Mange er glade i å handle brukt, og det er kanskje ikke så rart: Du sparer penger når du finner ting du ønsker deg brukt, samtidig som du også sparer miljøet for utslipp og råvarebruk.
– Stadig flere kjøper brukte klær. I en fersk undersøkelse sier faktisk 59 prosent at de har gjort dette, mot 45 prosent for fem år siden, sier Kathrine Opshaug Bakke, som er bruktekspert og leder i FINN torget.
– Bare det siste året har 1,5 millioner nordmenn kjøpt brukte klær! Dette er store tall som gjør at det monner, både for folks lommebøker og miljøet, fortsetter hun.
En som er glad for muligheten til å gjøre bruktkupp på FINN torget er 24-årige Lukas Gerø i Oslo. Han jobber som innholdsprodusent i Verisure, og begynte å bruke Torget aktivt da han var student.
– Når økonomien er begrenset, og kjøpelysten stor, er det bra å spare både miljø og penger ved å kjøpe brukt, sier Lukas.
Han har blant annet funnet utstyr til tur og fiske, medieproduksjon og diskgolf på FINN torget:
– Ofte er produktene så gode som nye til tross for at de er brukt alt fra et par ganger til flere år. Jeg har blant annet kjøpt droner som DJI Mini SE, som jeg har solgt igjen og oppgradert til DJI Mini 3 Pro. Jeg sparte mange tusen kroner på et par kameraer på Torget, Sony ZV-E10 og Fujifilm x100v, som begge var lite og pent brukt. Jeg har også kjøpt mye brukte disker og en kurv til diskgolf, kameratilbehør, møbler, kunst, fiskeutstyr og klær, sier Lukas.
Han har et bevisst forhold til hvordan han bruker FINN torget når han skal kjøpe noe:
– Som regel ønsker jeg alltid å få bilder av produktet for å se at det ser greit ut. Er det i en høyere prisklasse ønsker jeg av og til å møte selger for å sjekke at alt fungerer som det skal. Det går ofte an å prute litt, så lenge det tillates og det er seriøse bud, sier Lukas.
-
1. Bruk "ønskes kjøpt"-funksjonen
Er det noe spesifikt du er ute etter? For eksempel et nytt kamera? Legg ut en «ønskes kjøpt»-annonse, så tar ofte noen som vil selge kjapt kontakt med deg.
-
2. Algoritmene jobber for deg
Hvis du ikke har brukt Torget før, kan det kanskje virke litt overveldende, men i løpet av kort tid merker du at algoritmene jobber for deg, og foreslår nettopp den type ting som du er interessert i.
-
3. Gjør research
Finn gjennomsnittspris. Kunnskap er makt, ofte kan det spare deg for noen kroner. Ikke kom med skambud, men begrunn gjerne hvorfor du byr lavere. Kanskje ser du at det er en ripe i telefonen du vil ha?
-
4. Bruk lagrede søk
Få varslinger når et produkt du ser etter publiseres på plattformen! For
eksempel har Lukas et lagret søk med “Patagonia”, størrelse “XL” og makspris 1000 kroner. Da blir han varslet hver gang det publiseres noe innen denne kategorien. Slik kan han være
førstemann til mølla.
Han tipser om at det kan være smart å sjekke tilbakemeldingene på selgers profil før man gjennomfører et kjøp. Tjenesten «Fiks Ferdig» er en annen måte å sikre en god kjøpsprosess:
– Det beste med «Fiks Ferdig» er trygg betaling. Det koster noen kroner, men da er du sikker på at du mottar varene i god stand før avsenderen får pengene. I tillegg er det deilig å slippe å styre med frakt. Av og til trenger du ikke engang skrive en melding til kjøper, du legger bare inn et bud – og vipps, noen dager senere ligger pakken utenfor døren, sier Lukas.
-
Lukas Gerø (24) er en ivrig bruker av FINN torget. Blant mye annet har han kjøpt kameraer og utstyr til medieproduksjon, droner, turutstyr og klær, kunst, og ikke minst – disker og en kurv til diskgolf.
– Jeg digger også at man som avsender kan velge mellom Helt Hjem og Posten, og at når noen legger inn et bud kan du bare akseptere. Da blir frakt fikset automatisk i samme slengen; du legger bare pakken på dørmatten, så blir den hentet over natten, fortsetter han.
Lukas har gode erfaringer med folkene han møter på FINN:
– De beste opplevelsene er når jeg stikker innom for å hente noen nye disker til diskgolf, så ender det opp med gode samtaler med tips og triks. Jeg har egentlig aldri hatt en dårlig erfaring med FINN, folk flest er ganske hyggelige, sier Lukas.
Og til deg som enda ikke har prøvd å kjøpe – og selge – brukt, er oppfordringen klar:
– Det er bare å hoppe i det, smiler Lukas Gerø.
Lukas er på utkikk etter en Arc’teryx-vest – kanskje du har en å selge ham?
-
Lukas Gerø (24) er en ivrig bruker av FINN torget. Blant mye annet har han kjøpt kameraer og utstyr til medieproduksjon, droner, turutstyr og klær, kunst, og ikke minst – disker og en kurv til diskgolf.
-
Anja Bakken Riise er leder i Framtiden i våre hender. Hun oppfordrer deg til å bli med på «5 plagg»-utfordringen, der du skal kjøpe maks fem nye plagg i året (sjekk #5plagg i sosiale medier). Du kan allikevel glede
deg over å gjøre bruktkupp, det å kjøpe brukt kommer nemlig i tillegg, sammen med sko og undertøy. (Foto: Joakim Andreassen)
Hvert bruktkjøp har noe å si
Anja Bakken Riise er leder i miljø- og solidaritetsorganisasjonen Framtiden i våre hender. Hun bekrefter at det er bedre for miljøet at vi velger brukt fremfor nytt:
– Å kjøpe brukt er noe av det viktigste vi kan gjøre for å redusere fotavtrykket vårt pånaturen. Da forlenger vi levetiden til produktet vi kjøper, og unngår samtidig å måtte omdanne natur for å produsere en ny bukse, stol eller mobiltelefon, sier Bakken Riise.
Hun peker på at vi i Norge er på verdenstoppen når det gjelder personlig forbruk.
– Vi må faktisk ned til en tredjedel av dagens forbruk om vi skal klare å nå FNs klimamål. Hvert eneste bruktkjøp har noe å si, da er det godt å se at nordmenn er positive til å kjøpe brukt. Nylig viste FINNs undersøkelse at ni av ti nordmenn synes det er helt greit med brukte julegaver, og vi ser også at brukte klær har mye mer appell i dag enn for få år siden, sier Bakken Riise.
Hun sier vi alle har en rolle å spille, enten vi er privatpersoner eller politikere.
– Politikerne må legge til rette for redusert forbruk: Gjør reparasjon lettere og billigere, brems overproduksjon, og forby kasting og sløsing av ressurser. Vi har ikke tid til å vente. Som privatpersoner kan vi protestere mot overforbruket med å leve på andre måter. Slik viser vi politikerne at vi er ferdig med «bruk og kast»- samfunnet, og er klare for nye løsninger, sier Bakken Riise.
Hun har en spennende utfordring til nettopp deg:
– Bli med på utfordringen som vi har kalt “5 plagg”, der du gjør et forsøk på å kjøpe maks fem nye plagg i året. Maks fem, fordi forskere mener at dette er nivået vi kan ligge på for å ha et bærekraftig klesforbruk. Bruktklær telles ikke med i disse fem, og nettopp brukte klær kan være et fint sted å starte å kjøpe brukt, siden det er så tilgjengelig. Både ulike plattformer som selger bruktklær, og kvaliteten på dem, gjør terskelen veldig lav. Søk opp #5plagg i våre kanaler, så får du også tips underveis, sier Bakken Riise.
Hun avslutter med å dele et av sine egne bruktkupp:
– Jeg har kjøpt meg en brukt kjøkkenmaskin som jeg er veldig fornøyd med – den baker jeg deilige boller med, smiler Anja Bakken Riise.