Boliglån er noe de fleste av oss har eller kommer til å ha et langvarig forhold til i løpet av livet. All historikk tilsier at det er det første nordmenn betaler når lønningen kommer inn. Det å eie sin egen bolig sitter langt inni den norske folkesjelen. De siste årene har rentene falt jevnt og trutt grunnet lavere styringsrente fra sentralbanken. Historisk sett ligger renten rekordlavt og det gjør at det er fort å bli litt sløv når det kommer til å sjekke egne vilkår og stille krav til banken din.
Vi ser at låntakere stadig blir mer prisbevisste når det kommer til hvilke vilkår de har på boliglånet sitt, økt fokus i media kombinert med rekordlave renter har trolig hjulpet på at stadig flere gjør en ekstra innsats for å sjekke at de ikke betaler mer enn nødvendig. Det er en utvikling vi liker, men det er fortsatt stort rom for forbedring.
Tenker du tilbake på forrige gang du kjøpte deg bolig vil du trolig kjenne deg igjen i at du hadde stor fokus på hvilken rente de ulike bankene kunne tilby deg, man får raskt en oversikt over hva man kan forvente seg i markedet når man begynner å forhandle. Banker som ligger marginalt høyere enn de andre avslås og du klapper deg på skulderen når du etter en forhandlingsrunde sitter igjen med det du anser å være det beste tilbudet. Etter at valget har falt på den banken som gir deg det beste tilbudet slår du deg til ro med at du har gjort en grundig jobb som har spart deg for unødvendige renteutgifter i årene fremover. So far, so good.
Tabben mange gjør skjer derimot i etterkant. En vanlig begrensning vi mennesker har er evnen til å kun fokusere på en ting om gangen. Etter man har begynt å betale på sitt boliglån blir det en vane og noe man tenker «går av seg selv». Man glemmer derfor å ta en jevnlig sjekk av boliglånet sitt for å sjekke om det fortsatt er konkurransedyktig. I noen tilfeller kan man oppleve at banken man valgte har gått fra å være den billigste til blant de dyreste i markedet. En bank vil aldri gi deg beskjed om at de ikke lengre er konkurransedyktige, så her må du selv følge med og gjøre jobben.
9 av 10 ikke vet hvilken rente de har dersom du spør de et år etter de tok opp lånet. For moro skyld kan du spørre dine nærmeste venner og familie om de vet hvilken rente de har på lånet sitt. Svarene har en tendens til å avvike kraftig fra fasiten og dersom svaret er «Ikke helt sikker, men det var blant de beste» burde det blinke et rødt lys. Fasiten finner man raskt ved å logge inn i nettbanken eller ved å ringe banken og spørre. Ved ikke å følge med på renten i fremtiden gjør du deg en bjørnetjeneste som fort kan koste deg dyrt. Det er lett å tenke at 1.500 kroner i måneden ikke utgjør all verdens men i løpet av 5 år utgjør det 90.000 kroner.
Vi anbefaler alle å sjekke sine lånevilkår minst en gang i året, og er du ikke fornøyd kan du innhente tilbud fra andre banker på FINN. Å bytte bank er blitt en enkel prosess, og kan fort være det som gir deg høyest timelønn dette kalenderåret. Statistikken viser at ca 5% av lånekundene bytter bank årlig, vi tviler sterkt på at det betyr at de resterende 95%`ene har den beste renten i sin eksisterende bank.
Vet DU hvilken rente du har i dag?