![Bilde fra arbeidsgiver](https://images.finncdn.no/dynamic/1280w/2022/12/vertical-5/02/2/77e/b9b/10-/722/1-1/1ed/-b0/af-/af0/9d4/cbc/a22_765219377.jpg)
Ledig utenlandslektorat i norsk språk
Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse
- Frist 16.3.2025
- Ansettelsesform Engasjement
Lektorat ved universitet i Europa og Kina
Fra og med høstsemesteret 2025 blir det tre stillinger ledig i Europa og en stilling ledig i Kina.
Stillingene er engasjementsstillinger på ett år, med mulighet for forlengelse. En utenlandslektor kan arbeide i stillingen ved universitetet i inntil fem år.
Det er utarbeidet egne stillingsannonser for hver av de ledige stillingene. I stillingsannonsene finner du mer informasjon om arbeidsgiver, arbeidsoppgaver, arbeidsvilkår for stillingen og kontaktinformasjon for universitetet. Du kan velge om du vil søke en eller flere av de ledige stillingene.
Alle stillingsannonsene finner du på HK-dir sin nettside for ordningen. Vi anbefaler at du leser hver stillingsannonse nøye og setter deg inn i standardvilkårene for utenlandslektoratordningen: https://hkdir.no/utlysninger-og-tilskudd/utanlandslektoratordninga (https://hkdir.no/utlysninger-og-tilskudd/utanlandslektoratordninga)
Arbeidsoppgaver
Arbeidsoppgavene ved de enkelte universitetene kan variere, men i hovedtrekk vil utenlandslektorene:
- Undervise i norsk språk og grammatikk, og i noen tilfeller norsk/nordisk litteratur- og kulturemner. Undervisningsplikten varierer vanligvis fra 10 til 16 timer per uke.
- Følge opp bachelorstudenter på ulike nivå, fra nybegynnere til viderekomne i norsk. Ved noen universitet kan lektoren også undervise studenter på masternivå.
- Utføre studierelaterte administrative oppgaver knyttet til stilingen. Dette kan inkludere veiledning, eksamensforberedelser, arrangering av seminarer eller andre faglige aktiviteter for studenter og kollegaer.
Det er ofte et ønske fra universitetet at lektoren bidrar til norskfaglige aktiviteter ved universitetet og at de finansierer dette gjennom å aktivt søke tilskuddsmidler bl.a. gjennom Ordningen for Norgeskunnskap i utlandet.
Kvalifikasjonskrav
Det stilles følgende krav til alle utenlandslektorene:
- Mastergrad eller tilsvarende utdanning. Søkerens utdanning må normalt være fra en norsk utdanningsinstitusjon.
- Nordisk språk og litteratur og/eller norsk som andrespråk skal inngå i fagkretsen minimum som årsstudium (tilsvarende 60 studiepoeng). Søkere med mastergrad/ hovedfag i nordisk språk og litteratur eller norsk som andrespråk vil normalt prioriteres over søkere med tilsvarende utdanning i andre fag.
- Erfaring fra undervisning i norsk som andre-/fremmedspråk og/eller utdanning i norsk som andrespråk tillegges vekt.
- Muntlige og skriftlige norskferdigheter på morsmålsnivå.
Ønskede tilleggskvalifikasjoner:
- Relevant arbeidserfaring.
- Norsk som fremmedspråk.
- Kjennskap til andre fremmedspråk relevant i undervisningslandet.
- Internasjonal arbeidserfaring.
Personlige egenskaper:
- Selvstendig og fleksibel
- Gode kommunikasjons- og samarbeidsevner
- Initiativrik
- God rolleforståelse
De enkelte stillingsannonsene kan ha ytterligere tilleggskriterier. Les stillingsannonsene nøye.
Søknad og søknadsprosess
Søknad sendes elektronisk til HK-dir via Jobb Norge innen 16. mars 2025.
Den elektroniske søknaden må inneholde:
- Søknadsbrev
- Fullstendig CV
- Vitnemål/karakterutskrifter
- Attester på relevant arbeidserfaring
Merk at avhandlinger (masteroppgaver o.a.) ikke skal legges ved.
Etter at søknadsfristen er gått ut vil HK-dir sammen med oppnevnte fageksperter vurdere søknadene. Søknader uten obligatoriske vedleggende blir ikke behandlet. HK-dir velger i noen tilfeller å gjennomføre intervjuer med aktuelle kandidater. Intervjuene vil normalt sett finne sted digitalt i april. HK-dir leverer i slutten av april en innstilling til universitetene, men det er universitetet selv som kontakter søkerne og kommer med det endelige tilbudet. Universitetet kan også be om et intervju med de aktuelle kandidatene. Ansettelsesprosessen kan ta inntil tre måneder.
Økonomiske vilkår
En utenlandslektor er ansatt i full stilling ved universitetet i utlandet og har de samme rettigheter og plikter som sine lokalt ansatte kollegaer. Lektoren mottar lønn fra arbeidsgiver og må rette seg etter nasjonale skatteregler i landet. Se stillingsannonsene for mer informasjon om lønnssatser for de enkelte stillingene.
I tillegg til den lokale lønnen yter HK-dir et skattepliktig personlig tilskudd etter gjeldende satser. For mer informasjon om gjeldene vilkår og satser, se HK-dirs nettside for utenlandslektoratordningen: https://hkdir.no/utlysninger-og-tilskudd/utanlandslektoratordninga (https://hkdir.no/utlysninger-og-tilskudd/utanlandslektoratordninga)
De fleste stillingene har tiltredelse enten 1. september eller 1. oktober 2025.
Offentlig søkerliste
Vi gjør oppmerksom på at opplysninger om søkeren kan bli offentliggjort selv om søkeren selv ber om ikke å føres opp på søkerliste, jf. Offentligloven § 25. Søkere vil i så tilfelle bli informert om dette på forhånd.
Kontaktperson
Spørsmål om utenlandslektoratsordningen kan rettes til HK-dir ved Ida Iselin Eriksson på
e-post norgeskunnskap@hkdir.no.
Spørsmål knyttet til arbeidsvilkår og oppgaver ved det enkelte universitetet skal rettes til kontaktperson oppført i den enkelte stillingsannonse.
Om arbeidsgiveren
Utenlandslektoratordningen er del av Ordningen for Norgeskunnskap i utlandet, og har som formål å bidra til formidling av og utdanning i norsk språk, litteratur og kultur ved universiteter i utlandet.
Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) har ansvar for ordningen og har samarbeidsavtaler med 17 universiteter i Europa og Kina. Gjennom ordningen bistår HK-dir disse institusjonene i ansettelsesprosessen av norsklektorer ved å kvalitetssikre kandidater,
og de ledige stillingene lyses ut samlet en gang i året.
Utenlandslektorene er lokalt ansatt i tidsbegrensede stillinger ved universitetet i utlandet, og har samme rettigheter og plikter som lokalt ansatte kollegaer.
HK-dir har ikke arbeidsgiveransvar for lektorene, men utbetaler tilskudd for å kompensere for lavere lønnsnivå sammenlignet med Norge.
- Sektor: Offentlig
- Sted: Universitet i Europa og Kina, 5013 Bergen
- Bransje: Forskning, utdanning og vitenskap, Offentlig administrasjon
- Stillingsfunksjon: Undervisning og pedagogikk
Annonseinformasjon
- FINN-kode 393611014
- Sist endret