Selger har opplysningsplikt, og kjøperen har rett til å få vite om vesentlige forhold. Det er vanlig å legge inn forbehold om at bilen selges «som den er», men dette betyr ikke at selger er fritatt alt ansvar. Dersom kjøper oppdager at det er gitt mangelfulle eller uriktige opplysninger, eller om bilen er i betydelig dårligere stand enn kjøper hadde grunn til å forvente, kan selger bli holdt ansvarlig.
Innholdet i kjøpekontrakt for bil
Dette er de viktigste punktene som må inngå i en kjøpekontrakt for bil. Ved nøye utfylling av disse punktene i en kontrakt, vil både kjøper og selger være tryggere på å ha gjennomført en god handel.
- Informasjon om kjøper og selger: Som i alle andre kjøpekontrakter skriver begge inn navn, adresse, telefonnummer og gjerne e-post i skjemaet.
- Informasjon om kjøretøyet: En kjøpekontrakt for bil er detaljert og oversiktlig, og skal selvfølgelig inneholde bilens merke, type, årsmodell og registreringsnummer. Fyll også inn når bilen ble registrert for første gang, hvor mange kilometer den har gått og hva slags utstyr og tilbehør som medfølger. I skjemaet skal selger også beskrive eventuelle skader og reparasjoner, og om det er feil eller mangler kjøper må vite om. Det er også viktig å informere om det er heftelser på bilen, når den sist var til EU-godkjenning og om det er betalt årsavgift.
- Tilleggsopplysninger: Dersom årsavgiften ikke er betalt er det viktig å få inn i kjøpekontrakten hvem som skal betale den. Når det gjelder omregistreringsavgiften er det vanligvis kjøper som betaler denne, så presiser dette i en kjøpekontrakt for å unngå uenighet i ettertid.
- Betaling og levering: Husk å ikke overlevere bilen til kjøper før hele summen er mottatt. Hvis kjøper har lån med sikkerhet i bilen, må det slettes når den skal selges. Salgsmeldingen fylles ut av begge parter, og skal leveres til Statens vegvesen i løpet av tre dager.
Forbrukerrådet anbefaler at kjøpekontrakt for bil fylles ut elektronisk av partene i fellesskap. Her finner du FINN sin egen digitale kjøpekontrakt.