Her er båttypene du bør velge til barna

Tips til deg som planlegger båtkjøp til barn

Mange barn og unge benytter sommeren til å prøve seg i en båt for første gang, og fine sommere gjør at interessen interessen for slike bruktbåter får et nytt oppsving. Kan være en fordel å unngå RIB, ifølge båteksperten.

Mange barn og unge benytter sommeren til å prøve seg i en båt for første gang, og fine sommere gjør at interessen for slike bruktbåter får et nytt oppsving. Men hva slags båt bør man velge til de unge og håpefulle?

Gummibåter med fast skrog – kjent som RIB – har lenge vært populære blant ungdom og barn på sjøen, fordi de kan oppnå stor fart. Men en fersk båtfører bør være ekstra påpasselige, slik at de ikke tar seg vann over hodet, ifølge kommunikasjonsrådgiver Lars Mosby Enger i Redningsselskapet. Den lave vekten til en RIB kan nemlig føre til at mange av disse båtene “planer”, selv med en fem-hesters motor. Det kan gi uforutsette utfordringer. En RIB har en ekstrem oppdrift som gjør den svært stabil når den ligger stille. Men en båt reiser seg og blir ustabil dersom man har rorkult og sitter lengst bak i båten når man kjører fort, sier han.

  • Produktdirektør for FINN Motor, Eirik Håstein.

    STORT UTVALG: - Av båtannonsene på FINN ser vi at de typiske «barnebåtene» gjerne er Pioner eller lignende joller. Det finnes også mange fine, små seilbåter som de små seilerne kan få bryne seg på, sier produktdirektør for FINN Motor, Eirik Håstein. (Foto: Caroline Roka/FINN).

Båter i hardplast mer populært

De siste årene har båter i hardplast blitt stadig mer populære blant barn og ungdom, fordi de krever lite vedlikehold og er mer stabile i sjøen. Mosby Enger trekker fram Theri Microfun, GH10, Dromedille og Pioner som populære båter og modeller med styrekonsoll midt i båten, men understreker at man skal være oppmerksom på faren dersom to personer lener seg til samme side samtidig. Et godt kompromiss som mange foreldre har valgt de senere årene, er de rotasjonsstøpte båtene fra River. Disse har en skrogutforming som gjør at de nærmest går på skinner under fart, og en båt er veldig stabile når de ligger stille, sier han.

Mange valgmuligheter for barna

Produktdirektør i FINN Motor, Eirik Håstein, sier at det finnes mange muligheter for de som vil gjøre barna vant med livet på sjøen.

  • Av båtannonsene på FINN ser vi at de typiske «barnebåtene» gjerne er Pioner eller lignende joller. Det finnes også mange fine, små seilbåter som de små seilerne kan få bryne seg på. Sjekk alltid båten med egne øyne før du kjøper. I tillegg anbefaler vi å skrive en kontrakt i forbindelse med kjøpet.

  • Hvis du bruker FINNs digitale kjøpekontrakt forvandler vi annonsen til en ferdig utfylt kontrakt som du kan signere digitalt. Da slipper du penn, papir, printer og scanner.

Ingen aldersgrense

I Norge finnes det ingen aldersgrense for å kjøre båt, så lenge den ikke er lenger enn åtte meter (26,5 fot), ikke har større motor enn 10 hk og ikke går fortere enn 10 knop. Er du eldre enn 16 år, kan du føre opptil åtte meter lange båter med motor på 25 hk. Utover dette kreves båtførerprøven, for alle som er født etter 1980. Den kan tidligst utstedes når man fyller 16 år. Da kan man styre opptil 15 meter lange båter uten begrensninger på motor (kilde: Sjøfartsdirektoratet).

  • Gummibåt - RIB

    POPULÆR BÅTTYPE: RIB er en populær båttype blant barn og unge. (Foto: FINN-annonse v/ Oddmund Næss).

Lær barna sikkerhet til sjøs

Lars Mosby Enger i Redningsselskapet sier det viktigste er å tenke sikkerhet når man skal kjøpe båt til barna:

  1. En tre til fem meter lang jolle med 4 eller 5-hesters motor er en perfekt læringsarena for unge båtførere. En slik jolle vil gi nok fart til at barna får litt spenning, og lav nok fart til at det ikke blir for spennende for mor og far på land.

  2. Han oppfordrer foreldre til alltid å lære barna sine korrekt bruk av redningsvest og sjøvettreglene før de slipper til i båten, og helst sende de på en sommerskole i regi av Redningsselskapet. Ifølge norsk lov er det påbudt for alle som oppholder seg i en båt på under åtte meter, å ha på seg egnet flyteutstyr når båten er i fart.

  3. Godt sjømannskap kan læres tidlig. Gjør klare avtaler med barna om hvor langt ut de har lov til å kjøre båten, og hvordan de skal oppføre seg om bord. Hyling og skriking er nødsignaler på sjøen, og hører ikke hjemme i en båt. Veiving med armene skal kun brukes når man trenger hjelp. Og det viktigste av alt; Bruk alltid redningsvest og dødmannsknapp!

Sjøvettreglene:

(kilde: Sjøfartsdirektoratet)

  1. Tenk sikkerhet

    Kunnskap og planlegging reduserer risikoen og øker trivselen.

  2. Ta med nødvendig utstyr

    Utstyret må holdes i orden og være lett tilgjengelig.

  3. Respekter vær og farvann

    Båten må bare benyttes under egnede forhold.

  4. Følg Sjøveisreglene

    Bestemmelsene om vikeplikt, hastighet og lanterneføring må overholdes.

  5. Bruk redningsvest eller flyteplagg

    Det er påbudt med godkjent flyteutstyr til alle om bord.

  6. Vær uthvilt og edru

    Promillegrensen er 0,8 når du fører båter under 15 meters lengde, og 0,2 når du fører skip over 15 meter.

  7. Vis hensyn

    Sikkerhet, miljø og trivsel er et felles ansvar.

De 10 mest populære båtmerkene på FINN:

Trebåt eller snekke finner du brukt på FINN

Se flere på FINN.no