Bildegalleri
Spansk Ekstra Jomfru Olivenolje
Beskrivelse av varen
Ekstra Jomfru Olivenolje aka AOVE på spansk er oljen som utvinnes direkte fra oliven, bare gjennom mekaniske prosedyrer (kaldpressing = rett og slett olivensaft) og dens smak, aromaer og kjemiske egenskaper har ingen defekter. Det er olivenolje av finneste kvalitet.
Det finnes flere kvaliteter av olivenolje. Derfor er det viktig å lese etiketten.
Klassifiseringen av olivenolje foretas i forhold til det ferdige produktets objektive og sensoriske egenskaper. Dette omfatter sammensetning av fettsyrer, antall frie fettsyrer, alkoholer og en rekke andre stoffer.
De ulike oljene som ekstraheres fra olivenfrukten kan klassifiseres som:
✓ Virgin/Jomfru: oljen blir produsert ved fysisk eller mekanisk behandling, altså uten kjemikalier. Betegnelsen jomfruolje brukes i forskjellige sammenhenger, avhengig av om man snakker om produksjon eller utsalgsmerker:
• Ekstra jomfru olivenolje kommer fra første olivenpressing, inneholder ikke noe mer enn 0,8 % aciditet, og er overlegen i smak og kvalitet. Det tillates ikke raffinert olje i extra virgin olivenolje.
• Jomfru olivenolje har en aciditet på mindre enn 2 %, og anses for å ha god smak. Det tillates ikke raffinert olje i virgin olivenolje
✓ Raffinert: oljen har blitt kjemisk behandlet for å nøytralisere sterke smaker (karakterisert som defekter) og syreinnholdet (frie fettsyrer). Raffinert olivenolje blir normalt regnet som av lavere kvalitet enn jomfruolje; utsalgsmerkene extra virgin olivenolje og virgin olivenolje kan ikke inneholde noe raffinert olje:
• Ren olivenolje er en blanding av raffinert olivenolje og én av de to typene jomfruolje.
• Olivenolje er en blanding av raffinert olivenolje og virgin olivenolje og ofte mangler sterk smak og aroma.
✓ Olivenrestolje: oljen ekstraheres fra fruktkjøttrestene ved bruk av kjemiske løsningsmidler, som regel heksan, og med varme:
• Olivenrestolje er en blanding av raffinert olivenrestolje og muligens virgin olivenolje. Den er klar til konsum, men tillates ikke med merkingen olivenolje. Olivenrestolje selges normalt ikke i dagligvareforretninger, men brukes iblant til spesielle formål i matlaging i restauranter.
• Lampante-olje er olivenolje som ikke er egnet til konsum; lampante kommer fra oldtidens bruk av olivenolje som brensel i oljelamper. Lampante-olje brukes mest i industrisektoren.
Om produktet:
Ubrukte/Uåpnet flaske som inneholder 1L ekstra jomfru olivenolje.
Laget av Hojiblanca, Manzanilla, Arbequina og Picual olivenvarianter dyrket i Spania.
Aciditet % ≤ 0,40
Bør oppbevares på et mørkt og kjølig sted, helst i romtemperatur mellom 10 og 25 grader.
"Best før"- datoen: 08/2025
Brukerprofil
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 23.3.2025 kl. 10:18 ・ FINN-kode: 399048541