Bildegalleri
Landet mot nord Mona Ringvej
Beskrivelse av varen
Landet mot nord -1000 år - 22 personer - en historie
Kan man fortelle et lands historie gjennom et knippe individer? Hvem skal da få sine historier fortalt? I Landet mot nord gir Mona Ringvej både kjente og mer ukjente karakterer en plass. De som lager landet ved lov, som Magnus Lagabøte, men også de som lager det gjennom fortellinger, som Snorre og Camilla Collett.
De som bare overlever i sagnene, som Jostedalsrypa, og de som glemmes. De som kom. De som dro. Og de som kom tilbake. Sammen danner de en vev av fortellinger om folket som har bosatt og beveget den nordlige kyststripen som ble et kongerike og en stat. Veien mot nord.
Boken består av 22 minibiografier som elegant sys sammen til én fortelling - historien om Norge.
Her blir norgeshistorie over tusen år fortalt gjennom 22 livshistorier – fra Einar Tambarskjelve til Alf Prøysen. Ikke alle er heltehistorier, som denne. Til forskjell fra eldre bidrag i samme gate – fra Ove Mallings Store og gode Handlinger af Danske, Norsk og Holstenere (1777) til Halvdan Kohts Vore høvdinger. Portrætter av berømte nordmænd (1914) – er det her ikke om å gjøre å presentere moralske forbilder for ungdommen eller smigre nasjonalfølelsen med forgjengere å være stolt over. I Ringvejs utvalg av personer er mange først og fremst ambisiøse på egne vegne, noen mest forfengelige, andre griske og hensynsløse. Poenget er ikke at de kan beundres for noe, men at de gjennom sitt liv har vært engasjert i situasjoner og prosjekter som kan brukes til å konkretisere forståelsen av større historiske forløp. For å komme med i et slikt utvalg, må de hver for seg kunne brukes til å opplyse en side av saken, som levd og erfart; dessuten må de kunne settes til å utfylle hverandre, gjennom mest mulig rik variasjon. Som det heter i forordet, dreier det seg om maktbegjær og skapertrang, ville påhitt og unnlatelsessynder, eventyrlyst og ynkelig underkastelse.1
Når det her er grunn til å minnes visse personer, er det ikke fordi de var «store» i en eller annen forstand, men fordi de i liv og gjerning var, eller kan gjøres, historisk instruktive. Det gir ikke mye mening å diskutere om andre burde vært med i et slikt utvalg, eller om enkelte burde vært utelatt. Om Ringvejs løsning er det ikke annet å si enn at den fungerer. Som mangfoldig helhet er denne stripen med biografiske skisser både interessant og underholdende.
Metodediskusjon
Når et historieverk blir rost på denne måten, som leseverdig, er det som regel med vilje til å bære over med at det er faglig naivt. Men slik er det ikke her. Ringvej nøyer seg ikke med enkle fortellinger om hvordan det gikk for seg, men fordobler dem stadig med spørsmål om hvordan det går an å påstå noe slikt. Formidlingen av kunnskap går sammen med kritisk refleksjon over kunnskapsdannelsens betingelser, og har for så vidt all mulig rett til å kalle seg vitenskapelig, men den unngår det metodiske pedanteriet som ellers gjør lesningen av vitenskapelige tekster trist og slitsom. Det er ingen mangel på diskusjon om kildene og hva det går an å få ut av dem, men her tar den form av fortellinger om historieskrivernes liv og virke. Noen ganger blir historikerne til hovedpersoner; kapitlet om «Fortelleren» er i sin helhet viet Snorre Sturlason. Som kunnskapsprodusent har han en like fascinerende biografi som noen annen i dette utvalget; her gjør den tjeneste som metodediskusjon. Det er først når vi vet noe om den sosiale posisjonen hans, og de politiske ærender han var ute i – og de litterære forbildene og ambisjonene, de personlige lojalitetene osv – at vi begynner å forstå hvordan kongesagaene må leses som historisk kilde.
Enhet i oppløsning
1000 år. 22 personer. Én historie. Slik er undertittelen. Den enkeltes fortelling skal ikke bare gi innsikt i egen samtid, men også inngå i et større forløp og bidra til en sammenhengende fortelling. Det går ikke an, selvfølgelig. Jo nærmere vi kommer vår egen tid, desto tydeligere blir det at livshistoriene bare kan opplyse små, løsrevne, nokså usammenhengende biter av det samlede forløpet. Men til å begynne med, og videre gjennom mer enn tre hundre sider, er det noen store temaer som går igjen, med nye omdreininger nærmest fra kapittel til kapittel.
Brukerprofil
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 30.3.2025 kl. 15:10 ・ FINN-kode: 400459294