Bildegalleri
Olden gamle kirke - plakett laget av Figgjo Flint
Beskrivelse av varen
Eldre plakett med bilde av Olden gamle kirke. Laget av Figgjo Flint. Ca. 10 cm i høyde. Merket bak med Johan Thomsen a/s, Bergen - Norway.
Selges for 50,- kroner
Kan sendes som vanlig brev til 55,- kroner, men anbefaler at den sendes som pakke til 69,- kroner med Postnord / eller 73,- kroner med Posten (da den da kan pakkes bedre inn).
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Olden gamle kirke er en korskirke fra 1759 i Stryn kommune, Nordfjord, Vestland fylke.
Byggverket er i tre og har 250 plasser. Kirken ligger i Nordfjord prosti i Bjørgvin bispedømme.
Utgraving under gulvet i den nåværende gamlekirken i 1970 viste at det har stått en stavkirke på det samme stedet, trolig bygd omkring år 1300. Denne var formet som en langkirke med 1,2 meter brei grunnmur, et 11 meter langt og 7 meter bredt skip, 6 meter langt og 5 meter bredt kor og svalgang utenfor. Stavkirken ble revet i 1746 og erstattet av en tømmerkirke som ble ødelagt av storm i 1757. I 1759 ble det bygd en ny, solid tømmerkirke i korsform, den eneste i Nordfjord, for å tåle den sterke vinden.[2] Deler av materialene fra stavkirken ble blant annet brukt som undergulv i denne kirken. Grunnplanen danner et gresk kors (med like lange korsarmer). Kirken er kledt med liggende, hvitmalte bord utvendig, og er ubehandlet og umalt innvendig. Koret i den østre korsarmen er skilt fra resten med et korskille av dreide spiler. Kirkebenkene har dører, noen med bumerker og forbokstaver som viser hvor visse slekter hadde faste plasser. En av dørene er merket med årstallet 1662.
Da kirken stod ferdig i 1759, var Peder Pederson Tonning d.y., som blant annet drev handel i Olden, eier. Olden sogn kjøpte kirken i 1893 for 3300 kroner, men da var det meste av jordeiendommene som kirken eide tidligere, allerede solgt ut.
Kirken har ikke oppvarming eller elektrisk lys, og i 1934 ble det bygd en ny brukskirke i Olden.
Etter 1934 har gamlekirken ikke vært benyttet som vanlig sognekirke, men det er tradisjon for å holde gudstjeneste der på 17. mai og olsokdagen. I de siste åra har kirken dessuten blitt brukt til sommerkonserter.
- - - - - - - -
Den nåværende altertavlen i Olden gamle kirke er etter innskriften på tavlen datert til 1772. Noen kilder sier det er snekker Jan Vallentin Wedel som laget altertavlen, mens andre kilder sier at Schauer har laget den. Ettersom Schauer døde i 1752, må det i så fall ha vært deler fra et tidligere utført arbeid som har vært benyttet i Olden. På hver side av Nattverdsbildet i hovedfeltet står to korintiske søyler der de ytterste er «sittende søyler». Foran dem står til venstre en skulptur av Moses med tavlene. Til høyre står Johannes Døperen med korsstaven. I den øvre delen av altertavlen er det skulpturer av Jesus på korset med de to røverne.
De noe kortvokste figurfremstillingene og den upresise anatomien kan muligens tyde på at Schauer har laget skulpturene. Men det er foreløpig ikke funnet sikker dokumentasjon på hvem som står bak utskjæringene. Ettersom det ville være høyst uvanlig at en snekker både utformet altertavlen, skar ut figurene og malte alterbildet, er det lite sannsynlig at det var Valentin Wedel som alene sto for arbeidet med altertavlen. Utformingen med den «sittende søylen» hadde Wedel brukt da han var engasjert i byggingen av Damsgaard hovedgård i Bergen. Det er sannsynlig at han brukte samme motivet på altertavlen i Olden. Hans far, snekkermester Michel Wedel, benyttet «sittende søyler» på altertavlen i St. Jørgens Hospitalkirke, der Schauer laget skulpturene. Det kan derfor være en mulig teori at Valentin Wedel var arkitekten bak altertavlen i Olden gamle kirke og har utført alt snekkerarbeid og muligens noen utskjæringer, men at han også kanskje har benyttet skulpturer tidligere laget av Schauer. Maleren er ukjent.
Du må være logget inn for å se brukerprofiler og sende meldinger.
Logg innAnnonsens metadata
Sist endret: 16.8.2024, 15:58 ・ FINN-kode: 345065175