Hvert år søkes det flere millioner ganger etter lamper på FINN, og mange benytter seg av markedsplassen for å finne kjente designlamper eller andre designskatter, som møbler og vesker, til langt lavere pris enn det koster å kjøpe dem nye.
I tillegg har tusenvis av brukere lagret faste søk på FINN Torget for å få varsel når lamper (eller andre ting) som ikke lenger produseres, er kostbare eller vanskelige å få tak i, blir lagt ut for salg.
Spennende, gamle og ikoniske design finner man gjerne ofte om man bruker ordet Vintage i søkeordfeltet. Om det nå er i lamper, vesker eller andre møbler så kan du finne dem på FINN Torget.
Ekspert på moderne møbler og design hos Blomqvist nettauksjon, Anniken Forsberg, sier lamper som blir oppfattet som ikoniske kan forbli populære i mange år, uavhengig av trendene ellers.
- En lampe kan få ikonstatus, hvis den har fått mye oppmerksomhet i samtiden den ble produsert i. Har den – for eksempel – vært med i kreativ markedsføring, fått mye medieomtale, vunnet mange priser – vært nyskapende osv.
- Et godt eksempel er PH-lampene Poul Henningsen tegnet for Louis Poulsen. Henningsen ønsket å tegne en lampe som kastet lyset ut i rommet i full styrke uten å blende noen. Dette var nyskapende og han gjorde mange eksperimenter som endte i PH-lampene, sier hun
LES OGSÅ: Slik ser du om antikviteter er ekte
Forsberg trekker frem følgende designlamper, som er ettertraktet på bruktmarkedet akkurat nå:
PH 5 formgitt av Poul Henningsen.
Disse lampene går aldri av moten – de er like moderne i dag som den var på slutten av 50-tallet. Mange er oppvokst med denne lampen.
Birdy formgitt av Birger Dahl
Denne lampen var nok svært populær i Norge på 50-tallet. Særlig er det nattbordslampene/vegglampene man ofte kan finne på bruktmarkeder. Lampene finnes i mange ulike modeller og farger og nyproduseres i dag av Northern Lighting.
Sven Ivar Dysthe sin «Konglependel» for Sønnico
Dette er en billigere variant av Poul Henningsens Konglen, som nok var mer overkommelig for den norske befolkningen.
LES OGSÅ: Slik lager du stilig lampe av en gammel globus
Birger Dahl sin pendellampe S-10053 for Sønnico
Denne lampen er svært ettertraktet i bruktmarkedet, men er blitt nokså sjelden. Originalen oppnår derfor ofte gode priser på auksjon. Lampen ble nylansert i 2007 av Northern Lightning.
Dag Rognliens gulvlampe for T. Røste & Co
Lampen passet like godt på institusjoner som i stuen eller arbeidsrommet hjemme. Den kom i spreke farger som gult og mørk grønn, farger som i dag er tilbake i hjemmeinnredningen.
Flower Pot formgitt av Verner Panton
Den populære lampen finnes i alle varianter fra tak til gulv. Den gikk rett hjem i tidens «Flower power»-stuer i sterke farger som rødt, oransje og gult. Selve formen er ikonisk og vanskelig å ikke legge merke til.
LES OGSÅ: Her er 6 ikoniske designmøbler du kan være heldig å finne på bruktmarkeder.
Ofte kan det være vanskelig å avgjøre om lampen man eier er en original designjuvel eller en kopi.
- Noen ganger vil lampene være merket med produsenten sitt navn, men dette er ikke alltid tilfelle. Bruk internett og søk deg frem, men vær kildekritisk. Se også på kvaliteten på lampen. Er man i tvil, bør man ta kontakt med noen som sitter på kompetansen, sier Anniken Forsberg hos Blomqvist Nettauksjon.
Trenger du ny taklampe? Se hvilke som er til salgs akkurat nå på FINN!
Lagre FINN-søkene dine og få varsel når ting du leter etter kommer til salgs
Produktdirektør for FINN Torget, Kathrine Opshaug Bakke, sier en av grunnene til at de brukte designlampene er så populære, er at mange ønsker å sette en spesiell stil på hjemmet sitt. Hun anbefaler å bruke “lagre søk”-funksjonen i FINN/SPiD-profilen din for ikke å gå glipp av designskatter man er på jakt etter.
- Blant de som er på utkikk etter lamper ser vi at stadig flere søker etter designlamper, som for eksempel Poul Henningsens PH 5 og Birger Dahls pendellampe for Sønnico.
- Mange har nok oppdaget at de kan finne designlamper til en langt rimeligere penge på FINN. Dette er gjerne objekter som koster ganske mye og i noen tilfeller kan være vanskelig å få tak i butikk. Sjekker du bruktmarkedene før kjøp, er det godt mulig du kan gjøre et skikkelig kupp, sier hun.