Rolex, Cartier, Tag Heuer - slik ser du om luksusklokken du vil kjøpe brukt er ekte eller en kopi. Her er tipsene du trenger!
Interessen for å kjøpe brukte luksusklokker har skutt i været de siste årene. Hittil i år er urmerket Rolex det tredje mest populære søkeordet på FINN Torget, bak «sykkel» og «sofa».
Men med den eksplosive interessen øker også risikoen at man blir fristet med verdiløse kopier av kjente merker som Omega, Tag Heuer og Audemars Piguet.
- Kjøp aldri et armbåndsur usett, lyder det klokkeklare rådet fra urmaker Arman Adel i Oslo Ur-Service.
Den erfarne urmakeren har flere ganger måttet fortelle skuffede folk at klokken de trodde var verdt mange tusen kroner, i virkeligheten er en forseggjort kopi.
- Mange av kopiene har nå blitt så avanserte at det nesten er umulig å avsløre dem, hvert fall for et utrent øye. Det er først når vi får åpnet klokkene og sett på urverket at vi ser forskjellen.
- Den mest avanserte kopien jeg har sett, var en kopi av et Audemars Piguet-ur til flere hundre tusen kroner. Selv eksperter kan slite med å se at det er en kopi. Man må virkelig åpne uret og demontere deler av det for å kunne se forskjellen fra den ekte klokken.
Dette kan du sjekke selv
Arman anbefaler at folk tar en grundig sjekk av ytre ting som skive, visere, indeks og klokkens byggekvalitet, for å se om man reagerer på noe. Test gjerne urets funksjoner: skru på kronen, still uret og se etter uregelmessigheter.
- Søk på Google og sammenlign med produsentens egne bilder av klokken. Når du har klokken i hendene, kjenn etter på hvordan den føles i hendene og se nærmere på detaljene.
- Fungerer for eksempel dato-funksjon som det skal, eller lyser de selvlysende feltene på klokken som de skal? Sjekk også klokkens mål og spesifikasjoner på nettet. Hvis klokken skal være 40 millimeter bred og din er 42 millimeter, så er det definitivt et faretegn, sier han.
For å unngå å bli fersket på denne måten, velger noen svindlere å sette billige urverk inn i for eksempel en original Rolex-urkasse. Da blir lureriet umulig å oppdage før man åpner klokken.
- Har man billig urverk inn i en original urkasse, blir det som å kjøpe en Porsche med Lada-motor. Mange kjøper av en venn eller et familiemedlem og stoler derfor på at de gjør en trygg handel, men selgeren kan jo selv ha blitt lurt tidligere uten å være klar over det, sier Arman.
Be urmaker om hjelp
Vurderer man å kjøpe en dyr klokke, så mener Arman at det tryggeste er å møte opp hos en urmaker sammen med selger for å få uavhengig eksperthjelp.
- Hvis det viser seg at klokken er falsk, så kan det jo bli litt dårlig stemning, men da har man i hvert fall unngått å kjøpe katta i sekken, sier han.
En slik sjekk før kjøp kan også avsløre om klokken trenger kostbare reparasjoner.
- Slike dyre ur er jo ingeniørkunst, og trenger vedlikehold for å fungere som de skal. Noen tror de har spart 10 000 kroner på å kjøpe en klokke brukt, men så viser det seg at den trenger reparasjoner for 20 000. Da er det ikke lenger like billig.
Ber folk varsle om mistenkelige annonser
Leder for Forbrukertrygghet hos FINN, Geir Petter Gjefsen, ber folk varsle dersom de har mistanke om at en annonse inneholder falske opplysninger.
- Vi oppfordrer alle som opplever noe uønsket til å si ifra til oss. Vi har en egen avdeling som jobber med forbrukertrygghet, blant annet kontroll av annonser og meldinger, og alle sakene som blir rapportert som uønskede hendelser. Dersom en annonsør gjør alvorlige ting, som bedrageri eller salg av falske merkevarer, så vil vi vanligvis utestenge brukeren og prøve å forhindre at den personen får operere på FINN igjen.
-
BER FOLK SI FRA OM USERIØSE ANNONSØRER: Leder for Forbrukertrygghet hos FINN, Geir Petter Gjefsen, ber folk varsle, dersom de mistenker en annonsør for å drive falsk markedsføring.
Alle FINN-annonser går gjennom en automatisk kontroll, og de som det blir varslet om går også gjennom en manuell kontroll.
Det kan være vanskelig å avsløre at et produkt er falskt, så der oppfordrer vi våre brukere til å si ifra til oss dersom de oppdager noe som er galt.
- Vi kan be om mer informasjon, for eksempel sette krav til at en annonsør skal BankID-verifisere seg, kreve ekthetsbevis og eller kjøpskvittering, eller flere bilder av det som skal selges før vi tillater videre annonsering, dersom vi opplever noe mistenkelig, sier Gjefsen.
Urmakerens tips for kjøp av brukte klokker:
- Kjøp aldri en klokke usett. Gjør research på nettet. Se etter forskjeller på detaljer som skiven, visere og indeks.
- Sjekk målene på klokken opp mot produsentens egen informasjon. Stemmer de ikke overens, så tenk deg nøye om.
- Kjenn byggematerialet. Skal du kjøpe en klokke i edelt metall, se etter stemplinger og vær ekstra observant på vekten.
- Ta med klokken til en ekspert, hvis du er i det minste tvil. Det er i urverket man kan slå fast om klokken er ekte.