Bildegalleri
Kaffevarmeren "Tyrild" fra Norsk Inter Electric a/s - fra 1960-tallet.
Beskrivelse av varen
Tilstand: Pent brukt - I god stand
Kaffevarmeren "Tyrild" fra produsenten "Norsk Inter Electric a/s". (firmaet stiftet i 1961). Pen retro kaffevarmer fra 1960-tallet. Hel og fin. Fungerer. Garantikortet følger med. Kom antagelig i handelen i 1963.
Selges for 350,- kroner
Porto: 69,- kroner (Postnord)
-----------------------------------------------------------
Kaffe er en koffeinholdig drikk som blir fremstilt fra frø av kaffetreet, Coffea arabica. Frøene kalles kaffebønner og røstes (brennes) før bruk.
Kaffe kan drikkes «svart», altså uten å tilsettes noe, men det er ikke uvanlig å drikke den med melk, fløte eller plantebaserte melkeerstatninger og eventuelt sukker. Det finnes også en rekke kaffedrikker som er basert på kaffe.
Forbruket av kaffe er større i de nordiske landene enn i de andre landene i Europa. I Norge er forbruket gjennomsnittlig knapt 10 kg per person per år.
Bortsett fra å være vår mest populære drikk, brukes kaffe til å smaksette desserter, kaker og konfekt. Kaffe passer spesielt godt i kombinasjon med sjokolade. Kaffe kan også anvendes til smakssetting av likører, brennevin og andre mat og drikkevarer.
Tidligere var det vanlig med kaffeerstatninger og kaffetilsetninger, for eksempel av brent rug, bygg, malt og sikorirot.
Kaffe inneholder koffein som virker stimulerende på sentralnervesystemet. Overdreven bruk ytrer seg ved hurtig puls, hjertebank og uro. Kaffe er et nytelsesmiddel, ikke næringsmiddel. Mange opplever innsovningsproblemer ved inntak av for mye kaffe – særlig sent på dagen.
Kaffebønner kan ha et varierende koffeininnhold basert på hvilken planteart eller kultivar bønnene er høstet fra. Robusta er en kultivar av arten Coffea Canephora som normalt har et koffeininnhold på 2,2–2,9 prosent, som betyr mellom 2,2 og 2,9 gram koffein per 100 gram ubrente kaffebønner. De fleste kultivarer av arten Coffea Arabica har et koffeininnhold på mellom 1,2 og 1,5 prosent. Laurina er en Arabica-kultivar med naturlig lavt koffeininnhold. Arten Eugenioides har også lavt koffeininnhold, men grunnet lav produksjon og små kaffebær dyrkes denne arten i svært liten grad.
Koffeinfri kaffe
Koffeinfri kaffe er kaffebønner som har blitt behandlet for å fjerne det naturlige koffeininnholdet fra bønnene. Dette gjøres før kaffebønnene er brent. Ulike metoder kan brukes for å fjerne koffeinet. Enten ved bruk av et løsemiddel, oftest metylklorid eller etylacetat. Løsemiddelet blandes med vann og tilsettes kaffebønnene direkte eller indirekte og løser ut koffeinet samtidig som mesteparten av kaffens aromastoffer blir igjen. Kaffen smaker allikevel annerledes etter prosessen.
En annen metode utviklet på 1930-tallet er den patenterte «Swiss Water»-metoden. Metoden ble tatt i bruk kommersielt på 1970-tallet. «Swiss Water»-metoden går ut på at grønn kaffe ligger i et ekstrakt laget av grønn kaffe, men der koffeinet er fjernet ved hjelp av kullfilter. Ekstraktet vil da ekstrahere koffeinet fra kaffebønnene, men lite av de andre løselige stoffene i kaffebønnene. Etter behandling inneholder kaffen ned til 0,01 prosent koffein.
Det finnes også andre metoder for å fjerne koffein fra kaffebønner, der blant annet kan flytende karbondioksid eller etylacetat fra sukkerrør benyttes.
Kaffetreet er et eviggrønt tre i maurefamilien som er viltvoksende i Afrika. I vår tid dyrkes kaffe overalt i tropene, mest i Brasil, Vietnam og Colombia. Bladene er motsatte, tykke og blanke som laurbærblad, mens blomstene er hvite og velduftende og minner om duften av sjasmin og sitrus.
Det finnes 130 ulike arter kaffe som kommer fra og vokser vilt i Afrika og Madagaskar. Artene som kultiveres for kommersiell produksjon, er hovedsaklig Coffea Arabica som utgjør rundt 60 prosent av verdens produksjon og Coffea Canephora som utgjør om lag 40 prosent. Man dyrker også Coffea Liberica, Coffea Stenophylla, Coffea Eugenioides, og Coffea Racemosa.
Artene har ulik morfologi. Coffea Liberica er et stort tre med store tykke blader og store bær. Coffea Eugenioides er en liten busk med små blader og bær. Noen arter vokser vilt i fuktige skogsområder og andre vokser i tørrere klima. Coffea Arabica kultiveres i moderat varmt tropisk og sub-tropisk klima, ofte mellom 800 og 3000 meter over havet, der gjennomsnittstemperaturen er mellom 15 og 24 grader celsius. Coffea Canephora dyrkes gjerne i varmere tropisk klima opp til 1000 meter over havet, der gjennomsnittstemperaturen er mellom 24 og 30 grader celsius. Coffea Arabica blir ansett som kaffe med høyere kvalitet enn Coffea Canephora. Dette fordi Coffea Arabica har lavere koffeininnhold, lavere bitterhet og ofte mer nyansert aroma og mildere smak enn Coffea Canephora.
Robusta er en Coffea Canephora-kultivar eller sort. Det finnes mange ulike kultivarer eller sorter Coffea Arabica. Geisha, også kalt Gesha, er en Coffea Arabica-kultivar som dyrkes blant annet i Panama og som er kjent for sin høye kvalitet. De beste Geisha-kaffene blir i dag regnet som verdens dyreste kaffe og blir ofte solgt på auksjoner på internett. Geisha kjennes gjerne igjen på en karakteristisk og intens smak som minner om sitrus og sjasmin.
Coffea Arabica vokser vilt i skogene mellom Sudan, Etiopia og Kenya. De fleste Coffea Arabica-kultivarer som dyrkes utenfor Etiopia, stammer fra kultivarene Typica og Bourbon. Derfor er det genetiske mangfoldet blant Coffea Arabica-kultivarer snevert. Allikevel finnes det hundretalls ulike kultivarer av Coffea Arabica. I tillegg til Typica og Bourbon dyrkes populære kultivarer som Geisha, Catuai, Caturra, Java, K7, Maragogipe, Mundo novo, Pacamara, Pacas, SL28, SL34 og Villa Sarchi.
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 29.1.2025 kl. 19:23 ・ FINN-kode: 391255448