des Sciences préhistoriques et protohistoriques, der han var generalsekretær 1932–50, og som han reorganiserte etter krigen. Han var medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi og Selskapet til vitenskapenes fremme (preses 1941–42), æresdoktor ved universitetet i Glasgow og æresmedlem av flere utenlandske arkeologiske selskaper.
Bøes forfatterskap forteller om en betydelig arkeolog med vid kulturhistorisk horisont og en vel skolert form.
Johs. Bøe ble utnevnt til ridder av St. Olavs Orden 1947, kommandør 1961, og var storridder av den islandske Falkeordenen.
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 30.12.2024, 19:06 ・ FINN-kode: 386836127