USA dominerer, Kina sliter
Heyerdahl innledet med en status på de største økonomiske driverne globalt.
USA står som ledestjernen i verdensøkonomien med en robust vekst de siste årene, og dette har hatt positiv innvirkning også på den norske økonomien, forklarte Heyerdahl. USA huser mange av de ledende selskapene innen teknologi og finans, og står for hele 65 % av verdens børsverdi. USAs vekst har bidratt til at det har gått bra i Norge, men også til at renta ikke blir kuttet verken der eller her hjemme. Som en liten økonomi følger Norge nøye med på hva som foregår i resten av verden.
- At det går så bra i USA, er grunnen til at den amerikanske sentralbanken stadig skyver på rentekuttene, sa Heyerdahl.
Kina derimot, har slitt med vekst siden pandemien. Landets nulltoleransepolitikk knyttet til korona, vanskeligheter med gjenåpning av landet og en boligsektor befestet med enorm gjeld er noen av utfordringene som gir slapp vekst.
Ikke minst produserer kineserne dobbelt så mange elbiler som det kinesiske markedet ønsker seg, og overskuddet må hovedsakelig selges i USA og Europa, hvor det er infrastruktur for lading.
USA har nylig besluttet å innføre 100 % toll på elbiler, og Europa – som foreløpig har 10 % toll – vurderer nå hvor mye tollen skal økes. Det vil ha en innvirkning på kinesisk økonomi, sa Heyerdahl.
Tror på rentekutt i 2025
Heyerdahl vendte blikket mot Europa, som sliter med svak vekst og har opplevd flere resesjoner, blant annet i Tyskland.
Det er sannsynlig at eurosonen vil kutte styringsrenten i juni, etter modell fra Sverige og Sveits, mente Heyerdahl. Norges Bank har vært nølende til rentekutt på grunn av vår avhengighet av rentebeslutninger i USA og eurosonen.
Etter pandemien begynte Norges Bank å heve renten, noe som førte til tap av investorer. Banken har mottatt kritikk for ikke å ha hevet renten tidligere og tilstrekkelig, noe som har ført til at krona svekket seg betydelig mot euroen og dollaren det siste tiåret. Kritikerne mente at Norges Bank burde ha hevet renten raskere for å holde kronen sikrere.
Den siste måneden ser man at krona har hatt en liten oppgang, men Norges Bank må være tryggere på kronen over tid, forklarte Heyerdahl.
– Vi kan bli det siste demokratiet i verden som kutter renta denne gang. Jeg tror vi først vil få rentekutt i 2025, spådde han.
Positive utsikter for norske forbrukere
Til tross for økonomiske utfordringer, ser det endelig litt lysere ut for norske forbrukere. Heyerdahl mente at rentetoppen sannsynligvis er nådd, og at prisstigningen begynner å avta. Når rentekuttene endelig kommer, vil det gi en merkbar lettelse for mange norske husholdninger, sa han.
Vil Trump bety økonomisk ragnarok?
Avslutningsvis fikk Heyerdahl et spørsmål fra salen om hva som ville skje dersom Donald Trump blir valgt som USAs president til høsten.
Heyerdahl svarte:
– Det er skremmende med tanke på fremtiden. Skal vi tenke rent økonomisk på det, vil det ikke bli et ragnarok for verdensøkonomien med én gang det skjer. Utfordringen for demokratiet og NATO vil vise seg etter hvert, men jeg tror ikke at det blir i år.