Brukt mobiltelefon? Sjekk dette før du kjøper!

Brukt mobiltelefon? Sjekk dette før du kjøper!

Det kan være mye å spare på å kjøpe en brukt mobiltelefon, som iPhone eller Samsung. Slik reduserer du sjansen for skjulte feil.

FINN.no: Å kjøpe ny mobiltelefon, uansett om det for eksempel er en iPhone eller Samsung, kan være dyrt, men tusenvis av nordmenn har oppdaget at man kan spare mye på å kjøpe en brukt mobiltelefon via FINN.

I 2018 ble gjort over fire millioner søk etter mobiltelefoner på FINN, og det mest populære merket er iPhone, etterfulgt av Samsung.

Men to like gamle mobiltelefoner kan variere sterkt i kvalitet, avhengig av hvordan de er brukt.

Se mobiltelefoner til salgs på FINN akkurat nå!

Mohammad Khan hos firmaet Mobilfikser´n i Oslo anbefaler at man alltid bør stille selger følgende tre spørsmål, før man vurderer å gå videre med kjøpet:

1. Hvordan er batteriets tilstand?

- Blir batteriet fort utladet, kan det hende det må byttes, slik at du kan bli påført ekstra kostnader, sier mobilreparatøren.

2. Har mobilen vært utsatt for fukt/vann?:

- Mobiler som har vært i saltvann kan vanligvis bare glemmes. Andre fuktskader kan ofte fikses ved at man åpner og renser mobilen, men det bør alltid vurderes i forhold til tilstand på mobilen og pris om det vil være lønnsomt. Mulighetene er flere, jo raskere man får levert inn mobilen til reparasjon etter at skaden har skjedd, sier Mohammad Khan.

Her kan du finne brukte mobiltelefoner til under 2000 kroner!

  • MYE Å SPARE: Hvis du gjør grundig research, kan du spare mange penger på å kjøpe en brukt mobil. (Foto: Skjermdump)

    MYE Å SPARE: Hvis du gjør grundig research, kan du spare mange penger på å kjøpe en brukt mobil. (Foto: Skjermdump)

3. Har det blitt utført reparasjoner på mobilen?

- Noen reparasjonssteder bruker kopideler som er av dårligere kvalitet. Noen setter for eksempel inn en kopiskjerm. Da vil skjermen på en iPhone se grå ut når mobilen er slått av, istedenfor sort.

- Det kan også ha blitt gjort feil ved at de ikke har satt sammen mobiltelefonen som de skal, for eksempel ved at det mangler skruer eller de har fjernet pakning som holder mobilen litt vanntett, sier Khan.

Trenger du nytt mobildeksel? Se hvilke som er til salgs på FINN!

En ødelagt mobilskjerm kan bli dyrt å reparere

Det er også verdt å vurdere om du må bytte skjermen på den brukte mobilen. En slik reparasjon kan nemlig drive totalprisen i været.

Ifølge Mohammad Khan hos Mobilfikser´n koster det rundt 3000 kroner å bytte skjerm på mange Samsung-modeller, Huaweis toppmodeller og iPhone X. Skjermbytte på rimelige Huawei mobiler, noen Samsungmodeller og iPhone 7/8, koster rundt 1300kr.

-Jeg vil anbefale at man alltid ser på mobilen fysisk før man kjøper. Det kan være vanskelig å oppdage kostbare feil på bilder i en annonse. Hvis du har kjøpt en brukt mobil uten å se den med egne øyne, bør du derfor gå nøye over den når du får den i hendene, sier han.

  • POPULÆRT BRUKTMARKED: Produktdirektør i FINN Torget, Kathrine Opshaug Bakke, sier at bruktmarkedet er populært både blant studenter som vil penger, og de som er på jakt etter en unik stil (foto: Caroline Roka).

    POPULÆRT BRUKTMARKED: Produktdirektør i FINN Torget, Kathrine Opshaug Bakke, sier at bruktmarkedet er populært både blant studenter som vil penger, og de som er på jakt etter en unik stil (foto: Caroline Roka).

- Du kan få mye mobil for pengene når du kjøper brukt

Er du nøye, kan du imidlertid få mye mobil for pengene på bruktmarkedet.

Produktdirektør i FINN torget, Kathrine Opshaug Bakke, sier mange velger å kjøpe en brukt mobil, fordi de synes nye telefoner er for dyre. Andre ønsker å gi barna en mobil som er billig å erstatte dersom den skulle bli ødelagt.

Vil du snakke mens du kjører bil? Se listen over handsfree-sett til salgs på FINN!

- Søker du f.eks. etter en litt eldre iPhone-modell, som iPhone 6, 7 eller 8, kan du gjøre et skikkelig kupp til deg selv eller barna. Det er jo gjerne slik at vi bytter mobil fordi vi ønsker å oppgradere til en ny modell, ikke fordi den gamle er ødelagt, og i så fall er den brukte mobilen gjerne like velfungerende som en ny, sier hun.

Misfornøyd med mobilkjøpet? Dette er dine klagemuligheter:

Du har to års klagefrist når du kjøper noe fra en privatperson ifølge kjøpsloven. Men varen må være vesentlig dårligere enn du kunne forventet deg for at du skal ha grunn til å klage.

Les mer om hvordan du går frem for å klage på et kjøp på Forbrukerrådets nettsider.

Leder av Forbrukerdialog, avdeling for kommunikasjon og digitale tjenester hos Forbrukerrådet, Pia C. Høst, anbefaler derfor at man tar varen i øyensyn før man kjøper, og gjør en skriftlig avtale i forbindelse med handelen.

- Hvis du kjøper noe brukt står det ofte at varen « selges som den er». Det begrenser rettighetene noe, men selger må fremdeles ha fortalt deg alt som er viktig. Han må holde det som er lovet og varen skal være som du kan forvente deg. Har du kjøpt noe av en privatperson, må varen være vesentlig dårligere enn du kunne forventet deg for at du skal ha grunn til å klage.

-Når det blir konflikt mellom privatpersoner er dokumentasjon ofte et problem. Blir det ord mot ord så kan det være vanskelig å komme noen vei, sier hun.