Bildegalleri
Antikk Royal Copenhagen dekordatering 1780 - 1790
Beskrivelse av varen
Er du interessert i en kuriositet til din porselenssamling, har du nå muligheten til å skaffe en virkelig sjeldenhet. Om du har lyst til å lære litt mer om dekordatering av gammelt musselmalt porselen fra Royal Copenhagen, da kan du lese litt mer informasjon om dette lenger ned i denne annonsen.
Antatt produksjonsår: 1780 - 1790
Produsent: Den kongelige Porcelainsfabrikk, i dag er kjent som Royal Copenhagen.
Diameter: 24,5 cm
Musselmalet riflet dekor
Bruksområde: Middagstallerken
Tallerkenen må antas å ha bruksmerker
Om du tar en tur innom Nasjonalmuseet i Oslo, da vil du i porselenssamlingen kunne se utstilte gjenstander med tilsvarende mønster fra samme tidsperiode som tallerkenen i denne annonsen. Den avbildede tallerkenen er produsert fra den tidsperioden da Norge fremdeles var i union med Danmark. Det kan tenkes at flere av Eidsvollsmennene som signerte den norske Grunnloven i 1814 hadde vokst opp med lignende tallerkener som den du ser avbildet i denne annonsen. Blåfargen som er malt på denne tallerkenen stammer fra Det kongelige Blaafarveværk på Modum, med andre ord er denne tallerkenen et stykke norsk historie.
HVORDAN DATERES TALLERKENER FRA ROYAL COPENHAGEN?
DATERING AV NYPRODUSERTE TALLERKENER
Royal Copenhagen er muligens det porselensmerket som er lettest å datere. På nyproduserte tallerkener er det plassert en strek under eller over en / noen av bokstavene i stemplet. Basert på hvor streken er plassert, er det lett å datere produksjonsåret for tallerkenen. Datering av slike baksidestempler er mulig å slå opp på nettsidene til Royal Copenhagen, her:
https://www.royalcopenhagen.com/da-dk/vores-arv/et-delikat-haandvaerk/bagsidestempler
DATERING AV EKSTREMT GAMLE TALLERKENER
Den kongelige Porcelainsfabrikk startet som kjent opp i 1775. Det første mønsteret som ble produsert hos Royal Copenhagen er det blåmønstrede musselmalet, det samme mønsteret som du ser på denne tallerkenen. Dette blåmønstrede mønsteret har siden fått mønsternavn nummer 1/ , et nummer som du vil finne igjen om du ser på undersiden av en av dine nyproduserte blåfargede musselmalede tallerkener fra produsenten Royal Copenhagen.
I 1775 da Den kongelige Porcelainsfabrikk startet opp fantes det ingen patentrettigheter eller bestemmelser om mønsterbeskyttelse. I 1775 var det altså fritt frem til å kopiere det beste som fantes. Da Royal Copenhagen begynte med sin første produksjon i 1775 laget de en "blåkopi" av tilsvarende mønster som allerede var blitt designet av Europas første, og datidens mest anerkjente porselensfabrikk, Meissen. For å ta ytterligere markedsandeler fra Meissen, besluttet Kong Christian den syvende, at kun hans egen porselensfabrikk, altså Den kongelige Porcelainsfabrikk, skulle ha monopol til å selge porselen i kongeriket Danmark-Norge. Hos Royal Copenhagen skjedde det i løpet av bare noen få år en tilpasning og endringer av det opprinnelige mønsteret som var kopiert fra Meissen. Allerede rundt 1780 hadde mønsteret endret seg så mye, at det musselmalede mønsteret da så ut omtrent slik som på tallerkenen som er avbildet i denne annonsen. Rundt 1790 hadde designet på mønsteret endret seg ytterligere, og ved å se på dekoren til den avbildede tallerkenen i denne annonsen kan man derfor se at tallerkenen er produsert en gang mellom 1780 0g 1790.
Generelt kan man fastslå at det avbildede mønsteret på oversiden av tallerkener fra Den kongelige Porcelainsfabrikk ble stadig forenklet utover 1800-tallet. I de tidlige produksjonene på slutten av 1700-tallet var blomstene på tallerkenene meget forseggjorte, og det var mange blader på greinene. Utover 1800-tallet ble produksjonen stadig mer industrialisert, og man tok seg ikke lenger like mye tid til å male forseggjort dekor på det musselmalede porselenet. Resultatet ble at blomstene ble malt med stadig mer forenklede former, og det samme gjelder med antallet blader på blomstene. Basert på utseende av dekoren, kan vi i ettertid datere tidsperioden for når den aktuelle tallerkenen ble produsert.
På fotografi nr 3 i denne annonsen, har jeg ringet rundt dekorelementer, som tilsier at denne tallerkenen er produsert ca 1780. Blant annet er det kun i årene rundt 1780 at det ble benyttet 4 blader rundt blomsten i det sentrale blomstermotiv. Rundt 1790 ble dette antallet blader rundt midtblomsten redusert til rundt 3 blader.
Måten å datere på er blant annet:
Å telle antall blader som befinner seg på det sentrale blomstermotiv.
Å se på selve blomsten i det sentrale blomstermotiv
Å se på skjellornamentet ved tallerkenkanten
Å se på "stilblomsten"
Å se på småbladene i Palmettene
Å se på kantblomsten
Det finnes plansjer som gir forklaring til hvordan man kan dekordatere musselmalet porselen fra Royal Copenhagen som er laget i perioden 1775 - ca 1820. Om kjøperen av denne tallerkenen er interessert i det, kan jeg fotografier noen slike plansjer, slik at kjøperen blir i stand til å datere tidlige produksjoner av musselmalt porselen fra Royal Copenhagen. Jeg antar at også museene benytter de samme plansjene som jeg har tilgang til, når museene daterer sitt porselen.
PRODUKSJONSMETODEN
Det har høyst sannsynlig blitt benyttet standard produksjonsprosedyre fra ca 1780 til å lage denne tallerkenen.
- Porselensmassen ble formet ved dreining og deretter tørket.
- 1. brenning i "forglødeovn" ved ca 900 C
- Det matte, sugende porselen ble dekorert med blå koboltfarge rørt ut i vann
- Gjenstandene ble glasert
- 2. brenning i "blankovn" ved ca 1400 C
- Gjenstandene ble slipt rette
- Deretter sortering i ulike kvaliteter
Denne måten kalles «underglasurdekor» og har store begrensninger med hensyn til bruk av farger.
Både brensel som ble brukt til fyring av ovnene og den koboltblå fargen ble produsert og skaffet fra Norge, som på den tiden var en del av kongeriket Danmark-Norge.
BLAAFARVEVÆRKET
I 1772 ble det funnet kobolt på Skuterudåsen på Modum i i Buskerud. I 1776 ble Det Kongelige Modumske Blaafarveværk, senere Modums Blaafarveværk, grunnlagt av kong Christian VII. Blaafarveværkets første bestilling på blått fargestoff stammer fra høsten 1776. Bestillingen kom fra Den Danske Porcelainsfabrik, grunnlagt 1. mai 1775, ett år før Blaafarveværket formelt ble stiftet. Siden man måtte bruke kobolt til å lage blåfarge, og kobolt var vanskelig å utvinne, ble dette en svært kostbar vare og et statussymbol. Kobolt var nemlig mer verdifullt enn sølv på den tiden. Grunnen til at kobolt var påkrevet, var at det på denne tiden var det eneste mineralet som tålte den høye temperaturen som var nødvendig for å brenne glasert porselen uten at fargen smeltet og fløt utover.
NORMALE SKAVANKER PÅ TALLERKENER FRA 1700-TALLET
På den tiden rundt 1780 - 1790 da den avbildede tallerkenen ble produsert var Den kongelige Porcelainsfabrikk fremdeles i en oppstartsperiode. I de første oppstartsårene hadde man enda ikke helt lært seg å produsere porselen, og man var derfor i en stadig utviklingsfase som varte til godt innpå 1800-tallet.
Porselen består av kvarts, feltspat og kaolin (et aluminiumsilikat). I begynnelsen hentet man kaolin fra Bornholm. Kaolin fra Bornholm inneholder også glimmer, som med datidens teknologi ikke i tilstrekkelig grad kunne fjernes fra massen. Glimmeret ga ved brenning av porselenet et meget grått, flekkete resultat. I 1778 begynte Den kongelige Porcelainsfabrikk gradvis å importere og å iblande kaolin fra Frankrike (St. Yriex, Limoges), noe som etter hvert gav et mye bedre resultat.
TALLERKENENS TILSTAND
Tallerkenen er ikke like godt glasert som en moderne tallerken. Her får du kjøpe en tallerken med glasering anno 1780-1790, og deretter flere hundre år med bruk og slitasje. Denne tallerkenen er altså ikke i nyprodusert stand. Det er glaseringsdefekter og bruksmerker på tallerkenen. Porselensmassen som er benyttet i denne tallerkenen er ikke like hvit som i en moderne produsert tallerken. Tallerkenen har flere flekker, med både hvit farge og oransje farge, som jeg er usikker på om lar seg vaske bort eller ikke. Det ser ut som at det enten mangler eller er slitt vekk glasur på de stedene der det er oransje flekker. På den ene siden av tallerkenen er det noe hvit maling eller lignende, som jeg ikke vet hva er. Den hvite malingen er overmalt med noe blått. Det kan være at den hvite malingen er en slags reparasjon, jeg vet ikke. På enkelte steder i det blåmalte mønsteret er det noen mørke flekker, der jeg mistenker at det er slitt vekk litt glassur, og at oransjefargen har blandet seg med blå glassur. På en liten del av kantringen på undersiden mangler det glasur, jeg er usikker på om dette er en produksjonsfeil, eller om det er en gammel reparasjon. Det virker til at det enkelte steder er et slags belegg og en del fingermerker på tallerkenen. Jeg har ikke observert sprekker eller synlige nagg på denne tallerkenen.
Fotografiene i denne annonsen er fotografert i mørke under lampelys fra komfyren vår. Det kan tenkes at eventuelle skavanker vil vises enda bedre etter at jeg får lagt ut fotografier som er fotografert i dagslys.
Nå går jeg og legger meg: Natta!
Jeg kommer til å fortsette å skrive på denne annonsen om noen dager, når jeg får tid.
Om du i mellomtiden, med tanke på dekordatering, har lyst til å se på noen andre daterte tallerkener produsert i samme tidsperiode, så kan du gjerne kopiere noen av lenkene nedenfor inn i nettleseren din.
Produksjon: 1780 - 1800
https://digitaltmuseum.no/011023251224/tallerken
Det er dessverre ikke uvanlig at slike gamle tallerkener er skadd. Her er en skadd tallerken produsert mellom 1780 - 1790 avbildet på nettsidene til Norsk Folkemuseum:
https://digitaltmuseum.no/011023251216/fat
Produksjon: 1780 - 1790, med sprekk
https://digitaltmuseum.no/011023251199/fat
Produksjon: 1780 - 1790
https://digitaltmuseum.no/011023251294/tallerken
Produksjon: 1780 - 1790
https://digitaltmuseum.no/011023251217/tallerken
Produksjon: 1780 - 1790
https://digitaltmuseum.no/011023251217/tallerken
Produksjon: 1790 - 1810
https://digitaltmuseum.no/011023251250/tallerken
Produksjon: 1780 - 1800
https://digitaltmuseum.no/011023251303/tallerken
Søkeord:
Musselmalt musselmalet stråmønster Porsgrund Porselen Porsgrunn porselen Porsgrund Porselænsfabrik servise serviser
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 5.2.2025 kl. 12:24 ・ FINN-kode: 392197112