Gull, sølv og diamanter: Dette bør du vite om brukte smykker før du kjøper

Gull, sølv og diamanter: Dette bør du vite om brukte smykker før du kjøper

Noe kan se ut som gull uten å være gull, advarer gullsmeden. Her er sjekklisten du bør ha med deg når du skal kjøpe brukte smykker.

Smykker kan være like vakre brukte som nye, og god kvalitet kan holde i generasjoner. Mange nordmenn har derfor oppdaget at de kan finne kvalitetssmykker til en redusert pris på bruktmarkedet.

Men før man kjøper, bør man alltid ta smykket i øyensyn og forsikre seg om at man får det man betaler for.

-Noe kan se ut som gull uten å være gull, advarer gullsmed og verkstedleder Pål Kasnes hos Thune.

Han har følgende tips til nordmenn som vurderer å kjøpe et brukt gull-, sølv- eller en diamant.

LES OGSÅ: Slik ser du forskjell på en ekte og falsk luksusklokke

Se smykker til salgs på FINN Torget

1. Sjekk stemplingene på smykket

Gullsmykker

-Gullsmykker stemples alltid med et tall som indikerer hvor mange promille gull de består av, sier Kasnes.

Dette kan for eksempel bety at de er stemplet med tallene 333, 585 eller 750. Noen varer lages i metaller som enten ser ut som gull, eller er laget av sølv og deretter forgyllet. Da er varen stemplet 925.

-Dersom det er ujevn slitasje og fargen også har blitt ujevn, kan dette tyde på at det ikke er ekte gull. Ser du derimot stemplene 333, 585 eller 750 som nevnt over, er sannsynligheten stor for at det er ekte gull, sier Kasnes.

  • Gullsmykke

    SE ETTER STEMPEL: Skal du lete etter brukte sølvsmykker, bør du først og fremst se på smykker som er stemplet med tallet 925 eller 830. Noen sølvsmykker kan være laget i sølv og så forgyllet, som på bildet. Da har de stempelet 925. Foto: Thune.

Sølvsmykker

Skal du lete etter brukte sølvsmykker, bør du først og fremst se på smykker som er stemplet med tallet 925 eller 830.

- Ekte sølv stemples 925 eller 830. Vanligvis er smykker stemplet med 925 og korpus og bestikk stemplet 830, sier Kasnes.

Se sølvsmykker til salgs på FINN Torget

LES OGSÅ: Slik ser du om antikviteter er ekte

  • SE ETTER STEMPEL: Skal du lete etter brukte sølvsmykker, bør du først og fremst se på smykker som er stemplet med tallet 925 eller 830. Noen sølvsmykker kan være laget i sølv og så forgyllet, som på bildet. Da har de stempelet 925. Foto: Thune.

    SE ETTER STEMPEL: Skal du lete etter brukte sølvsmykker, bør du først og fremst se på smykker som er stemplet med tallet 925 eller 830. Noen sølvsmykker kan være laget i sølv og så forgyllet, som på bildet. Da har de stempelet 925. Foto: Thune.

Se opp for sølvplett

Noen smykker, pyntegjenstander og bestikk er laget i hvitt undermetall som deretter forsølves. Dette kalles sølvplett. Da er ikke hele gjenstanden i sølv.

Bestikk i sølvplett er gjerne stemplet GP (som betyr gullsmedplett), eller 60gr, 90gr eller 120gr. Disse tallene beskriver hvor mye sølv som er lagt utenpå et helt sett bestikk til 12 personer.

Hvordan kjenner du igjen sølvplett?

Dersom du ser at det har blitt gult eller grått der det er stor slitasje, kan dette være undermetall. Da kan det godt være du ser på en gjenstand i et metall som er forsølvet.

Se diamantringer til salgs på FINN Torget

  • SJEKK DETALJENE: Det kan være lurt å spare penger på å sjekke smykkker og ringer nøye før du kjøper. Er du usikker, kan du få en ekspert til å sjekke dem for deg. Foto: FINN

    SJEKK DETALJENE: Det kan være lurt å spare penger på å sjekke smykkker og ringer nøye før du kjøper. Er du usikker, kan du få en ekspert til å sjekke dem for deg. Foto: FINN

2. Be om sertifikat til diamantsmykker

Skal du kjøpe en diamantring eller et diamantsmykke, bør du ha som et minstekrav at det følger med et sertifikat fra utsalgsstedet der det først ble kjøpt.

Dersom du kjøper en større sten bør det også følge med et internasjonalt sertifikat som forteller detaljert om diamanten, sier gullsmed Kasnes.

3. Sjekk med lupe etter skade på diamanten

Diamant slites ikke, fordi diamanten er et så sterkt materiale. På den andre siden kan diamanter ha skader, som slag- eller bruddskader. For å undersøke dette må man bruke lupe for å undersøke de større stenene når man skal kjøpe de.

Sitter diamanten fast i klør i en ring, eller i et smykke, kan metallet skjule eventuelle skader.

Andre fargede edelstener kan i motsetning til en diamant bli slitt ved bruk, og dette vil gi stenen en lavere verdi.

  • BRUKTE SMYKKER TIL SALGS: Hos FINN er det mange som selger sine brukte smykker. Foto: Skjermdump.

    BRUKTE SMYKKER TIL SALGS: Hos FINN er det mange som selger sine brukte smykker. Foto: Skjermdump.

Slitasje, reparasjon og tilpasning – dette bør du vite

Smykker kan som alt annet bli slitt over tid, og men er ofte mulig å reparere. Men du bør være obs på noen typer slitasje som enten kan være svært kostbart å reparere, eller ikke mulig å få reparert i det hele tatt.

  • Klørne på en ring kan være dyre å reparere

Skal du kjøpe en brukt ring med en edelsten eller en diamant og lurer på om den er verdt investeringen, bør du se på klørne som holder stenen fast. Klørne slites ofte over tid, og dersom det er en liten sten, er det også små klør, som er viktige å sjekke før du kjøper.

- Vurderer du å kjøpe en ring med mange stener, vil det være mange klør. Ser man at noen er slitt, vil gjerne flere også være det. Det kan være kostbart å reparere, sier Kasnes.

  • Er lenken for slitt, må den erstattes

Gullenker og klokkelenker kan slites over tid og dersom de blir brukt mye. Er disse lenkene for slitt, vil de ikke kunne repareres.

  • Sjekk at ringen lar seg tilpasse før du kjøper

Skal du kjøpe en brukt diamantring kan det ofte være behov for å tilpasse størrelsen. Dette kan gjøres hos en gullsmed, men før du kjøper ringen bør du være sikker på at den lar seg tilpasse. Det er det nemlig ikke alle ringer som gjør.

-Stort sett er det plassering av stener på ringen som avgjør om ringen kan reguleres, eller om det er andre metaller som hindrer at vi kan regulere den, sier Kasnes.

Metaller som kan hindre regulering er blant annet titan, tungsten, karbon og stål.

  • Sjekk kvaliteten hos gullsmed før du kjøper

Ifølge Kasnes kan man gå innom en gullsmed for å vise bilder av smykker man ønsker å kjøpe brukt på FINN. Det varierer om de vil kunne anbefale å kjøpe brukt heller enn å kjøpe nytt.

- Det hender at vi får slik henvendelser, og da svarer vi så godt vi kan. Skal man være helt sikker, bør varer sendes til takst før man kjøper. Dette gjelder helst dyrere varer, sier Kasnes.

  • EKSPERT: Gullsmed og verkstedleder hos Thune, Pål Kasnes har i mange år jobbet med å reparere og tilpasse smykker. Her viser han frem en diamantring. Foto: FINN

    EKSPERT: Gullsmed og verkstedleder hos Thune, Pål Kasnes har i mange år jobbet med å reparere og tilpasse smykker. Her viser han frem en diamantring. Foto: FINN