Bildegalleri
Teskjeer og kaffeskjeer i sølv, sett og enslige skjeer, trykk knappen; Kjøp i nettbutikk
(1/213)
Antikk sølvskje, noen antikke sølvmønstre, noen sett, andre kun en
Til salgs
Beskrivelse
Besøk gjerne vår nettbutikk, ved å trykke "Kjøp i nettbutikk"!
Det er der prisene er, og salget skjer fra.
Vi har flere spennende objekter i nettbutikken!
Vi har ingen fysisk butikk, kun en liten nettbutikk. Vi har beskjedent med varer, og er relativt nyetablerte. Men vi prøver å være tilgjengelige, og her kan du hente varen fra morgen til kveld, så sant vi er hjemme. Har vi det inne, så selger vi gjerne til deg!
---
Her er diverse sølvskjeer, teskjeer, noen kaffeskjeer, mokkaskje, sølvskjeer.
Sølv skje, mokka skje, teskje i diverse antikke sølvmønstre. Noen kjente sølvmønstre som;
Kloster, Slottssølv, Lillemor, Dovre, Gravert Blank Empire, en amerikansk sølvskje i 925S fra Brooklyn New York, National rokokko variant. Noen fantastisk flotte, med forgylt skjeblad.
Vi har også flere sett med antikke skjeer, men må gå på "Flere annonser", og søk på sølvskje.
Dette er det vi har i denne annonsen;
Nr 1. Tre nydelige sølvskjeer i antikk, egen design fra gullsmed, ca 13,4 cm lange
Nr 2. Fem vakre, antikke sølvskjeer av Anthonius Frisch, ca 14 cm
Nr 3. Tre flotte slottssølv kaffe skjeer i Slottssølv ca 11,5 cm
Nr 4. Nydelig antikk og håndlaget sølvskje, godt stemplet på baksiden C.M.M. 830
Nr 5. Staselig antikk sølvskje, med vridd skaft, av Ludvig Theodor Felumb, mrk 13 ¼
Nr 6. Vakre antikke sølvskjeer med gull forgylte skjeblad, 6 stykker ca 13, 2 cm
Nr 7. Et sett med seks teskjeer og en sukkerklype av Brødrene Nilsen, Oslo
Nr 8. Klassisk og stilren sølvskje, kan minne litt om sølvmønsteret Eva
Nr 9. Sølvskje med Norges Riksløve og NORGE, Br Lohne nr 520
Nr 10. Fantastisk liten skje fra Brooklyn Bridge i New York i 925S
Nr 11. Flott sølvskje, en Trondheims skje i sølv, med Nidaros Domen / SOLGT
Nr 12. D-A skje, med egendesign, og sterk forgylt skjeblad, ca 12,5 cm
Nr 13. En kaffeskje i sølvmønster Lillemor, med pryd, to rifler, som går mot hverandre
Nr 14. Sølvskje, kaffeskje i sølvmønster Kloster, ca 10 cm
Nr 15. Dovre teskje i sølv, ca 11,8 cm
Nr 16. Gravert Blank Empire teskje, ca 12,5 cm
Nr 17. Antikk sølvskje i egenkomponert Empirestil, mrk GM, a 13,5 cm
Nr 18. Et sett med seks kaffeskjeer, National rokokko variant, av Clemet Berg
Så litt mer info for de som ønsker det..
Nr 1.
Tre nydelige sølvskjeer i antikk, egen design fra gullsmed, ca 13,4 cm lange
Sølvskje, sølv teskje, sølv skje, skjeer. Tre vakre teskjeer i sølv, med samme antikke mønster. Ørsmå forskjeller, om man studerer dem nøye. Dette mønsteret er siselert for hånd. Antikk og vakkert. Nydelig dekor på flotte sølvskjeer! Mye av denne typen gravert design, er lånt av hverandre, og noe oftest egen designet. Alle tre skjeer er godt stemplet på baksiden med A.S. 830S, av ukjent mester. Laget etter 1892, men antar at dette mønsteret, som man ser i mange variasjoner ble laget helt opp til 1910, kanskje ikke særlig lenger enn det. Etter den tid, så ble denne gamle varianten lagt litt i skuffen.
De er godt tatt hånd om om er meget flotte i sølvet, rette og virker nesten nye. Et nydelig design, med et lite avrundet åpning øverst på skaftet. Disse skjeene har ingen gravering eller noen annen personifisering. De er rene og pene, og meget flotte i sølvet.. Måler ca 13,5 cm lange og veier ca 39 gram til sammen. De tre skjeene selges sammen, og prisen er for alle tre.
Nr 2.
Fem vakre sølvskjeer av Anthonius Frisch, i nydelig design. Nye av samme design som nr 1, men det er detaljforskjeller. Disse er godt stemplet på baksiden med "A. FRISCH 830 S CHRISTIANIA.
Anthonius Frisch (1826-1916) var utlært hos gullsmed Hans Olsen i Storgaten i Christiania. Han løste sitt borgerskap i 1856 og etablerte forretning i Kirkegt. 17. Her drev han til 1861. Så flyttet han til Kongensgt. 33, og drev forretning her til 1866, men så flyttet han igjen forretningen til Storgt. 7. Her drev han frem til begynnelsen av 1890-årene til han flyttet til egen kjøpt gård i Storgaten 9. Her drev han forretning og verksted frem til hans sønn Anton Frisch d.y. (1865-1928) tok over på slutten av 1800-tallet. Forretningen fortsatte så i generasjoner helt frem til 1989, da de la ned. Sølvskjeene til Frisch måler nesten 14 cm lange og de veier ca 70 gram til sammen.
Nr 3.
Tre flotte slottssølv kaffe skjeer. Slottssølv ble produsert i tiden fra 1927 til 1939
Godt stemplet på baksiden med; 830S ) NM og er produsert av Th. Marthinsens Sølvvarefabrikk i Tønsberg (Ekthetsstempel), og "NM" som står for Norsk Mønster.
A/S Th. Marthinsens sølvvarefabrikk har gjennom lang tid vært kjent for tradisjon og kvalitet. Th. Marthinsen Sølvvarefabrikk ble grunnlagt 1883 av Thorvald Marthinsen født i Skiptvedt i Østfold (levde fra 1855-1933). Fabrikken holder til i Tønsberg, der den eldste delen av fabrikkbygningen er fra 1907.
Skjeene er alle gravert på baksiden av skaftet, ganske så vakkert; "MJC". Disse sølvskjeene måler ca 11,5 cm lange og veier ca 27 gram til sammen.
Nr 4.
Nydelig håndlaget sølvskje, godt stemplet på baksiden C.M.M. 830. Siden den ikke er stemplet med S etter 830, antas denne å ha blitt laget før 1892, men etter 1880 en gang. Mesteren er ukjent. Skjeen er en teskje, måler ca 12,5 cm i lengden og den veier ca 8 gram.
Nr 5.
Staselig antikk sølvskje, med vakker dekor i front, men med tvunnet eller vridd skaft, og med flotte detaljer. Skjeen er stemplet 13 ¼ og meget kort LF inne i hver sin firkant.
13 ¼ tilsvarer i dag 830 sølv og LF var mestermerket til Ludvig Theodor Felumb.
Ludvig Theodor Felumb (1815-1894) ble født i København, men kom som vandrende svenn til Norge, rundt 1840. Hans danske familie med aner tilbake til 15 hundretallet, hadde lange tradisjoner som kunstnere, musikere og gullsmeder. Han tok borgerskap og mesterprøven i 1841, og startet forretning i Arendal samme år.
I 1847 flyttet han til Halden, hvor har drev gullsmedvirksomhet frem til 1851. Så etablerte hans seg i Larvik med egen gullsmedforretning. Gullsmed Felumb har gjennom generasjoner drevet gullsmedforretning i Larvik.
Butikken drives i dag av 6. generasjon, Ole Richard Kjendlie Felumb, firmaet kan derfor se tilbake på snart 170 år i samme by og i samme familie. Denne skjeen er stemplet 13 ¼, som betyr den er laget før 1892. Vakker dekor i front, og en gravering på baksiden av skaftet. Gravert med flere bokstaver, O.N.L G.M.P.L.. Se noen av de siste bildene. Skjeen av Ludvig Theodor Felumb måler drøye 13 cm i lengden og veier 8,75 gram.
Nr 6.
Vakre antikke sølvskjeer med gull forgylte skjeblad. 6 stykker, med egenkomponert design i front, som likevel ligner andre antikke sølvmønstre. Meget flott stemplet på baksiden med I.B. 830S og et vakkert mestermerke et emblem med IB inni. Men har ikke sette dette før, så vet dessverre ikke hvem mesteren er.
Skjeene har god tyngde, og særdeles flott med rose gull forgylte skjeblad. De måler ca 13,2 cm lange og veier ca 73 gram til sammen. Har ingen graveringer eller andre personifiseringer. Selges naturligvis samlet.
Nr 7.
Et sett med seks teskjeer og en sukkerklype. Ukjent design, men de er produsert av Brødrene Nilsen, en gullsmed som holdt til i Oslo i tiden 1923 til ca 1932. Vi kaller dette mønsteret Hamret skjellblomst. Hele skaftet er håndhamret, og en design av en jugendstil blomst, som er formet som et skjell. Meget god tyngde i disse skjeene. Og en flott sukkerklype følger med. Sukkerklypen måler noe lengre enn andre sukkerklyper, ca 11,5 lang. Husk at som bestikkdel, så er denne målingen x 2. Flott gripetak på klypen med 5 klør på hver side. I mønsteret kan man nesten skimte at disse "føttene" har hår på bena. Fantastisk design.
De nydelige sølvskjeene, teskjeene måler ca12,3 cm i lengden, og sammen med klypen veier de ca 108 gram.
Skjeene og klypen selges sammen, prisen er for hele settet.
Nr 8.
Klassisk og stilren sølvskje, kan minne litt om sølvmønsteret Eva. Men denne sølvskjeen er stemplet på baksiden med A.F. 830S. Skjeen er altså produsert av Anthonius Frisch (1826-1916). Har kun denne enkle, ensomme skjeen i dette mønsteret, og den måler ca 13,8 cm i lengden og veier 19,16 gram.
Nr 9.
Sølvskje med Norges Riksløve og NORGE, Br Lohne nr 520
Nydelig sølvskje, antagelig en teskje med flott riksløve design oppe på toppen. Stjerner i en sirkel rundt løven, som kanskje betyr at denne skjeen er laget ifm spørsmålet om å la seg innlemme i EU, eller EF, som det het en gang. EF, De europeiske fellesskapene (merk: flertall), var i perioden 1967–1993 navnet på det som i dag heter Den europeiske union (EU). Uansett.. Skjeen virker ikke ha vært brukt, den ser helt ny ut. Fantastisk flott i sølvet og har ingen antydning til bruk. Sølvskjeen er ca 11,4 cm lang og veier 14,42 gram.
Nr 10
Fantastisk liten skje fra Brooklyn Bridge i New York. Rikt dekorert med bilde øverst på skaftet av Den amerikanske ørnen på en kule over et banner som viser solen som stiger over landskapet.
"Seal of New York showing the image of an eagle sitting on the dome spreading its wings and sun rising below vintage line" På skaftet nedover, står det skrevet NEW YORK, så dette er nok en suvenir skje, men i sølv.
I selve skjehodet, utrolig dekorert bilde av Brooklyn Bridge, bro, med båter havnen og bølgene er mange.
Baksiden er stemplet; P & B in hjerter STERLING, og det er Paye & Baker, som har laget skjeen, tidlig på 1900-tallet.
Selskapet ble grunnlagt som Simmons & Paye Co i mai 1896. Navnet ble endret til Paye & Baker i 1901. Gikk ut av virksomheten som en egen enhet tidlig på 1960-tallet.
New York, Brooklyn skjeen er i litt finere sølv, står sterling, som er 925 sølv. Måler drøye 10 cm i lengden og veier 6,85 gram.
Nr 11.
Flott sølvskje, en Trondheims skje i sølv, med Nidaros Domen foran, øverst på skaftet. Står Trondheim nedover skaftet. Godt stemplet på baksiden med 830 S, mestermerke og NM for norsk mønster. Mestermerket tilhører Kunst & Metallindustri A/S i Trondheim, som ble etablert i 1918. Denne skjeen antas å være fra tidlig produksjon, og antikk, eller snart antikk. Trondheims skjeen har ingen gravering, måler ca 11,7 cm lang og veier 14,46 gram.
Nr 12.
D-A skje, med egendesign, og sterk forgylt skjeblad. Har ikke funnet dette designet på noe norsk bestikk. Likevel er skjeen stemplet på baksiden med det antikke mestermerket til D-A, det såkalte tangstempelet, som var brukt fra 1888 til 1925. Antar at den er før 1900-tallet, men laget etter 1892. Kun stemplet med 830 S og David-Andersen tangstempel. Skjeen er ren og pen, har ingen personifiseringer eller graveringer. Denne nydelige sølvskjeen måler ca 12,5 cm i lengden og veier 12,96 gram.
Nr 13.
En nydelig sølvskje i sølvmønster Lillemor, antagelig en kaffeskje, mokkaskje på ca 10,2 cm. Stemplet på baksiden; NM (Norsk mønster) 830.S Symbolstempel for sølv, Ansvarsmerket et beger, en kalk (som det også kalles), inne i en oval sirkel, som tilhører Th. Marthinsens Sølvvarefabrikk i Tønsberg (Ekthetsstempel) og N for Norge, Norsk produsert. Flott utsmykning på skaftet i front. Det er to rifler, gevær som går mot hverandre og to tynne greiner med blader som pyntelig omkranser de to riflene, en logo, symbol fra en skytterklubb, kanskje.. Ellers ingen gravering, eller annen personifisering, ren og pen! Sølvskjeen måler ca 10,2 cm, og veier 8,25 gram.
Nr 14.
Sølvskje, kaffeskje i sølvmønster Kloster i 830 S. Vakker, massiv liten sølvskje i mønsteret Kloster.
Kloster sølvbestikk er et tidløst og massivt design. Kloster sølvtøy har en har en form basert på norsk treskjærerkunst og tradisjon. Designet i 1937 av Brødrene Lohne gullsmed. Skjeen er stemplet på baksiden "830S" for sølv, "Lo". altså produsert hos brødrene Lohne, "NM" og et produksjonsnummer "Nr. 460". Fantastisk mønster, med mange flotte detaljer og gjennombrutt design. Ingen graveringer! Dette er en kaffeskje, måler 10 cm, og veier ca 10 gram.
Nr 15.
Dovre teskje, kaffeskje i sølv. Fantastisk vakkert Dovre sølv, en te skje, kaffe skje. Dovre sølvmønster, sølvbestikk. Godt stemplet 830S med en halvmåne som også er mestermerket til Th. Marthinsens Sølvvarefabrikk i Tønsberg (Ekthetsstempel), og "NM" som står for Norsk Mønster. HJ. H. er nok fra selgeren som har solgt skjeen fra sin butikk. Ca 11,8 cm i lengden, veier 9,48 gram.
Nr 16.
En antikk sølvskje i sølvmønsteret Gravert Blank Empire. Flott design antikk skje, Hans Hole Sølvvarefabrikk, i Oslo sitt design. Skjeen antas å være fra slutten av 1800- eller tidlig 1900-tallet, da Oslo ennå het Kristiania (Christiania, 1624 til 1924).
Har ingen graveringer hverken foran eller bak, men er godt stemplet på baksiden med selgeren;
J. Pettersen 830S. Ja, det er Julius Pettersen, som har solgt denne skjeen. Julius Pettersen (1859-1930) var utlært hos David Andersen. (Han var for øvrig Martin Østbys fars fetter). Han etablerte seg som gullsmed i Fredrikstad i 1894, men flyttet senere til Drammen. I 1897 flyttet han til A. Frisch sine tidl. lokaler og her drev han forretning frem til 1918, da han overdro forretningen til Hans S. Lem. Pettersen flyttet for noen år tilbake til Enebakk hvor han var født, og drev gårdsbruk. Fra 1925 drev han igjen gullsmedforretning i Kirkegt. 17 og senere i Prinsensgt. 17 frem til han døde i 1930. Skjeen måler ca 12,5 cm, og veier 10,43 gram.
Nr 17.
Noe empirestil, noe egenkomponert av gullsmeden. Stiplet dekor, og punkt dekor siselert i skaftet. Mild punktgravering på baksiden. Kan det stå; "J. Berger?" Stemplet med initialene fra Gullsmeden, har sett det før.. Mangler sølvstempel, men skjeen skal likevel være i sølv. Stemplet med initialene GM. Og skjeen antas å være fra tidlig 1800-tallet, kanskje rundt 1822. For da kan det være gullsmed Middelthon Gottlieb Fredrik, fra Trondheim, som har laget denne.
Skjeen er ca 13,5 cm lang og veier 10,62 gram.
Nr 18.
Et sett med seks kaffeskjeer i nydelig nærmest rokokko design. Et vakkert rokokko mønster av Clemet Berg.
National rokokko variant kaffeskje, 6 stk i 830 S fra Clemet Berg. Sølvskje, kaffe skje, te skje, sølv skje, ca 10,5 cm lange.
Sølvmønsteret minner mye om National rokokko, og er nok en variant av denne. Godt stemplet på baksiden C. BERG 830 S og mestermerket; ambolten med med to slegger. Så lånt info fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider);
Clemet Berg (1852-1941) tok borgerskap som gullsmed i Oslo i 1889.
Sammen med Samuel Holm (1852-1894) startet han i 1889 Norsk Filigransfabrikk. De opparbeidet et betydelig marked for filigransarbeider i hele Skandinavia. Samuel Holm døde allerede i 1894 og Clemet Berg etablerte snart etter, en gullsmedforretning med verksted i eget navn. Etter hvert opparbeidet han seg en større produksjon, særlig på emaljesmykker. Han trakk seg helt ut av Norsk Filigransfabrikk i 1897. I 1920 trakk Clemet Berg seg tilbake og overdro forretning og verksted til gullsmed Emil Marthinsen som fortsatte under navnet C. Bergs Eftf. Dette verkstedet ble en av de større emaljeprodusentene i Oslo. Seks flotte sølv skjeer i samme mønster. Alle måler ca 10,5 cm i lengden, og veier 66,43 gram til sammen.
Så litt informasjon om hvorfor det finnes mest sølvskjeer..
Husk at på 1800-tallet, og bakover var det mest skjeer det gikk i. Skjeer i forskjellige størrelser, og skjeer ble brukt som spiseredskap, både som kniv, skje og gaffel. Det var det de hadde for hånden. Klart man hadde kniver, men ikke til å spise med. Man skar opp kjøtt og mat, og fordelte, og så brukte man fingre og skjeen om man hadde en skje. Det var jo litt statussymbol å ha sølvskje, og noen i samme mønster, måtte bety at man var velstående. Tiden flyr, og nå er det bestikk til oss alle og valgmuligheter..
Fra midten av 1800- tallet og fremover, var det vanlig at gullsmedene kjøpte bestikk i halvfabrikata og graverte, eller loddet på sitt eget mønster eller eget design. Man vil derfor på antikk bestikk se en rekke forskjellige mønstre og typer skjell-mønster. "Enhver gullsmed – sitt mønster".
Denne produksjonen var begrenset til enkelte deler som skje, gaffel, kaffeskje og noen serveringsdeler.
Mange av sølvskjeene har nok vært en godt gjemt hemmelighet i et hjem, hvor de har ligget ubrukt i lang, lang tid. Og så funnet frem igjen, da et dødsbo skulle gjøres opp..
Se bilder for flere detaljer.
Selges i nettbutikken!
Det er der prisene er, og salget skjer fra.
Vi har flere spennende objekter i nettbutikken!
Vi har ingen fysisk butikk, kun en liten nettbutikk. Vi har beskjedent med varer, og er relativt nyetablerte. Men vi prøver å være tilgjengelige, og her kan du hente varen fra morgen til kveld, så sant vi er hjemme. Har vi det inne, så selger vi gjerne til deg!
---
Her er diverse sølvskjeer, teskjeer, noen kaffeskjeer, mokkaskje, sølvskjeer.
Sølv skje, mokka skje, teskje i diverse antikke sølvmønstre. Noen kjente sølvmønstre som;
Kloster, Slottssølv, Lillemor, Dovre, Gravert Blank Empire, en amerikansk sølvskje i 925S fra Brooklyn New York, National rokokko variant. Noen fantastisk flotte, med forgylt skjeblad.
Vi har også flere sett med antikke skjeer, men må gå på "Flere annonser", og søk på sølvskje.
Dette er det vi har i denne annonsen;
Nr 1. Tre nydelige sølvskjeer i antikk, egen design fra gullsmed, ca 13,4 cm lange
Nr 2. Fem vakre, antikke sølvskjeer av Anthonius Frisch, ca 14 cm
Nr 3. Tre flotte slottssølv kaffe skjeer i Slottssølv ca 11,5 cm
Nr 4. Nydelig antikk og håndlaget sølvskje, godt stemplet på baksiden C.M.M. 830
Nr 5. Staselig antikk sølvskje, med vridd skaft, av Ludvig Theodor Felumb, mrk 13 ¼
Nr 6. Vakre antikke sølvskjeer med gull forgylte skjeblad, 6 stykker ca 13, 2 cm
Nr 7. Et sett med seks teskjeer og en sukkerklype av Brødrene Nilsen, Oslo
Nr 8. Klassisk og stilren sølvskje, kan minne litt om sølvmønsteret Eva
Nr 9. Sølvskje med Norges Riksløve og NORGE, Br Lohne nr 520
Nr 10. Fantastisk liten skje fra Brooklyn Bridge i New York i 925S
Nr 11. Flott sølvskje, en Trondheims skje i sølv, med Nidaros Domen / SOLGT
Nr 12. D-A skje, med egendesign, og sterk forgylt skjeblad, ca 12,5 cm
Nr 13. En kaffeskje i sølvmønster Lillemor, med pryd, to rifler, som går mot hverandre
Nr 14. Sølvskje, kaffeskje i sølvmønster Kloster, ca 10 cm
Nr 15. Dovre teskje i sølv, ca 11,8 cm
Nr 16. Gravert Blank Empire teskje, ca 12,5 cm
Nr 17. Antikk sølvskje i egenkomponert Empirestil, mrk GM, a 13,5 cm
Nr 18. Et sett med seks kaffeskjeer, National rokokko variant, av Clemet Berg
Så litt mer info for de som ønsker det..
Nr 1.
Tre nydelige sølvskjeer i antikk, egen design fra gullsmed, ca 13,4 cm lange
Sølvskje, sølv teskje, sølv skje, skjeer. Tre vakre teskjeer i sølv, med samme antikke mønster. Ørsmå forskjeller, om man studerer dem nøye. Dette mønsteret er siselert for hånd. Antikk og vakkert. Nydelig dekor på flotte sølvskjeer! Mye av denne typen gravert design, er lånt av hverandre, og noe oftest egen designet. Alle tre skjeer er godt stemplet på baksiden med A.S. 830S, av ukjent mester. Laget etter 1892, men antar at dette mønsteret, som man ser i mange variasjoner ble laget helt opp til 1910, kanskje ikke særlig lenger enn det. Etter den tid, så ble denne gamle varianten lagt litt i skuffen.
De er godt tatt hånd om om er meget flotte i sølvet, rette og virker nesten nye. Et nydelig design, med et lite avrundet åpning øverst på skaftet. Disse skjeene har ingen gravering eller noen annen personifisering. De er rene og pene, og meget flotte i sølvet.. Måler ca 13,5 cm lange og veier ca 39 gram til sammen. De tre skjeene selges sammen, og prisen er for alle tre.
Nr 2.
Fem vakre sølvskjeer av Anthonius Frisch, i nydelig design. Nye av samme design som nr 1, men det er detaljforskjeller. Disse er godt stemplet på baksiden med "A. FRISCH 830 S CHRISTIANIA.
Anthonius Frisch (1826-1916) var utlært hos gullsmed Hans Olsen i Storgaten i Christiania. Han løste sitt borgerskap i 1856 og etablerte forretning i Kirkegt. 17. Her drev han til 1861. Så flyttet han til Kongensgt. 33, og drev forretning her til 1866, men så flyttet han igjen forretningen til Storgt. 7. Her drev han frem til begynnelsen av 1890-årene til han flyttet til egen kjøpt gård i Storgaten 9. Her drev han forretning og verksted frem til hans sønn Anton Frisch d.y. (1865-1928) tok over på slutten av 1800-tallet. Forretningen fortsatte så i generasjoner helt frem til 1989, da de la ned. Sølvskjeene til Frisch måler nesten 14 cm lange og de veier ca 70 gram til sammen.
Nr 3.
Tre flotte slottssølv kaffe skjeer. Slottssølv ble produsert i tiden fra 1927 til 1939
Godt stemplet på baksiden med; 830S ) NM og er produsert av Th. Marthinsens Sølvvarefabrikk i Tønsberg (Ekthetsstempel), og "NM" som står for Norsk Mønster.
A/S Th. Marthinsens sølvvarefabrikk har gjennom lang tid vært kjent for tradisjon og kvalitet. Th. Marthinsen Sølvvarefabrikk ble grunnlagt 1883 av Thorvald Marthinsen født i Skiptvedt i Østfold (levde fra 1855-1933). Fabrikken holder til i Tønsberg, der den eldste delen av fabrikkbygningen er fra 1907.
Skjeene er alle gravert på baksiden av skaftet, ganske så vakkert; "MJC". Disse sølvskjeene måler ca 11,5 cm lange og veier ca 27 gram til sammen.
Nr 4.
Nydelig håndlaget sølvskje, godt stemplet på baksiden C.M.M. 830. Siden den ikke er stemplet med S etter 830, antas denne å ha blitt laget før 1892, men etter 1880 en gang. Mesteren er ukjent. Skjeen er en teskje, måler ca 12,5 cm i lengden og den veier ca 8 gram.
Nr 5.
Staselig antikk sølvskje, med vakker dekor i front, men med tvunnet eller vridd skaft, og med flotte detaljer. Skjeen er stemplet 13 ¼ og meget kort LF inne i hver sin firkant.
13 ¼ tilsvarer i dag 830 sølv og LF var mestermerket til Ludvig Theodor Felumb.
Ludvig Theodor Felumb (1815-1894) ble født i København, men kom som vandrende svenn til Norge, rundt 1840. Hans danske familie med aner tilbake til 15 hundretallet, hadde lange tradisjoner som kunstnere, musikere og gullsmeder. Han tok borgerskap og mesterprøven i 1841, og startet forretning i Arendal samme år.
I 1847 flyttet han til Halden, hvor har drev gullsmedvirksomhet frem til 1851. Så etablerte hans seg i Larvik med egen gullsmedforretning. Gullsmed Felumb har gjennom generasjoner drevet gullsmedforretning i Larvik.
Butikken drives i dag av 6. generasjon, Ole Richard Kjendlie Felumb, firmaet kan derfor se tilbake på snart 170 år i samme by og i samme familie. Denne skjeen er stemplet 13 ¼, som betyr den er laget før 1892. Vakker dekor i front, og en gravering på baksiden av skaftet. Gravert med flere bokstaver, O.N.L G.M.P.L.. Se noen av de siste bildene. Skjeen av Ludvig Theodor Felumb måler drøye 13 cm i lengden og veier 8,75 gram.
Nr 6.
Vakre antikke sølvskjeer med gull forgylte skjeblad. 6 stykker, med egenkomponert design i front, som likevel ligner andre antikke sølvmønstre. Meget flott stemplet på baksiden med I.B. 830S og et vakkert mestermerke et emblem med IB inni. Men har ikke sette dette før, så vet dessverre ikke hvem mesteren er.
Skjeene har god tyngde, og særdeles flott med rose gull forgylte skjeblad. De måler ca 13,2 cm lange og veier ca 73 gram til sammen. Har ingen graveringer eller andre personifiseringer. Selges naturligvis samlet.
Nr 7.
Et sett med seks teskjeer og en sukkerklype. Ukjent design, men de er produsert av Brødrene Nilsen, en gullsmed som holdt til i Oslo i tiden 1923 til ca 1932. Vi kaller dette mønsteret Hamret skjellblomst. Hele skaftet er håndhamret, og en design av en jugendstil blomst, som er formet som et skjell. Meget god tyngde i disse skjeene. Og en flott sukkerklype følger med. Sukkerklypen måler noe lengre enn andre sukkerklyper, ca 11,5 lang. Husk at som bestikkdel, så er denne målingen x 2. Flott gripetak på klypen med 5 klør på hver side. I mønsteret kan man nesten skimte at disse "føttene" har hår på bena. Fantastisk design.
De nydelige sølvskjeene, teskjeene måler ca12,3 cm i lengden, og sammen med klypen veier de ca 108 gram.
Skjeene og klypen selges sammen, prisen er for hele settet.
Nr 8.
Klassisk og stilren sølvskje, kan minne litt om sølvmønsteret Eva. Men denne sølvskjeen er stemplet på baksiden med A.F. 830S. Skjeen er altså produsert av Anthonius Frisch (1826-1916). Har kun denne enkle, ensomme skjeen i dette mønsteret, og den måler ca 13,8 cm i lengden og veier 19,16 gram.
Nr 9.
Sølvskje med Norges Riksløve og NORGE, Br Lohne nr 520
Nydelig sølvskje, antagelig en teskje med flott riksløve design oppe på toppen. Stjerner i en sirkel rundt løven, som kanskje betyr at denne skjeen er laget ifm spørsmålet om å la seg innlemme i EU, eller EF, som det het en gang. EF, De europeiske fellesskapene (merk: flertall), var i perioden 1967–1993 navnet på det som i dag heter Den europeiske union (EU). Uansett.. Skjeen virker ikke ha vært brukt, den ser helt ny ut. Fantastisk flott i sølvet og har ingen antydning til bruk. Sølvskjeen er ca 11,4 cm lang og veier 14,42 gram.
Nr 10
Fantastisk liten skje fra Brooklyn Bridge i New York. Rikt dekorert med bilde øverst på skaftet av Den amerikanske ørnen på en kule over et banner som viser solen som stiger over landskapet.
"Seal of New York showing the image of an eagle sitting on the dome spreading its wings and sun rising below vintage line" På skaftet nedover, står det skrevet NEW YORK, så dette er nok en suvenir skje, men i sølv.
I selve skjehodet, utrolig dekorert bilde av Brooklyn Bridge, bro, med båter havnen og bølgene er mange.
Baksiden er stemplet; P & B in hjerter STERLING, og det er Paye & Baker, som har laget skjeen, tidlig på 1900-tallet.
Selskapet ble grunnlagt som Simmons & Paye Co i mai 1896. Navnet ble endret til Paye & Baker i 1901. Gikk ut av virksomheten som en egen enhet tidlig på 1960-tallet.
New York, Brooklyn skjeen er i litt finere sølv, står sterling, som er 925 sølv. Måler drøye 10 cm i lengden og veier 6,85 gram.
Nr 11.
Flott sølvskje, en Trondheims skje i sølv, med Nidaros Domen foran, øverst på skaftet. Står Trondheim nedover skaftet. Godt stemplet på baksiden med 830 S, mestermerke og NM for norsk mønster. Mestermerket tilhører Kunst & Metallindustri A/S i Trondheim, som ble etablert i 1918. Denne skjeen antas å være fra tidlig produksjon, og antikk, eller snart antikk. Trondheims skjeen har ingen gravering, måler ca 11,7 cm lang og veier 14,46 gram.
Nr 12.
D-A skje, med egendesign, og sterk forgylt skjeblad. Har ikke funnet dette designet på noe norsk bestikk. Likevel er skjeen stemplet på baksiden med det antikke mestermerket til D-A, det såkalte tangstempelet, som var brukt fra 1888 til 1925. Antar at den er før 1900-tallet, men laget etter 1892. Kun stemplet med 830 S og David-Andersen tangstempel. Skjeen er ren og pen, har ingen personifiseringer eller graveringer. Denne nydelige sølvskjeen måler ca 12,5 cm i lengden og veier 12,96 gram.
Nr 13.
En nydelig sølvskje i sølvmønster Lillemor, antagelig en kaffeskje, mokkaskje på ca 10,2 cm. Stemplet på baksiden; NM (Norsk mønster) 830.S Symbolstempel for sølv, Ansvarsmerket et beger, en kalk (som det også kalles), inne i en oval sirkel, som tilhører Th. Marthinsens Sølvvarefabrikk i Tønsberg (Ekthetsstempel) og N for Norge, Norsk produsert. Flott utsmykning på skaftet i front. Det er to rifler, gevær som går mot hverandre og to tynne greiner med blader som pyntelig omkranser de to riflene, en logo, symbol fra en skytterklubb, kanskje.. Ellers ingen gravering, eller annen personifisering, ren og pen! Sølvskjeen måler ca 10,2 cm, og veier 8,25 gram.
Nr 14.
Sølvskje, kaffeskje i sølvmønster Kloster i 830 S. Vakker, massiv liten sølvskje i mønsteret Kloster.
Kloster sølvbestikk er et tidløst og massivt design. Kloster sølvtøy har en har en form basert på norsk treskjærerkunst og tradisjon. Designet i 1937 av Brødrene Lohne gullsmed. Skjeen er stemplet på baksiden "830S" for sølv, "Lo". altså produsert hos brødrene Lohne, "NM" og et produksjonsnummer "Nr. 460". Fantastisk mønster, med mange flotte detaljer og gjennombrutt design. Ingen graveringer! Dette er en kaffeskje, måler 10 cm, og veier ca 10 gram.
Nr 15.
Dovre teskje, kaffeskje i sølv. Fantastisk vakkert Dovre sølv, en te skje, kaffe skje. Dovre sølvmønster, sølvbestikk. Godt stemplet 830S med en halvmåne som også er mestermerket til Th. Marthinsens Sølvvarefabrikk i Tønsberg (Ekthetsstempel), og "NM" som står for Norsk Mønster. HJ. H. er nok fra selgeren som har solgt skjeen fra sin butikk. Ca 11,8 cm i lengden, veier 9,48 gram.
Nr 16.
En antikk sølvskje i sølvmønsteret Gravert Blank Empire. Flott design antikk skje, Hans Hole Sølvvarefabrikk, i Oslo sitt design. Skjeen antas å være fra slutten av 1800- eller tidlig 1900-tallet, da Oslo ennå het Kristiania (Christiania, 1624 til 1924).
Har ingen graveringer hverken foran eller bak, men er godt stemplet på baksiden med selgeren;
J. Pettersen 830S. Ja, det er Julius Pettersen, som har solgt denne skjeen. Julius Pettersen (1859-1930) var utlært hos David Andersen. (Han var for øvrig Martin Østbys fars fetter). Han etablerte seg som gullsmed i Fredrikstad i 1894, men flyttet senere til Drammen. I 1897 flyttet han til A. Frisch sine tidl. lokaler og her drev han forretning frem til 1918, da han overdro forretningen til Hans S. Lem. Pettersen flyttet for noen år tilbake til Enebakk hvor han var født, og drev gårdsbruk. Fra 1925 drev han igjen gullsmedforretning i Kirkegt. 17 og senere i Prinsensgt. 17 frem til han døde i 1930. Skjeen måler ca 12,5 cm, og veier 10,43 gram.
Nr 17.
Noe empirestil, noe egenkomponert av gullsmeden. Stiplet dekor, og punkt dekor siselert i skaftet. Mild punktgravering på baksiden. Kan det stå; "J. Berger?" Stemplet med initialene fra Gullsmeden, har sett det før.. Mangler sølvstempel, men skjeen skal likevel være i sølv. Stemplet med initialene GM. Og skjeen antas å være fra tidlig 1800-tallet, kanskje rundt 1822. For da kan det være gullsmed Middelthon Gottlieb Fredrik, fra Trondheim, som har laget denne.
Skjeen er ca 13,5 cm lang og veier 10,62 gram.
Nr 18.
Et sett med seks kaffeskjeer i nydelig nærmest rokokko design. Et vakkert rokokko mønster av Clemet Berg.
National rokokko variant kaffeskje, 6 stk i 830 S fra Clemet Berg. Sølvskje, kaffe skje, te skje, sølv skje, ca 10,5 cm lange.
Sølvmønsteret minner mye om National rokokko, og er nok en variant av denne. Godt stemplet på baksiden C. BERG 830 S og mestermerket; ambolten med med to slegger. Så lånt info fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider);
Clemet Berg (1852-1941) tok borgerskap som gullsmed i Oslo i 1889.
Sammen med Samuel Holm (1852-1894) startet han i 1889 Norsk Filigransfabrikk. De opparbeidet et betydelig marked for filigransarbeider i hele Skandinavia. Samuel Holm døde allerede i 1894 og Clemet Berg etablerte snart etter, en gullsmedforretning med verksted i eget navn. Etter hvert opparbeidet han seg en større produksjon, særlig på emaljesmykker. Han trakk seg helt ut av Norsk Filigransfabrikk i 1897. I 1920 trakk Clemet Berg seg tilbake og overdro forretning og verksted til gullsmed Emil Marthinsen som fortsatte under navnet C. Bergs Eftf. Dette verkstedet ble en av de større emaljeprodusentene i Oslo. Seks flotte sølv skjeer i samme mønster. Alle måler ca 10,5 cm i lengden, og veier 66,43 gram til sammen.
Så litt informasjon om hvorfor det finnes mest sølvskjeer..
Husk at på 1800-tallet, og bakover var det mest skjeer det gikk i. Skjeer i forskjellige størrelser, og skjeer ble brukt som spiseredskap, både som kniv, skje og gaffel. Det var det de hadde for hånden. Klart man hadde kniver, men ikke til å spise med. Man skar opp kjøtt og mat, og fordelte, og så brukte man fingre og skjeen om man hadde en skje. Det var jo litt statussymbol å ha sølvskje, og noen i samme mønster, måtte bety at man var velstående. Tiden flyr, og nå er det bestikk til oss alle og valgmuligheter..
Fra midten av 1800- tallet og fremover, var det vanlig at gullsmedene kjøpte bestikk i halvfabrikata og graverte, eller loddet på sitt eget mønster eller eget design. Man vil derfor på antikk bestikk se en rekke forskjellige mønstre og typer skjell-mønster. "Enhver gullsmed – sitt mønster".
Denne produksjonen var begrenset til enkelte deler som skje, gaffel, kaffeskje og noen serveringsdeler.
Mange av sølvskjeene har nok vært en godt gjemt hemmelighet i et hjem, hvor de har ligget ubrukt i lang, lang tid. Og så funnet frem igjen, da et dødsbo skulle gjøres opp..
Se bilder for flere detaljer.
Selges i nettbutikken!
NB: Knappen for å vise hele beskrivelsen har kun en visuell effekt.
Generell info
Det hele startet med at vi mistet svigermor, og det ble båret inn esker med sølvtøy, sølv ting og flotte sølv emalje smykker, serviser og noen vesker. Jeg hjalp min mann (og hans bror) og la ut på Finn. Og fikk så interessen for antikk og brukt gjenstander. Pga en hodeskade etter et fall i 2015, så er min hverdag noe begrenset, men Finn annonser, det kunne jeg holde på med. Uten støy og ytre påvirkninger. Min mann og jeg begynte å gå på auksjoner, og jeg satte meg inn i objektenes materiale og opprinnelse. Hobbyen som vokste seg større enn jeg hadde tenkt, og har nå blitt til vårt lille firma, Ringhoff Antikk & Brukt. Satt sammen av våre etternavn fra; Pål Ringnes og Bente C. Ranhoff. Vi holder vårt firma lite, ved annonser på Finn, og nå vår nettbutikk. Men har ingen butikk, men du må gjerne gjøre en avtale, for å se noe du er interessert i. Og vi tar det som kommer. Har vi det inne, så selger vi gjerne til deg!
Bare å spørre..
Bare å spørre..
Beliggenhet
Ringhoff Antikk & Brukt
FINN-kode | 257120278 |
---|---|
Sist endret | 17.12.2024, 18:06 |