Artikkel er skrevet av Hans Petter Stubbe for Fremtidsbedriftene.
Som de fleste andre opplever du sikkert at arbeidsdagen går i ett, uten særlig tid til annet enn å få arbeidsoppgavene unnagjort. Det kan være frustrerende å ikke ha tid til å gjøre noe med den smått geniale ideen du får i dusjen, på joggetur eller på et nachspiel. FINN har funnet en god løsning for å dempe frustrasjonen.
I FINN får du nemlig hvert kvartal muligheten til å sette av to hele dager til å jobbe med den potensielt glimrende ideen din under arrangementet Hack Day.
- De ansatte i alt fra UX til tech-, og produktavdelingene som har det de selv mener er en god idé blir invitert til å presentere den for oss andre, forteller utvikler Amund. Poenget med presentasjonen er å verve andre som har lyst til å være med å videreutvikle ideen.
- Da har man altså to dager til å jobbe med den, legger arkitekten Vilde til, uten noen forpliktelser knyttet til den vanlige jobben.
All type ideer, store som små
Ideene som kommer opp på Hack Day er store som små, og trenger på ingen måte være direkte relevante for FINN i dag.
- Det er stor takhøyde for hva du kan bruke disse to dagene på, forteller Amund. Noen ideer er små endringer på FINNplattformen som lar seg løse på to dager, andre er større og mer konseptuelle. I fjor ble det jobbet med et friere polygonsøk som et alternativ til å sette en rigid sirkel i en omkrets rundt der du bor. Det var en litt større ide som krevde mer enn to dagers arbeid, men den var såpass god at det ble viet ressurser til i etterkant.
- Men det er også helt andre ting, legger Vilde til. Jeg synes jo det var herlig med årets prosjekt om å få en Arduinomaskin til å spille Imperial March fra Star Wars. Ikke akkurat noe vi driver med i FINN til daglig, men nysgjerrigheten og interessen som vises for andre teknologier er virkelig inspirerende.
Hvem vil være med?
Både Vilde og Amund hadde hver sin ide i forkant av årets Hack Day. Amund satte sin idé opp på en liste i forkant av Hack Day, mens Vilde valgte å presentere den i plenum.
- Jeg har nylig flyttet tilbake til Norge, og har brukt mye tid på Torget for å finne ting og tang til leiligheten, forteller Vilde. Når brukere av FINN ikke legger inn annet enn postnummeret sitt, ser du i praksis bare at de holder til i Oslo. Jeg ville gjøre omrisset av postnummeret langt mer tydelig for brukerne, slik at man enklere kan vurdere om produktet forsvarer reiseavstanden. Med meg på ideen fikk jeg både en ekspert på IoSapper, en på Android og dessuten en kollega som har jobbet mye med kart.
- Min ide handlet om å gjøre det langt enklere å sammenligne flere objekter opp mot hverandre, legger Amund til, for eksempel de fire leiligheten du har sett på eller de tre ulike bilene. Per i dag må du enten ha fire ulike faner oppe, eller lage en ekstern sammenligning i Excel. Sammen med en kollega fra UXavdelingen fikk vi laget en prototype i løpet av disse to dagene.
En kåring Steve Harvey verdig
Hvert år kåres det både en juryvinner og en publikumsvinner. Amund kom på andreplass i juryens avstemning, men var ikke en gang i topp 3 blant de ansattes vurdering. Eller var han det?
- Det var helt fabelaktig moro, forteller Vilde. Da de leste opp vinnerne av publikumsprisen glimret Amunds idé med sitt fravær, noe flere stusset på, siden ideen var såpass god. Vi hadde heldigvis tilgang til avstemningen alle sammen, og det viste seg at den ærede juryen ikke hadde scrollet helt opp til toppen, men stoppet på andreplassen. Da var det trøkk på Slack kan jeg love, med over 100 personer som kødda med dette. Helt fantastisk herlig hvordan MEMEs med Steve Harvey og kommentarer om det slette juryarbeidet, korrupsjon og neddyssing poppet opp i rekordfart.
- Det der viser litt av kulturen og stemningen i FINN, legger Amund til. Det er lov å tøyse med hverandre og folk har gode doser selvironi når de har gjort en feil. Det var det moro å være vitne til.