I Oslo har det blitt svært populært å leie elektriske sparkesykler, som låses opp via en mobil-app og kan settes fra seg nesten hvor som helst.
Men visste du at de som leier fort kan bruke langt mer penger på å leie enn det koster å kjøpe din egen brukte elektrisk sparkesykkel på bruktmarkeder, som FINN?
Leier du en sparkesykkel til og fra jobb (f.eks. to halvtimer om dagen) fem dager i uken, vil du i løpet av et halvt år bruke over 13 000 kroner. Det viser et regnestykke vi har gjort basert på priser fra flere av de mest populære tilbyderne i Oslo (se regnestykket nederst i saken).
For rundt halvparten av det beløpet kan du kjøpe en brukt elektrisk sparkesykkel på FINN.
Se brukte elektriske sparkesykler til under 6000 kroner på FINN her!
Og dette må du huske på hvis du skal kjøpe el-sparkesykkelen brukt. på FINN.no.
Elektrisk sparkesykkel øker i popularitet
Ifølge produktdirektør FINN Torget, Kathrine Opshaug Bakke, har antall søk etter elektriske sparkesykler på FINN fordoblet seg i forhold til 2018.
- Elektrisk sparkesykkel er en flott måte å komme seg frem på i byen uten bil, men mange er ikke klar over at det kan være langt billigere å kjøpe brukt enn å leie hver dag.
- Kjøper du en brukt elektrisk sparkesykkel kan du - hvis du tar godt vare på den, ha glede av den i mange år. Bruker du den mye, har du raskt tjent inn investeringen kontra å leie hver dag. I tillegg er det bra for miljøet å kjøpe brukt istedenfor nytt, sier hun.
Lysten på elsykkel i steden? Se hvilke som er til salgs på FINN her!
LES OGSÅ: Dette må du passe på når du kjøper brukt el-sykkel
Sjekk dette før du skal kjøpe brukt elektrisk sparkesykkel
Daglig leder Hans Olav Kleven hos elsykkel-spesialisten Soonest, er opptatt av at du sjekker el-sparkesykkelen nøye før kjøp. Hans råd er å alltid be om å få ta en god prøvetur før du kjøper en brukt elektrisk sparkesykkel.
Det er tre ting han mener du bør se ekstra nøye på:
- Sjekk batteriet: -Elektriske sparkesykler kommer i forskjellige størrelser og med forskjellig batterikapasitet. Å bytte batteri kan fort bli dyrt, så sjekk at det har god effekt og rekkevidde. Be derfor alltid om å få teste det med en lang prøvetur. Husk at et fastmontert batteri gir bedre kjørekomfort, mens et eksternt batteri er lettere å vinterlagre og å bytte.
- Sjekk bremsene: Sjekk om bremsene er slitt ved å teste dem under prøveturen. Må de byttes kan det gi grunnlag for pruting.
- Passer sykkelen ditt behov?: Sjekk at sykkelen tåler din vekt og har kraftig nok motor for din daglige bruk. Har du et stort batteri på f.eks. 21 amp så vil dette holde lenger en et på 4.4 amp. Hvor stort batteri som er det rette for deg, avhenger også om du skal kjøre i flatt eller kupert terreng.
Luftdekk gir bedre komfort og er enklere å reparere enn punkteringsfrie dekk. Sjekk også at sykkelen har CE-sertifisering og sjekk om det er lett å få tak i reservedeler i Norge.
LES OGSÅ: -Sjekk vekten før du kjøper barnesykkel
Alternativer: Elsykkel, elektriske skateboard, hoverboard og airwheel
Usikker på om elektrisk sparkesykkel er det det rette for deg? Da vil du kanskje like en elsykkel, et elektrisk skateboard, hoverboard (balansebrett på to hjul) eller airwheel (ett hjul) bedre
-De som vil ha litt elektrisk hjelp til å komme seg frem har aldri hatt mer å velge mellom. Med en elektrisk sykkel for eksempel, kommer du deg jo lett frem der hvor en sparkesykkel gir opp, og det er mange ulike modeller på markedet, også bruktmarkedet, sier Kathrine Opshaug Bakke, produktdirektør for FINN torget.
- De mindre fremkomstmidlene passer best på flatere strekninger, men har blitt populært, særlig blant barn og ungdommer.
- De mindre fremkomstmidlene har ikke like lang rekkevidde, men vi ser at mange søker etter dem, fordi de er morsomme å leke med, og er lette å ta med seg når man ikke står på dem, sier Opshaug Bakke.
LES OGSÅ: Du kan spare mye på å kjøpe landeveissykkel brukt
Så mye koster det å leie elektrisk sparkesykkel:
Beregning for utleiepris for elektrisk sparkesykkel 6 mnd. (to halvtimes turer pr dag, 20 dager i måneden)
Oppstartsgebyr (fra) 10 kr, to ganger pr. dag i 20 dager= 2400 kr
60 minutters leie (fra) 1,5 kr pr minutt pr dag i 20 dager= 10 800 kr
Totalsum= 13 200 kr
-
Elektrisk sparkesykkel e-way E-600 MAX
3 500,-
-
I scoot 150 W elektrisk sparkesykkel litiumbatteri
1 449,-
-
Hjul til elektrisk sparkesykkel zegway ninebot es1/es2/es3/es4
200,-
-
Elektrisk sparkesykkel
2 000,-
-
Wilfa E-WAY E-5045fs ELEKTRISK SPARKESYKKEL
6 500,-
-
I scoot 150 W elektrisk sparkesykkel litiumbatteri
1 449,-
-
bydue 1,0 El sparkesykkel / El Scooter / Elektrisk Sparkesykkel
2 500,-
-
Alprace Elektrisk Sparkesykkel Scooter
2 900,-
-
Xiaomi Pro 2 Nordic elektrisk sparkesykkel
2 800,-
Se flere på FINN.no