Bildegalleri
Må i nettbutikken for priser og flere bilder, men mye info er i denne annonsen
(1/68)
Eksklusive, antikke smykker - En egen verden
Til salgs
Beskrivelse
Besøk gjerne vår nettbutikk, ved å trykke "Kjøp i nettbutikk"!
Det er der prisene er, og salget skjer fra.
Vi har flere spennende objekter i nettbutikken!
Vi har ingen fysisk butikk, kun en liten nettbutikk. Vi har beskjedent med varer, og er relativt nyetablerte. Men vi prøver å være tilgjengelige, og her kan du hente varen fra morgen til kveld, så sant vi er hjemme. Har vi det inne, så selger vi gjerne til deg!
...
Antikk og eksklusivt. Smykker, søljer, bunadssølv, bunad beltespenne, bunads sølje, antikk sølje
Har vært innom gullsmeden med smykkene, for gjennomgang av priser, og tilstand. Alt i skjønneste orden. Mye flott, men les info i annonseteksten for informasjon og priser. Bunadsølv, bunadssølv.
Flere av disse smykkene er vakre og unike smykker, godt bevarte skatter, ligget pakket ned i mange, mange år, og nå funnet frem, etter oppgjør av dødsbo. Vet at mange av disse smykkene var til salg fra Esaias Solberg forretning på Kirkeristen. / Samleobjekt, samlerobjekt..
Objektene har mer informasjon i egne annonser, se link under listen.
1. Smellvakker halssølje fra K.A. Rasmussen, ca 1890t, ca 6 x 18,8 cm
2. Stort Jugend Skønvirke smykke, brosje med stor cabochon slipt gul agat
3. Stor brosje i sølv, fra Magnus den Blinde SAGA fra 1130 med to månesteiner
4. Fantastisk beltespenne, antikk med Hematitt, blodstein, stemplet "DEPOSE 900" L 8,3 cm, H ca 4,4 cm
5. Særdeles flott håndlaget sølje med kruser, blomster dekorerte korsheng, mye filigran arbeid, hjerteheng og 18 sølvblanke drypp
6. Vakkert antikk filigran armbånd i 925S og tre ekte aquamariner, akvamarin steiner
7. Antikk russisk armbånd, ca 19,5 cm, stemplet "84 * HK"
8. Sjelden smykke i Jugendstil fra OXO, Hans Christian Østrem ca 8 x 7 cm
9. Merke, med klemme bak, to glass, mrk "NH 830S" L ca 3 cm B ca 1,6 cm / Har 2 stk
10. Stor sølje med 18 store skåler. Denne søljen er antikk m bla håndlagde filigranhjerter
11. Jugend Skønvirke, øgle brosje med fem steiner, fra Thune
12. Sølv kne eller vest spenner til bunad, 3,5 x 3 cm
13. Troll som røyker langpipe med klemme bak, fra Hjortdahl i 830S, B ca 1,9 cm, H ca 2,3 cm
14. Domkirkehode med klemme bak, mrk "C&S 830S", diam. ca 2,2 cm
15. Beltespenne, antikk i helt særegen design. Med røde steiner, antatt fra gullsmeden at det er granater
16. Stor, antikk beltespenne med akantusdekor, lengde ca 9,8, bredde ca 7 cm
17. Jugend skønvirke, kort liten brosje, antatt med cabochon slipt rav
Så litt mer om de forskjellige objektene, for dem som ønsker det;
Nr 1. Fantastisk vakker, stor og lang halsknapp / Bunadssølv, bunadsølv
Stor og lang halssølje, ca 6 x 18,8 cm fra ca 1890, av Knut A. Rasmussen.
Håndlaget sølje, med unik design, fantastisk filigran arbeid hele veien, og to store hengende lauv med gravert dekor nederst. Fantastisk og særegen i størrelse og kvalitetsarbeid i en sølje!
Forgylt og nydelig kruse motiv på halsknappene. Hele 16 håndlagde kruser, bare i det bredeste laget i begge knappene.. Bolemønster på knappene øverst, med håndlagde kruser, filigranarbeid. To lange identiske heng med bla to filigrankuler, kruse motiv hengene på siden. Ligner nesten smukker, men er et intrikat håndarbeid.
Staselig og flott sølje, og ingenting mangler, stemplet på baksiden med en øks eller en tomahawk, som er mestermerket til Knut A. Rasmussen. Og 830S for sølv.
Så lånt info fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider);
Knut Andreas Rasmussen (1837-1918) begynte sin gullsmedlære i Ålesund. Han kom til Oslo i 1861 hvor han arbeidet som svenn hos J. Tostrup. Han løste sitt borgerskap i 1870 og startet forretning i Kirkegaten 12 i 1872. Flyttet senere til Storgaten 15 og senere til nr.10. Han begynte med ren spesialfabrikasjon av filigransarbeide, som den første i Kristiania. Det ble en stor eksportindustri for ham. I 1901 overtok sønnen Edvard Julius Rasmussen (1866-1927) og forretningen flyttet til Stortorvet 13 og senere Grensen 3. I 1950 flyttet all verksteddrift til nytt bygg i Hamar og forretningen ble lagt ned på 1960-tallet. Virksomheten i Hamar gikk mer og mer over til produksjon og leveranser av edelmetaller og edelmetallpreparater til teknisk, kjemisk, galvanisk og mekanisk industri.
Denne søljen er litt av et verk. Fantastisk vakre, lange heng med flotte detaljer. En solid og særegen sølje, som skal sitte i snippene på bunadsskjorten i halsen, og dingler ned over 18 cm. Vakker halsknapp på toppen, med kruser og knupp ringer fra toppen. På veien med solide ringer med tvunnet dekor rundt alle ringer. Også i trekløverhengene, som er ekstra store. Tvinnede, solide lenker, tre lenker med ringer, så stjerneheng med filigransarbeider, og små heng med kruser i ytterlenkene. Ser nesten ut som små smukker, med det er krusene med knupper ytterst. Flere solide ringer, så filigrankuler, to stykker, ett til hver av hengene, fantastisk forseggjort.
Nye solide, tvinnede ringer, ned til to nye trekløverheng, med fire nye kruser i ytterlenker på hengene. Under nye tvinnede lenker til store korsløv, spirløv, spirlauv eller nærmest bjelleformede heng, løv, lauv, som hver seg har tre kruse heng. Alt i søljen er i forgylt 830 sølv. Solid nål på baksiden, har liten slakk, og et godt spenn. Enkel å få ut og inn i lås, og sitter godt i eldre c-lås. Vekt på herligheten er ca 45,9 gram.
Bredden på søljen er hele halsknappen på toppen er hele 6 cm. De to knappene øverst har altså en diameter hver seg på hele 3 cm. Hele søljen måler ca 18,8 cm ned fra toppen, fantastiske detaljer og et helt utrolig håndarbeide.
Så fikk vi vite da vi kjøpte denne, at akkurat denne søljen, har vært til salg i Esaias Solberg sin butikk på Kirkeristen. Prislappen da var på snaue kr 15.000,-. Og det er jo en stund siden den butikken ble lagt ned.
Nr 2. Stor Jugend Skønvirke drakt spenne med stor, cabochon slipt, gul agat. Stort drakt smykke, med solid ramme. Stemplet 830 S, for solid sølv og SJ for firmaet S.L. Jacobsen & Co. København, hvor Evald Nielsen designet og formet sine jugend smykker. I vakker vintage tilstand. Et nydelig stykke dansk håndverk. Et utrolig håndarbeid! Nålen sitter godt, ingen slakk i nålen, har godt spenn og går enkelt ut og inn i eldre C-lås. Ingen feil eller mangler. Alt sitter som det skal!
Evald Nielsen for SL Jacobsen & Co, Copenhagen 1910-17 Arts and Crafts Skonvirke 830 Silver Lapis Lazuli Large Brooch Høyde på denne var 10 cm, bredde står ikke, men vekt er 40,4 gram.
Steinen sitter som støpt! Denne skønvirke brosjen har en lengde på ca 8 cm, og måler ca 6,7 cm andre veien. Vekt er 53,14 gram.
Nr 3. En helt utrolig flott, stor og antikk herre sølje, kåpe brosje, til minne om den forferdelige historien om Magnus Blinde (Magnus den blinde) Saga fra 1130.
Så lånt historien fra Wikipedia;
"Magnus ble borgerkrigstidens første kongelige offer. Etter fem år som konge ble han 20 år gammel tatt til fange av Harald Gilles menn, og i fangenskapet ble han kastrert, avhugget en fot, og fikk øynene stukket ut.
Borgerkrigstiden i Norge begynte ved Sigurd Jorsalfares død i 1130, og skyldtes formelt sett de uavklarte arvefølgebestemmelsene, hvor alle kongssønner (og sønnesønner) kunne gjøre krav på tronen, samle menn bak seg og la seg kongehylle på et av de regionale tingene. Etter hvert utviklet stridene seg til åpen krig mellom ulike flokker.
Magnus ble først kåret til konge ved farens død i 1130, da Magnus var 15 år gammel. Han var enebarn, og kunne trolig ha videreført farens riksbyggende virksomhet, om det ikke hadde vært for Harald Gille, som påstod han var sønn av Magnus Berrføtt, og derfor halvbror av Sigurd. Harald bar jernbyrd på Sem i Vestfold for å bevise sitt krav. Harald hadde da gått med på å ikke kreve kongsnavn så lenge Sigurd og Magnus levde.
Krav om dette fikk blandet mottakelse ved hoffet. Magnus hadde til tross for sin unge alder gjort seg upopulær, og ble beskrevet som hovmodig, uvennlig og gjerrig. Den 12 år eldre Harald ble derimot ansett som gavmild, medgjørlig og trolig dyktigere i alliansebygging. Da Magnus ble tatt til konge i Viken etter farens død tok det bare kort tid før Harald Gille lot seg hylle på Haugating i Tønsberg. Senere samme år ble de kåret til samkonger på Øratinget i Trøndelag.
Både Harald og Magnus ble engasjert i de danske tronstridighetene. Den unge kona til Magnus, Kristin Knutsdatter, som han ble forlovet med i 1131, men ikke fullbyrdet ekteskapet med før i 1133, var datter avden danske hertugen Knud Lavard og sønnedatter av kong Erik Eiegod. Magnus' stemor, enkedronning Malmfrid, var Kristins tante, og ble samtidig i 1131 gift med Kristins onkel, farens bror, Erik Emune. Magnus støttet Eriks og Knuts kamp mot den danske kong Nils. Erik og Malmfrid rømte fra Danmark og søkte tilflukt hos Magnus i 1133. Den unge norske dronningen Kristin lot dem imidlertid få vite at Magnus hadde planer om å forråde dem, og de forlot deretter Magnus og skiftet side til Harald Gille. Kong Magnus sendte dronningen fra seg på grunn av dette.
Freden mellom Magnus og Harald var skjør og vinteren 1133-34 brøt det nær ved ut strid mellom dem. Sommeren 1134 var det Magnus som begynte krigshandlingene, i et forsøk på å drive Harald ut av landet. Borgerkrigens første slag stod i august 1134 i Fyrileiv i Båhuslen (i Sverige), og ble vunnet av Magnus. Harald kom imidlertid tilbake, støttet av den danske kong Erik Emune, og tok Magnus til fange i Bergen tidlig i 1135. Magnus ble lemlestet, og plassert på Munkholmsen (dengang Nidarholm) utenfor Trondheim. Her ble han forsørget av inntektene fra gården Hernes på Frosta.
Magnus IV ble på ny bragt inn som en brikke i kongespillet i årene 1137–39, da i (muligens ufrivillig) samarbeid med tronpretendenten Sigurd Slembe, som hadde drept sin halvbror Harald Gille og trengte allierte i kampen mot de som støttet Haralds mindreårige sønner Inge Krokrygg og Sigurd Munn. Magnus og Sigurd Slembe tapte, og begge ble drept i slaget ved Holmengrå nær Strömstad. Dette avsluttet første periode av borgerkrigen, og avsatte Magnus Blinde.
Han etterlot seg ingen barn, de siste årene av sitt liv var han da også kontant avskåret fra dette. I "Noregs konungatal" fra 1190-tallet ble han ikke regnet med i kongsrekken".
- Forferdelig historie, men en fantastisk vakker og stor brosje. Kalles også en kåpebrosje, fikk vi vite. Rimelig stor, derav navnet, og meget godt tatt vare på. Med to cabochon slipte månesteiner. Utrolige detaljer i denne med et spøkelses hode med sure miner over kongestolen og to ørne-skikkelser som passer den blinde kongen på sin trone. Rundt brosjen står det, "MAGNUS BLINDES SAGA 1130". Godt stemplet å baksiden "REGISTRERET 830S" og mesterstempelet til Norsk Filigransfabrikk, bla Clemet Berg, som de brukte mellom 1889 til 1906. At det er stemplet registreret, betyr nok at de hadde enerett til denne designen. Smykket har også to utrolig flotte cabochon slipte månesteiner. Meget god nål med godt spenn. Denne vakre, store draktsøljen har en diameter på ca 7 cm og veier 36,6 gram.
Nr 4. Nydelig beltespenne, som sitter så flott, når i lås, at man fint kunne gjort om denne til en brosje, en draktspenne. Men akkurat nå er det en flott beltespenne, med to cabochon slipte hematitt steiner, også kalt blodstein. Virkelig nydelig forseggjort, hvor steinene kan se ut som to øyne, og kan nesten settes begge veier. Godt stemplet på baksiden "DEPOSE 900", som betyr at den er i 900 sølv, og antatt antikk og Tysk. Har funnet en lignende beltespenne, fra Theodor Fahrner, som stempler sine likedan, med TF som mesterstempel. Den er verdsatt til mellom € 1.000-2.000, men ble solgt til € 800. Beltespennen vi har, har dessverre ikke noe mesterstempel, så vi vet ikke helt hvem som har laget den. Beltespennen i 900 sølv måler ca 8,2 cm på det lengste lukket, og har en høyde på ca 4,4 cm. Veier 29,96 gram.
Nr 5. Aldeles nydelig, håndlaget sølje med 6 noe større kruser. Fra hver kruse er det heng. Begynner med korsløv med filigrandekor, formet som store blomster. Det henger et filigranhjerte under hvert korsløv, med nydelig filigran arbeid under, og hvert heng har tre sølvblanke drypp. Baksiden er det godt stemplet; "HANDMADE 830S", og et horn, som er mesterstempelet til Sylvsmidja. Usikker på når denne er laget, men kanskje en gang på 1980 eller 1990-tallet. Kan være tidligere, men vi vet ikke. Søljen har en diameter på ca 5 cm og henger ca 7,3 cm ned. Veier 24,36 gram.
Nr 6. Et utsøkt filigran armbånd, med tre, flotte aquamarin steiner. Ekte akvamarin steiner. Har vært innom gullsmeden med det, og det slo ut, for ekte steiner. Et prydelig stykke håndarbeid, og steinene sitter som støpt. Steinene virker å være meget flotte, armbåndet mangler en liten bit i den ene filigran delene. Vi selger smykket som det er. Stemplet ved låsen 925 for sterling sølv og ukjent mesterstempel GH. Armbåndet måler ca 20,5 cm i lengden har en bredde på ca 1,4 cm og veier 11,15 gram.
Nr 7. Antikk russisk armbånd fra 1800-tallet, med runde halvkuler satt sammen med lenke imellom. Solid smykke, som er naturlig oksidert og slitt til vakker patina, med detaljer i halvkulene, noe kan nesten se ut som bokstaver. Armlenken har en meget god smekklås, låsen fungerer perfekt, og slik den skal. Godt stemplet på baksiden, faktisk på alle halvkulene med "HK" og flere av dem 84 og hammere stående over hverandre. Russisk sølvstempel, ukjent mester. Armbåndet har en lengde på 19,5 cm lukket, bredde på 1,4 - 2 cm, og veier 26,11 gram.
Nr 8. Sjeldent smykke, en jugendstil brosje fra Hans Christian Østrem. Godt stemplet på baksiden med "830 S. OXO N.M. OXO er mesterstempelet. Igjen lånt fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider);
Hans Christian Østrem (1842-1912) etablerte sin grossistvirksomhet i 1875 i Carl Johansgate (Thune-gården). Dette var det første norske grossistfirmaet i gullsmedbransjen. Han begynte som ene-representant for Die Württembergische Metallwarefabrik, men førte etter hvert kun varer for gullsmedforretninger. Firmaet var i mange år den ledende grossisten i gullsmedbransjen. Hans sønn (med samme navn) H. C. Østrem (1890- )overtok firmaet ved farens død. Hans Christian var høyt aktet og lenge med i Gullsmedlauget. Han var også formann i Leverandørforbundet, hvor han fratrådte i 1958. Gullsmedforretningen ble senere solgt til ansatte i firmaet, da ingen i familien ønsket å overta. Firmaet ble til slutt lagt ned i 2002.
Helt særegen og stort smykke, med heng og to steiner. Vi er usikre på hva slags stein som er brukt. Grønn, med svarte flekker. Øverste stein har det gått av et skall, men kan fint brukes som den er, eller man kan bytte til andre, mer prefererte steiner. Vi selger smykket som det er. Og utrolig moro at dette er norsk, og faktisk Østrem, som jeg selv er i familie med.
Dette flotte og sjeldne smykket har en bredde på ca 8 cm, henger ned drøye 7 cm og veier 23,24 gram.
Nr 9. Antar disse merkene kan være til å sette på glass, eller på tørklelommen på en jakke. Kan være spillekort holder, liten pengeklype. Disse to formet som to glass. Begge godt stemplet "N.H. 830S". Kan være Nils Hansen (1877-1946) som har laget disse to. Spennene måler ca 3 cm i høyden og ca 1,6 cm på det bredeste. Veier rundt 1,7 gram hver. Selges en og en..
Nr 10. Stor sølje med 18 store skåler. Denne søljen er antikk og har håndlagde filigranhjerter og massevis av små og noe større, runde drypp. Alt i sølv, og helt uten forgylling. Alle 18 skåler er intakte.
Og alle de skulle ha tre heng med hjerter og drypp i noe forskjellige størrelser. Men to skåler mangler heng på indre side.
Den ene på venstre side og den andre midt i.
I tillegg mangler 4 eller 5 drypp, men søljen har så mye, at det vil ikke synes ved bruk. Se bilder for informasjon.
Har ikke funnet noe stempler på denne, så vi vet dessverre ikke hvem som har laget den. Men nydelig, stor og antikk, og naturligvis håndlaget. Denne flotte og antikke søljen har en diameter på mellom 7-9 cm og henger drøye 11 cm ned. Søljen veier 61,59 gram.
Nr 11. Helt spesiell Jugend Skønvirke brosje, og denne er Norsk. Godt stemplet på baksiden THUNE 830S, antatt antikk fra tidlig 1900-tallet.
Art Nouveau, Jugendstil, noen mener også art deco. Vi har ikke pusset denne, med vilje. Men det lar seg naturligvis gjøre. Brosjen forestiller en øgle blant blomster og blader, nydelig med cabochon steiner, 4 rød oransje og en gul. Sjelden og helt særegen i sin design. Med god nål på baksiden. Smykket måler ca 9 cm i lengden og ca 4 cm i høyden. Vekten på smykket er 31,04 gram.
Nr 12. Sølv kne eller vest spenner til bunad. Disse antatt antikke, meget flotte. Godt stemplet på baksiden 830 S.L. for sølv og ukjent mesterstempel (S.L.). Solide og flotte, antatt antikke. Kan sikkert brukes som skospenner til barnesko.
Måler ca 3,5 cm på det lengste, med høyde på ca 3 cm. Begge veier til sammen 12,84 gram.
Nr 13. Fantasifigur, troll eller trollkjærring, med krone på hodet. Røyker den langpipe, eller drikker den øl ut av et beger med drikkerør. Ser det er en Ø på glasset, eller pipen. Helt utrolig figur. Sitter kroket med langt hakeparti og lang nese. Godt stemplet på baksiden for 830S og mesterstempelet til Olav Fritjof Hjortdahl (1887-1954). Denne kan være fra rundt 1920, og allerede antikk. Bredde på ca 1,9 cm og høyde på ca 2,3 cm. Veier 2,59 gram.
Nr 14. Flott domkirkehode på en spenne, et stort hode med oppdelt ramme rundt, håndlaget. Godt stemplet "C&S 830S", som betyr at det er Christiansen & Svendsen, som har laget denne. Antatt antikk.
Christiansen & Svendsen var et firma i Trondheim 1903 - 1927. De hadde sin forretning; "Christiansen & Svendsen Guldsmede Trondhjem". Johannes Andreas Albrigtsen Christiansen og Halvard Willum Svendsen. De brøt opp samarbeidet i 1927, og etablerte seg hver for seg. Begge drev frem til krigens dager. Denne har en diameter på ca 2,2 cm og veier 5,42 gram.
Nr 15. Beltespenne, antikk i helt særegen design. Med røde steiner, antatt fra gullsmeden at det er granater, men er ikke 100 % sikker. Nydelig gravert dekor mellom steinene. Meget gode stempler på baksiden med 13 ¼ og mesterstempel LAR, som må være Lorentz Christopher Angell Reimers fra Bergen (1805-1893). Beltespennen er godt stemplet også med "2" over "M", et form for kulestempler (ligner stempler som Georg Jensen brukte). Men er også stemplet "76", så beltespennen antas å være fra 1876. Beltespennen måler ca 8,5 cm i lengden og ca 6 cm i høyden. De seks flotte steinene har holdt seg utrolig godt, men har naturligvis noe bruksmerker. Smykket veier 25,70 gram.
Nr 16. Stor, antikk beltespenne med akantusdekor, lengde ca 9,8, bredde ca 7 cm. Godt stemplet i den ene hekten med NM 830S S.L.
NM står for Norsk Mønster, stemplet 830S for sølv, og mesterstempel S.L. fra Gullsmed Sverre Thorleif Larsen (1876-1915) i Oslo.
Beltespennen er solid, gjennombrutt dekor, og to stenger til å sette fast i et bredt belte. Smykket veier 52,90 gram.
Nr 17. Jugend skønvirke, liten dobbel halsknapp, antatt med cabochon slipt rav. To steiner, en i litt bedre form enn den andre. Stemplet på baksiden med F.L.W 830S. Har vært borti stempelet en gang før, men ikke funnet hvem som er mesteren. Men typisk Jugendstil fra mellom 1910 og 1920-tallet, med litt dybde i smykket. Måler ca 5,3 cm på det lengste, ca 2,2 cm andre veien. Veier 6,28 gram.
Se bilder for flere detaljer.
Selges i nettbutikken
Det er der prisene er, og salget skjer fra.
Vi har flere spennende objekter i nettbutikken!
Vi har ingen fysisk butikk, kun en liten nettbutikk. Vi har beskjedent med varer, og er relativt nyetablerte. Men vi prøver å være tilgjengelige, og her kan du hente varen fra morgen til kveld, så sant vi er hjemme. Har vi det inne, så selger vi gjerne til deg!
...
Antikk og eksklusivt. Smykker, søljer, bunadssølv, bunad beltespenne, bunads sølje, antikk sølje
Har vært innom gullsmeden med smykkene, for gjennomgang av priser, og tilstand. Alt i skjønneste orden. Mye flott, men les info i annonseteksten for informasjon og priser. Bunadsølv, bunadssølv.
Flere av disse smykkene er vakre og unike smykker, godt bevarte skatter, ligget pakket ned i mange, mange år, og nå funnet frem, etter oppgjør av dødsbo. Vet at mange av disse smykkene var til salg fra Esaias Solberg forretning på Kirkeristen. / Samleobjekt, samlerobjekt..
Objektene har mer informasjon i egne annonser, se link under listen.
1. Smellvakker halssølje fra K.A. Rasmussen, ca 1890t, ca 6 x 18,8 cm
2. Stort Jugend Skønvirke smykke, brosje med stor cabochon slipt gul agat
3. Stor brosje i sølv, fra Magnus den Blinde SAGA fra 1130 med to månesteiner
4. Fantastisk beltespenne, antikk med Hematitt, blodstein, stemplet "DEPOSE 900" L 8,3 cm, H ca 4,4 cm
5. Særdeles flott håndlaget sølje med kruser, blomster dekorerte korsheng, mye filigran arbeid, hjerteheng og 18 sølvblanke drypp
6. Vakkert antikk filigran armbånd i 925S og tre ekte aquamariner, akvamarin steiner
7. Antikk russisk armbånd, ca 19,5 cm, stemplet "84 * HK"
8. Sjelden smykke i Jugendstil fra OXO, Hans Christian Østrem ca 8 x 7 cm
9. Merke, med klemme bak, to glass, mrk "NH 830S" L ca 3 cm B ca 1,6 cm / Har 2 stk
10. Stor sølje med 18 store skåler. Denne søljen er antikk m bla håndlagde filigranhjerter
11. Jugend Skønvirke, øgle brosje med fem steiner, fra Thune
12. Sølv kne eller vest spenner til bunad, 3,5 x 3 cm
13. Troll som røyker langpipe med klemme bak, fra Hjortdahl i 830S, B ca 1,9 cm, H ca 2,3 cm
14. Domkirkehode med klemme bak, mrk "C&S 830S", diam. ca 2,2 cm
15. Beltespenne, antikk i helt særegen design. Med røde steiner, antatt fra gullsmeden at det er granater
16. Stor, antikk beltespenne med akantusdekor, lengde ca 9,8, bredde ca 7 cm
17. Jugend skønvirke, kort liten brosje, antatt med cabochon slipt rav
Så litt mer om de forskjellige objektene, for dem som ønsker det;
Nr 1. Fantastisk vakker, stor og lang halsknapp / Bunadssølv, bunadsølv
Stor og lang halssølje, ca 6 x 18,8 cm fra ca 1890, av Knut A. Rasmussen.
Håndlaget sølje, med unik design, fantastisk filigran arbeid hele veien, og to store hengende lauv med gravert dekor nederst. Fantastisk og særegen i størrelse og kvalitetsarbeid i en sølje!
Forgylt og nydelig kruse motiv på halsknappene. Hele 16 håndlagde kruser, bare i det bredeste laget i begge knappene.. Bolemønster på knappene øverst, med håndlagde kruser, filigranarbeid. To lange identiske heng med bla to filigrankuler, kruse motiv hengene på siden. Ligner nesten smukker, men er et intrikat håndarbeid.
Staselig og flott sølje, og ingenting mangler, stemplet på baksiden med en øks eller en tomahawk, som er mestermerket til Knut A. Rasmussen. Og 830S for sølv.
Så lånt info fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider);
Knut Andreas Rasmussen (1837-1918) begynte sin gullsmedlære i Ålesund. Han kom til Oslo i 1861 hvor han arbeidet som svenn hos J. Tostrup. Han løste sitt borgerskap i 1870 og startet forretning i Kirkegaten 12 i 1872. Flyttet senere til Storgaten 15 og senere til nr.10. Han begynte med ren spesialfabrikasjon av filigransarbeide, som den første i Kristiania. Det ble en stor eksportindustri for ham. I 1901 overtok sønnen Edvard Julius Rasmussen (1866-1927) og forretningen flyttet til Stortorvet 13 og senere Grensen 3. I 1950 flyttet all verksteddrift til nytt bygg i Hamar og forretningen ble lagt ned på 1960-tallet. Virksomheten i Hamar gikk mer og mer over til produksjon og leveranser av edelmetaller og edelmetallpreparater til teknisk, kjemisk, galvanisk og mekanisk industri.
Denne søljen er litt av et verk. Fantastisk vakre, lange heng med flotte detaljer. En solid og særegen sølje, som skal sitte i snippene på bunadsskjorten i halsen, og dingler ned over 18 cm. Vakker halsknapp på toppen, med kruser og knupp ringer fra toppen. På veien med solide ringer med tvunnet dekor rundt alle ringer. Også i trekløverhengene, som er ekstra store. Tvinnede, solide lenker, tre lenker med ringer, så stjerneheng med filigransarbeider, og små heng med kruser i ytterlenkene. Ser nesten ut som små smukker, med det er krusene med knupper ytterst. Flere solide ringer, så filigrankuler, to stykker, ett til hver av hengene, fantastisk forseggjort.
Nye solide, tvinnede ringer, ned til to nye trekløverheng, med fire nye kruser i ytterlenker på hengene. Under nye tvinnede lenker til store korsløv, spirløv, spirlauv eller nærmest bjelleformede heng, løv, lauv, som hver seg har tre kruse heng. Alt i søljen er i forgylt 830 sølv. Solid nål på baksiden, har liten slakk, og et godt spenn. Enkel å få ut og inn i lås, og sitter godt i eldre c-lås. Vekt på herligheten er ca 45,9 gram.
Bredden på søljen er hele halsknappen på toppen er hele 6 cm. De to knappene øverst har altså en diameter hver seg på hele 3 cm. Hele søljen måler ca 18,8 cm ned fra toppen, fantastiske detaljer og et helt utrolig håndarbeide.
Så fikk vi vite da vi kjøpte denne, at akkurat denne søljen, har vært til salg i Esaias Solberg sin butikk på Kirkeristen. Prislappen da var på snaue kr 15.000,-. Og det er jo en stund siden den butikken ble lagt ned.
Nr 2. Stor Jugend Skønvirke drakt spenne med stor, cabochon slipt, gul agat. Stort drakt smykke, med solid ramme. Stemplet 830 S, for solid sølv og SJ for firmaet S.L. Jacobsen & Co. København, hvor Evald Nielsen designet og formet sine jugend smykker. I vakker vintage tilstand. Et nydelig stykke dansk håndverk. Et utrolig håndarbeid! Nålen sitter godt, ingen slakk i nålen, har godt spenn og går enkelt ut og inn i eldre C-lås. Ingen feil eller mangler. Alt sitter som det skal!
Evald Nielsen for SL Jacobsen & Co, Copenhagen 1910-17 Arts and Crafts Skonvirke 830 Silver Lapis Lazuli Large Brooch Høyde på denne var 10 cm, bredde står ikke, men vekt er 40,4 gram.
Steinen sitter som støpt! Denne skønvirke brosjen har en lengde på ca 8 cm, og måler ca 6,7 cm andre veien. Vekt er 53,14 gram.
Nr 3. En helt utrolig flott, stor og antikk herre sølje, kåpe brosje, til minne om den forferdelige historien om Magnus Blinde (Magnus den blinde) Saga fra 1130.
Så lånt historien fra Wikipedia;
"Magnus ble borgerkrigstidens første kongelige offer. Etter fem år som konge ble han 20 år gammel tatt til fange av Harald Gilles menn, og i fangenskapet ble han kastrert, avhugget en fot, og fikk øynene stukket ut.
Borgerkrigstiden i Norge begynte ved Sigurd Jorsalfares død i 1130, og skyldtes formelt sett de uavklarte arvefølgebestemmelsene, hvor alle kongssønner (og sønnesønner) kunne gjøre krav på tronen, samle menn bak seg og la seg kongehylle på et av de regionale tingene. Etter hvert utviklet stridene seg til åpen krig mellom ulike flokker.
Magnus ble først kåret til konge ved farens død i 1130, da Magnus var 15 år gammel. Han var enebarn, og kunne trolig ha videreført farens riksbyggende virksomhet, om det ikke hadde vært for Harald Gille, som påstod han var sønn av Magnus Berrføtt, og derfor halvbror av Sigurd. Harald bar jernbyrd på Sem i Vestfold for å bevise sitt krav. Harald hadde da gått med på å ikke kreve kongsnavn så lenge Sigurd og Magnus levde.
Krav om dette fikk blandet mottakelse ved hoffet. Magnus hadde til tross for sin unge alder gjort seg upopulær, og ble beskrevet som hovmodig, uvennlig og gjerrig. Den 12 år eldre Harald ble derimot ansett som gavmild, medgjørlig og trolig dyktigere i alliansebygging. Da Magnus ble tatt til konge i Viken etter farens død tok det bare kort tid før Harald Gille lot seg hylle på Haugating i Tønsberg. Senere samme år ble de kåret til samkonger på Øratinget i Trøndelag.
Både Harald og Magnus ble engasjert i de danske tronstridighetene. Den unge kona til Magnus, Kristin Knutsdatter, som han ble forlovet med i 1131, men ikke fullbyrdet ekteskapet med før i 1133, var datter avden danske hertugen Knud Lavard og sønnedatter av kong Erik Eiegod. Magnus' stemor, enkedronning Malmfrid, var Kristins tante, og ble samtidig i 1131 gift med Kristins onkel, farens bror, Erik Emune. Magnus støttet Eriks og Knuts kamp mot den danske kong Nils. Erik og Malmfrid rømte fra Danmark og søkte tilflukt hos Magnus i 1133. Den unge norske dronningen Kristin lot dem imidlertid få vite at Magnus hadde planer om å forråde dem, og de forlot deretter Magnus og skiftet side til Harald Gille. Kong Magnus sendte dronningen fra seg på grunn av dette.
Freden mellom Magnus og Harald var skjør og vinteren 1133-34 brøt det nær ved ut strid mellom dem. Sommeren 1134 var det Magnus som begynte krigshandlingene, i et forsøk på å drive Harald ut av landet. Borgerkrigens første slag stod i august 1134 i Fyrileiv i Båhuslen (i Sverige), og ble vunnet av Magnus. Harald kom imidlertid tilbake, støttet av den danske kong Erik Emune, og tok Magnus til fange i Bergen tidlig i 1135. Magnus ble lemlestet, og plassert på Munkholmsen (dengang Nidarholm) utenfor Trondheim. Her ble han forsørget av inntektene fra gården Hernes på Frosta.
Magnus IV ble på ny bragt inn som en brikke i kongespillet i årene 1137–39, da i (muligens ufrivillig) samarbeid med tronpretendenten Sigurd Slembe, som hadde drept sin halvbror Harald Gille og trengte allierte i kampen mot de som støttet Haralds mindreårige sønner Inge Krokrygg og Sigurd Munn. Magnus og Sigurd Slembe tapte, og begge ble drept i slaget ved Holmengrå nær Strömstad. Dette avsluttet første periode av borgerkrigen, og avsatte Magnus Blinde.
Han etterlot seg ingen barn, de siste årene av sitt liv var han da også kontant avskåret fra dette. I "Noregs konungatal" fra 1190-tallet ble han ikke regnet med i kongsrekken".
- Forferdelig historie, men en fantastisk vakker og stor brosje. Kalles også en kåpebrosje, fikk vi vite. Rimelig stor, derav navnet, og meget godt tatt vare på. Med to cabochon slipte månesteiner. Utrolige detaljer i denne med et spøkelses hode med sure miner over kongestolen og to ørne-skikkelser som passer den blinde kongen på sin trone. Rundt brosjen står det, "MAGNUS BLINDES SAGA 1130". Godt stemplet å baksiden "REGISTRERET 830S" og mesterstempelet til Norsk Filigransfabrikk, bla Clemet Berg, som de brukte mellom 1889 til 1906. At det er stemplet registreret, betyr nok at de hadde enerett til denne designen. Smykket har også to utrolig flotte cabochon slipte månesteiner. Meget god nål med godt spenn. Denne vakre, store draktsøljen har en diameter på ca 7 cm og veier 36,6 gram.
Nr 4. Nydelig beltespenne, som sitter så flott, når i lås, at man fint kunne gjort om denne til en brosje, en draktspenne. Men akkurat nå er det en flott beltespenne, med to cabochon slipte hematitt steiner, også kalt blodstein. Virkelig nydelig forseggjort, hvor steinene kan se ut som to øyne, og kan nesten settes begge veier. Godt stemplet på baksiden "DEPOSE 900", som betyr at den er i 900 sølv, og antatt antikk og Tysk. Har funnet en lignende beltespenne, fra Theodor Fahrner, som stempler sine likedan, med TF som mesterstempel. Den er verdsatt til mellom € 1.000-2.000, men ble solgt til € 800. Beltespennen vi har, har dessverre ikke noe mesterstempel, så vi vet ikke helt hvem som har laget den. Beltespennen i 900 sølv måler ca 8,2 cm på det lengste lukket, og har en høyde på ca 4,4 cm. Veier 29,96 gram.
Nr 5. Aldeles nydelig, håndlaget sølje med 6 noe større kruser. Fra hver kruse er det heng. Begynner med korsløv med filigrandekor, formet som store blomster. Det henger et filigranhjerte under hvert korsløv, med nydelig filigran arbeid under, og hvert heng har tre sølvblanke drypp. Baksiden er det godt stemplet; "HANDMADE 830S", og et horn, som er mesterstempelet til Sylvsmidja. Usikker på når denne er laget, men kanskje en gang på 1980 eller 1990-tallet. Kan være tidligere, men vi vet ikke. Søljen har en diameter på ca 5 cm og henger ca 7,3 cm ned. Veier 24,36 gram.
Nr 6. Et utsøkt filigran armbånd, med tre, flotte aquamarin steiner. Ekte akvamarin steiner. Har vært innom gullsmeden med det, og det slo ut, for ekte steiner. Et prydelig stykke håndarbeid, og steinene sitter som støpt. Steinene virker å være meget flotte, armbåndet mangler en liten bit i den ene filigran delene. Vi selger smykket som det er. Stemplet ved låsen 925 for sterling sølv og ukjent mesterstempel GH. Armbåndet måler ca 20,5 cm i lengden har en bredde på ca 1,4 cm og veier 11,15 gram.
Nr 7. Antikk russisk armbånd fra 1800-tallet, med runde halvkuler satt sammen med lenke imellom. Solid smykke, som er naturlig oksidert og slitt til vakker patina, med detaljer i halvkulene, noe kan nesten se ut som bokstaver. Armlenken har en meget god smekklås, låsen fungerer perfekt, og slik den skal. Godt stemplet på baksiden, faktisk på alle halvkulene med "HK" og flere av dem 84 og hammere stående over hverandre. Russisk sølvstempel, ukjent mester. Armbåndet har en lengde på 19,5 cm lukket, bredde på 1,4 - 2 cm, og veier 26,11 gram.
Nr 8. Sjeldent smykke, en jugendstil brosje fra Hans Christian Østrem. Godt stemplet på baksiden med "830 S. OXO N.M. OXO er mesterstempelet. Igjen lånt fra solvstempler.no (Per Bredo Østby sine nettsider);
Hans Christian Østrem (1842-1912) etablerte sin grossistvirksomhet i 1875 i Carl Johansgate (Thune-gården). Dette var det første norske grossistfirmaet i gullsmedbransjen. Han begynte som ene-representant for Die Württembergische Metallwarefabrik, men førte etter hvert kun varer for gullsmedforretninger. Firmaet var i mange år den ledende grossisten i gullsmedbransjen. Hans sønn (med samme navn) H. C. Østrem (1890- )overtok firmaet ved farens død. Hans Christian var høyt aktet og lenge med i Gullsmedlauget. Han var også formann i Leverandørforbundet, hvor han fratrådte i 1958. Gullsmedforretningen ble senere solgt til ansatte i firmaet, da ingen i familien ønsket å overta. Firmaet ble til slutt lagt ned i 2002.
Helt særegen og stort smykke, med heng og to steiner. Vi er usikre på hva slags stein som er brukt. Grønn, med svarte flekker. Øverste stein har det gått av et skall, men kan fint brukes som den er, eller man kan bytte til andre, mer prefererte steiner. Vi selger smykket som det er. Og utrolig moro at dette er norsk, og faktisk Østrem, som jeg selv er i familie med.
Dette flotte og sjeldne smykket har en bredde på ca 8 cm, henger ned drøye 7 cm og veier 23,24 gram.
Nr 9. Antar disse merkene kan være til å sette på glass, eller på tørklelommen på en jakke. Kan være spillekort holder, liten pengeklype. Disse to formet som to glass. Begge godt stemplet "N.H. 830S". Kan være Nils Hansen (1877-1946) som har laget disse to. Spennene måler ca 3 cm i høyden og ca 1,6 cm på det bredeste. Veier rundt 1,7 gram hver. Selges en og en..
Nr 10. Stor sølje med 18 store skåler. Denne søljen er antikk og har håndlagde filigranhjerter og massevis av små og noe større, runde drypp. Alt i sølv, og helt uten forgylling. Alle 18 skåler er intakte.
Og alle de skulle ha tre heng med hjerter og drypp i noe forskjellige størrelser. Men to skåler mangler heng på indre side.
Den ene på venstre side og den andre midt i.
I tillegg mangler 4 eller 5 drypp, men søljen har så mye, at det vil ikke synes ved bruk. Se bilder for informasjon.
Har ikke funnet noe stempler på denne, så vi vet dessverre ikke hvem som har laget den. Men nydelig, stor og antikk, og naturligvis håndlaget. Denne flotte og antikke søljen har en diameter på mellom 7-9 cm og henger drøye 11 cm ned. Søljen veier 61,59 gram.
Nr 11. Helt spesiell Jugend Skønvirke brosje, og denne er Norsk. Godt stemplet på baksiden THUNE 830S, antatt antikk fra tidlig 1900-tallet.
Art Nouveau, Jugendstil, noen mener også art deco. Vi har ikke pusset denne, med vilje. Men det lar seg naturligvis gjøre. Brosjen forestiller en øgle blant blomster og blader, nydelig med cabochon steiner, 4 rød oransje og en gul. Sjelden og helt særegen i sin design. Med god nål på baksiden. Smykket måler ca 9 cm i lengden og ca 4 cm i høyden. Vekten på smykket er 31,04 gram.
Nr 12. Sølv kne eller vest spenner til bunad. Disse antatt antikke, meget flotte. Godt stemplet på baksiden 830 S.L. for sølv og ukjent mesterstempel (S.L.). Solide og flotte, antatt antikke. Kan sikkert brukes som skospenner til barnesko.
Måler ca 3,5 cm på det lengste, med høyde på ca 3 cm. Begge veier til sammen 12,84 gram.
Nr 13. Fantasifigur, troll eller trollkjærring, med krone på hodet. Røyker den langpipe, eller drikker den øl ut av et beger med drikkerør. Ser det er en Ø på glasset, eller pipen. Helt utrolig figur. Sitter kroket med langt hakeparti og lang nese. Godt stemplet på baksiden for 830S og mesterstempelet til Olav Fritjof Hjortdahl (1887-1954). Denne kan være fra rundt 1920, og allerede antikk. Bredde på ca 1,9 cm og høyde på ca 2,3 cm. Veier 2,59 gram.
Nr 14. Flott domkirkehode på en spenne, et stort hode med oppdelt ramme rundt, håndlaget. Godt stemplet "C&S 830S", som betyr at det er Christiansen & Svendsen, som har laget denne. Antatt antikk.
Christiansen & Svendsen var et firma i Trondheim 1903 - 1927. De hadde sin forretning; "Christiansen & Svendsen Guldsmede Trondhjem". Johannes Andreas Albrigtsen Christiansen og Halvard Willum Svendsen. De brøt opp samarbeidet i 1927, og etablerte seg hver for seg. Begge drev frem til krigens dager. Denne har en diameter på ca 2,2 cm og veier 5,42 gram.
Nr 15. Beltespenne, antikk i helt særegen design. Med røde steiner, antatt fra gullsmeden at det er granater, men er ikke 100 % sikker. Nydelig gravert dekor mellom steinene. Meget gode stempler på baksiden med 13 ¼ og mesterstempel LAR, som må være Lorentz Christopher Angell Reimers fra Bergen (1805-1893). Beltespennen er godt stemplet også med "2" over "M", et form for kulestempler (ligner stempler som Georg Jensen brukte). Men er også stemplet "76", så beltespennen antas å være fra 1876. Beltespennen måler ca 8,5 cm i lengden og ca 6 cm i høyden. De seks flotte steinene har holdt seg utrolig godt, men har naturligvis noe bruksmerker. Smykket veier 25,70 gram.
Nr 16. Stor, antikk beltespenne med akantusdekor, lengde ca 9,8, bredde ca 7 cm. Godt stemplet i den ene hekten med NM 830S S.L.
NM står for Norsk Mønster, stemplet 830S for sølv, og mesterstempel S.L. fra Gullsmed Sverre Thorleif Larsen (1876-1915) i Oslo.
Beltespennen er solid, gjennombrutt dekor, og to stenger til å sette fast i et bredt belte. Smykket veier 52,90 gram.
Nr 17. Jugend skønvirke, liten dobbel halsknapp, antatt med cabochon slipt rav. To steiner, en i litt bedre form enn den andre. Stemplet på baksiden med F.L.W 830S. Har vært borti stempelet en gang før, men ikke funnet hvem som er mesteren. Men typisk Jugendstil fra mellom 1910 og 1920-tallet, med litt dybde i smykket. Måler ca 5,3 cm på det lengste, ca 2,2 cm andre veien. Veier 6,28 gram.
Se bilder for flere detaljer.
Selges i nettbutikken
NB: Knappen for å vise hele beskrivelsen har kun en visuell effekt.
Generell info
Det hele startet med at vi mistet svigermor, og det ble båret inn esker med sølvtøy, sølv ting og flotte sølv emalje smykker, serviser og noen vesker. Jeg hjalp min mann (og hans bror) og la ut på Finn. Og fikk så interessen for antikk og brukt gjenstander. Pga en hodeskade etter et fall i 2015, så er min hverdag noe begrenset, men Finn annonser, det kunne jeg holde på med. Uten støy og ytre påvirkninger. Min mann og jeg begynte å gå på auksjoner, og jeg satte meg inn i objektenes materiale og opprinnelse. Hobbyen som vokste seg større enn jeg hadde tenkt, og har nå blitt til vårt lille firma, Ringhoff Antikk & Brukt. Satt sammen av våre etternavn fra; Pål Ringnes og Bente C. Ranhoff. Vi holder vårt firma lite, ved annonser på Finn, og nå vår nettbutikk. Men har ingen butikk, men du må gjerne gjøre en avtale, for å se noe du er interessert i. Og vi tar det som kommer. Har vi det inne, så selger vi gjerne til deg!
Bare å spørre..
Bare å spørre..
Beliggenhet
Ringhoff Antikk & Brukt
FINN-kode | 320485535 |
---|---|
Sist endret | 23.10.2024, 17:51 |