I mai i fjor ble det gjort nesten en halv million søk etter bunad på FINN! Kanskje ikke så rart, når man kan spare flere tusen kroner på å kjøpe 17.mai-stasen brukt.
Bunadstilvirker Ane Marte Wold ved Heimen Husfliden anbefaler alle som skal kjøpe seg brukt bunad og å bruke gode tid, for å unngå bomkjøp.
LES OGSÅ: Flekk på bunaden? Se trikset som fjerner den på 1-2-3?
- Det viktigste med en bunad er ikke hvor gammel den er, men hvor slitt den er, sier hun.
Hun sier man aldri bør kjøpe en bunad usett, fordi det kan være mange detaljer som ikke kommer frem på bilder.
-
SJEKK SLITASJE: Ved å holde en bunad opp mot lys, kan man se hvor tykt stoffet er. Skinner mye lys gjennom stoffet, er det tegn på høy slitasje, sier bunadstilvirker Ane Marte Wold i Heimen Husfliden. (Foto: Svein Dybdahl).
-
1. Hvor slitt er stoffet?
- Hold bunaden opp mot en lampe eller sollyset. Bunadsstoff skal være tykt og jevnt. Slipper det mye eller ujevnt med lys gjennom stoffet, er det tegn på høy slitasje. Sjekk også om det er gamle flekker på bunadsstoffet.
Se bunadssølv til salgs på FINN!
-
2. Hvem har laget bunaden?
- Er bunaden laget av en kjent leverandør eller privat av for eksempel en slektning? De fleste Husflider merker forøvrig alle bunader som er sydd hos dem med varemerket. Man kan se etter dette når man kikker på brukt bunad og eventuelt lese seg opp på leverandøren for å finne ut litt mer om kvaliteten på bunaden.
- Der det er sømmer, kan de være limt istedenfor sydd. Det kan være tegn på at bunaden ikke er sydd på en riktig måte.
-
3. Er bunaden for stor eller for liten for meg?
- Kjøper man brukt bunad som er flere nummer for stor eller for liten, kan man få problemer om man har tenkt å sy den om. Stoffet er klippet og tilpasset til en størrelse. Tenker du at noen skal sy den om for deg, kan det bli så dyrt å sy om at det nesten tilsvarer prisen på en ny bunad.
- Det er også en del endringer du ikke kan gjøre om på en ferdig bunad. En med god sømkunnskap kan hjelpe deg med å slå fast om det er nok sømrom til å gjøre de tilpasningene du ønsker.
-
4. Har stakken riktig lengde?
- Mange tenker ikke på at det skal være en fast avstand fra broderiet ned til kanten. Ofte kan ikke stakken gjøres lenger på en ferdig sydd bunad.
- I tillegg må man også tenke på at bunaden skal sitte godt i livet. For at man skal få til det kan det hende at man må heve stakken litt. Da er det kjedelig å oppdage at man ikke har noe lengde å gå på og evtentuelt må kjøpe ny stakk.
Trenger du bunadsko? Sjekk utvalget på FINN!
-
5. Er det merker etter møll eller andre skadedyr på bunaden?
- Som regel er dette to små hull ved siden av hverandre. Dette kan spesielt oppstå hvis det er flekker på bunaden, fordi møllarvene liker dette ekstra godt.
I tillegg til å sjekke en bunad med egne øyne, anbefaler Wold at man enten låner bunaden eller tar et bilde av den for å sjekke med en sømkyndig. Hvis man ikke har tilgang til en som kan søm, kan man sjekke bunaden mot bildene i et oppslagsverk, som Norsk Bunadsleksikon, eller på hjemmesidene til en kjent leverandør.
- Et godt håndverk skal se bra ut både på utsiden og innsiden.
- Dersom du kjøper en brukt bunad bør du alltid rense den før du tar den med hjem. I tillegg kan det være lurt å bruke et gammelt dynetrekk som bunadspose når du henger den inn i klesskapet. Da holder den seg bedre, anbefaler hun.
- Mye penger å spare på å kjøpe brukt bunad
Produktdirektør på FINN torget, Kathrine Opshaug Bakke, sier det kan være mange tusen kroner på å kjøpe en brukt bunad.
-
MYE Å SPARE: - Mange har oppdaget at det er mye å spare på å kjøpe bunad brukt, i tillegg til at de synes det er positivt med gjenbruk i seg selv, sier produktdirektør for FINN Torget, Kathrine Opshaug Bakke. (Foto: Caroline Roka/FINN)
- Jeg tror de viktigste grunnene til at folk velger å kjøpe brukt bunad er at du kan spare mye penger på det. Du kan gjerne finne bunader som er tatt godt vare på og som er like fine som nye, eller så kan du finne en unik bunad eller drakt som du kanskje ikke finner andre steder. I tillegg er det selvfølgelig positivt med gjenbruk, sier hun.
Hun anbefaler, i likhet med Wold, at alle som vil kjøpe brukt bunad å ta seg til tid til å sjekke den med egne øyne før de kjøper.
- Når det gjelder bunad, er det viktig å være veldig nøye. Her er det smart å ha god dialog med selger, og få fullstendig oversikt over bunaden/produktet du ønsker å kjøpe.
-
Vest-telemark bunad
17 000,-
-
Pascal fantasistakk bunad rosa
23 000,-
-
Vestfold bunad komplett
23 000,-
-
Bunad - Vest-Telemark
17 000,-
-
Overdel til Gudbrandsdal bunad
1 500,-
-
Hårbøyler til bunad, Lundeby, Romerike, Gudbrandsdal, Nordland m.fl.
450,-
-
-
Pent brukt Sunnmørs-bunad
18 000,-
-
KR.5000.- Nydelig dukke med Hardanger bunad selges
Se flere på FINN.no