FINN.no: Å kjøpe brukt ATV i skuddet som aldri før. Hittil i 2019 har det blitt søkt over 300.000 ganger etter de populære fremkomstmidlene på FINN.
Mens noen bruker firehjulte motorsykler – også kjent som all-terrain veichle (ATV) – til gårdsarbeid, bruker andre de til å kjøre på tur hvor andre kjøretøyer ikke kommer frem.
- ATV passer for alle og gir en enorm frihetsfølelse når man kjører, sier formann i Østlandet ATV Klubb, Vidar Larsen.
ATVer kan i Norge være registrert enten som traktor (med maks hastighet 40 km/t, 60 km/t eller 105 km/t) eller tung motorsykkel.
I tillegg til ATV, finnes det firehjulinger med tak og veltebøyler hvor passasjer sitter ved siden av fører. Disse kalles UTV (Utility Task Vehicles). ATV står imidlertid for 90 prosent av nysalget i Norge.
- Tenk over hva du trenger før du begynner å lete etter en brukt ATV. De som er registrert som traktor har mindre avgifter, men jeg anbefaler en nyere ATV som hvertfall er registrert for å gå 60 km/t, sier Larsen.
Hvis du bare skal kjøre på vei kan en motor på 500-600 kubikk være nok, ifølge ATV-entusiasten. Skal du ut i marka eller koble til tungt utstyr, anbefaler han at du vurderer større motor.
- Du kan også velge blant mye ekstrautstyr som skuffe til å ha foran på ATV-en, gressklippere og snøfresere. Da kan litt ekstra hestekrefter være godt å ha.
Dette bør du sjekke før du kjøper brukt ATV
Spør alltid om både kilometerstand og tidsbruken: Selv om en firhjuling har gått få kilometer, kan den ha vært utsatt for mye slitasje, ifølge Larsen.
- Har maskinen gått få kilometer, men brukt mye tid, har den nok blitt brukt mest til kjøring i marka. Det kan føre til at den blir mer slitt, siden det innebærer tyngre kjøring enn på vei, sier han.
Har firhjulingen vært jevnlig på service?: I likhet med biler består firehjulinger av en rekke slitedeler som må byttes med jevne mellomrom. Dette kan være bremser, drivverk, understell og dekk. Det er derfor viktig at de blir vedlikehold.
Ifølge ATV importørenes forening (AIF) er det vanlig å ha førstegangsservice etter 25-50 timer, for deretter vanligvis å gå over til intervaller på ca. 100 timer.
Ta med firhjulingen til vurdering på et verksted før du kjøper: - Noen firehjulinger jobber tungt og vil av den grunn få mer slitasje enn normalt. Ved trekking av tunge tilhengere eller annet utstyr blir det større belastninger. Dette sliter på akslinger, differensialsperrer, lagre og hjulnav, som vil kunne bli en uønsket utgift om dette bør skiftes, sier Arve Lønnum i AIF.
Å kontrollere oljenivå på differensialer/sperrer og motor, er også viktig. Om en motor kjøres med for lavt oljenivå, vil dette få store konsekvenser for motoren og man risikerer kostbare reparasjoner.
-
ALTERNATIV: I tillegg til ATV, finnes det også UTV Utility Task Veichles – UTV – for de som vil kjøre utenfor allfarvei. Disse kjøretøyene har tak og veltebøyler, og mulighet for passasjerer til å sitte ved siden av hverandre. (Foto: AIF)
Følg alltid disse sikkerhetstipsene før du kjører ATV
En ATV har mye høyere tyngdepunkt enn bil, kortere akselavstand og oppfører seg ikke likt som en bil.
Arve Lønnum i ATV-importørenes forening oppfordrer derfor alle sjåfører til å til å sjekke disse punktene før de setter seg bak rattet:
-
- Sjekk lufttrykk: -Dette skal ikke bare være i henhold til fabrikantens maks/min-krav, men også være tilpasset den aktuelle kjøringen. På vei må man for all del ikke kjøre med for lavt lufttrykk, mens en i sakte fart kan ha noe lavere lufttrykk for å få bedre feste, f.eks. i ulendt terreng eller brøyting. Kombinasjonen av for lavt lufttrykk på vei, feil dekktype og høy fart er spesielt uheldig.
-
- Sjekk bremser
-
- Kontroller alle lys
-
- Sjekke at ikke differensialsperrer eller kjøremodus er feil koblet inn
-
- Bruk alltid hjelm og godt, beskyttende kjøreutstyr
-
- Pass på kjørestillingen: Under kjøring er riktig kjørestilling med aktiv bruk av kroppen og avpassing av fart viktig. Dette kan man lære på kjørekurs, som mange seriøse aktører tilbyr.
-
Kjør aldri ATV dersom du har promille i blodet
Digital kjøpekontrakt fra FINN gir økt sikkerhet
Alle som kjøper av privatpersoner på FINN får tilbud om å benytte seg av en digital kjøpekontrakt. Dette er et gratis tilbud, som er utviklet i samarbeid med Forbrukerrådet.
Det er viktig at du skriver kjøpekontrakt for at dine rettigheter skal ivaretas på en best mulig måte, sier produktdirektør for FINN motor, Eirik M. Håstein.
- Kontrakten fylles automatisk ut med detaljer fra annonsen, og signeres med en digital signatur. Den er like bindende som en kontrakt på papir. Fordelen er at du slipper penn, papir, printer og scanner for å få fullført avtalen, sier Håstein.
Har du kjøpt bil av en privatperson, er det ifølge Forbrukerrådet kjøpsloven som gjelder. Da har du en reklamasjonsrett på to år. Det er i tillegg et krav om at du må reklamere innen rimelig tid etter at du oppdaget, eller burde ha oppdaget mangelen.
-
Digital kjøpekontrakt opprettes av enten kjøper eller selger direkte fra annonsen. Du finner en rød knapp rett under "send melding" som tar deg videre til kontraktsskjema.
-
Etter at du klikker på knappen må du godkjenne vilkår slik at kontrakten kan bli lagret. Deretter kommer du til kontrakten som er ferdig utfylt. FINN henter inn alle data fra annonsen og plasserer de på rett plass i kontrakten.
-
Det neste du skal gjøre er å invitere din motpart til kontrakten, bli enig om pris og signere. Alt skjer digitalt.
-
Det er også noen forskjellige tilleggsprodukter du kan bestille inne i løsningen. Blant annet får alle bilkjøpere tilbud om 1 måned bilforsikring uten kostnad.