Har du lurt på hvor mye det egentlig koster å lade opp en elbil? Det skal vi ta en nærmere titt på – her har vi sammenlignet kostnader på noen av de vanligste lade-alternativene.
Mange vurderer nå om den neste bilen blir en elbil. Da er det interessant å ha en formening om hva det koster å opp fylle strøm-tanken.
Hva det koster å lade en elbil avhenger av flere forhold. Hvor du lader, og om du har et abonnement på en lade-tjeneste. Vi ser på de ulike løsningene med priseksempler.
Hva koster det å lade elbilen hjemme?
Hvis du har din egen lader, eller bruker en ladekabel til en vanlig stikkontakt, koster det den vanlige strømprisen å lade elbilen.
Det er denne prisen og batteriets størrelse som bestemmer prisen for en full oppladning. Et batteri med en kapasitet på 40 kWh kan holde en ladning på akkurat 40 kWh. Hvis strømprisen er 1,44 kr. per kWh (eksempel fra SSB, 2. kvartal 2023), bør du i teorien betale i underkant av 58 kr. for en full opplading.
Altså:
Batterikapatitet x Strømpris = prisen for en lading.
Er batteriet ditt større en 40 kWh, må du gange strømprisen med dette tallet for å finne prisen for en opplading.
Mange strømselskaper har varierende strømpriser som styres av tilbud og etterspørsel. Dermed endrer prisen seg time for time, avhengig av hvor mye strøm som blir konsumert.
Dette betyr at hvis du lader bilen på et tidspunkt der mange andre husholdninger ikke bruker så mye strøm strøm (for eksempel om natten), kan prisen for en lading være lavere. Samtidig vil prisen øke hvis du lader sent på ettermiddagen når alle lager mat.
Hvordan lader man en elbil på farten, og hva koster det?
Det hender man er nødt til å lade litt underveis, og ikke alle bor et sted hvor man kan ha egen lader. Da kan du benytte en av ladestasjonene som er satt opp. De befinner seg ofte på parkeringsplasser, eller ved bensinstasjoner.
Ladestasjonene eies og drives av forskjellige private operatører. Du trenger ikke ha abonnement for å lade ved disse stasjonene – vanligvis trenger du derimot en «ladebrikke» med RFID-chip. Ladebrikken identifiserer deg og bilen din og lar deg "tanke" mot betaling. Disse brikkene og kortene kan kjøpes online hos de forskjellige operatørene.
Du betaler i utgangspunktet per kilowatt time (kWh), men noen operatører krever et fast beløp for en lading. Prisen per kWh varierer, og det er en rekke tilbydere.
I dagens marked kan du regne med å betale et sted mellom 2,50 kr og 6,99 kr. per kWh (snittpris: 4,75) når du lader elbilen din ved en ladestasjon uten abonnement.
Skal du lade bilen din ved en hurtiglader, ligger prisene noe høyere:
Et sted mellom 4,65 kr. og 7,35 kr. per kWh. (En snittpris på 6,-)
Se oppdatert, komplett prisoversikt hos Elbil.no
Lade elbil: Finn løsningen for ditt behov
For å finne ut hvilken type elbil-lading som lønner seg for deg, kan du begynne med å svare på disse spørsmålene:
- Hvor mange kilometer kjører du pr. måned?
- Hvor mange kWh bruker bilen på denne kjøringen pr. måned?
- Hva er ladetapet ved opplading?
- Hvor stor del av strømmen lader du hjemme?
- Hvilken strømpris kan du lade til hjemme?
- Hva er oppstartskostnadene – Ladestasjoner, installasjon osv.?
Lykke til – og god lading! 🔌