Bildegalleri
Les i annonseteksten for priser og informasjon
(1/172)
Sølv serveringsspade, kakespade, kakebestikk kniv, spader i forskjellige mønstre
Til salgs
Beskrivelse
Kakespade, serveringsspade, smørbrødspade, kakebestikk kniv, sølvspader
Besøk gjerne vår nettbutikk, ved å trykke "Kjøp i nettbutikk"!
Det er der prisene er, og salget skjer fra.
Vi har flere spennende objekter i nettbutikken!
Vi har ingen fysisk butikk, kun en liten nettbutikk. Vi har beskjedent med varer, og er relativt nyetablerte. Men vi prøver å være tilgjengelige, og her kan du hente varen fra morgen til kveld, så sant vi er hjemme. Har vi det inne, så selger vi gjerne til deg!
---
Dette har vi i denne annonsen,
1. Viking Rose 830S sølv kakespade, 18 cm, hele i sølv / SOLGT
2. Rådhus med vifte kakespade ca 21 cm, hele i sølv
3. Telesølv smørbrødspade, kakespade, serveringsspade, ca 20 cm
4. Konvall kakespade, hele i sølv, ca 23,7 cm
5. Lilje ostehøvel, skaft i sølv, høvel i stål, ca 22,5 cm
6. Laila kake spade, smørbrød spade, ca 19,5 cm
7. Arvesølv paispade med sølv skaft og stål blad / SOLGT
8. Nydelig servering spade m gjennombrutt design, konfekt spade i 800 sølv, / SOLGT
9. Fortryllende sølvspade, med et nydelig siselert motiv i spade bladet, 19 cm
10. Vakker gull forgylt sølvspade, med gjennombrutt design i spadebladet
11. Flott Kloster kakespade, fra Brødrene Lohne, ca 21,7 cm
12. Massiv servering spade, kniv, Riflet sølvspade, hele i sølv, 32,5
13. Olsens gjennombrutt prydmønster kakespade, ca 19,6 cm
14. Valdres kakespade i 830 sølv, fra Th. Marthinsen, ca 22 cm
15. Anitra kakespade, i sølv fra Th. Olsens eftf, 20 cm
Her er litt mer informasjon, for den som ønsker det;
Nr 1. Viking Rose 830S sølv kakespade, hele i sølv
Vakker Viking Rose kakespade, serveringsspade, smørbrød spade i sølv.
Stemplet NM (Norsk mønster) 830S Symbolstempel, Ansvarsmerket et beger, som tilhører Th. Marthinsens Sølvvarefabrikk i Tønsberg (Ekthetsstempel), N for (Norsk produsert) 312 (Mønsterbetegnelse - Design: Viking Rose, kakespade).
A/S Th.Marthinsens sølvvarefabrikk har gjennom lang tid vært kjent for tradisjon og kvalitet. Kakespaden antas å være fra 1950 tallet. Spaden er fra privat eie, man får kjøpt spaden, men får ingen kvittering på denne. Ca 18 cm lang, og veier ca 40 gram.
Nr 2. Vakker stor kakespade, servering spade i sølvmønster Rådhus med vifte fra David-Andersen. Serveringsspade, stor kakespade, lang kake spade. Rådhus med vifte sølvmønster. Rådhus med vifte sølv er stilrent og elegant, designet som bestikk til Oslo Rådhus av designer og gullsmed Guttorm Gagnes. Bestikket kom i 1938. Rådhus med vifte sølvtøy og sølvbestikk produseres i dag i mange ulike deler. Denne spaden er stemplet på baksiden ? (vekten) i en sirkel D-A og 830S i en sirkel. Både vekten og D-A er mestermerker fra David-Andersen. Sølv kake spaden er en serveringsspade på 21 cm, og vekt ca 53 gram.
Nr 3. Vakker Telesølv serveringsspade, smørbrødspade, kakespade i sølv, stemplet 830S, og en fugl. som er et av mestermerkene til Mylius. Og NM, som står for Norsk Mønster. Mylius A/S Kragerø var etablert av Thorolf Mylius. Thorolf Mylius var lenge en anerkjent produsent av sølvbestikk, etablert i 1934, i Kragerø. Familiebedrift fra 1950-1975. Thorolf Mylius og sønn Øiyvind Mylius. Smykkeleverandør siden 1972. I 1975 overtok barnebarnet Tore Mylius. I Kragerø var det 45 ansatte. Tore Mylius utvidet til Tønsberg i 1992 og hadde snart større omsetning på smykker enn på sølvbestikk. Her laget de 7 ansatte skulpturelle smykker. I 1999 overtok Lars Harsheim A/S i Bærum med 12-14 ansatte produksjonen til Mylius. Produserte diverse diamantsmykker og forlovelsesringer. I 2007 gikk de dessverre konkurs, og ble lagt ned i 2008. Th. Marthinsen tok da over mønsteret Telesølv. Telesølv kom i 1950 årene, vakkert nesten rosemalt motiv. Sølvspaden, smørbrødspaden, kakespaden måler ca 20 cm i lengden og har vakker pynt på hver siden av spade bladet. Veier ca 50 gram.
Nr 4. Flott konval kakespade i sølv. Smørbrødspade i Konval sølvmønster.
Konval er et tradisjonsrikt og klassisk sølvbestikk. Inspirert av formen på en liljekonvallen. Ble designet av Trygve Eriksen på 1940 tallet, ennå i salg og produksjon. Denne spade er flott, med vakker detalj på spade bladet. Stemplet på baksiden med N for Norsk produsert, 830S Symbolstempel for sølv. Ansvarsmerket eller mestermerket som er en form for krone med en oval sirkel under med prikker i. Det er et av mestermerkene til A/S Th. Olsens Eftf i Bergen. Og NM, som står for Norsk Mønster (pattern). Theodor Olsen (1837-1890) var født i Kristiansand og hadde sin gullsmedutdannelse i fra Tyskland. I 1867 startet han sammen med sin bror Martin firmaet M. & T. Olsen som de drev frem til 1870. Han løste sitt borgerskap i Bergen samme år og startet firma under eget navn. Ved Theodor Olsens død i 1890 drev enken og sønnen Thorvald firmaet videre. I 1904 ble firmaet solgt til brødrene Knut og Magnus Aase og fikk navnet "Theodor Olsens Eftf." Spaden måler ca 23,8 cm lang og veier ca 62 gram.
Nr 5. Lilje sølvmønster, ostehøvel med sølvskaft, ca 22,5 cm. Lilje ostehøvel.
Lilje sølvbestikk har en enkel og elegant form og er inspirerte av liljeblomsten. Designet av Trygve Eriksen i 1939. Lilje sølvtøy er i dag en klassiker og en bestselger blant sølvbestikk. Stemplet godt for sølv og med et av mestermerkene til A/S Th. Olsens Eftf., Bergen. Veier ca 80 gram.
Nr 6 Vakker Laila sølvspade, kakespade, smørbrødspade. Flott serveringsspade, er stemplet 830S for sølv, "Lo", som er mestermerket til Brødrene Lohne i Bergen. Brødrene Alf og Johan Lohne, begge utlært hos Theodor Olsen Sølvvareverksted, etablerer Brødrene Lohne Sølvvarefabrikk i Bergen i 1921. I 2011 overtar Theodor Olsen Sølvvareverksted hele virksomheten.
Hos gullsmed Sølvmesteren kan de fortelle at; "Laila sølvtøy og sølvbestikk er inspirert av rokokkostilen. De C-formede buene i sølvet med sine trekk fra rosemaling og treskjæring var typisk for nyrokokko-tiden i Norge. Stilen i sølvbestikket er sammensatt, detaljrik og utbrodert, og Laila sølv stiller store krav til håndverkerne. Laila sølvbestikk ble designet av Thorvald Olsen i 1935 og er like aktuelt og populært den dag i dag". Spaden måler ca 19,3 cm i lengden, med spadebladet har en noe større bredde på nesten 7 cm. Vekt ca 50 gram.
Nr 7. Arvesølv paispade med sølvskaft og stål blad. Arvesølv ble designet av Anton Tufte Andersen i 1965, og er et vakkert, stilrent sølvmønster. Tagger i siden (mangler en tagg). Måler ca 27 cm i lengden, veier 109 gram.
Nr 8. Nydelig liten serveringspade, konfekt spade i 800 sølv, stemplet 800 og et flott, og et ukjent mesterstempel med to M-er i. Vakkert gjennombrutt design med roser og liljer. Også skaftet er gjennombrutt, og man ser art nouveau design. Hele spaden er i sølv, og rimelig vakker. Måler 15,6 cm i lengden og veier ca 18 gram.
Nr 9. Fortryllende vakker liten sølvspade, med et nydelig siselert motiv i spade bladet.
Kakespade, servering spade i sølv, rikt rokokko dekor på spaden. Særdeles vakker kakespade, med rikt dekorert spade blad. Rokokko stil, rokoko, eller rococco sølv spade. Nydelig servering spade, kake spade, sølv spade, konfekt spade med rikt dekorert blad.
Bildet som er siselert inn i bladet er fra rokokko tiden, en vakker dame, som kjerner smør ute.
Omkranset av svingete blader, ornamenter som er typisk for rokokko tiden.
Fra SNL kan man lese fra lenken; https://snl.no/rokokko
"Rokokkoen hadde sin blomstringstid på Kontinentet i perioden 1730–1770.
Ordet rokokko kommer fra det franske ordet rocaille, som betyr steinete terreng eller ur. Det ble kombinert med det franske ordet coquille, som betyr musling, og betegner dekorasjon med skjell.
I Norge regnes rokokkoen fra rundt 1750 til 1780."
Skaftet er rimelig slett, uten dekor, men har en flott detalj av et egen dekorert skjell mønster helt i ytre kant. Gravert i front; "Skyde Præmie". Så denne flotte spaden har vært en skyte premie en gang i tiden. Baksiden er ren og pen og har ingen graveringer eller andre personifiseringer, men er godt stemplet. Dessverre har stemplene blitt noe slitt med tiden, så de er ikke så lett å lese.
Klarer så vidt å lese 13 ¼, som tilsvarer 830S eller 13 ½ for 843 sølv (som ble brukt fra 1608 og noe ut på 1800-tallet). Og om mesteren som har laget denne kan være Kjernaas,.
Men Fredrik Anders Kjernaas var virksom i Halden som gullsmed fra 1831 til 1868. Har dessverre ikke funnet ut når han ble født, eller når han døde. Men sett tre objekter han har laget på midten av 1800-tallet på digitalmuseum.no Enda et stempel, som er utydelig, er året spaden ble produsert. Men skjeen antar jeg er laget da på midten av 1800-talet. Uansett en nydelig kakespade, med vakker dekor.
Spaden er ikke mer enn 19 cm lang og selve spaden er ca 7 cm på det lengste, ca 4,7 på det bredeste. Vekt ca 30 gram.
Nr 10. Vakker gull forgylt sølvspade, med gjennombrutt design i spadebladet. Nydelig linjedekor og tverrgående korte kors over tre linjer som går langs kanten. Nydelig dekor, et håndlaget design.
Spaden er Fransk, med Mercury stempel, dette hodet, som bekrefter at spaden er i 950 sølv, "FRENCH MADE-EXPORT" fra tiden mellom 1878 til 1973. De andre to stemplene er ikke så lett og tyde, og ukjent for meg. Antar at spaden er fra siste halvdel av 1800-tallet. Dekoren i spade bladet med akantus blader som slynger seg, er typisk for denne perioden. Nydelige detaljer også på baksiden av skaftet med en E i dekoren øverst på skaftet. Og med sløyfedekor under. Spaden måler drøye 19 cm og veier ca 57 gram.
Nr 11. Flott Kloster kakespade. Lekkert, massivt skaft inspirert av treskjæring og med vakre kongle dekor! Designet av Brødrene Lohne i 1937, men produseres ikke lenger. Nydelig design. Kakespaden måler ca 22 cm i lengden og veier ca 89 gram.
Nr 12. Massiv og lang kakespade, serveringsspade, en kakebestikk kniv. Lang og slank og TUNG. Spaden er antatt antikk, enten i sølvmønsteret Rosendal, eller Jubileum, men ligner også på Riflet, Dobbeltriflet og Bergensriflet.
Godt stemplet i overgangen, på spade delen; M AASE 830S. Det er altså Magnus Aase som har laget denne flotte, kolossale spaden.
Magnus Aase (1876-1953) ble født på gårdsbruket Heien, Vollum i Alversund Kommune. Han vokste opp på barnehjem, etter at faren døde i 1880 og de var 6 søsken. Allerede i 1891, som 15 åring, flyttet Magnus Aase til Bergen. Han forsøkte seg som skredder, men fikk snart starte hos den kjente gullsmeden Theodor Olsens verksted. Her fikk han sitt gode grunnlag for å kunne starte sitt eget. Magnus tok svenneprøven i 1899, og fikk borgerbrevet samme år. Han var raskt ute og etablerte sitt sølvvareverksted i Bergen på slutten av 1899, og blir etter hvert en av landets mest anerkjente sølvsmeder. Magnus hadde fått med seg sin eldre bror Knut Aase (1868-1953), med på handelen, ved å overta Theodor Olsen Sølvvareverkssted i 1903. Knut hadde gått handelsskole og drev som selger for G. C. Rieber. På en livspolise som han hadde, ble det lånt 1000 kroner som sammen med velvilje fra en av byens banker, førte til at de maktet kjøpet av forretningen. Knut og Magnus var svært ulike. Der Knut grep strengt inn overfor ansatte som tok en pause i arbeidet, var Magnus den som forstod og glattet over. I 1904 ble firmaet solgt til brødrene Knut og Magnus Aase og fikk navnet "Theodor Olsens Eftf." Også et par av sønnene (Trygve og Fritz Olai) kom etter hvert inn i familiebedriften og jobbet for Magnus Aase. Trygve døde plutselig i 1943, som var et hardt slag for Magnus, mens Fritz Olai fortsatte familiebedriften etter hans død i 1953. Litt rart er det at både Knut og Magnus døde samme år, 1953, men det er faktisk riktig. Spaden er antikk, laget noe før 1904.
Denne spaden måler hele 32,8 cm i lengden og veier 164 gram.
Nr 13. Prydmønstret kakespade, faktisk, Olsens gjennombrutt prydmønster kakespade, solid og flott mønster på skaftet. Nydelig akantus dekor, bredt og stilfull design. Spaden måler ca 19,6 cm i lengden, men har til gjengjeld et stort og flott serveringsblad, på ca 6,5 cm i bredden. Hele spaden er i sølv. Vekt ca 63 gram.
Nr 14. Valdres kakespade i 830 sølv, fra Th. Marthinsen, ca 22 cm lang. Sølv kakespade, smørbrødspade.
Nydelig kakespade i sølvmønsteret Valdres. Hele spaden er i sølv. Stemplet på baksiden; NM (Norskt mønster) 830S Symbolstempel for sølv, Ansvarsmerket et beger, en kalk (som det også kalles), som tilhører Th. Marthinsens Sølvvarefabrikk i Tønsberg (Ekthetsstempel) og N for Norge.
A/S Th. Marthinsens sølvvarefabrikk har gjennom lang tid vært kjent for tradisjon og kvalitet.
Th. Marthinsen Sølvvarefabrikk ble grunnlagt 1883 av Thorvald Marthinsen født i Skiptvedt i Østfold (1855-1933). Fabrikken holder til i Tønsberg, der den eldste delen av fabrikkbygningen er fra 1907. Sølvspaden måler ca 22 cm i lengden og veier ca 57 gram.
15. De sier at Anitra sølv mønster er inspirert av norsk rosemaling og europeisk rokokkostil fra 1700-tallet. Navnet Anitra er antagelig hentet fra Henrik Ibsens "Peer Gynt" eller Edvard Griegs "Anitras dans". Anitra sølvmønster ble designet av Trygve Eriksen i 1936.
Flott kakespade i Anitra sølvmønster, ca 20 cm lang. Er stemplet på skaftet, 830S og et av mestermerkene til Theodor Olsens Eftf. og NM.
Tradisjonsrikt sølv og sølvtøy, og en glimrende gave til den som samler. Og flott til gjenbruk, til den som ønsker å bruke sølv til hverdag, til fest eller til hyggelig selskap!
Så er det også det at sølv er det eneste metall det ikke kan vokse bakterier på.
Se bilder for flere detaljer.
Selges i nettbutikken!
Besøk gjerne vår nettbutikk, ved å trykke "Kjøp i nettbutikk"!
Det er der prisene er, og salget skjer fra.
Vi har flere spennende objekter i nettbutikken!
Vi har ingen fysisk butikk, kun en liten nettbutikk. Vi har beskjedent med varer, og er relativt nyetablerte. Men vi prøver å være tilgjengelige, og her kan du hente varen fra morgen til kveld, så sant vi er hjemme. Har vi det inne, så selger vi gjerne til deg!
---
Dette har vi i denne annonsen,
1. Viking Rose 830S sølv kakespade, 18 cm, hele i sølv / SOLGT
2. Rådhus med vifte kakespade ca 21 cm, hele i sølv
3. Telesølv smørbrødspade, kakespade, serveringsspade, ca 20 cm
4. Konvall kakespade, hele i sølv, ca 23,7 cm
5. Lilje ostehøvel, skaft i sølv, høvel i stål, ca 22,5 cm
6. Laila kake spade, smørbrød spade, ca 19,5 cm
7. Arvesølv paispade med sølv skaft og stål blad / SOLGT
8. Nydelig servering spade m gjennombrutt design, konfekt spade i 800 sølv, / SOLGT
9. Fortryllende sølvspade, med et nydelig siselert motiv i spade bladet, 19 cm
10. Vakker gull forgylt sølvspade, med gjennombrutt design i spadebladet
11. Flott Kloster kakespade, fra Brødrene Lohne, ca 21,7 cm
12. Massiv servering spade, kniv, Riflet sølvspade, hele i sølv, 32,5
13. Olsens gjennombrutt prydmønster kakespade, ca 19,6 cm
14. Valdres kakespade i 830 sølv, fra Th. Marthinsen, ca 22 cm
15. Anitra kakespade, i sølv fra Th. Olsens eftf, 20 cm
Her er litt mer informasjon, for den som ønsker det;
Nr 1. Viking Rose 830S sølv kakespade, hele i sølv
Vakker Viking Rose kakespade, serveringsspade, smørbrød spade i sølv.
Stemplet NM (Norsk mønster) 830S Symbolstempel, Ansvarsmerket et beger, som tilhører Th. Marthinsens Sølvvarefabrikk i Tønsberg (Ekthetsstempel), N for (Norsk produsert) 312 (Mønsterbetegnelse - Design: Viking Rose, kakespade).
A/S Th.Marthinsens sølvvarefabrikk har gjennom lang tid vært kjent for tradisjon og kvalitet. Kakespaden antas å være fra 1950 tallet. Spaden er fra privat eie, man får kjøpt spaden, men får ingen kvittering på denne. Ca 18 cm lang, og veier ca 40 gram.
Nr 2. Vakker stor kakespade, servering spade i sølvmønster Rådhus med vifte fra David-Andersen. Serveringsspade, stor kakespade, lang kake spade. Rådhus med vifte sølvmønster. Rådhus med vifte sølv er stilrent og elegant, designet som bestikk til Oslo Rådhus av designer og gullsmed Guttorm Gagnes. Bestikket kom i 1938. Rådhus med vifte sølvtøy og sølvbestikk produseres i dag i mange ulike deler. Denne spaden er stemplet på baksiden ? (vekten) i en sirkel D-A og 830S i en sirkel. Både vekten og D-A er mestermerker fra David-Andersen. Sølv kake spaden er en serveringsspade på 21 cm, og vekt ca 53 gram.
Nr 3. Vakker Telesølv serveringsspade, smørbrødspade, kakespade i sølv, stemplet 830S, og en fugl. som er et av mestermerkene til Mylius. Og NM, som står for Norsk Mønster. Mylius A/S Kragerø var etablert av Thorolf Mylius. Thorolf Mylius var lenge en anerkjent produsent av sølvbestikk, etablert i 1934, i Kragerø. Familiebedrift fra 1950-1975. Thorolf Mylius og sønn Øiyvind Mylius. Smykkeleverandør siden 1972. I 1975 overtok barnebarnet Tore Mylius. I Kragerø var det 45 ansatte. Tore Mylius utvidet til Tønsberg i 1992 og hadde snart større omsetning på smykker enn på sølvbestikk. Her laget de 7 ansatte skulpturelle smykker. I 1999 overtok Lars Harsheim A/S i Bærum med 12-14 ansatte produksjonen til Mylius. Produserte diverse diamantsmykker og forlovelsesringer. I 2007 gikk de dessverre konkurs, og ble lagt ned i 2008. Th. Marthinsen tok da over mønsteret Telesølv. Telesølv kom i 1950 årene, vakkert nesten rosemalt motiv. Sølvspaden, smørbrødspaden, kakespaden måler ca 20 cm i lengden og har vakker pynt på hver siden av spade bladet. Veier ca 50 gram.
Nr 4. Flott konval kakespade i sølv. Smørbrødspade i Konval sølvmønster.
Konval er et tradisjonsrikt og klassisk sølvbestikk. Inspirert av formen på en liljekonvallen. Ble designet av Trygve Eriksen på 1940 tallet, ennå i salg og produksjon. Denne spade er flott, med vakker detalj på spade bladet. Stemplet på baksiden med N for Norsk produsert, 830S Symbolstempel for sølv. Ansvarsmerket eller mestermerket som er en form for krone med en oval sirkel under med prikker i. Det er et av mestermerkene til A/S Th. Olsens Eftf i Bergen. Og NM, som står for Norsk Mønster (pattern). Theodor Olsen (1837-1890) var født i Kristiansand og hadde sin gullsmedutdannelse i fra Tyskland. I 1867 startet han sammen med sin bror Martin firmaet M. & T. Olsen som de drev frem til 1870. Han løste sitt borgerskap i Bergen samme år og startet firma under eget navn. Ved Theodor Olsens død i 1890 drev enken og sønnen Thorvald firmaet videre. I 1904 ble firmaet solgt til brødrene Knut og Magnus Aase og fikk navnet "Theodor Olsens Eftf." Spaden måler ca 23,8 cm lang og veier ca 62 gram.
Nr 5. Lilje sølvmønster, ostehøvel med sølvskaft, ca 22,5 cm. Lilje ostehøvel.
Lilje sølvbestikk har en enkel og elegant form og er inspirerte av liljeblomsten. Designet av Trygve Eriksen i 1939. Lilje sølvtøy er i dag en klassiker og en bestselger blant sølvbestikk. Stemplet godt for sølv og med et av mestermerkene til A/S Th. Olsens Eftf., Bergen. Veier ca 80 gram.
Nr 6 Vakker Laila sølvspade, kakespade, smørbrødspade. Flott serveringsspade, er stemplet 830S for sølv, "Lo", som er mestermerket til Brødrene Lohne i Bergen. Brødrene Alf og Johan Lohne, begge utlært hos Theodor Olsen Sølvvareverksted, etablerer Brødrene Lohne Sølvvarefabrikk i Bergen i 1921. I 2011 overtar Theodor Olsen Sølvvareverksted hele virksomheten.
Hos gullsmed Sølvmesteren kan de fortelle at; "Laila sølvtøy og sølvbestikk er inspirert av rokokkostilen. De C-formede buene i sølvet med sine trekk fra rosemaling og treskjæring var typisk for nyrokokko-tiden i Norge. Stilen i sølvbestikket er sammensatt, detaljrik og utbrodert, og Laila sølv stiller store krav til håndverkerne. Laila sølvbestikk ble designet av Thorvald Olsen i 1935 og er like aktuelt og populært den dag i dag". Spaden måler ca 19,3 cm i lengden, med spadebladet har en noe større bredde på nesten 7 cm. Vekt ca 50 gram.
Nr 7. Arvesølv paispade med sølvskaft og stål blad. Arvesølv ble designet av Anton Tufte Andersen i 1965, og er et vakkert, stilrent sølvmønster. Tagger i siden (mangler en tagg). Måler ca 27 cm i lengden, veier 109 gram.
Nr 8. Nydelig liten serveringspade, konfekt spade i 800 sølv, stemplet 800 og et flott, og et ukjent mesterstempel med to M-er i. Vakkert gjennombrutt design med roser og liljer. Også skaftet er gjennombrutt, og man ser art nouveau design. Hele spaden er i sølv, og rimelig vakker. Måler 15,6 cm i lengden og veier ca 18 gram.
Nr 9. Fortryllende vakker liten sølvspade, med et nydelig siselert motiv i spade bladet.
Kakespade, servering spade i sølv, rikt rokokko dekor på spaden. Særdeles vakker kakespade, med rikt dekorert spade blad. Rokokko stil, rokoko, eller rococco sølv spade. Nydelig servering spade, kake spade, sølv spade, konfekt spade med rikt dekorert blad.
Bildet som er siselert inn i bladet er fra rokokko tiden, en vakker dame, som kjerner smør ute.
Omkranset av svingete blader, ornamenter som er typisk for rokokko tiden.
Fra SNL kan man lese fra lenken; https://snl.no/rokokko
"Rokokkoen hadde sin blomstringstid på Kontinentet i perioden 1730–1770.
Ordet rokokko kommer fra det franske ordet rocaille, som betyr steinete terreng eller ur. Det ble kombinert med det franske ordet coquille, som betyr musling, og betegner dekorasjon med skjell.
I Norge regnes rokokkoen fra rundt 1750 til 1780."
Skaftet er rimelig slett, uten dekor, men har en flott detalj av et egen dekorert skjell mønster helt i ytre kant. Gravert i front; "Skyde Præmie". Så denne flotte spaden har vært en skyte premie en gang i tiden. Baksiden er ren og pen og har ingen graveringer eller andre personifiseringer, men er godt stemplet. Dessverre har stemplene blitt noe slitt med tiden, så de er ikke så lett å lese.
Klarer så vidt å lese 13 ¼, som tilsvarer 830S eller 13 ½ for 843 sølv (som ble brukt fra 1608 og noe ut på 1800-tallet). Og om mesteren som har laget denne kan være Kjernaas,.
Men Fredrik Anders Kjernaas var virksom i Halden som gullsmed fra 1831 til 1868. Har dessverre ikke funnet ut når han ble født, eller når han døde. Men sett tre objekter han har laget på midten av 1800-tallet på digitalmuseum.no Enda et stempel, som er utydelig, er året spaden ble produsert. Men skjeen antar jeg er laget da på midten av 1800-talet. Uansett en nydelig kakespade, med vakker dekor.
Spaden er ikke mer enn 19 cm lang og selve spaden er ca 7 cm på det lengste, ca 4,7 på det bredeste. Vekt ca 30 gram.
Nr 10. Vakker gull forgylt sølvspade, med gjennombrutt design i spadebladet. Nydelig linjedekor og tverrgående korte kors over tre linjer som går langs kanten. Nydelig dekor, et håndlaget design.
Spaden er Fransk, med Mercury stempel, dette hodet, som bekrefter at spaden er i 950 sølv, "FRENCH MADE-EXPORT" fra tiden mellom 1878 til 1973. De andre to stemplene er ikke så lett og tyde, og ukjent for meg. Antar at spaden er fra siste halvdel av 1800-tallet. Dekoren i spade bladet med akantus blader som slynger seg, er typisk for denne perioden. Nydelige detaljer også på baksiden av skaftet med en E i dekoren øverst på skaftet. Og med sløyfedekor under. Spaden måler drøye 19 cm og veier ca 57 gram.
Nr 11. Flott Kloster kakespade. Lekkert, massivt skaft inspirert av treskjæring og med vakre kongle dekor! Designet av Brødrene Lohne i 1937, men produseres ikke lenger. Nydelig design. Kakespaden måler ca 22 cm i lengden og veier ca 89 gram.
Nr 12. Massiv og lang kakespade, serveringsspade, en kakebestikk kniv. Lang og slank og TUNG. Spaden er antatt antikk, enten i sølvmønsteret Rosendal, eller Jubileum, men ligner også på Riflet, Dobbeltriflet og Bergensriflet.
Godt stemplet i overgangen, på spade delen; M AASE 830S. Det er altså Magnus Aase som har laget denne flotte, kolossale spaden.
Magnus Aase (1876-1953) ble født på gårdsbruket Heien, Vollum i Alversund Kommune. Han vokste opp på barnehjem, etter at faren døde i 1880 og de var 6 søsken. Allerede i 1891, som 15 åring, flyttet Magnus Aase til Bergen. Han forsøkte seg som skredder, men fikk snart starte hos den kjente gullsmeden Theodor Olsens verksted. Her fikk han sitt gode grunnlag for å kunne starte sitt eget. Magnus tok svenneprøven i 1899, og fikk borgerbrevet samme år. Han var raskt ute og etablerte sitt sølvvareverksted i Bergen på slutten av 1899, og blir etter hvert en av landets mest anerkjente sølvsmeder. Magnus hadde fått med seg sin eldre bror Knut Aase (1868-1953), med på handelen, ved å overta Theodor Olsen Sølvvareverkssted i 1903. Knut hadde gått handelsskole og drev som selger for G. C. Rieber. På en livspolise som han hadde, ble det lånt 1000 kroner som sammen med velvilje fra en av byens banker, førte til at de maktet kjøpet av forretningen. Knut og Magnus var svært ulike. Der Knut grep strengt inn overfor ansatte som tok en pause i arbeidet, var Magnus den som forstod og glattet over. I 1904 ble firmaet solgt til brødrene Knut og Magnus Aase og fikk navnet "Theodor Olsens Eftf." Også et par av sønnene (Trygve og Fritz Olai) kom etter hvert inn i familiebedriften og jobbet for Magnus Aase. Trygve døde plutselig i 1943, som var et hardt slag for Magnus, mens Fritz Olai fortsatte familiebedriften etter hans død i 1953. Litt rart er det at både Knut og Magnus døde samme år, 1953, men det er faktisk riktig. Spaden er antikk, laget noe før 1904.
Denne spaden måler hele 32,8 cm i lengden og veier 164 gram.
Nr 13. Prydmønstret kakespade, faktisk, Olsens gjennombrutt prydmønster kakespade, solid og flott mønster på skaftet. Nydelig akantus dekor, bredt og stilfull design. Spaden måler ca 19,6 cm i lengden, men har til gjengjeld et stort og flott serveringsblad, på ca 6,5 cm i bredden. Hele spaden er i sølv. Vekt ca 63 gram.
Nr 14. Valdres kakespade i 830 sølv, fra Th. Marthinsen, ca 22 cm lang. Sølv kakespade, smørbrødspade.
Nydelig kakespade i sølvmønsteret Valdres. Hele spaden er i sølv. Stemplet på baksiden; NM (Norskt mønster) 830S Symbolstempel for sølv, Ansvarsmerket et beger, en kalk (som det også kalles), som tilhører Th. Marthinsens Sølvvarefabrikk i Tønsberg (Ekthetsstempel) og N for Norge.
A/S Th. Marthinsens sølvvarefabrikk har gjennom lang tid vært kjent for tradisjon og kvalitet.
Th. Marthinsen Sølvvarefabrikk ble grunnlagt 1883 av Thorvald Marthinsen født i Skiptvedt i Østfold (1855-1933). Fabrikken holder til i Tønsberg, der den eldste delen av fabrikkbygningen er fra 1907. Sølvspaden måler ca 22 cm i lengden og veier ca 57 gram.
15. De sier at Anitra sølv mønster er inspirert av norsk rosemaling og europeisk rokokkostil fra 1700-tallet. Navnet Anitra er antagelig hentet fra Henrik Ibsens "Peer Gynt" eller Edvard Griegs "Anitras dans". Anitra sølvmønster ble designet av Trygve Eriksen i 1936.
Flott kakespade i Anitra sølvmønster, ca 20 cm lang. Er stemplet på skaftet, 830S og et av mestermerkene til Theodor Olsens Eftf. og NM.
Tradisjonsrikt sølv og sølvtøy, og en glimrende gave til den som samler. Og flott til gjenbruk, til den som ønsker å bruke sølv til hverdag, til fest eller til hyggelig selskap!
Så er det også det at sølv er det eneste metall det ikke kan vokse bakterier på.
Se bilder for flere detaljer.
Selges i nettbutikken!
NB: Knappen for å vise hele beskrivelsen har kun en visuell effekt.
Generell info
Det hele startet med at vi mistet svigermor, og det ble båret inn esker med sølvtøy, sølv ting og flotte sølv emalje smykker, serviser og noen vesker. Jeg hjalp min mann (og hans bror) og la ut på Finn. Og fikk så interessen for antikk og brukt gjenstander. Pga en hodeskade etter et fall i 2015, så er min hverdag noe begrenset, men Finn annonser, det kunne jeg holde på med. Uten støy og ytre påvirkninger. Min mann og jeg begynte å gå på auksjoner, og jeg satte meg inn i objektenes materiale og opprinnelse. Hobbyen som vokste seg større enn jeg hadde tenkt, og har nå blitt til vårt lille firma, Ringhoff Antikk & Brukt. Satt sammen av våre etternavn fra; Pål Ringnes og Bente C. Ranhoff. Vi holder vårt firma lite, ved annonser på Finn, og nå vår nettbutikk. Men har ingen butikk, men du må gjerne gjøre en avtale, for å se noe du er interessert i. Og vi tar det som kommer. Har vi det inne, så selger vi gjerne til deg!
Bare å spørre..
Bare å spørre..
Beliggenhet
Ringhoff Antikk & Brukt
FINN-kode | 258317937 |
---|---|
Sist endret | 30.10.2024, 08:13 |