Tusenvis av nordmenn har fått øynene opp for at man kan spare penger på å kjøpe brukt grill via FINN.
Men uansett om man investerer i kullgrill, gassgrill, elektrisk grill eller pelletsgrill er det mange som har mye å lære om tilberedning av kjøttet, ifølge barbecue-kokk Angela Taliaferro. Hun vokste opp i den amerikanske delstaten Texas, før hun kom til Norge for 18 år siden. I dag driver hun Texas Barbecue Café i Asker, og har skrevet kokeboken «Helt Texas – BBQ på norsk».
- Veldig mange nordmenn gjør samme feilen; at de legger på maten før grillen er klar. Resultatet kan fort bli svidd mat, og det kan være helsefarlig å spise.
- En annen feil mange gjør er at de bare bruker grillen til å varme opp mat som er ferdiglaget, som pølser, hamburgere og koteletter, sier Angela.
Texas-kokken Angela Taliaferro avslører hva du bør og ikke bør gjøre for å sikre deg perfekt grillet kjøtt.
-«Low and slow» er perfekt for norsk kjøtt
Anglea sier man i USA helst tilbereder barbecue på lavere temperaturer og over lengre tid enn i Norge.
-Ordentlig barbecue skal tilberedes etter prinsippet «low and slow». Denne metoden passer spesielt godt til norsk kjøtt, siden det ofte trengs å mørnes litt. Bruker man litt ekstra tid, har man mange fantastiske matopplevelser i vente, sier Angela.
LES OGSÅ: Har du først prøvd denne måten å grille på, blir du raskt hekta
Selv foretrekker hun å bruke en pelletsgrill. Grilltypen – som fyres opp med små trepellets – har lenge vært populær i USA, men er foreløpig lite utbredt her til lands.
I tillegg til å grille kjøttet, sørger pelletsen for en røykesmak på maten.
Fordi den fyres med vedpellets og etterlater mindre aske enn vanlig grillkull, er den mer bærekraftig i bruk enn både kullgrill og gassgrill.
-Det viktigste er å øve, og å prøve nye ting. Mange tror de er eksperter, men egentlig så kan de ingenting. Du kan finne mange spennende oppskrifter på nettsteder som Amazing Ribs, anbefaler hun.
Angelas beste tips for et vellykket barbecue-resultat:
- «Low and slow» - bruk god tid og ikke for høy temperatur når du griller: - På denne måten får du saftigere og mørere kjøtt. Jeg anbefaler pelletsgrill eller kullgrill. Fisk bør for eksempel grilles på temperaturer over 250 grader, mens biffstykker bør tilberedes på temperaturer på mellom 250 og 300 grader. Skal man grille biff, bør den varmes litt opp på kjøkkenbenken først, ikke ta den rett fra kjøleskapet. Er den for kald, så kan den fort bli for godt stekt utenpå - med for mange grillmerker. Husk å pensle litt olje på biffen så den ikke sitter fast (før du) NÅR DU legger den på risten.
- Ikke kjøp ferdig marinerte stykker: -Disse marinadene inneholder ofte mye sukker. Da er det fort gjort at grillen flammer opp og svir maten hvis de drypper, forklarer Angela. Jeg anbefaler i stedet å drysse tørre krydderblandinger– dry rubs - på kjøttstykkene. Disse inneholder som regel veldig lave mengder sukker, eller ikke noe i det hele tatt. Du kan kjøpe ferdige blandinger, eller finne oppskrifter på nettet. Du kan også finne mange gode oppskrifter på hjemmelagete barbecue-sauser på nettet. I løpet av 10-15 minutter kan du få lage en mengde som holder i ukesvis i kjøleskapet. Det gir en helt annen smak på kjøttet, sier Angela.
- Rengjør alltid grillen etter bruk: - En ren grill er både mer hygienisk og får kjøttet til å smake bedre. Er risten ren, så risikerer du ikke at gamle matrester skal feste seg til kjøttet.
- Grill alltid med lokk: - Et lokk på grillen sørger for at varmen blir bedre fordelt inne i grillen. Når du får varmen fra alle sider, blir grillingen mer effektiv, noe som gjør kjøttet ekstra saftig.
- Bruk steketermometer: Med et steketermometer har du full kontroll på maten. Sørg for at du har et termometer som klarer å lese av temperaturen raskt, så du ikke mister mye varme når du åpner grillen. Noen griller har steketermometre som er integrerte, slik at du kan lese dem av på grillens display. Husk at temperaturen på maten går opp to grader etter at den har blitt tatt av grillen, så ta høyde for dette, sier Angela.
- Vær nøye med kullet du bruker: -Bruker du kullgrill, kan du få ekstra gode resultater ved å investere ekstra penger i kvalitetskull. Det oppnår større varme og holder bedre på temperaturen enn de billigste variantene. Sjekk i grillforretninger og byggevarehus etter alternativer til de billigste kullproduktene. Det grillkullet som du får på bensinstasjonene anbefaler jeg som regel ikke.
FINN en kullgrill her!
Muligheter for gode kupp på bruktmarkedet
Produktdirektør for FINN Torget, Kathrine Opshaug Bakke, sier været ofte styrer etterspørselen etter brukte griller.
Se utekjøkken til salgs på FINN her!
-Hittil i år har det blitt gjort over 130 000 søk etter grill, og særlig fra og med april har det tatt seg opp, antagelig på grunn av det fine været man opplevde i påsken og etter påske.
Dersom du gjør god research, kan du ofte gjøre gode grillkupp på FINN, ifølge Opshaug Bakke.
-I tillegg til at du ofte kan finne merkevarer til under halv pris, er mange av produktene som selges i veldig god stand, og like bra som nye. I tillegg er det jo et stort pluss med gjenbruk.
-Dersom du ser på en dyr grill, ville jeg være ekstra nøye med å se på bilder, spørre selger om alt man lurer på, som f.eks. kjøpskvittering, hvor «hardt» grillen har blitt brukt etc. Ha god dialog med selger, og få fullstendig oversikt over produktet du ønsker å kjøpe, anbefaler hun.