Bunad er et kostbart plagg som man bør passe godt på, og 17. mai er en dag der det er ekstra fort gjort å søle jordbær, ketchup, sennep, rødvin eller annet på den fine bunadskjorten, slik at den får flekker som kan være vriene å få vekk.
Da kan det være nyttig å kunne litt “førstehjelp” for bunadskjorter, ifølge bunadstilvirker Ane Marte Wold i Heimen Husfliden:
- Hvert år etter 17. mai får vi mange spørsmål om flekker fra folk som har vært uheldige. En bunadskjorte er jo gjerne laget i lin, med fine broderier som ikke tåler så mye, så det er viktig å behandle den skånsomt, sier hun.
LES OGSÅ: Fem spørsmål du alltid bør stille før du kjøper brukt bunad
Krisehjelp for flekker på en bunadskjorte
Oppstår flekken mens du har bunaden på, anbefaler Wold å gjøre følgende så fort som overhodet mulig
Bunadstilvirker Ane Marte Wold i Heimen Husfliden gir deg sine beste tips til å fjerne flekker på en bunadskjorte.
1. Flekker som inneholder fruktsyrer (bær, ketchup, vin og lignende):
- Her er kokende vann din beste venn. Hold en hvit serviett bak flekken og press på det kokende vannet med en annen serviett, til flekken er borte.
2. Flekker som inneholder fett (sennep, is, dressing og lignende):
- For å fjerne fettflekker bør du bruke en bunadssåpe, eller en annen mild, fargeløs såpe eller sjampo.
- Når du oppdager flekken, børst først av så mye du klarer. Trykk deretter på varmt vann med en hvit serviett. Ta litt såpe og vann på fingeren og smør på flekken, skyll av med vann. Deretter presser du ut så mye du klarer med en ny hvit serviett.
-
BRUK SÅPE PÅ FETTFLEKKER: Har du fått en flekk som inneholder sennep, bør du bruke en mild, klar såpe eller sjampo sammen med varmt vann og en klar/hvit serviett til å presse ut så mye av flekken som mulig, sier bunadstilvirker Ane Marte Wold i Heimen Husfliden (t.h.). (Foto: Svein Dybdahl)
Vask alltid skjorten etter bruk
Uansett om du har synlige flekker eller ikke, mener Wold at du alltid bør gå over bunadskjorten etter bruk, som på17. mai. Hun anbefaler også at du alltid vasker skjorten etter bruk.
Har du fått flekker i nakken på skjorten, anbefaler hun at du lar litt Zalo eller bunadsåpe virke på flekken i 30 minutter før du vasker den - enten for hånd eller i maskinen.
- Nye flekker er alltid lettere å få vekk enn gamle flekker. Men det er viktig at du ikke bruker sterke vaskemidler eller klor. Det kan lage egne flekker og forringe skjorten. Jeg vasker selv alltid skjorten for hånd, og da er det viktig å skylle mange ganger til all såpen vekk.
- Skal du vaske en linskjorte i maskin, er det viktig at du ikke vasker på over 40 grader, at du bruker ullprogram, og et mildt vaskemiddel som Milo. Bruk også vaskepose for å hindre at noen av de broderte mønstrene på skjorten hekter seg fast i trommelen.
Selve bunaden sier hun må renses på renseri, men sørg for at det utføres av noen med kompetanse på bunad.
-
VASK ALLTID BUNADSSKJORTEN ETTER BRUK: Når du kommer hjem, bør du alltid vaske skjorten, enten for hånd eller på ullprogram i maskinen. Linskjorter skal aldri vaskes over 40 grader, og man bør bruke vaskepose, råder bunadstilvirker Ane Marte Wold. (Foto: Svein Dybdahl)
Ta forholdsregler mot «umulige flekker»
Noen flekker er så godt som umulige å få vekk fordi de inneholder sterke farger eller kjemikalier, ifølge Wold. Det gjelder blant annet kaffe, leppestift og brunkrem.
- Vær stolt og vis respekt for bunaden, du skal jo bruke den hele livet. En ny bunadskjorte kan koste opp mot 15 000 kroner, så det kan fort bli dyrt om man får mye brunkrem eller sminke på den.
- Et godt tips er å bruke et putevar over hodet når man tar på eller av bunadskjorten. Da unngår man at leppestiften eller brunkrem i ansiktet setter merker, sier Wold.
- Mange penger å spare på å kjøpe brukt bunad
Produktdirektør på FINN torget, Kathrine Opshaug Bakke, sier mange har oppdaget at de kan spare flere tusen kroner på å kjøpe en brukt bunad.
-
MYE Å SPARE: - Mange har oppdaget at det er mye å spare på å kjøpe bunad brukt, i tillegg til at de synes det er positivt med gjenbruk i seg selv, sier produktdirektør for FINN Torget, Kathrine Opshaug Bakke. (Foto: Caroline Roka/FINN)
- Blant bunadene det blir søkt mest etter på FINN, er Nordlandsbunad, Trønderbunad, Vestlandsbunad og Hardangerbunad.
- Jeg tror de viktigste grunnene til at folk velger å kjøpe brukt bunad er at du kan spare mye penger på det. Du kan finne bunader som er tatt godt vare på og som er like fine som nye, eller så kan du finne en unik bunad eller drakt som du kanskje ikke finner andre steder. I tillegg er det selvfølgelig positivt med gjenbruk.
Hun anbefaler alle som vil kjøpe brukt bunad å ta seg til tid til å sjekke den med egne øyne før de kjøper.
- Når det gjelder bunad, er det viktig å være veldig nøye. Her er det smart å ha god dialog med selger, og få fullstendig oversikt over bunaden/produktet du ønsker å kjøpe, sier hun.
-
Rogalandsbunad dame stakk, vest, brodert sjal, kyse, linskjorte og sjalnål.
22 000,-
-
LISES FESTDRAKT, med veske, belte og nødvendig sølv.
23 000,-
-
Perlebelte til Hardangerbunad til salgs
1 500,-
-
Brokadevest til Sigdal og Eggedal bunad
5 000,-
Se flere på FINN.no