Sitter du på en gullgruve uten å vite det? Mange opplever nettopp det når resultatet av oppryddingen hjemme finner veien til annonsene på FINN torget. Selg regelmessig klær og ting du ikke bruker, det kan gi deg verdifulle ekstrainntekter, tipser eksperten.
Tjen penger på å rydde!
Det som er rot for deg, kan være gull for andre, tipser forbrukerøkonom Silje Sandmæl. Alt kan
selges, gi deg selv ekstrainntekter ved regelmessig å selge ting du ikke bruker eller trenger lenger, er
hennes råd (Foto: Stig B. Fiksdal)
De siste årene har nettavisene vært preget av overskrifter om økte renter, høye strømpriser og levekostnader. For første gang på flere tiår har ordet «dyrtid» igjen blitt en del av dagligtalen.
– Da er det greit å huske at ting og klær du ikke bruker lenger kan være en «gullgruve». Du vil nesten alltid finne noen som har bruk for det som støver ned hjemme hos deg. Disse inntektene kan komme godt med for mange, i en tid som preges av økte levekostnader, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB, og kommer med et eksempel:
– Vi ser ofte at hvis sparebufferen er så lav at den ikke egentlig monner, kan det være mer fristende å «låne» av denne, også når det egentlig ikke er nødvendig. I tillegg er det mindre inspirerende å spare når den er slunken fra før av. En fin måte å kickstarte sparingen, er dermed å selge det du ikke trenger lenger, og sette disse inntektene inn på sparekontoen, sier Silje.
– Gjør det til et prosjekt. Noter deg alt du ikke trenger lenger, og selg mest mulig av dette. Sett om mulig disse inntektene inn på sparekontoen, og gi deg selv en klapp på skulderen: Du har økt din egen sparebuffer, det skal mer til for å «slå hull på» sparekontoen, og det blir mer inspirerende å fortsette sparingen, fortsetter hun.
Enormt marked for brukte barneklær
Har du ikke prøvd å selge brukt før, og tenker at «hvem vil ha lyst på mine brukte ting»? Vit at det er et stort marked der ute, nordmenn handler nemlig brukt som aldri før:
– I en ny undersøkelse ser vi blant annet at 59 prosent av befolkningen nå sier at de har kjøpt brukte klær, en kraftig økning på bare fem år. Bare i 2023 har 1,5 millioner nordmenn kjøpt brukte klær. Det handler nok om en økt bevissthet både når det gjelder økonomi og miljø; vi ser at nesten 20 prosent sier de kjøper brukte klær på grunn av klimaet, sier Kathrine Opshaug Bakke, bruktekspert og leder i FINN torget.
-
Stadig flere kjøper brukte klær, og aller mest populært er klær til barna, forteller Kathrine Opshaug Bakke, bruktekspert og leder i FINN torget.
– Langt over halvparten av norske foreldre kjøper faktisk brukte klær til egne barn. De gjør det aller mest når det er sesongskifter, høytider og skole- og barnehagestart. Til deg som selger er det smart å huske at folk er opptatt av at varen skal være i god stand, og at den er billigere enn hvis den var ny, tipser Kathrine.
At de utvokste klærne til barna dine er et godt sted å starte karrieren som bruktselger, er økonomen helt enig i:
– Det har blitt enklere enn noensinne å selge klær og sko som ikke passer barna dine lenger.
Lag en klespakke av klærne du vil selge, som du deler opp etter størrelser, tar bilde av, gir en enkel beskrivelse og en god pris. Tenk på hva du selv ville fått lyst til å kjøpe. Sjansen er stor for at andre foreldre kontakter deg i løpet av kort tid, sier Silje, og kommer med et godt tips:
– Bruker du «Fiks ferdig» blir det nesten ikke enklere: Etter å ha godkjent budet, kan du legge pakken utenfor døren din, så hentes den der av transportfirmaet. De leverer til kjøperen, og du har betalingen kort tid etter, sier Silje.
– Dette er noe alle har tid til, og er en vinn-vinn på så mange måter: Du får en ekstrainntekt, kjøperen får rimelige klær som ofte er nærmest som nye, og ikke minst spares miljøet for unødvendige utslipp og råvareforbruk, legger hun til.
-
Avtal en kaffedate (les: økonomitime) med deg selv, en gang i måneden, der du oppdaterer din egen oversikt over økonomien din. Ut fra sesong kan du planlegge hva du kan selge av ting du ikke trenger lenger. Er dere to? Ta med partneren din på denne daten, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DnB. (Foto: Stig B. Fiksdal)
Sett av økonomitid til deg selv
For mange er det en utfordring å finne tid til å planlegge og skaffe oversikt over sin egen økonomi. Da er det også vanskelig å lage en plan for bruktsalget:
– Det er litt med økonomi som med trening, det er fort gjort å si til seg selv at man tar tak i det «neste uke». Min anbefaling er derfor å avtale en kaffedate med deg selv – kall det gjerne en økonomitime – en gang i måneden, der du oppdaterer din egen oversikt over økonomien din. Legg det inn i kalenderen, er dere to får du med deg partneren din, sier Silje.
– I denne økonomitimen kan dere lage en plan for hva som skal ryddes og selges, og sette konkrete mål for hva dere vil prøve å tjene på bruktsalget. Har dere anledning, kan dere også definere noe hyggelig dere vil bruke ekstrainntekten på, hvis dere når målet, sier Silje.
– Når dere sitter slik: Tenk sesong, hva folk trenger akkurat nå, siden også bruktkjøp styres av hva folk trenger i øyeblikket. Nå som hestehoven springer, våren er i gang, og vi nærmer oss mai, kan som eksempel «vårrengjøring» være tema for denne månedens rydding og påfølgende bruktsalg, tipser hun, og foreslår:
– Har dere herrebunader, damebunader eller bunadsko dere ikke bruker eller trenger? Vårkjoler eller kanskje en konfirmasjonsdress hengende innerst i skapet? En garasje der høytrykksspylere, beis og plantepotter står og støver ned? Legg det ut for salg – til glede for den som kjøper, din egen lommebok, og ikke minst miljøet, sier Silje.
Hun forteller at hun selv er en flittig bruker av Torget. Når hun skal ha noe sjekker hun først der om hun kan finne det brukt.
– Nylig kjøpte jeg en «weeping buddha» til en venninne som ønsket seg en slik. Jeg ante ikke hvor jeg kunne finne en slik figur, men selvfølgelig fant jeg en på Torget. For selgeren betydde ikke denne Buddha-figuren så mye, mens for min venninne ble det den beste gaven jeg kunne gitt.
Et godt eksempel på at den enes gråstein er den andres gull, avslutter Silje smilende.
3 tips fra Silje Sandmæl til deg som skal selge brukt:
-
Alt kan selges!
Gråstein for deg kan være gull for andre. Du har kanskje selv opplevd å kjøpe noe som betyr mye for deg eller noen andre, som selger ikke var så opptatt av? Det samme gjelder med det som kanskje støver ned hjemme hos deg selv. #weepingbuddha
-
Ha et mål
Sett deg mål, slik at du skaper en retning for bruktsalget ditt. Et konkret mål kan være hvor mye du ønsker å tjene på det. Da har du noe å strekke deg etter, det blir lettere å gjennomføre, og ikke minst morsommere når målet nås.
-
Involver familien
Har du en partner, sett deg ned en gang i måneden med ham eller henne, og finn ut hva som kan selges. Hvis dere har anledning: La barna som er store nok få sjansen til å tjene egne lommepenger ved å ta bilder og legge ut annonser, for så å få pengene fra salget.