Skal du på ferie? Sjekk dette først!

Skal du på ferie? Sjekk dette først!

For at du virkelig skal kunne slappe av er det lurt å bruke noen timer på å gå gjennom sjekklisten av ting du bør ha gjort før du logger av. Denne artikkelen tar for seg noen essensielle temaer.

Viktige ting å sjekke før du er ferieklar:

Her er temaene vi er innom i denne artikkelen:

  • Bankforholdet
  • Bilferie?
  • Leie bil?
  • Reiseforsikring
  • Klargjøre huset
  • Hytteferie
  • Skal du leie ut huset ditt?
  • Skal du leie hus i utlandet?
  • Har du kjøpt en pakkereise?

Bankforholdet:

Husk «regionsperren» og riktig beløp på debetkonto

Regionsperre er et verktøy mange banker har innført for å redusere kortsvindel. Det innebærer at det er satt regioner for hvor kortet ditt er gyldig og ikke. Disse regionene kan du selv justere. Noen har kun mulighet for å bruke kortet i Norden, så hvis du ikke har reist utenfor Norden med kortet tidligere kan det være lurt å sjekke hva som ligger om kortet i nettbanken. Det er vanlig at kortet er åpnet for Europa. Skal du ha ferie til andre verdensdeler bør du sjekke om det ligger begrensninger på kortet som må oppheves. Opplever du at kortet ikke fungerer i «nye land» kan banken raskt endre innstillingene hvis du ringer de, eller finner funksjonen i nettbanken.

Forhåndsregler mot svindel

  1. Kriminaliteten er høyere i mange ferieland enn vi er vant til i Norge. De aller fleste er litt sløve med å skjule inntasting av pin-kode. Følg disse rådene, så er du så trygg som mulig:
  2. Har du to kort kan det være lurt å oppbevare de adskilt, slik at du har en reserve om ett av de skulle bli tapt eller stjålet på ferien.
  3. Skjul inntasting av pin-kode med den andre ånden på ferie. Glem at det kanskje ser i overkant forsiktig ut.
  4. Meld fra til banken så snart du tror et kort kan være tapt. Banken tar risikoen for svindel gitt at du har opptrådd forsiktig under ferien.
  5. Pass på at du ikke har for mye penger på en konto med debetkort tilknyttet. Hvis noen skulle stjele et slikt kort og kode fra deg, når du er på ferie, er det mulig å tappe kontoen for veldig store summer, hvis du har veldig store summer på kontoen. I tillegg er det som oftest veldig dårlig rente på vanlige brukskontoer. Vurder om du bør flytte større innskudd over på en sparekonto med i hvert fall litt høyere rente.

Romsligere økonomi?

Starter du ferie noen dager senere enn de andre er det noen ganger et par roligere uker inn i ferien nå etter at skoleavslutninger og annet er over. Bruk disse dagene til å mobilisere deg selv til å reforhandle lån og forsikringer. Mange opplever å spare mer enn 10.000 på lån og 5.000 på forsikring med under en times innsats.

Bilferie?

Service på bilen, dekkskifte og sikkerhetsutstyr

Det er kjedelig å dra på langtur med en bil som ikke er i god stand. Det kan både bli dyrt og kjedelig å måtte reparere i utlandet – særlig hvis dere må vente på spesialdeler. Verkstedene opplever stor pågang før feriene, og med god grunn. Litt avhengig av hvor du skal kan du også vurdere å ta service mens du er i utlandet. Mange nordmenn sparer noen tusenlapper på å ta service på et verksted i Sverige. Uansett bør du også gå gjennom sikkerhetsutstyret i bilen. Sjekk at det er luft i reservehjulet, at du har med deg jekk, dekkryss, varseltrekant og refleksvest og at denne er lett tilgjengelig.

Forsikringsdekningene

Sjekk hvilke land du er dekket for og om du er tilfreds med reiseforsikringen du har hos forsikringsselskapet ditt. Et viktig forhold å merke seg er om du har rett på veihjelp når du er på reise.

Forhåndsregler og ekstra forsiktighet

I mange utenlandske byer er kriminaliteten høyere enn vi er vant til i Norge, så sannsynligheten for at noe skjer er høyere – særlig for turister, som parkerer på typiske turiststeder og ofte har mer verdisaker i bilen. Enten du er på reise i Norge eller utlandet bør du ikke la det ligge verdisaker i bilen når du forlater den. Hvis du må legge igjen saker må du få lagt de i hanskerommet eller tildekket bagasjerom. I motsatt fall vil forsikringsselskapene ofte begrense utbetalingen fordi du har oppført deg uforsiktig. Og det er ekstra dumt å få innbrudd i bilen utenlands med de forsinkelser og det stress det måtte medføre.

Pakkeliste av papir og dokumentasjon

Det er flere ting du må ha med deg, og noen ting du bør ha med for å gjøre ting enklere om noe skulle skje:

  • Førerkort og pass (ta helst også med en kopi av passet og førerkortet og oppbevar disse separat)
  • Vognkort
  • Forsikringsbevis og Grønt kort kan være lurt å ha med seg uansett og særlig hvis du skal dra til følgende land: Albania, Bosnia-Hercegovina, Iran, Israel, Makedonia, Marokko, Moldavia, Montenegro, Russland, Tunisia, Tyrkia, Ukraina og Hviterussland. I andre europeiske land trenger du det egentlig ikke, men det henger så godt i mange steder at det ikke skader å ta det med. De fleste forsikringsselskapene hjelper deg med grønt kort og du kan bestille fra hjemmesidene.
  • Telefonnummeret til forsikringsselskapet ditt kan også være godt å ha, så slipper du å stresse med roaming og datatrafikk når du trenger det.

Særregler

Mange land har spesielle forhold du bør kjenne til. Forsikringsselskapet If har laget en fin oversikt over ting du bør vite om bilkjøring i de mest vanlige ferielandene.

Leie bil?

Sjekk forsikringen og vær bevisst på ekstradekninger

Forsikringsvilkår er kjedelige og tunge, særlig når de står på engelsk. Men forsikringsvilkårene på leiebiler er verdt å lese gjennom, særlig hvis du leier bil utenom EU. Du risikerer ellers at leiebilforsikringen ikke gir deg særlig god dekning, eller at det er høye egenandeler. Samtidig er det noen bilutleiere som utnytter denne usikkerheten du har og selger deg dyre «ekstradekninger» som koster mye for liten kvalitet.

Dokumenter bilens tilstand før og etter

Du bør gjøre det til en rutine å gå rundt bilen med mobilkamera før du kjører av gårde, og gjør det samme når du leverer tilbake bilen. Det finnes dessverre mange eksempler på kunder som blir belastet for skader på bilen de ikke selv har forårsaket, også når de leier gjennom kjente selskaper.

Reiseforsikring?

Det er godt å ha en reiseforsikring når du er på tur. Den fjerner bekymringer rundt småting som tapt bagasje, men kan også være veldig viktig for å unngå store regninger når du drar til land hvor private sykehus har langt bedre kvalitet enn de offentlige. De offentlige helseordningene kan også være begrensede og det kan være store egenandeler i enkelte land.

Hva bør du gjøre?

Punkt 1: Skaff gratis Helsetrygdekort til deg og familien hvis du skal dra til EU-land eller Sveits.

Kortet dokumenterer at du har rett til dekning av nødvendig helsehjelp i alle EU/EØS-land på samme vilkår som oppholdslandets egne statsborgere. Kortet bør du ha med deg dersom du skal oppholde deg midlertidig i et annet EØS-land eller i Sveits, men er unødvendig i Norden. Kortet bestiller du på Helsenorge.no. Det finnes også en nyttig app knyttet til dette kortet, som gir informasjon om dekning og ting å tenke på knyttet til hvert enkelt land som inngår. Søk etter European Health Insurance Card på AppStore/Google Play.

Punkt 2: Sjekk om du har reiseforsikring gjennom arbeidsgiver

Det vanligste er at arbeidsgivers reiseforsikring kun dekker deg selv og ikke familien. Ofte er også kun arbeidsreiser inkludert. Men sjekk likevel kjapt hva arbeidsgivers reiseforsikring dekker. Det er unødvendig å være dobbelforsikret.

Punkt 3: eller skaff deg en helårs reiseforsikring

Mange kredittkort har en enkel reiseforsikring innbakt hvis du betaler minst 50% av reisen med kredittkortet. Det gir en viss dekning for mange tap, men en separat reiseforsikring av høy kvalitet er som regel vesentlig bedre. Egne reiseforsikringer koster et par tusenlapper for en helårs forsikring av god kvalitet. Det er en del forskjeller i dekninger. Hvilken som er best avhenger av hvilke behov du har. Frendes forsikring er best for de fleste, og scorer 37% bedre enn gjennomsnittet i en omfattende gjennomgang vi har gjennomført i juni 2015.

Hva bør du se etter på en forsikring?

  • Hva er stort sett likt?
  • Hva er små forskjeller?
  • Hva er store forskjeller?
  • De aller fleste selskapene har en tilgjengelig alarmsentral, hvis noe skulle skje.
  • Avbestillingsdekninger kan fort slå inn og her er det store forskjeller mellom selskapene. Har du bestilt en dyr reise (over 10-20.000) vil ikke alle selskapene gi fullgod dekning.
  • Egenandelene er stort sett små, 0, 500 eller 1000,-<
  • Hvor mye av reisegodset du får dekket; fra 12.000 og til 80.000 på standard dekninger. For å være godt sikret kan det være lurt å ta noen bilder av det du har pakket, slik at du står sterkere overfor forsikringsselskapet hvis noe skulle skje med bagasjen.
  • Medisinsk behandling og hjemtransport dekkes godt av alle selskapene, men både beløp og vilkår varierer noe når det gjelder evakuering, noe som kan bli viktig hvis du reiser i ustabile områder.
  • Ulykker og død varierer også en del.
  • I noen land kan det være godt å ha en solid ansvarsforsikring.

Skal du drive risikoaktivitet?

Hvis du skal gjøre spreke ting som å dykke, klatre i fjell eller hoppe i fallskjerm bør du sjekke forsikringsvilkårene ekstra nøye. Mange selskaper har begrensninger på dekningen av slike aktiviteter.

Ulykkesforsikring

Du bør også vurdere å få deg en ulykkesforsikring, hvis du ikke allerede har det selv eller gjennom arbeidsgiver. Mange har dette behovet dekket gjennom arbeidsgiver. En slik forsikring vil sikre utbetaling dersom du blir alvorlig skadet. Det er mange typer ulykker du kan komme ut for både i Norge og på reise i utlandet. Det spesielle med ulykker i utlandet er at sikkerhetsordningene rundt en ulykke kan være dårligere enn i Norge. For eksempel vil du i Norge få utbetaling dersom du blir påkjørt av en bil, selv om føreren ikke kan lastes. Slik er det ikke nødvendigvis i utlandet. Der kan det i noen tilfeller og land kreves at sjåføren kan lastes for ulykken, for at du skal få utbetaling.

Klargjør huset

Vil du være veldig ordentlig sikrer du selvvanning av plantene og tømmer kjøleskapet før du drar på ferie. Da blir det hyggeligere å komme hjem igjen. I et risikoperspektiv er de følgende tingene de viktigste å fikse:

  1. Vannskader. Skal du dra bort for lengre tid bør du helst få stengt av vannet. De færreste gjør dette, og det går jo som regel bra. Går det ikke bra og en stor vannskade oppstår risikerer du at forsikringsselskapet ikke vil dekke hele skaden, fordi du ikke har gjort nok for å forebygge skadene.
  2. Redusere sannsynligheten for innbrudd. Allier deg med en nabo som skal være hjemme og som kan ta inn post for deg og passe litt ekstra på huset ditt. La gjerne naboen kaste søppel i din container, så ser huset mer bebodd ut.

Hvis du vurderer en innbruddsalarm er nok også dette et bra tidspunkt for å realisere de planene. Sjekk at alle vinduer og dører er låst og at det ikke ligger en reservenøkkel dårlig gjemt. Ta en kjapp runde i huset og film eller ta bilder av tingene du har. Skulle noe skje står du da langt sterkere overfor forsikringsselskapet.

Hytteferie?

Hytteferie er slett ikke ufarlig. Mange nordmenn ender opp på sykehus etter å ha båret torv på taket, malt hyttevegger i ustabile stiger, eller spikket pil og bue til minstemann.

Hva bør du gjøre?

Det enkleste er naturligvis å være forsiktig. Men ut over det bør du sikre at du og andre kan yte best mulig hjelp når uhellet er ute. Lag din egen nødplakat og heng denne opp innenfor inngangsdøren, slik at alle kan være effektive når hjelp skal tilkalles. En nødplakat kan du lage på Norskluftambulanse.no hvis du er eller har lyst til å bli medlem av Norsk Luftambulanse.

Sikre også at alle har kunnskaper om førstehjelp.

Har du barn under 12 år anbefales du å låne boka «Au, det gjør vondt» av Hans Peterson på biblioteket. Kos dere med flotte tegninger av Ilon Wikland, samtidig som du og de minste barna lærer mye nyttig om førstehjelp og vanlige skader. De fleste av oss har god nytte av å kunne enkle førstehjelpsregler.

Brannsikring

Sjekk at røykvarslerne fungerer. Og sjekk at de minste barna vet hva de skal gjøre hvis en brann oppstår. Når skal de forsøke å slukke hvis små flammer oppstår og hvordan skal de komme seg ut hvis det er røyk om natta? Barna er vant til brannøvelser fra barnehagen, så det er helt naturlig for de om dere går gjennom de samme rutinene på hytta og hjemme.

Skal du leie ut huset ditt?

  1. Det å leie ut huset eller hytten i sommermånedene er for mange en fin måte å finansiere ferie på. Det er ikke risikofritt å leie ut. Risikoen er hærverk og tyveri. Normale skader, f.eks. brann eller lekkasjer er du normalt dekket for, men sjekk at du når du kjøpte forsikringen har krysset av for at du leier ut hele eller deler av bygningen. Airbnb har et relativt bra opplegg, som sikrer utleier i mange tilfeller hvor vanlige forsikringer ikke gjelder. I andre tilfeller kan du spare deg selv for mye hodebry på å ta en telefon til forsikringsselskapet før du leier ut.
  2. Du bør også rydde unna personlige ting, verdisaker og lett omsettelige ting.
  3. Hvis du lar bilen inngå i avtalen bør du også ta noen ekstra forhåndsregler. Husk at bøter og skader fort blir ditt ansvar. Skulle bilen bli stjålet av den du har lånt den ut til står du også dårlig rustet overfor forsikringsselskapet – siden det regnes som bedrageri og ikke tyveri.

Skal du leie hus i utlandet?

Det å leie hus i utlandet er ofte en rimelig måte å få seg mer plass og en annen opplevelse enn å bo på et trangt og upersonlig hotellrom. Mange har gode erfaringer, men det er surt for de som får ferien ødelagt av dårlige opplevelser. Risikoen er som følger:

  1. Boligen holdt ikke den stand du forventet ut fra forhåndsomtalen, eller kan være dårlig renholdt. Dokumentasjon er veldig viktig i slike saker, siden det fort blir ord mot ord i en tvist i ettertid. Dokumenter hva du fikk av informasjon i forkant, og ta bilder eller video av de du ble møtt med. Forbruker Europa er en kompetanseorganisasjon hos Forbrukerrådet, som hjelper deg å klage på leieforhold i EU.
  2. Oppholdet ble kansellert etter at du har fått det bekreftet og bestilt billetter. I slike tilfeller sitter du ofte igjen med stress og dyrere opphold annet sted som resultat. Sjekk vilkårene på den portalen du bestiller gjennom. Airbnb har relativt gode rutiner for dette, men hos en del utenlandske portaler bør du sjekke vilkårene grundigere.
  3. Svindel. Det finnes en del eksempler på personer som har blitt lurt til å betale et depositum eller forhåndsbetalt leie, men opplever at leieobjektet ikke finnes, eller ikke eies av utleier. Du bør helst sjekke referanser eller kreve at beløpet sikres på en sikker tredjepartskonto når du leier. Det er ganske vanlig ikke å gjør dette, så hvis du setter slike krav risikerer du å miste leiligheten – men det kan det være verdt.

Har du kjøpt en pakkereise?

Hva er pakkereiser?

Pakkereiser omfatter reiser som inneholder minst to av følgende tre elementer: transport, innkvartering eller «annen turisttjeneste» for eksempel reise med overnatting til sport- eller underholdningsarrangement. Turen må vare mer enn 24 timer, og arrangementet må være tilrettelagt og markedsført/solgt til en samlet pris.

Hva må du tenke på?

Hvis vilkårene for å være en pakkereise er oppfylt er klagebehandling veldefinert. Din jobb er å sette deg inn i rettighetene dine, slik at du sikrer dokumentasjon underveis. Slik klager du: Forsøk først å komme til enighet med reiseoperatøren. Dokumenter dette. Hvis du ikke er fornøyd kan du klage helt gratis til Pakkereisenemnda.