All I want for christmas is U(sed) elektronikk!
Har du tenkt på at boden kan være et fint sted å starte jula?
Det lyser i stille grender
Det lyser og lyser, fra skjermene i de tusen hjem. Mobiltelefoner, nettbrett, TV-er og spillkonsoller. Nordmenn elsker internett, vi er på verdenstoppen når det kommer til konsum av elektroniske dingser. Bare de siste tre årene har vi kjøpt elektronikk for til sammen 106 milliarder kroner. Dessverre betyr det også at vi topper lista over elektronisk (EE-)avfall. Vi kvitter oss med nesten 30 kilo i året. Hver.
Spikke, sage, lime, banke
Noen som har elektronisk juleverksted året rundt, er de fine folka i Restarters Norway. Daglig leder Kaja Juul Skarbø forteller at de begynte som et frivillig initiativ i 2016. Siden har de vokst, men ifølge Kaja er målet fortsatt det samme:
– Vi vil være med på å skape en kultur for reparasjon, og vise at det er gøy å reparere. De fleste har noe liggende i en skuff som ikke fungerer, og mye av dette kan få nytt liv. Utfordringen er at folk kanskje ikke har ferdigheter eller verktøy til å reparere det selv, og at det ofte ikke er lønnsomt å få det reparert sammenlignet med å kjøpe nytt.
Derfor arrangerer Restarters Norway blant annet «Fiksefester», for å inspirere og hjelpe folk til å reparere sin egen elektronikk.
– Folk kan ta med ting som ikke fungerer, så feilsøker vi og hjelper til med reparasjonen.
Kaja mener det har blitt mindre "tabu" enn før å handle brukt. Gaver også. Hun forteller om et generasjonsskille, og at hun må jobbe litt med å overbevise besteforeldrene sine om at hun faktisk ønsker seg brukte julegaver.
Jeg ønsket meg en brukt klokke fra FINN.no en gang, men de endte med å kjøpe en ny likevel» ler hun. «Men blant unge tror jeg det er mer vanlig. Det har for eksempel blitt mer akseptert å gi bøker man har lest i gave, hvorfor skal det være noe annerledes med andre gjenstander? Det handler mye om å snu en tankegang.
-
Kaja Juul Skarbø er daglig leder i den stadig voksende organisasjonen Restarters Norway. De vil være med på å skape en kultur for reparasjon, og vise at det er gøy å reparere.
O' jul med din 3D
I en tid som for lengst har henrullet, fantes det ikke like mange dingser. Det fantes faktisk ikke internett engang, og grafikk var stort sett 2-dimensjonal.
Denne bisarre epoken kalles «80- og 90-tallet». Når jula kom var det å benke seg rundt julesanger på kassett og Home Alone på VHS. Man prøvde å slå rekorden sin i Tetris på Gameboy, eller lot seg rive med av det utrolig raske pinnsvinet Sonic the Hedgehog.
De siste årene har disse klassiske dataspillene fått en ny vår.
Erling Rostvåg har en finger med i spillet på mye, og er blant annet administrerende direktør i selskapet Good Game AS. Han mener at den viktigste driveren (for å bruke et datauttrykk) bak trenden med såkalt «retro gaming», er nostalgi.
– Retrospill fikk en oppsving da Nintendo lanserte mini-NES i 2016. Det var et artig gjensyn med barndommens spillglede. Plutselig fikk mange også tilgang til spill man aldri fikk testet i oppveksten. På 90-tallet hadde man kanskje råd til to-tre nye spill i året, her kom konsollen ferdig med 30 spill, forteller han.
-
Erling Rostvåg er administrerende direktør i selskapet Good Game AS. Han mener at den viktigste driveren bak trenden med såkalt «retro gaming», er nostalgi.
– Noen oppdaget nok at en del av spillene var litt dårligere, og vanskeligere, enn man husket.
Grafikken var også tilpasset datidens skjermer, med helt andre oppløsninger. Nå er man
vant til helt annen type grafikk, med nesten naturalistisk 3D. Jeg tipper det ligger en del
mini-NES ́er og støver ned nå, sier Erling.
Det kan jo bli flotte julepresanger?
– Absolutt! Jeg hadde blitt glad for en, ler han.
– Det trenger ikke være fra 80-tallet for å være både brukt og retro.
Romjulsdrømmer
Av konkrete, brukte julegavetips, trekker Erling særlig frem Hifi.
– Høyttalere kan fungere like bra om de så er 5 eller 20 år gamle. Har man en gammel laptop eller telefon liggende, kan man formatere den og bare legge inn musikk. Slik får den gamle dingsen nytt liv, og blir hjertet i det nye, gamle musikkanlegget til en 14-åring. For eksempel. gaming-headset er også en fin gaveidé.
Kommer du på noen dataspill med utpreget julestemning?
– 'James Pond 2: Codename: Robocod', et plattformspill til PC. Der hadde i hvert fall første brett juletema. 'Jazz Jack Rabbit', kom også i en juleutgave der det var snø og julestemning på brettene. Jeg skal ikke si at disse spillene nødvendigvis anbefales utover for julestemningen!
Juleavslutning
I sluttscenen fra NRKs ́ klassikker «Lynjulen» ser vi mor i huset gyve løs på et berg av oppvask etter en omfattende julemiddag. I dag har heldigvis mange oppvaskmaskin.
Det er liten tvil om at teknologi har gjort både hverdagen og jula enklere. Fra nyvinninger som trådløse LED-julelys så man slipper floka fra i fjor, til gamle travere som komfyren – grei å ha når man setter i gang med de syv sortene. Greit å kunne sjekke oppskriftene på iPad-en også. Ikke alle går rundt og husker steketida på krumkaker.
Da finnes det ting som er langt viktigere å huske, som at det ikke egentlig er de dyre gavene som betyr noe i jula. Det er tida vi får være sammen.
Under treet
Hvis du måtte velge en type brukt elektronikk du kunne du tenkt deg å gi bort i julegave,
hva hadde det blitt?
Kaja: Mange jeg kjenner er på treningskjøret, så da velger jeg sportsklokke. Erling: Det må i så fall bli en mobiltelefon, tror jeg.
Hva slags type brukt elektronikk kunne du tenkt deg å få julegave?
Kaja: Radio! Jeg ønsker meg faktisk det i år.
Erling: Ratt og pedaler til datamaskin, som man kan kjøre bilspill og fly romskip med!