Mange ferske studenter sliter med å få en økonomi til å gå rundt når de flytter for seg selv for første gang. Men ved å sette opp et budsjett fra første studiedag, kan du gjøre hverdagen enklere for deg selv, sier forbrukerøkonom i Sparebank1 og «Luksusfellen»-ekspert Magne Gundersen. Et budsjett er en plan for pengene dine og hjelper deg å prioritere og gjøre gode økonomiske valg. Du får færre økonomiske overraskelser fordi du har tenkt gjennom utgiftene dine på forhånd og satt av penger til de regningene som du vet kommer.
Ikke svi av studielånet med en gang. En tabbe mange ferske studenter gjør er å bruke store deler av et studielån så fort de får det inn på kontoen i august. Det er en svært dårlig ide, ifølge Gundersen. Problemet med å bruke opp hele den store utbetalingen i august er at det blir mye trangere økonomisk de neste månedene før neste store utbetaling i januar. Du kommer rett og slett bakpå med en gang og faren er stor for at du tyr til kjappe og dyre løsninger som å bruke et kredittkort uten mulighet for å betale alt tilbake neste måned. Jeg kan love at det er en kjip følelse å stadig være blakk og i minus, uten utsikter til å komme på plussiden, sier han.
Pst. Man kan også øke inntekten ved å skaffe seg en deltidsjobb ved siden av studiene.
-
VÆR TIDLIG UTE MED BUDSJETT: Forbrukerøkonom i Sparebank1, Magne Gundersen, anbefaler studenter å starte tidlig med å sette opp et budsjett over inntekter og utgifter når man flytter hjemmefra: - Det kan spare deg for mange unødige ekstrakostnader (foto: Sparebank1).
Slik setter du opp et studentbudsjett
Det finnes flere ferdiglagde maler som du kan finne ved å Google «studentbudsjett», eller du kan enkelt lage ditt eget.
Utgiftsposter du bør ha med:
- Bolig (leie + strøm)
- Reise (kollektivt, månedskort)
- Mat, drikke og dagligvarer
- Mobil, bredbånd, PC
- Husholdningsartikler (lyspærer, vaskepulver, såpe etc.)
- Fritid (trening, hobbyer)
- Annet ( for eksempel forsikring, frisør, personlig pleie)
- Fri bruk – (til hva du vil, inkludert uteliv)
- Sparing (bufferkonto, boligsparing for ungdom)
Inntektsposter du bør ha med:
- Studiestøtte
- Deltidsjobb
- Stipend/legat
- Støtte hjemmefra
Husk forsikringer
I tillegg anbefaler Gundersen at man tar kontakt med et forsikringskontor når man flytter hjemmefra, og ikke lenger er dekket av foreldrenes forsikringer. Alle bør ha en helårs reiseforsikring, en innboforsikring og en uføreforsikring. Å bli ufør som ung kan bli en økonomisk katastrofe og det er nettopp katastrofer du skal forsikre deg mot, sier han.
Venn deg til å spare tidlig
Gundersen anbefaler også studenter og sette av et månedlig beløp til sparing. Alle trenger å ha noen penger i bakhånd på en bufferkonto, i tilfelle du får en plutselig og uforutsett utgift. I tillegg ønsker mange å spare til bolig, og til det er BSU genialt, for du får både skattefradrag og høy rente. Men husk at du får bare skattefradrag på BSU om du har så stor inntekt at du betaler skatt. Jeg tror vanlige studenter skal være forsiktige med å spare i aksjer og aksjefond, med mindre de er spesielt interessert. Aksjefond egner seg for langsiktig og fast sparing for penger du ikke trenger på en god del år.
-
POPULÆRT BRUKTMARKED: Produktdirektør i FINN Torget, Kathrine Opshaug Bakke, sier at bruktmarkedet er populært både blant studenter som vil penger, og de som er på jakt etter en unik stil (foto: Caroline Roka).
Mye å spare på å handle brukt
Produktdirektør i FINN Torget, Kathrine Opshaug Bakke, sier at man kan spare mye penger på å sjekke bruktannonsene før man flytter inn på studenthybelen. Når man flytter hjemmefra, er det mye som skal på plass på en gang, fra seng og TV til servise og klær. I bruktannonsene kan man finne mye som er like godt som nytt, til langt under butikkprisene. Da har man mer penger til sparing eller å være sosial sammen med sine nye venner.
I tillegg vet vi at mange studenter er opptatt av å skape sin egen stil, og på bruktmarkedet kan man finne ting som ikke alle andre har. Opshaug Bakke oppfordrer også studentene til å tenke hvordan de kan gi brukte klær nytt liv ved hjelp av enkle triks. Gamle jeans kan for eksempel bli til et kult skjørt, her er det bare opp til din egen kreativitet. Sjekk gjerne FINNs videotips til hvordan du kan ta vare på tingene dine, sier hun.
Blogger og instagrammer Ingrid Bergtun fra @ingridbergtunsyr viser deg hvor enkelt du kan lage skjørt ut av en olabukse.