Fjellskiene trenger ikke være nye for å gi deg opplevelsene du søker

Fjellskiene trenger ikke være nye for å gi deg opplevelsene du søker

Slik gjør du et skikkelig bruktkupp på FINN.no!

Mitt første møte med fjellskiene kommer jeg nok aldri til å glemme. Plutselig åpnet det seg et helt nytt univers av muligheter. Der jeg før var bundet til skiløypene kunne jeg nå la eventyrlysten ta meg til nye opplevelser. Nysnøen lå som et glatt teppe over landskapet og det var rett og slett en fryd å kjenne hvor godt fjellskiene gled på det hvite element.

  • Foto: Alfas Eventyrer Andreas Orset

    Foto: Alfas Eventyrer Andreas Orset

Det er lite som er så norsk som gode, gamle fjellski. De tradisjonsrike treplankene har opp gjennom årene ført til spennende historier og elleville eventyr, store som små. De var der da Birkebeinerne gikk fra Lillehammer. Da Roald Amundsen nådde Sydpolen og da Fridtjof Nansen krysset Grønland. Og for tusenvis av nordmenn er de der når appelsinen skrelles i påskefjellet. Ikke bare skaper de uforglemmelige øyeblikk – du får også en god dose mosjon på kjøpet.

Det beste av alt er at fjellski helt fint kan kjøpes brukt. På FINN.no ligger det i dag fjellski i alle mulige lengder, farger og fasonger. Skiene trenger absolutt ikke være nye for å gi deg de opplevelsene du søker, så her er det bare å finne de som passer ditt behov og budsjett.

Slik finner du brukte fjellski som passer deg

Til tross for at det finnes et stort utvalg ulike modeller og leverandører, trenger det ikke være så vanskelig å finne sine første fjellski. Det første du må bestemme deg for er bruksområde. Hva skal du hovedsakelig bruke fjellskiene til?

Skal du gå mest i kupert terreng eller foretrekker du langstrakte vidder? Om du skal gå mye med tung oppakning er også det noe å ta i betraktning.

  • Foto: Alfas Eventyrer Andreas Orset

    Foto: Alfas Eventyrer Andreas Orset

Fjellski pleier å bli delt inn i tre kategorier basert på skienes bredde og derav egenskaper. Hvilken kategori du skal gå for bør baseres på hva du svarte på spørsmålene over.

  • Smale fjellski: Passer best til enkle turer uten tung oppakning. Kan brukes i oppkjørte spor.
  • Klassiske fjellski: Litt bredere fjellski med bredt bruksområde. Laget for turer utenfor preparerte løyper, men passer som regel også i sporet. De har hel stålkant, litt innsving og godt spenn.
  • Brede fjellski: Passer best for den eventyrlystne som drar, eller bærer tungt. Skiene passer ikke i oppkjørte løyper og egner seg best i krevende forhold.
  • Lengde: Den generelle regelen når det kommer til fjellski er å velge ski som er ca 20 cm lenger enn kroppslengden, men dersom du går for brede fjellski kan lengden gjerne nedjusteres med opp til 10 cm. Vekt og bruksområde har også betydning for lengden. En tung person, eller en som går mye med tung oppakning, kan gjerne velge en litt lenger ski enn hva en lett person burde gjøre. For en som primært ferdes i skogen vil en relativt kort ski forenkle manøvreringen.
  • Binding: Når du kjøper brukt kommer gjerne skiene med påmontert binding og dersom du ikke har tenkt å bytte bindingen er det en fordel å finne seg en ski med rett binding. Det er hovedsakelig to typer bindinger som går igjen på fjellski.
  1. BC-binding: For flatt terreng og for turer i dyp snø er BC-bindingen tingen. Denne bindingen gir økt bevegelighet og derav en mer behagelig gange. Om du bruker fjellskiene i preparerte løyper er også BC-bindingen fordelaktig.
  2. 75mm-binding: Da denne bindingen gir bedre stabilitet foretrekker jeg den når jeg går på topper eller i veldig krevende terreng. Den er dessuten enkel å reparere om bindingen skulle gå i stykker, noe som er fint på turer langt fra sivilisasjonen.

Se an skiens tilstand

Når du har funnet en annonse med ski og binding som passer deg, vil neste steg være å se på skiens tilstand. Jeg ville spesielt vurdert:

  • Foto: Alfas Eventyrer Andreas Orset

    Foto: Alfas Eventyrer Andreas Orset

  • Skader i sålen: Fjellski vil fort kunne få riper og sår. Små riper har liten betydning for skiens egenskaper. Litt større riper kan enkelt repareres med sårfyll og slip, men er skadene helt inn til kjernen av skien ville jeg vært mer skeptisk, da fukt i kjernen kan svekke skiens styrke.
  • Stålkanter: Se om stålkanten er slipt vekk eller intakt. Små skader i stålkantene lar seg reparere, men stålkanter som har fått store påkjenninger og er misformet kan være greit å styre unna om du vil ha ski som skal vare lenge.
  • Delaminering: Dersom ulike deler av skien er i ferd med å gå fra hverandre kan det være lurt å styre unna. Ved røff bruk vil skadene trolig bare øke.
  • Bindinger: Se over at bindingene er intakte, fungerer og uten synlige skader.

Etter å ha gått gjennom et stort antall fjellski-annonser på FINN.no er mitt inntrykk at fjellskiene som selges jevnt over er i god stand. Her kan man gjøre gode bruktkjøp!

  • Denne saken er et kommersielt samarbeid mellom FINN og FriFlyt. Tekst og Foto: Alfas Eventyrer Andreas Orset

    Denne saken er et kommersielt samarbeid mellom FINN og FriFlyt. Tekst og Foto: Alfas Eventyrer Andreas Orset